Co prawda na forum gry-planszowe.pl do tej pory się nie udzielałem, natomiast dość często z niego korzystam i z okazji Nowego Roku pomyślałem, że może Was zainteresuje projekt, który prowadzę pod nazwą jakaplanszowka.pl. Od jakiegoś czasu powstaje portal, który docelowo ma pomagać w odpowiedzi na pytanie "jaką planszówkę podobną do gry X polecicie". Tym samym nacisk jest położony na mechanizmy wyszukiwania oraz powiązań między grami według ich kategorii. Dodatkowo staram się, aby interfejs był intuicyjny i czytelny.
Nie jest to Planszeo - na jakaplanszowka.pl nie ma kont użytkowników, rankingów i budowy katalogu własnych gier. Nie idę też w stronę monitorowania cen i dostępności gier na rynku. Jeżeli chcecie takich treści, lepiej zerknąć na Planszeo
Nie jest to BGG - na jakaplanszowka.pl nie ma setek tysięcy gier. Nie mam ambicji tworzenia "kolejnego" pełnego katalogu gier. Założeniem jest ograniczenie wyników wyszukania do gier "popularnych" - dostępnych w Polsce i wydanych w języku polskim i jednocześnie gier rozumianych jako podstawka: bez dodatków, dodruków, reedycji i sequeli. Jednocześnie ważne dla mnie jest pokazanie że świat gier to zdecydowanie więcej niż to, co można znaleźć w hipermarketach. Dzięki temu lista gier w wynikach wyszukiwania będzie częściej zawierała kilkanaście tytułów a nie setki czy tysiące. Jeżeli chcecie znać pełną ofertę gier obcojęzycznych albo informacje o dodatkach, lepiej zerknąć na BGG.
Jeżeli temat Was zaciekawi, postaram się w kilku postach przedstawić możliwości i funkcjonalności. Tymczasem zapraszam do odwiedzenia i popróbowania https://jakaplanszowka.pl/

Bartek