wiLLiq pisze: ↑20 mar 2025, 09:50
(...)
To wyglada jak sensowny algorytm, ale tu chyba cala trudnosc tkwi w szczegolach...

Jak na przyklad...
Bart Henry pisze: ↑20 mar 2025, 00:29
Pierwsze kryterium: liczba osób
Najpierw na podstawie dostępności ludzi (ankieta) wybieram najlepszy termin lub terminy w tygodniu. Na podstawie tego wiem ile będzie osób, więc to pierwsze kryterium. Czasami mam osoby niepewne, więc od razu zakładam, że gra musi działać w przynajmniej dwóch konkretnych składach osobowych. Zawsze gramy całym składem jednocześnie w jedną grę, nigdy jeszcze nie rozbijałem ekipy na dwa stoły.
A co robisz jak masz kilka osob niepewnych jednoczesnie?
Zwlaszcza jesli te niepewne osoby maja jakies ograniczenia czasowe, wiec to nie tylko kwestia wybrania gry na wiecej osob, ale przede wszystkim skraca czas imprezy dla wszystkich [lub wymusza dodanie fillera na koniec].
Osoby niepewne proszę o potwierdzenie obecności do konkretnej godziny, zazwyczaj z jednodniowym wyprzedzeniem, kiedy jestem w stanie jeszcze zmienić plany i wybrać inną grę. Staram się mieć dzień wcześniej, najpóźniej ok. 15:00, wszystko pewne. Jak ktoś nie jest w stanie dać odpowiedzi, to raczej zakładamy, że tej osoby nie będzie. Bywało, że na podstawie procentowego prawdopodobieństwa obecności zakładałem, że dana osoba będzie, ale miałem gotową alternatywę. Rzadko zdarza się, że do ostatniej chwili jest kilka osób niepewnych. Czasem wychodzą sytuacje losowe, m.in. choroby i gierki odwołujemy, no hard feelings. Nigdy nie mam takich sytuacji, że siedzę na spotkaniu sam i zastanawiam się, czy ktoś przyjdzie.
Co do ograniczonego czasu, to raczej nie jest to bardzo duża przeszkoda, bo nadal te osoby mają 3-4h wolne na gry, zazwyczaj bliżej 4h. To jest dla większości wystarczający czas na spotkanie po całym dniu pracy, więc nie siedzimy dłużej. Bywa, że w coś mniejszego jeszcze zagramy, a czasem w tę samą grę w mniejszym gronie, ale to zależy od energii, jaka zostanie w ludziach i od tego, jak bardzo dana gra zażarła.
Trzecie kryterium: preferencje
Jak już wiem kto będzie na spotkaniu, to mogę dopasować gry pod konkretne osoby. Na tym etapie wiem, z poprzednich spotkań, że X nie lubi takich gier, a Y takich. Wiem jakie kto ma doświadczenie, więc staram się nie przegiąć z trudnością gier.
W sensie pamietasz preferencje kilknastu osob? Zapisujesz sobie co kto polubil?
Co robisz gdy w danej grupie jest malo tytulow wspolnych lub wrecz sa ze soba sprzeczne?
Myślę, że mam nie do końca reprezentatywną grupę. Większość to osoby niegrające regularnie. Niektórzy grają ze swoimi znajomymi od czasu do czasu. Są osoby, które robią w swoich gronach znajomych za "te osoby od planszówek".

Zdarza się, że kupują sobie te gry, które im się podobały grając w naszym gronie. Około połowa z nich ma w domu kilka gier i to często pozycji typu Ark Nova, Tzolk'in, The Search for Planet X, czy Kroniki Zbrodni, ale konto na BGG mają może 3-4 osoby poza mną z tej grupy ~15 osób, więc daleko im do geeków. Większość nie ma rozbudowanych preferencji, ale pamiętam co się tym ludziom podobało najbardziej i wyłapuję, gdy przypominają sobie o jakiejś "fajnej grze, w którą kiedyś graliśmy". W razie potrzeby korzystam z BG Stats, które mi często odpowiada na pytanie, czy ktoś w daną grę już grał, albo czy grał w coś podobnego. Ogólnie pracuję z nimi i jestem w stanie trochę o tych osobach powiedzieć, więc to nieco ułatwia. Ogarniam jakie kto ma doświadczenie w grach, by określić, czy dane gry takiej osoby nie przytłoczą. Są też oczywiście jednostki bardzo charakterystyczne, o konkretnych upodobaniach, które potrafią je manifestować, więc obecność takich osób kierunkuje już myślenie na odpowiednie tory.
Umożliwiam wielokrotne głosowanie, dopuszczam też głosy negatywne, respektując to, że ktoś nie chce w daną grę grać w ogóle.
A ile trwa caly proces ustalania? Od pierwszej sondy o liczbe osob do zakonczenia glosowan i wyboru?
Wszystko domykam zazwyczaj w ciągu tego samego dnia, często w 3-4h. Propozycje wrzucam dzień przed spotkaniem, gdy mamy ustalone kto będzie. Te osoby głosują i około 15:00 tego samego dnia już wiedzą w co gramy. Chyba, że jestem zarobiony, to wtedy dowiadują się następnego dnia z rana co ostatecznie wziąłem.
Teraz mam ciekawą sytuację, bo jest alternatywna grupa planszówkowa u nas, tylko z innej firmy. Główny problem to komunikacja, bo na co dzień posługują się zupełnie innymi komunikatorami ze względów służbowych. Nie mamy też znajomości pomiędzy żadną z osób z tych grup. Spotykają się rzadziej i grają nieco bardziej casualowo. Widziałem u nich podstawkę Wiedźmina, 7 Cudów Świata, Spicy. U nas w tym czasie SETI, Fromage, czy The Thing. Ogarniam powoli jakąś integrację żeby przynajmniej posiedzieć razem, a docelowo razem pograć. Mam już nawiązane kontakty tam i pierwsze ustalenia, więc jest potencjał do zwiększenia grona do ok. 25 osób.