Czy może stanie się to w końcu czymś normalnym i wydawcy będą poprawiać swoje gry? Oby, bo lista takich pozycji jest niemała, a może właśnie lepiej wypuścić czasem poprawiony system niż coś zupełnie nowego. Tak na szybko przytoczę kilka tytułów, których powroty zostały potwierdzone lub już się dzieją:
1) Reich Busters, IP sprzedane przez Mythic Games do Monolith, borykało się z kiepską mechaniką, ale jak widać w wywiadach - nowi właściciele mają już gotowe rozwiązania na bolączki systemu i wypuszczają zaraz kampanię. Ja się bardzo cieszę, bo odkupiłem kiedyś ten system za niewielkie pieniądze, a tematyka jest niezwykle ciekawa i szkoda żeby się zmarnowała.
2) Skull Tales: Full Sail!, które miało fatalnie napisany podręcznik, nieprzemyślane do końca mechaniki gry i figurki z gównolitu (łamały się od samego patrzenia). Niby ma wyjść też po polsku (bodajże u Czacha Games), ale na samej kampanii nie ma jeszcze nic na ten temat, ale dungeon crawler w świecie piratów to istna perełka.
3) Fireteam Zero, ponownie świetna koncepcja na tematykę gry, ale niestety wydawnictwo nie udźwignęło finansowo projektu i zbankrutowało nie dostarczając nawet wszystkich zamówień w drugim druku. Teraz IP zostało kupione przez Serious Business Games Editions, wydawnictwo które również niedługo wypuszcza swoją kampanię na reprint. Liczę na rozwinięcie mechanik już obecnych w grze, które były dość proste, ale mało klimatyczne i na poprawę modeli, które nie miały za wiele szczegółów.
4) Bardsung, który ma dostać poprawki razem z wydaniem nowego rozszerzenia, ponoć na podstawie feedbacku od graczy, więc może wróci na usta i stoły fanów dungeon crawlerów.
5) 6: Siege - The Board Game - co prawda gra nie jest niewypałem, ale w rękach Mythic Games była skazana na zapomnienie. Na szczęście IP zostało odkupione i obecnie wróciło już jako preorder.
Oczywiście głęboko wierzę, że CMON się w końcu zreflektuje i wypuści update'y do swoich gier. Taki Trudvang czy The World of SMOG: Rise of Moloch zasługują na znacznie lepszą reprezentację i poprawę mechanik, a z kolei taki HATE mógłby zostać rozbudowany o nowe misje i strategie.
Archon Studio powinno się przeprosić z Chronicle X, które również było genialnym pomysłem i aż się prosi o porządny rework.
Steamforged Games które ma sporo za uszami, chyba jak nikt inny, chociaż wspomniany wcześniej Bardsung jest już poprawiany, ale mieli też coś działać z Dark Soulsami i Horizont Zero Dawn, ale nie wiem na czym to stanęło, bo akurat nie wspierałem żadnego z tych tytułów.
I zapewne jeszcze wiele, wiele innych wydawnictw i tytułów, które pewnie przytoczycie, ale cieszę się, że coś się w tym temacie zmienia. Liczę, że więcej tytułów będzie odświeżanych i poprawianych, a kolejne nie będą w ogóle tego potrzebowały. Tego życzę Wam i sobie