StarCraft Tabletop Miniatures Game
Re: StarCraft Tabletop Miniatures Game
Moja gra z lat młodości. Jakoś ostatnio dużo producentów gier planszowych zaczyna wydawać planszowymi na bazie gier komputerowych chyba chcąc wykorzystać sentyment ludzi ..tj ładne figurki a mechanika to już tam mniej ważne. No nic trzeba poczekać co tam wymyśla
Z jednej strony zgadzam sie ze ostatnio mamy wysyp planszowek opartych na IP z gier komputerowych. Z drugiej strony Starcraft: The Board Game wyszedl w 2007 

Niestety teraz jest taki trend. Jak pojawia sie kampania to widac kilka concept artow i pare figurek. Czesto nawet nie wiadomo co to za rodzaj gry. Juz nie mowiac nawet o przeroscie formy nad trescia gdzie figurka potrafi zaslonic spora czesc planszy i generalnie przeszkadzac w rozgrywce...
Najpierw ma wyjsc bitewniak a potem maja wyjsc gry planszowe.
26th of March 2025 – Archon Studio is thrilled to announce an official partnership with Blizzard Entertainment to bring the legendary StarCraft® universe to the world of tabletop gaming. This collaboration will begin with a tabletop miniatures game launching in 2026, followed by board games set in the StarCraft® universe in 2027.
Warto zwrocic uwage na "followed by board games set in the StarCraft® universe ", wychodzi na to ze bedzie kilka gier.
26th of March 2025 – Archon Studio is thrilled to announce an official partnership with Blizzard Entertainment to bring the legendary StarCraft® universe to the world of tabletop gaming. This collaboration will begin with a tabletop miniatures game launching in 2026, followed by board games set in the StarCraft® universe in 2027.
Warto zwrocic uwage na "followed by board games set in the StarCraft® universe ", wychodzi na to ze bedzie kilka gier.
-
- Has thanked: 742 times
- Been thanked: 105 times
W większości przypadków te przeniesienia z PC d.... nie urywają, ale zdarzają się mega perełki jak choćby genialny 6: Siege – The Board Game (2024). Trzymam kciuki aby poszli tym tropem i by się udało w 2026r!
- BOLLO
- Has thanked: 1332 times
- Been thanked: 2035 times
- Kontakt:
Bardzo dobra informacja. I po raz kolejny to Polacy dostali licencję (kredyt zaufania) na TOP grę. Po udanej kampanii Heroes i innych gier na IP może być to bardzo ciekawa pozycja i być może po raz pierwszy wesprę ich projekt na wspieraczce.
Bitewniak i planszówka w świecie SC.....kurcze aż nie wiem na co bym się zdecydował. Chyba po prostu chciałbym mieć hybrydę czyli grę Euro z bitewniakiem (zresztą nad czym takim sam obecnie pracuję
) .
Oj czekam czekam
Bitewniak i planszówka w świecie SC.....kurcze aż nie wiem na co bym się zdecydował. Chyba po prostu chciałbym mieć hybrydę czyli grę Euro z bitewniakiem (zresztą nad czym takim sam obecnie pracuję

Oj czekam czekam

Akurat jeżeli chodzi o gry bitewne to np. taki Fallout został przeniesiony całkiem fajnie. Gra o tron, mimo że z książki /serialu to też im wyszło fajnie oddać klimat świata. O ile nie zrobią skoku na kasę i nie położą mechaniki zupełnie to może być fajnie. A jak nie to zostaną figurki i OPR.
- BOLLO
- Kontakt:
Raczej nikt nie będzie strzelał sobie w kolano a dodruk i ponowna kampania Heroes pokazała że Archony umieją w gry. Ich model wydawniczy bardzo mi się podoba i chociaż mam ich jedyną grę jak do tej pory to, ich pozycja na rynku jest dla mnie bardzo transparentna.Zaan84 pisze: ↑27 mar 2025, 09:04Akurat jeżeli chodzi o gry bitewne to np. taki Fallout został przeniesiony całkiem fajnie. Gra o tron, mimo że z książki /serialu to też im wyszło fajnie oddać klimat świata. O ile nie zrobią skoku na kasę i nie położą mechaniki zupełnie to może być fajnie. A jak nie to zostaną figurki i OPR.
"Ej! Słuchajcie! Robimy grę na znanym IP, tytuł jest grywalny i ma wiele odniesień do pierwowzoru, nie ma tu wodotrysków i mechanik miażdżących mózg ale przy naszym tytule będziesz się dobrze bawić. Podczas rozgrywki w nasz tytuł wrócisz z sentymentem do swoich lat. A wygląd jak i wykonanie całości doda immersji podczas obcowania z tą pozycją. Dodatkowo masz piękne figurki które możesz sobie pomalować i wstawić je do gablotki. Dodatkowo pudło na regale z napisem Wolfenstein, He-Man, Heroes , Starcraft itd "
Mi to pasuje i ja to łykam. Wiem na czym stoję i nie mam dziwnych oczekiwań jak niektórzy.
- psborsuk
- Has thanked: 318 times
- Been thanked: 78 times
Jak zasady będą na poziomie MotU Battleground, to kupię. A jak nie, to przynajmniej będzie Kerrigan i siege tank na półce 

Świt Rebelii... ]:->
- BOLLO
- Kontakt:
Serio będziesz chciał kupić dla siebie nie grywalną grę aby mieć figurki? To nie taniej Ci wyjdzie kupić dobrej jakości wydruki?
https://www.stlplaza.com/products/queen ... Q0QAvD_BwE

- psborsuk
A Ty serio uważasz, że wszystkie modele będą w jednym wielkim pudle, i aby mieć jeden model, trzeba będzie kupić całego boxa? Chyba nie miałeś zbyt dużo styczności z bitewniakami.
- BOLLO
- Kontakt:
Nie nie miałem i wiem że będzie to ro rozbite tak aby wydoić jak najbardziej kupującego ,ale poczekajmy na mechaniki i resztę. ....nie skreślamy za wczas kapitalnego cyfrowego tytułu.
- psborsuk
A gdzie napisałem inaczej? Czekam najpierw na zasady (a to Archon potrafi zrobić), a później zobaczymy modele. STL fajny, tylko ja nie mam tyle miejsca, żeby takiego klocka postawić 

Z tego co na live było mówione to ten bitewniak podobno ma być troszek inny od reszty.
Ma być TTS też podobno.
Jeśli niczego nie przekręciłem to z tego co mówił CEO:
- gra ma imitować pojedynczą potyczke z gry video
- aktywowanie unitów na podstawie inicjatywy
- ma nie być hexów, tylko zabawa linijką - nie sprawdziły się ponoć
- Core Box ma mieć T v Z, Protoss osobnym boxem. Nie pamiętam ile modeli miało być w core boxie.
- Core Box ma mieć jakieś elementy terenu
- W trakcie gry ma być na planszy chyba między 20-40 figurek
- Dostawianie nowych figurek (reinforcement, uzupełnienie) ma być z dowolnego miejsca - symulacja Fog of War
- Nie ma presetupu, tylko 1sza runda jest swoistym rozstawieniem jednostek - ma niby oszczędzać czas
- rozgrywka 2v2 zajęła 4h co podobno jest szybkie?
- Figurki nie będą w prismacast, natomiast teren chyba tak
To tak w skrócie co wyłapałem z pamięci na live - oczywiście wszystko oznaczone jako Subject to Change
.
Ciekaw jestem kto jest designerem tej gry.
Ma być TTS też podobno.
Jeśli niczego nie przekręciłem to z tego co mówił CEO:
- gra ma imitować pojedynczą potyczke z gry video
- aktywowanie unitów na podstawie inicjatywy
- ma nie być hexów, tylko zabawa linijką - nie sprawdziły się ponoć
- Core Box ma mieć T v Z, Protoss osobnym boxem. Nie pamiętam ile modeli miało być w core boxie.
- Core Box ma mieć jakieś elementy terenu
- W trakcie gry ma być na planszy chyba między 20-40 figurek
- Dostawianie nowych figurek (reinforcement, uzupełnienie) ma być z dowolnego miejsca - symulacja Fog of War
- Nie ma presetupu, tylko 1sza runda jest swoistym rozstawieniem jednostek - ma niby oszczędzać czas
- rozgrywka 2v2 zajęła 4h co podobno jest szybkie?
- Figurki nie będą w prismacast, natomiast teren chyba tak
To tak w skrócie co wyłapałem z pamięci na live - oczywiście wszystko oznaczone jako Subject to Change

Ciekaw jestem kto jest designerem tej gry.
- psborsuk
Pożyjim, uwidim
A co do heksów, to się nie zgodzę. Dzięki nim znika problem nieporozumień przy pomiarze odległości.

A co do heksów, to się nie zgodzę. Dzięki nim znika problem nieporozumień przy pomiarze odległości.
- BOLLO
- Kontakt:
A to stanowi problem w jakiejś grze? Pytam bo w przypadku X-winga w którego grywamy raczej to marginalny problem.
- psborsuk
Obecnie nie, bo nie grywam już w klubach z randomowymi graczami, tylko w grupie znajomych. Ale dawniej był to problem, i to dość irytujący, gdy figurki przeciwnika nagle dostawały "skrzydeł" i pojawiały się tam, gdzie za Chiny nie miało prawa ich być.