Kingdom Legacy: Feudal Kingdom (Jonathan Fryxelius)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1670 times
Been thanked: 1846 times

Kingdom Legacy: Feudal Kingdom (Jonathan Fryxelius)

Post autor: Mr_Fisq »

Obrazek

Kingdom Legacy: Feudal Kingdom

Karcianka o rozwoju królestwa z elementami legacy (np. naklejki i niszczenie kart) dla jednego gracza.

Liczba graczy: 1
Ciekawe linki:
- Strona gry: BGG, Oficjalna (ENG)
Sprzedam: Porządki po majówce - nowości, obniżki (m.in.: Nova Aetas - dodatki, Królestwa Północy, SPQR Deluxe, League of Dungeoneers)
Przygarnę: Zone Wars, Dropfleet Commander
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator

Re: Kingdom Legacy: Feudal Kingdom (Jonathan Fryxelius)

Grał ktoś może? Opinie na BGG wyglądają zachęcająco - średnia 8.3 przy niecałym 1000 ocen. Cena też niezaporowa - niby jednorazówka, ale zawsze można pokombinować nad obejściem tego problemu.
Sprzedam: Porządki po majówce - nowości, obniżki (m.in.: Nova Aetas - dodatki, Królestwa Północy, SPQR Deluxe, League of Dungeoneers)
Awatar użytkownika
garg
Has thanked: 1782 times
Been thanked: 1279 times

Post autor: garg »

Wczoraj oglądałem recenzję Dice Tower i jest ciekawa - przyjemność z rozgrywki oceniają na 9/10, ale jednorazowość obniżyła im oceny końcowe do 6/10 :shock: .
Mam / Sprzedam/wymienię
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)

Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
Void
Has thanked: 20 times
Been thanked: 139 times

Post autor: Void »

Mam wraz z dwoma małymi dodatkami. Osobiście gra mi podeszła, ciągle był syndrom jeszcze jednej rundy. Jest losowość i czasem tak pociągną się karty że nic nie zrobisz i marnuje turę albo w bardzo pechowym układzie kart traci się jakąś. Sprytne mechaniki, często dość fluffowe (typu bandyci kradnący złoto, ale można ich pokonać siłą albo nawrócić misjonarzem na użytecznych obywateli, albo pożar niszczący budynki ale zostaje pogorzelisko na którym może wyrosnąć nowy las :).

Mnie personalno nie przeszkadza jednorazowość, szczególnie że po przejściu "podstawki" można dorzucić dodatki aby wydłużyć rozgrywkę. Można oczywiście wykorzystać koszulki i mać po nich.Podstawka to jest około 25-30 (nie pamiętam dokładnie) rund, przy czym każda kolejna jest coraz dłuższa bo talia rośnie ;) Pod koniec podłoża się wynik i tyle, więc leki niedosyt gdy czegoś nie udało się zdążyć zrobić. Oczywiście można uzyskaną talię królestwa kontynuować maks do 10 dodatków i wtedy dokończyć rozwój czegoś się planowało. Nie ma ryzyka że talia będzie puchnąć bo odpalając dodatek trzeba zrobić czystkę - wyrzucić z talii kilka kart oraz jakąś kartę celu.

W podstawce są 3 "dodatki" ale nie dodają nic nowego tylko dają możliwość gry po dodatkowe 4 rundy z różnymi modyfikatorami. Są jeszcze do dokupienia dwa małe dodatki po 3-4 rundy i tutaj jest odwrotnie dorzucają nowy stuff do zabawy ale brak w nich czasu aby je wykorzystać/rozwinąć. Wydali niedawno jeszcze duży dodatek gdzie już więcej przedłuża rozgrywkę.

Ogólnie spoko, takie powiedzmy przyjemne spędzone kilka wieczorów po godzince- dwóch gry, 7-7,5/10. Nie żałuję wydanych pieniędzy ale nie kupiłbym kolejnej podstawki aby sprawdzić alternatywne ścieżki rozwoju inne podejście itp, raz wystarczy. Ewentualnie nowe dodatki sprawdzę jak będą dostępne. Aha no i trochę czasem kują w oczy kiepskie Arty ( grafiki "tworzone" przez AI) ;)
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator

Skusiłem się wczoraj na zakup, i pograłem chwilę.

Aspekt legacy:
- dobrze, że kilka pierwszych rund jest praktycznie "nie legacy", i gra sugeruje dobry moment na ewentualny reset,
- karty są ponumerowane, więc resetem kolejności kart nie powinno być problemu,
- ja zamiast naklejać coś na karty, to wrzuciłem je w koszulki i rysowałem po koszulkach,
- możliwe, że w późniejszych rundach dochodzą elementy które jest trudniej obejść samymi koszulkami.

Wizualia:
- estetyka kart w miarę przypadła mi do gustu. Nie jest to żaden wielki artyzm, ale nie jest też brzydko,
- układ kart wraz z ikonografią raczej spełniają swoje funkcje i nie utrudniają rozgrywki,
- gra na stole prezentuje się przyzwoicie i nie zajmuje wiele miejsca (acz nie dotarłem do końca talii więc tu jeszcze stołożerność może ulec zmianie).

Rozgrywka, mechanika:
- mięlimy karty, ulepszamy je, co rundę dochodzą nam nowe do talii,
- karty ulepszamy/modyfikujemy poprzez obracanie i odwracanie (oraz przez elementy legacy) - ogólnie ok, dopóki talia nam się przypadkiem nie rozsypie po podłodze,
- gra się lekko i przyjemnie, dla mnie aż za lekko,
- mi klimatu budowania królestwa trochę jednak zabrakło.

Pyknę sobie pewnie jeszcze kilka rund wieczorkami, zresetuję i puszczę dalej w świat.
tomg
Has thanked: 152 times
Been thanked: 216 times

Post autor: tomg »

Ktoś podzieli się swoim wynikiem punktowym (tylko po core boxie bez rozszerzeń) ?
Awatar użytkownika
Fyei
Has thanked: 92 times
Been thanked: 247 times

Post autor: Fyei »

tomg pisze: 27 maja 2025, 00:17 Ktoś podzieli się swoim wynikiem punktowym (tylko po core boxie bez rozszerzeń) ?
265 ;), sama podstawka również bez tych trzech wbudowanych mini rozszerzeń.
Ostatnio zmieniony 27 maja 2025, 11:27 przez Fyei, łącznie zmieniany 1 raz.
"Jego zdaniem fakt, że osoba nieznająca ani jednej reguły gry zawsze wygrywa, oznaczał, że same te zasady zawierają jakiś poważny błąd"

Maziam figurki: https://www.instagram.com/against_the_greys/
Polo15
Has thanked: 64 times
Been thanked: 51 times

Post autor: Polo15 »

U mnie sama podstawka 295, ale nie skupiałem się aż tak bardzo na stałych kartach, z których można bardzo dużo punktów wyciągnąć. Twórcy gry piszą, że wyniki powyżej 300 są bardzo dobre, a powyżej 400 zdarzyły się kilka razy podczas testów, przy dobrej znajomości kart w talii.

Po podstawce zagrałem w dodatek Adventures, wynik 345. Nie polecam jako pierwszego dodatku, bo niektóre karty mogą być trudne do pokonania lub upierdliwe, chociaż z drugiej strony nagrody są bardzo mocne.
Awatar użytkownika
Fyei

Na bgg jest trochę dyskusji o najlepszej kolejności dodatków. Sama po podstawce rozgerałam partię z mini rozszerzeniem 137 z rezultatem końcowym 379pkt, a następnie właśnie Adventures i skończyłam z 424pkt. I akurat ja Adventures polecam zacząć wcześnie, bo tam jest wiele zawartości do odkrycia i kart do pokonania, które trochę nam zajmą, więc jeżeli zaczniemy zbyt późno nie uda się zobaczyć części rzeczy. Natomiast warto mieć kilku mocnych rycerzy w zanadrzu ;).
"Jego zdaniem fakt, że osoba nieznająca ani jednej reguły gry zawsze wygrywa, oznaczał, że same te zasady zawierają jakiś poważny błąd"

Polo15
Has thanked: 64 times
Been thanked: 51 times

Post autor: Polo15 »

To prawda, akurat zawartości jest tu sporo. Sam dodatek daje nam do rozegrania 3 rundy, a żeby odkryć wszystko potrzebujemy minimum 10 rund.
Największy problem mam z kartą
Spoiler:
Wczoraj zacząłem pierwszy minidodatek wbudowany (karta 137) i niby jest to tylko jedna karta, ale mocno zmienia rozgrywkę i daje trochę czasu na odkrywanie rzeczy z podstawki i wcześniej dodanego dodatku.
Awatar użytkownika
Fyei

Polo15 pisze: 27 maja 2025, 15:22 To prawda, akurat zawartości jest tu sporo. Sam dodatek daje nam do rozegrania 3 rundy, a żeby odkryć wszystko potrzebujemy minimum 10 rund.
Największy problem mam z kartą
Spoiler:
Spoiler:
Polo15 pisze: 27 maja 2025, 15:22 Wczoraj zacząłem pierwszy minidodatek wbudowany (karta 137) i niby jest to tylko jedna karta, ale mocno zmienia rozgrywkę i daje trochę czasu na odkrywanie rzeczy z podstawki i wcześniej dodanego dodatku.
Tak, przyjemnie się z nim grało. Natomiast konieczność wykonywania akcji Purge nastręcza trochę dylematów, jak z resztą i przy kolejnych dodatkach. Fajnie czyści to deck, ale trzeba wybrać czego się pozbyć, a to już takie łatwe czasem nie jest :P.

sasquach
Has thanked: 1038 times
Been thanked: 663 times

Post autor: sasquach »

U mnie z czystej podstawki było tylko 231 ale kompletnie się nie skupiałem na punktach tylko na odkrywaniu nowych kart :)
ODPOWIEDZ