Agent Avenue (Christian Kudahl, Laura Kudahl)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
kurdzio
Has thanked: 177 times
Been thanked: 487 times

Agent Avenue (Christian Kudahl, Laura Kudahl)

Post autor: kurdzio »

Obrazek

BGG: https://boardgamegeek.com/boardgame/422732/agent-avenue

Gra mignęła mi gdzieś na FB i zaciekawiła na tyle, że zakupiłem ją w Meplu (nie widziałem jej w innych sklepach). Prawie 100 zł za małą grę 2-osobową, gdzie otrzymujemy talię kart, małą planszę i 2 pionki - jest drogo. Ciekawe czy jakiś polski wydawca pokusi się tłumaczenie, wtedy pewnie byłoby trochę taniej.

Gameplay to mechanika "I cut you choose" połączona z gonitwą po okręgu. W swojej turze zagrywamy 2 karty z 4 dostępnych na ręce - jedną odkrytą, a drugą zakrytą. Karty te wskazują o ile pól na planszy (do przodu albo do tyłu) przesuniemy nasz pionek. Nasz przeciwnik wybiera 1 z nich (my otrzymujemy tę drugą), zagrywa na swój obszar oraz przesuwa pionek o wskazaną liczbę pól (ta może się różnić w zależności od tego ile już mamy zagranych kart danego rodzaju). Wygranym zostaje ten gracz, który złapie na torze przeciwnika. Bardzo proste zasady, gdzie głębię stanowi przede wszystkim wybór kart do zagrania i próba wykiwania rywala. Gra posiada też tryb zaawansowany, w którym po zatrzymaniu się na konkretnym polu możemy wybrać kartę ze specjalną umiejętnością - pasywną albo natychmiastową. Zwykle są to bardzo dobre wzmocnienia, pozwalające na łatwiejsze dorwanie przeciwnika.

Jesteśmy po 3 partiach, które trwają krótko, zwykle 10-15 minut. Ja stwierdziłem że to takie Gejsze na sterydach, a moja żona odwrotnie - że to Agenci są dla niej łatwiejsi. Najfajniejsze jest to kombinowanie, żeby przeciwnik zabrał dokładnie tę kartą którą mu zaplanowałem :) Karty marketu wprowadzają dodatkową warstwę decyzyjną - my gramy już tylko z nimi.

Bardzo polecam do sprawdzenia jak nadarzy się okazja. A może już ktoś grał?
Gramy głównie w 2 osoby, służę radą :)
ODPOWIEDZ