Agricola - pytania i wątpliwości
-
- Użytkownik wspierający
- Has thanked: 65 times
- Been thanked: 68 times
Re: Agricola
Jeżeli graliśmy w 2 os. i mieliśmy obydwoje
- po 51 pkt
- zasoby budowlane: ja 5 drewna, dziewczyna 2 trzciny i 2 gliny
- dziewczyna zaczynała
to kto wygrał?
wg. instrukcji wygrałem ja, bo 5 drewna > 2 gliny + 2 trzciny
ale czy to jest sprawiedliwe, skoro trzcina i glina są trudniej dostępne?
- po 51 pkt
- zasoby budowlane: ja 5 drewna, dziewczyna 2 trzciny i 2 gliny
- dziewczyna zaczynała
to kto wygrał?
wg. instrukcji wygrałem ja, bo 5 drewna > 2 gliny + 2 trzciny
ale czy to jest sprawiedliwe, skoro trzcina i glina są trudniej dostępne?
-
- Użytkownik wspierający
- Has thanked: 73 times
- Been thanked: 15 times
Mam pytanie o zboże. Na każde pole kładę 1 żeton i biorę z puli po 2 nowe. Przy zbiorach mogę wziąć jeden, więc starczy na 3 zbiory. Mogę na pole, na którym rośnie jeszcze obsiać nowym zbożem? Czy dopiero po trzecich zbiorach?
-
- Użytkownik wspierający
- Has thanked: 28 times
- Been thanked: 17 times
Agricola Stara edycja- hmm jak mam napisane zwrot posiadanego pieca / kuchni.. to musze najpierw to zwrocic zeby wybudowac male usprawienie np piekarnie? pzdr
,,Pchnął naprzód,w górę,w nią.Ciepło.Boże,tam przynajmnie byla ciepła...''
-
- Użytkownik wspierający
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 1 time
Hej, jeżeli chcesz wybudować piekarnię, a masz już wcześniej postawiony pięć, to musisz go zwrócić. Nie możesz mieć obu.
Jeśli nie miałeś pieca wcześniej to nic się nie dzieje.
Jeśli nie miałeś pieca wcześniej to nic się nie dzieje.
Mariusz Gekon - Angryboardgamer
-
- Użytkownik wspierający
Hmm o to dobrze gram. Tylko mi chodzi o te male usprawienia:) zwrot posiadanego pieca czy cos.. I pytanie czy musze miec najpierw piec zeby zwrocic.. Czy jak go nie mam to moge wybudowac. To sa male DARMOWE usprawnienia ,ktore nawet gliny nie kosztuja:) pzdr.
-
- Użytkownik wspierający
- Been thanked: 1 time
Zgadza się, musisz zwrócić pięć tylko jeśli gj wcześniej miałeś. Jak nie miałeś gibti, to nie musisz specjalnie budować, żeby zwrócić i zagrać usprawnienie 

Mariusz Gekon - Angryboardgamer
-
- Użytkownik wspierający
Ale mowimy oczywiscie o malym usprawieniu to sie nazywa chyba mala piekarnia. Bo jak mam duze usprawnienie Palenisko i wybuduje kuchnie to musze zwocic palenisko

- bogas
- Użytkownik wspierający
- Has thanked: 240 times
- Been thanked: 510 times
Z tym „zawsze” bym uważał. W tym przykładzie z Paleniskiem i Kuchnią można zrobić Kuchnię za glinę posiadając już Palenisko i wtedy go nie zwracam.
Re: Agricola - pytania i wątpliwości
Mam pytanie odnośnie pomocnika "lunatyk-owiec" z Edycji dla graczy. Jest napisane, że w dowolnym momencie mogę wymienić owce na zasoby. Czy w takim razie mogę wymienić od razu owce z pola (tak jak w przypadku przerabiania na jedzenie) czy muszę mieć na nie miejsce?
(Jak było to przepraszam, ale nie znalazłam przez lupkę)
Mój nowy blog z recenzjami planszówek - https://lepiejnastole.pl, serdecznie zapraszam :)
- Dr. Nikczemniuk
- Użytkownik wspierający
- Has thanked: 443 times
- Been thanked: 315 times
Powiem ci po naszemu, że JOMorrie pisze: ↑31 sty 2021, 11:24 Mam pytanie odnośnie pomocnika "lunatyk-owiec" z Edycji dla graczy. Jest napisane, że w dowolnym momencie mogę wymienić owce na zasoby. Czy w takim razie mogę wymienić od razu owce z pola (tak jak w przypadku przerabiania na jedzenie) czy muszę mieć na nie miejsce?

Kto nie widzi ciemności, nie będzie szukał światła.
- GrzeL
- Administrator
- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 54 times
Suplement s. 6 - Rozbudowa chaty pisze:Przed pierwszą przebudową chaty, każda kolejna izba kosztuje 5 drewna i 2 trzciny, po przebudowie koszt budowy izby to 5 glin i 2 trzciny. Po drugiej przebudowie musisz zapłacić 5 kamieni i 2 trzciny za izbę.
Witam wszystkich,
Jestem świeżo upieczonym graczem w Agricolę.
Po pierwszej rozgrywce i kilkukrotnej lekturze instrukcji nadal mam kilka wątpliwości co do zasad tej gry:
1. Akcja rozbudowa chaty pozwala na przetwarzanie 2 szt. drewna w oborę. Na ilustracji strzałka nie ma żadnych ograniczeń, jednak w instrukcji jest napisane że "obory trzeba budować pojedynczo a nie wszystkie jednocześnie". Co to oznacza?
2. Czy istnieje możliwość swobodnego przemieszczania zwierząt po swoim gospodarstwie (wliczając w to także np. zmianę pupila)?
3. Czym różnią się dwie strony planszy gospodarstwa? Na jednej z nich znajdują się miejsca na surowce, a na drugiej nie. Czy na stronie bez tych miejsc istnieją jakiekolwiek restrykcje związane z magazynowaniem zasobów? I jeśli tak to w jakich wariantach gry należy używać jakiej strony planszy?
4. W instrukcji napisano, że żetony praca dodatkowa i dodatkowe pola akcji nie są potrzebne w podstawowej grze. Czym jest ta podstawowa gra?
Z góry dziękuję za odp.
Po pierwszej rozgrywce i kilkukrotnej lekturze instrukcji nadal mam kilka wątpliwości co do zasad tej gry:
1. Akcja rozbudowa chaty pozwala na przetwarzanie 2 szt. drewna w oborę. Na ilustracji strzałka nie ma żadnych ograniczeń, jednak w instrukcji jest napisane że "obory trzeba budować pojedynczo a nie wszystkie jednocześnie". Co to oznacza?
2. Czy istnieje możliwość swobodnego przemieszczania zwierząt po swoim gospodarstwie (wliczając w to także np. zmianę pupila)?
3. Czym różnią się dwie strony planszy gospodarstwa? Na jednej z nich znajdują się miejsca na surowce, a na drugiej nie. Czy na stronie bez tych miejsc istnieją jakiekolwiek restrykcje związane z magazynowaniem zasobów? I jeśli tak to w jakich wariantach gry należy używać jakiej strony planszy?
4. W instrukcji napisano, że żetony praca dodatkowa i dodatkowe pola akcji nie są potrzebne w podstawowej grze. Czym jest ta podstawowa gra?
Z góry dziękuję za odp.
- kastration
- Użytkownik wspierający
- Has thanked: 98 times
- Been thanked: 337 times
Czy Twoje pytania dotyczą podstawowej wersji gry czy może Agricoli dla graczy? Jeśli podstawowej (Agricola, stara edycja), to:ciahoo pisze: ↑30 gru 2021, 19:30 Witam wszystkich,
Z góry dziękuję za odp.
Ad. 1: budujesz tyle obór, ile chcesz w ramach pojedynczej akcji.
Ad. 2: Przemieszczasz zwierzęta swobodnie, nie łamiąc podstawowych zasad gry (np, 1 zwierzę w domu, itp.).
Ad. 3: To tylko różnice wizualne, takie jakby wprowadzenie klimatu. Trzymasz surowce, jak chcesz, na planszetce, czy obok.
Ad. 4: nie wiem, czy dobrze rozumiem pytanie, niech ktoś się wypowie.
„Religia jest kompletnym nonsensem i okropną szkodą dla ludzkiej cywilizacji" (Steven Weinberg)
Mia San Mia!
Mia San Mia!
- warlock
- Użytkownik wspierający
- Has thanked: 731 times
- Been thanked: 1194 times
Chodzi o to, że te komponenty to wariant wprowadzony w Wersji dla Graczy. Podstawowa gra = "klasyczna Agricola".4. W instrukcji napisano, że żetony praca dodatkowa i dodatkowe pola akcji nie są potrzebne w podstawowej grze. Czym jest ta podstawowa gra?

-
Witajcie, mam pytanie na temat Paleniska. Za jego pomocą można w dowolnym momencie przetwarzać zwierzęta oraz warzywa we wskazaną na karcie liczbę żywności. Czy można jednorazowo, przetworzyć więcej zwierząt danego rodzaju, czy tylko jedno na rundę?
- AntBehindLeaf
- Użytkownik wspierający
- Has thanked: 71 times
- Been thanked: 136 times
Hej można więcej (nieograniczoną ilość). Gdyby było ograniczenie nad strzałką przemiany byłby napis "x1".STUDENT85M pisze: ↑05 lut 2022, 23:52 Witajcie, mam pytanie na temat Paleniska. Za jego pomocą można w dowolnym momencie przetwarzać zwierzęta oraz warzywa we wskazaną na karcie liczbę żywności. Czy można jednorazowo, przetworzyć więcej zwierząt danego rodzaju, czy tylko jedno na rundę?
- Niewodnik
- Użytkownik wspierający
- Has thanked: 59 times
- Been thanked: 149 times
Jest to oczywisty błąd co mówisz. Zwrócenie danego usprawnienia jest kosztem, jak każdy inny i jeśli nie posiadamy odpowiedniego usprawnienia zagranego przed sobą, to również nie możemy zagrać karty, która wymaga zwrotu. To tak jakbyś powiedział, że za Studnię płaci się kamieniami, tylko jak się je ma w zasobach, a w innym przypadku nie płaci się wcale.
-
Re: Agricola (Uwe Rosenberg)
Drodzy gracze, jak interpretować to usprawnienie? Wydaje się niesamowicie mocne w kontekście możliwych punktów do zdobycia. ![Obrazek]()

- olocop
- Użytkownik wspierający
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 81 times
To chyba w dziale "zasady" powinno być. Ja rozumiem to tak, że pierwsze zwierzęta które weźmiesz z pola kumulującego i umieścisz w zagrodzie po zagraniu tej karty dadzą ci punkty. I na tym działanie karty się kończy.
"Wojna? Kataklizm? Po co? Diabły te przysłały Europie coś, co się nazywa: Mah-jong. Mah-jong jest to taka chińska gra, w którą umiał grać dobrze jeden stuletni mandaryn, ale się wreszcie powiesił" Kornel Makuszyński, "Wycinanki",1925
- bardopondo
- Użytkownik wspierający
- Has thanked: 149 times
- Been thanked: 177 times
Aż tak nie bardzo, bo musisz je wszystkie od razu umieścić w godpodarstwie a nie zjeść.
Jest to jednorazowe i robisz to kosztem wykonywania innych wartościowych akcji bo o więcej niż jedno zwierzę (lamę) zawsze jest popyt.
W torfowisku gdzie opłaca się budować wcześnie ogrodzenie może być trochę lepsze.
Jest to jednorazowe i robisz to kosztem wykonywania innych wartościowych akcji bo o więcej niż jedno zwierzę (lamę) zawsze jest popyt.
W torfowisku gdzie opłaca się budować wcześnie ogrodzenie może być trochę lepsze.
-
Witajcie, wrzucam fotkę dwóch kart z talii Bubulcus. Nie wiem jak rozpatrywać te usprawnienia. W przypadku "Stodoły ze strychem", jak opróżnię kartę z żetonów żywności mogę powiększyć rodzinę. Pytanie, czy muszę użyć do tego chłopka stawiając na tą kartę, czy po prostu biorę kolejnego członka rodziny?

Ostatnio zmieniony 19 lut 2022, 20:09 przez STUDENT85M, łącznie zmieniany 1 raz.