Lords of Hellas (Adam Kwapiński)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
- Been thanked: 3 times
Re: Lords of Hellas
Ale przecież można było wybrać PL język w kickstarterze a oni to będą wydawać jako odrębne wydanie?
- sewhoe
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 8 times
Widzę, że mają z tym jakiś chroniczny problem. Też TWoM przyszedł bez żadnego powiadomienia. Człowiek teraz wyjeżdża na dłuższy czas i nawet nie będzie wiedział czy kurier się do niego dobijał?rattkin pisze:To właśnie to miało znaczyć - ale z TWoM było tak samo, więc wiedziałem, czego się (nie) spodziewać.
- ozy
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 74 times
To będzie to samo wydanie.stalker7 pisze:Ale przecież można było wybrać PL język w kickstarterze a oni to będą wydawać jako odrębne wydanie?
Farewell, leave the shore to an ocean wide and untamed
Hold your shield high, let the wind bring your enemy your nightmare
Hold your shield high, let the wind bring your enemy your nightmare
Czyli to Wy bedziecie rozsylac wersje Pl z kickstartera? Czy to jakieś inne spolszczenie?ozy pisze:To będzie to samo wydanie.stalker7 pisze:Ale przecież można było wybrać PL język w kickstarterze a oni to będą wydawać jako odrębne wydanie?
- Pan_K
- Has thanked: 193 times
- Been thanked: 171 times
Phalanx wydaje polską wersję językową KSa. Było oficjalne info w mailingu dla wspierających.
„Rzekł głupi w swoim sercu: nie ma Boga.”
Ryba bez roweru, to tylko ryba...
- Curiosity
- Administrator
- Has thanked: 2817 times
- Been thanked: 2500 times
- Kontakt:
Nie wiem, czy ktoś już pisał o tym, jakie bonusy dostaniemy razem z grą? Są to niespodzianki od Awaken Realms.
https://boardgamegeek.com/video/161093/ ... ord-hellas
Na tym filmiku jest najpierw unboxing, a potem prezentacja tych bonusów (od ok.11 minuty).
https://boardgamegeek.com/video/161093/ ... ord-hellas
Na tym filmiku jest najpierw unboxing, a potem prezentacja tych bonusów (od ok.11 minuty).
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
Nie zaglądam, mam nadzieję się tym razem odrobinę zaskoczyć (chociaż o jednej niestety już wiem). Podobno zastanawiają się czy do drugiej fali też jakiejś niespodzianki nie dołożyć.
Figurki składane są okropnie zaplanowane łączenia są w takich miejscach że je najbardziej widać. Gorzej umieścić ich się chyba nie da nawet. Wydaje się że wogole nie musieli jak je ukryć tylko podzielili figurkę na 4 części i tyle.
Pamiętajmy ze to ma tak wyglądać wiemy ile etapów budowy już postawiliśmy. To nie są grywalne figurki one tylko stoją i paczają na wszystko z góryxelos80 pisze:Figurki składane są okropnie zaplanowane łączenia są w takich miejscach że je najbardziej widać. Gorzej umieścić ich się chyba nie da nawet. Wydaje się że wogole nie musieli jak je ukryć tylko podzielili figurkę na 4 części i tyle.
- Curiosity
- Administrator
- Kontakt:
No dokładnie. TO jest imho bardzo klimatyczne. To ma wyglądać jak posąg.grzemek pisze:Pamiętajmy ze to ma tak wyglądać wiemy ile etapów budowy już postawiliśmy. To nie są grywalne figurki one tylko stoją i paczają na wszystko z góryxelos80 pisze:Figurki składane są okropnie zaplanowane łączenia są w takich miejscach że je najbardziej widać. Gorzej umieścić ich się chyba nie da nawet. Wydaje się że wogole nie musieli jak je ukryć tylko podzielili figurkę na 4 części i tyle.
A czy posągi mają takie widoczne łączenia. Gdyby ktoś takie badziewie w starożytności zrobił pewnie nigdy byśmy o nim nie usłyszeli. Argument o klimacie jest bez sensu imho.
To że to jest figurka która stoi i nic nie robi, figurki na planszy też stoją i nic nie robią, można by użyć kolorowych znaczników i byłby ten sam cel. Ale jak już płacisz za grę z figurkami to chciałbym żeby były ładne.
Nie znam się na robieniu figurek i może się tak nie da zrobić ale wydaje mi się że można spróbować tak wkomponowac płacenia żeby były w miejscu np styku zbroi, albo u Zeusa zrobić to jako fałde szaty. Nie o by się to tak w oczy. Łączenie pożera środek golego brzucha to wg mnie już jest albo lenistwo albo niekompetencja albo skąpstwo. Na pewno któreś z 3 bo technologia powinna pozwalać.
To że to jest figurka która stoi i nic nie robi, figurki na planszy też stoją i nic nie robią, można by użyć kolorowych znaczników i byłby ten sam cel. Ale jak już płacisz za grę z figurkami to chciałbym żeby były ładne.
Nie znam się na robieniu figurek i może się tak nie da zrobić ale wydaje mi się że można spróbować tak wkomponowac płacenia żeby były w miejscu np styku zbroi, albo u Zeusa zrobić to jako fałde szaty. Nie o by się to tak w oczy. Łączenie pożera środek golego brzucha to wg mnie już jest albo lenistwo albo niekompetencja albo skąpstwo. Na pewno któreś z 3 bo technologia powinna pozwalać.
- Pan_K
- Has thanked: 193 times
- Been thanked: 171 times
No to Ci się nie podoba. Już wiemy. Mi nie przeszkadza, podobnie jak Curiosity'emu.
„Rzekł głupi w swoim sercu: nie ma Boga.”
- raj
- Administrator
- Has thanked: 310 times
- Been thanked: 946 times
- Kontakt:
tu masz unboxing, zaczynając od 11 minuty zobaczysz złożone monumenty:
https://www.youtube.com/watch?v=LGTZe8fpC4g
https://www.youtube.com/watch?v=LGTZe8fpC4g
"Jest to gra planszowa. Każdy gracz ma planszę i lutuje nią przeciwnika." - cytat za "7 krasnoludków - historia prawdziwa."
Szukajcie recenzji planszówek na GamesFanatic.pl
Szukajcie recenzji planszówek na GamesFanatic.pl
- Curiosity
- Administrator
- Kontakt:
Brak łączeń masz tylko w przypadku rzeźbienia z jednego bloku, czyli są ograniczenia co do wielkości. Gdy mamy do czynienia z wielkimi budowlami, to są one składane z wielu mniejszych bloków, więc granice są dostrzegalne.xelos80 pisze:A czy posągi mają takie widoczne łączenia. Gdyby ktoś takie badziewie w starożytności zrobił pewnie nigdy byśmy o nim nie usłyszeli. Argument o klimacie jest bez sensu imho.
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Tylko normalnie są wypełnione i nie widać łączenia. W tych przypadkach wypełnienie się wykruszylo i tylko temu je widać.
A i tak mniej te łączenia widać w parotysiacletnich rzeźbach robionych prymitywnymi technologiami niż w nowej figurce robionej nowoczesna technologią.
A i tak mniej te łączenia widać w parotysiacletnich rzeźbach robionych prymitywnymi technologiami niż w nowej figurce robionej nowoczesna technologią.
-
- Has thanked: 118 times
- Been thanked: 142 times
Tylko że tysiacletnia rzeźbę tworzył jeden artysta kilka lat. A figurkę robi maszyna w kwadrans. Widzisz różnice? Oczekujesz takiej samej jakości?xelos80 pisze:Tylko normalnie są wypełnione i nie widać łączenia. W tych przypadkach wypełnienie się wykruszylo i tylko temu je widać.
crus221 - "Teraz pytanie czy sprzedać nerkę dla gry..."
olsszak - "Swoją drogą po ile nerka teraz?"
crus221 - "Jeden Lords of Hellas lub dwie Kawerny"
olsszak - "Swoją drogą po ile nerka teraz?"
crus221 - "Jeden Lords of Hellas lub dwie Kawerny"
Tylko to nie wina maszyny. Przy dobrym zaplanowaniu gdzie łączenia maja być można ograniczyć to jak się rzucają w oczy. A w tych figurkach wygląda to tak jakby wzięli model i podzielili na 4 części nie patrząc gdzie podział wyjdzie. Tylko tyle nie oczekuję cudów tylko lepszego planowaniaPaskuder pisze:Tylko że tysiacletnia rzeźbę tworzył jeden artysta kilka lat. A figurkę robi maszyna w kwadrans. Widzisz różnice? Oczekujesz takiej samej jakości?xelos80 pisze:Tylko normalnie są wypełnione i nie widać łączenia. W tych przypadkach wypełnienie się wykruszylo i tylko temu je widać.
- Curiosity
- Administrator
- Kontakt:
Po prostu zaakceptuj fakt, że było to celowe działanie. Tak właśnie dziś wyglądają wielkie monumenty, wznoszone kilka tysięcy lat temu i do takiego widoku się przyzwyczailiśmy. Dla mnie właśnie nieklimatyczne by było, gdyby nie było widać żadnych łączeń.xelos80 pisze:Przy dobrym zaplanowaniu gdzie łączenia maja być można ograniczyć to jak się rzucają w oczy. A w tych figurkach wygląda to tak jakby wzięli model i podzielili na 4 części nie patrząc gdzie podział wyjdzie. Tylko tyle nie oczekuję cudów tylko lepszego planowania
Tylko czy akcja gry się dzieje w czasach obecnych, czy w czasach gdy te monumenty są w miarę nowe? Setting gdy raczej sugeruje to drugie.
I zgadzam się ze to było celowe działanie. Koszty.
Ja wątek kończę. Jeśli wam się taka wersja bardziej podoba niż bez widocznych łączen wasz gust. Nie rozumiem go ale z gustem się nie dyskutuje. Ale myślę też że powinniśmy jakoś mobilizowac wydawcę do lepszego planowania takich figurek a nie chwalenia za niedoróbke i jeszcze dopychanie do tego klimatu. Następne ich gry też być może będą mieć takie składane figurki i wtedy już klimat nie obroni tak brzydkich łączen.
I zgadzam się ze to było celowe działanie. Koszty.
Ja wątek kończę. Jeśli wam się taka wersja bardziej podoba niż bez widocznych łączen wasz gust. Nie rozumiem go ale z gustem się nie dyskutuje. Ale myślę też że powinniśmy jakoś mobilizowac wydawcę do lepszego planowania takich figurek a nie chwalenia za niedoróbke i jeszcze dopychanie do tego klimatu. Następne ich gry też być może będą mieć takie składane figurki i wtedy już klimat nie obroni tak brzydkich łączen.
-
- Has thanked: 63 times
- Been thanked: 1 time
Zgodnie z tym postem https://www.kickstarter.com/projects/aw ... ts/2070353, twórcy też nie są do końca zadowoleni z monumentów.
Ja w każdym razie nie będę narzekał na wyrost (czekam na drugą falę) i jeżeli trafię na kiepską kopię monumentów, to spróbuję poprawić to we własnym zakresie.
Spoiler:
- Curiosity
- Administrator
- Kontakt:
Byłem pewny, że padnie ten argument.xelos80 pisze:Tylko czy akcja gry się dzieje w czasach obecnych, czy w czasach gdy te monumenty są w miarę nowe? Setting gdy raczej sugeruje to drugie.
Kojarzysz na pewno zakorzenione głęboko w naszych głowach wyobrażenie husarii, jako skrzydlatych jeźdźców. Obecnie wiemy, że skrzydła były używane najwyżej w paradach a nie na polu bitwy, ale i tak na hasło "husaria" ludzie widzą oczami wyobraźni szarżę na wroga ze skrzydłami łopoczącymi na plecach. Tak się "utarło", do tego jesteśmy przyzwyczajeni. Widzisz analogię?
Komentarz poniżej pasa. Nie zgadzasz się, Twój wybór, ale żeby zaraz obrażać adwersarzy? Nieładnie.xelos80 pisze:Jeśli wam się taka wersja bardziej podoba niż bez widocznych łączen wasz gust. Nie rozumiem go ale z gustem się nie dyskutuje. Ale myślę też że powinniśmy jakoś mobilizowac wydawcę do lepszego planowania takich figurek a nie chwalenia za niedoróbke i jeszcze dopychanie do tego klimatu. Następne ich gry też być może będą mieć takie składane figurki i wtedy już klimat nie obroni tak brzydkich łączen.
Z mojej strony też EOT, w takim tonie nie zamierzam dyskutować.