wirusman pisze: ↑03 lut 2018, 12:03
Mam pytanie, czy używasz specjalnych ustawien druku w drukarce. Mam w pracy też laserowy kombajn. Tylko za bardzo nie wiem co w niej ustawić, żeby poprawić druk na papierze. Chodzi mi o druk dwustronny na papierze +250g
Jaka będzie najlepsza ekonomiczna opcja do wycinania kart? Sporo żeby masz podanych ale w sumie dalej nie wiem co kupić.
Nie jestem pewien o co pytasz. Czy o sposoby wycinania czy o papier czy moze jeszcze o cos innego... Wiec napiszę szybko i dośc ogólnie.
Przy druku 2 stronnym niemal zawsze uzywam papieru fotograficznego, chyba że nie zależy mi w ogóle na jakości wtedy mogę sięgnąć po coś zwykłego.
Dalej wybieram papier błyszczący ALE jedynie dlatego, że nie znalazłem jeszcze matowego na którym wydruki wygladają tak dobrze jak na błyszczącym.
Z dodatkowych minusów błyszczący jest tak gładki, że sprawia wrażenie, że się lepi więc wszystko ląduje w koszulkach albo zostaje oklejone jakąś folią.
Przy druku 2 stronnym musisz dobrze sprzawdzić drukarkę czy rzeczywiscie sobie z tym radzi. Weź zwykłą kartkę A4 (80g), narysuj 5 kwadratów 5x5mm w 4 rogach, a piąty DOKŁADNIE na środku kartki. Narożne kwadraty odsuń od brzegów po np 100px.
Druknij to 10x dwustronnie i zobacz pod światło jak dobrze Ci się te kwadraty pokrywają.
Jak przesunięcia są mniejsze niż 3mm to drukarka się raczej nadaje jak większe to bym to przemyślał i raczej zmienił metodę wydruku.
Jeśli masz
jakiekolwiek przesunięcia to musisz odpowiednio przygotować wydruki - szerokie spady są konieczne (ja robię 5mm), a linie cięcia muszą byc odpowienio przygotowane.
Przy wiekszych przesunięciach musisz drukować jednostronnie i użyć którejś z metod sklejania wydruków.