Taka ciekawostka.
Idę o zakład że na tym forum są jacyć miłośnicy anime, nawet jeśli był to "tylko" Dragon Ball na RTL 7
Ale do rzeczy: Houkago Saikoro Club to anime o 3 licealistkach które... grają w planszówki. I to nawet nie wyimaginowane tytuły tylko autentyczne (dużo niemieckich, gry od FFG itd). Jeśli ktoś lubi tzw. slice of life (czyli obyczajówka) i planszówki to myślę że mu się spodoba, bo anime traktuje m. in. o tym jakie pozytywne emocje wywołują gry analogowe, czego na tym forum chyba mówić nie trzeba Pierwszy odcinek dopiero co został wyemitowany.
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=7NwNL_1xMVI
PS: Teoretycznie może powinienem wrzucić to do "Ciekawe linki, media o planszówkach" ale mi się źle klikło Jak mody chcą mogą przerzucić...
Anime o grach planszowych
-
- Been thanked: 5 times
- Goldberg
- Has thanked: 83 times
- Been thanked: 177 times
Re: Anime o grach planszowych
Jakomstary zgred, fantasta i rpgowiec ery przed chinskiej krzykne:
PRECZ Z CHINSKIMI BAJKAMI! TO ONE ZNISZCZYLY KONWENTY!!
PRECZ Z CHINSKIMI BAJKAMI! TO ONE ZNISZCZYLY KONWENTY!!
A w "kirche" co ja mam? Cztery gołe ściany i tak pusto jakby się miał interes za chwilę zlikwidować! Pastor gada jakieś rzeczy o piekle nieprzyjemne, a czy ja idę do kościoła żeby się denerwować?; Moryc "Ziemia Obiecana"
-
- Has thanked: 101 times
- Been thanked: 289 times
Tam chyba nigdy nie zaglądałem. Dobrze się stało, że się "źle kliknęło"DragonWolff pisze: ↑06 paź 2019, 20:49 PS: Teoretycznie może powinienem wrzucić to do "Ciekawe linki, media o planszówkach" ale mi się źle klikło Jak mody chcą mogą przerzucić...
- Pierzasty
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 20 times
Za to w mandze mamy Osadników z Catanu używanych do ćwiczenia kotów w jednostce wojskowejDragonWolff pisze: ↑06 paź 2019, 20:49anime traktuje m. in. o tym jakie pozytywne emocje wywołują gry analogowe
Swoją drogą, skanlacja się podejrzanie urwała, wyszło jakieś oficjalne tłumaczenie? Jeśli tak, to pod jakim tytułem?
-
No tak, ale do anime już pewnie udało im się pozyskać licencję na używanie autentycznych tytułów (zapewne jako formę promocji), bo to już większa kasa niż u w przypadku mangi. A o mandze nic nie wiem.
Btw mówimy o japońskich czy chińskich bajkach (bo te drugie tylko próbują małpować styl tych pierwszych)
- Pierzasty
A Osadnicy to tytuł fikcyjny?DragonWolff pisze: ↑07 paź 2019, 19:06 No tak, ale do anime już pewnie udało im się pozyskać licencję na używanie autentycznych tytułów (zapewne jako formę promocji), bo to już większa kasa niż u w przypadku mangi. A o mandze nic nie wiem.
W mandze jest dokładnie to samo, tylko więcej. Praktycznie każdy rozdział jest skupiony na jakiejś istniejącej grze, która zresztą jest potem pokrótce opisana. Zero różnicy w użyciu nazw/marek w stosunku do anime.
-
A sorry nie zrozumiałem, myślałem że to jakaś "podróba" była. Tak jak mówię, mangi nie widziałem...Pierzasty pisze: ↑07 paź 2019, 21:40A Osadnicy to tytuł fikcyjny?DragonWolff pisze: ↑07 paź 2019, 19:06 No tak, ale do anime już pewnie udało im się pozyskać licencję na używanie autentycznych tytułów (zapewne jako formę promocji), bo to już większa kasa niż u w przypadku mangi. A o mandze nic nie wiem.
- Pierzasty
Spoiler:
Spoiler: