Wydaje mi się, że Platformer od AR Lite
https://gamefound.com/projects/awaken-r ... platformer
Nie znam przypadku ale bardzo podoba mi się japońskie podejscie i gdy ktoś ma katar lub kaszel w miejscach publicznych zakłada maskę by nie zarażać. Nie ma to jak umierać na grypę przez tydzień bo ktoś na Ciebie prychnal.MichalStajszczak pisze: ↑08 paź 2022, 14:51 A te figurki to jakieś trujące, że ta kobieta jest w masce?
Przecież na Essen w tym roku jest nadal obowiązek masek.MichalStajszczak pisze: ↑08 paź 2022, 14:51 A te figurki to jakieś trujące, że ta kobieta jest w masce?
Jest jeszcze gdzieś ta zbiórka i opcją dopisania się w Late Pledge?
viewtopic.php?f=55&t=75752
Jednoznacznie stwierdzam, że stare zamki zamiatają całą resztę pod dywan! Za nic jej nie zamienię. Nowe wydania są chyba dla nowych graczy. Odpychająceeveni pisze: ↑27 paź 2022, 20:54 Jak ktoś ma ochotę obejrzeć nowe komponenty w grze to Rahdo wrzucił rozgrywkę:
https://youtu.be/B54Fh3DUPA4
Bzdury waść opowiadasz, pograłem przez lata w stare i w rocznicowe i nie ma porównania .Jednoznacznie stwierdzam, że stare zamki zamiatają całą resztę pod dywan!
Na video prezentuje się to dobrze, a na żywo będzie tylko lepiej .eveni pisze: ↑27 paź 2022, 20:54 Jak ktoś ma ochotę obejrzeć nowe komponenty w grze to Rahdo wrzucił rozgrywkę:
https://youtu.be/B54Fh3DUPA4
Chyba te nachalne białe kostki mnie tak rażą. Co do kafelków to wszystkie z 1 ed są ciekawsze. Szczególnie zwierzęta i żółte kafelki. Jeżeli budynki z 1ed są jak rusynki dzieci z 3. klasy, to te nowe wyglądają jak z drugich zajęć dzieci w paincie 3d. Na razie żadna edycja nie zbiła z piedestały 1 ed w moim odczuciu.warlock pisze: ↑28 paź 2022, 08:35 Aż wrzucę w spojlerze kilka moich fotek porównawczych z poprzednich stron tego wątku. Stawianie pierwszej edycji nad drugą pod względem jakiejkolwiek estetyki triggeruje mnie chyba jak nic w tym hobby . Żetony w wersji z kluczami są sporo grubsze i pomimo pozornej nieczytelności planszy głównej na żywo wybijają się na niej mocniej od tych z pierwszej edycji (czego zdjęcia mogą nie oddawać, ale na żywo nigdy nie miałem jakiegokolwiek problemu z wyłapaniem czegoś na planszy).Przecież beżowe budynki z pierwszej edycji Zamków wyglądają jak projekty dzieci z plastyki w 3 klasie.Spoiler:
Dlatego taki wypowiedzi na forum są absolutnie nieakceptowalne: "To co oni zrobili z nową edycją - to zbrodnia" (C) hipcio_stg
Za takie komentarze jakakolwiek opinia (teraz i w przyszłości) tego osobnika jest (przynajmniej dla mnie):hipcio_stg pisze: ↑28 paź 2022, 07:15 Jednoznacznie stwierdzam, że stare zamki zamiatają całą resztę pod dywan! ................. Odpychające
Wydaje mi się, że jeśli chodzi o oprawę graficzną, to obie edycje robią to skuteczniej, niż komentarze. Posiadam pierwszą wersję ZB i nie kupiłem nowej dlatego, że moim zdaniem nie poprawiła ona wrażeń estetycznych a jedynie przeniosła je na drugą skrajnię saturacji kolorów. I obecność dodatków niewiele tu pomaga, bo co mi po doładowanej grze, jeśli nie będzie schodzić z półki?Death4ever pisze: ↑28 paź 2022, 11:02 Jeżeli tobie się nie podoba gra, to można powiedzieć, że konkretnie Tobie się nie podoba i wymienić dlaczego, a nie pisać durne zmyłkowe komentarze, które odstraszają potencjalnych nabywców.
Nie chcę mi się wierzyć, że nic nie byli w stanie wykombinować. Już kształt łódek (które mogłyby wchodzić jedna w drugą) byłby bardziej spójny z kaflem. A jeśli nie chcieliby rezygnować z żagli, mogliby zrobić poziomo zorientowane meeple statków, płaskie u góry. Nie wspominając, że znaczniki punktacji (duże figurki) w ogóle nie są 'stackable'.AR pisze:However, we didn't develop a working and usable design for 3D boats that could be easily stackable.
Na zdjęciu, które umieścili pod tym cytatem widać, jak bardzo insert z dobrami umieszczony na stole oszczędzi 'cenną przestrzeń na stole' w porównaniu do jednego dodatkowego woreczka.AR pisze:And after collecting all feedback, we are pretty confident that the tray solution we presented to you during the campaign is the best option we can provide. It allows you to save some precious table space as everything will be placed in those dedicated trays that can be put directly on the table or board.
To, że nie widzisz rzeki nie oznacza, że jej tam nie ma. Oczywiście trzeba pewnej wyobraźni by w niebieskich sześciokątach widzieć rzekę. Ale skoro w grze są statki, to po czymś pływać muszą (Burgundia leży w centralnej Francji i dostępu do morza nie ma). Zapewne jednak kolega, który grę z rzeką kojarzył, zapamiętał okładkę pierwszego wydania gry, gdzie rzeka jest na samym środku i trudno jej nie zauważyć.
Jakoś nigdy nie widziałem sprzeczności w tym, że Burgundia nie ma dostępu do morza, a są statki. Mogłyby być nawet rakiety .MichalStajszczak pisze: ↑28 paź 2022, 16:07To, że nie widzisz rzeki nie oznacza, że jej tam nie ma. Oczywiście trzeba pewnej wyobraźni by w niebieskich sześciokątach widzieć rzekę. Ale skoro w grze są statki, to po czymś pływać muszą (Burgundia leży w centralnej Francji i dostępu do morza nie ma). Zapewne jednak kolega, który grę z rzeką kojarzył, zapamiętał okładkę pierwszego wydania gry, gdzie rzeka jest na samym środku i trudno jej nie zauważyć.
Obawiam się, że nie zrozumiałeś mojego posta. Nie chodziło mi o rzekomą sprzeczność między występowaniem w grze statków a brakiem dostępu do morza. Wprost przeciwnie - skoro w grze są statki, a Burgundia dostępu do morza nie ma, to są to statki rzeczne. Czyli musi być rzeka i (jak dopiero teraz zauważyłeś) faktycznie jest na okładce starej wersji gry.