Dominant Species / Władcy Ziemi (Chad Jensen)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- warlock
- Has thanked: 1142 times
- Been thanked: 2168 times
Re: Dominant Species / Władcy Ziemi (Chad Jensen)
Hmmm... z tego co widzę na planszy głównej i na kafelkach wszystkie tereny oznaczone są symbolami, a nie tekstem (w oryginale na kaflach była pełna słowna nazwa terenu i skróty na planszy wyboru akcji). Znam tę grę na wylot, ale jak czytam przykłady wykonywania akcji w instrukcji to widzę, że dochodzi tu bardzo nieprzyjemny poziom nauki, tzn. konieczność odniesienia słownych nazw terenu do symboli. Jest to o tyle upierdliwe, że na wielu przykładach w instrukcji KOSTKI zasłaniają te symbole na kaflach. Ja wiem, że teoretycznie wygląd kafelka mówi sam za siebie, ale jak ktoś się uczy to sawanna może mylić się trochę z pustynią, a las z mokradłami i przyswojenie tych przykładów będzie trudniejsze niż powinno być .
Nie wiem jak to będzie rozwiązane na kartach, czy zostaną tam wrzucone symbole konkretnych terenów, czy też pozostanie tekst. Zapewne moje czepialstwo może wynikać z przyzwyczajenia do oryginału, ale tak czy inaczej słowne opisy chyba ułatwiały by grę .
Nie wiem jak to będzie rozwiązane na kartach, czy zostaną tam wrzucone symbole konkretnych terenów, czy też pozostanie tekst. Zapewne moje czepialstwo może wynikać z przyzwyczajenia do oryginału, ale tak czy inaczej słowne opisy chyba ułatwiały by grę .
- PytonZCatanu
- Has thanked: 1859 times
- Been thanked: 2302 times
Wydaje mi się,że kwestia przyzwyczajenia.
Ja myślę, że to dobra zmiana. Symbole są jednoznaczne, kostki można przesunąć (napis też mogą zasłaniać). One będą w praktyce pomagać ludziom z problemami z kolorami. Łatwiej też zagrać z młodszym nieczytającym lub osobom zza granicy.
Dominant przechodzi coś w stylu nowej wersji Zamków Burgundii - starzy gracze mają wgrane pewne schematy i im jest wygodniej jak było
Ja myślę, że to dobra zmiana. Symbole są jednoznaczne, kostki można przesunąć (napis też mogą zasłaniać). One będą w praktyce pomagać ludziom z problemami z kolorami. Łatwiej też zagrać z młodszym nieczytającym lub osobom zza granicy.
Dominant przechodzi coś w stylu nowej wersji Zamków Burgundii - starzy gracze mają wgrane pewne schematy i im jest wygodniej jak było
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 1.01.2024
- warlock
Poczekaj bo czytam to i przecieram oczy .PytonZCatanu pisze: ↑18 sty 2023, 08:37 Ja myślę, że to dobra zmiana. Symbole są jednoznaczne, kostki można przesunąć (napis też mogą zasłaniać). One będą w praktyce pomagać ludziom z problemami z kolorami. Łatwiej też zagrać z młodszym nieczytającym lub osobom zza granicy.
Jak chcesz przesunąć kostki nadrukowane na obrazkach w instrukcji ?
W czym napis LAS na kaflu jest gorszy od [symbolu lasu] dla osób mających problemy z kolorami ? What?
Chcesz grać w Dominant Species z nieczytającymi dziećmi ?
Chcesz grać w grę z toną polskiego tekstu na kartach z obcokrajowcami ?
- PytonZCatanu
1. Myślałem, że mówisz o zwykłej sytuacji, gdy kostki leżą na planszy, nie jakimś zdjęciu z instrukcjiwarlock pisze: ↑18 sty 2023, 08:44Poczekaj bo czytam to i przecieram oczy .PytonZCatanu pisze: ↑18 sty 2023, 08:37 Ja myślę, że to dobra zmiana. Symbole są jednoznaczne, kostki można przesunąć (napis też mogą zasłaniać). One będą w praktyce pomagać ludziom z problemami z kolorami. Łatwiej też zagrać z młodszym nieczytającym lub osobom zza granicy.
Jak chcesz przesunąć kostki nadrukowane na obrazkach w instrukcji ?
W czym napis LAS na kaflu jest gorszy od [symbolu lasu] dla osób mających problemy z kolorami ? What?
Chcesz grać w Dominant Species z nieczytającymi dziećmi ?
Chcesz grać w grę z toną polskiego tekstu na kartach z obcokrajowcami ?
2. LAS nie jest gorszy od symbolu, ale symbol nie jest gorszy od lasu. Natomiast napis SAWANNA zasłania już dużo i graficzny symbol odsłoni więcej właściwiej warstwy kafelka. To może być argument.
3. Widziałem chwaliposty ludzi grających z dziećmi , ale zgadzam się, to i zagraniczni to może przesada. Niemniej, nadal uważam, że symbole mają lekka przewagę nad nazwami, a przynajmniej są równe i nie ma co na to narzekać.
Edit
Phalanx dawno temu chwalił się, że zrobi niespodzianki na kaflach (coś jak w Zamku). Może ta powierzchnia jest im po to potrzebna?
- psia.kostka
- Has thanked: 528 times
- Been thanked: 1190 times
Chyba przylapales Pytona przed poranna kawą jeszcze
Jaka gra dla rodzica i ogranego pieciolatka?Chcesz grać w Dominant Species z nieczytającymi dziećmi ?
Szukam/Kupie: Doomtown: Reloaded, Xcom, Fanzin Sherwood #1;
#KolekcjonujeRabaty [DobraKarmaWraca][WarszawskiKolektyw][WawHub] ʕ•ᴥ•ʔ
- warlock
Pomijając wszystko inne - ja jestem MEGA wdzięczny Phalanxom, że podjęli się wydania tej gry. I Dominant i Brass trafiły (trafią) pod strzechy naprawdę wielu ludzi + nowa szata graficzna na pewno będzie przyjaźniejsza dla szerokiego odbiorcy. To są topowe tytuły w swoich gatunkach .
Każde wydanie gry (starszego tytułu, wszak Dominant Species to gra z 2010 roku) w nowej szacie graficznej wzbudza skrajnie różne opinie i emocje, moim zdaniem zupełnie zbędne... Nie podoba Ci się wygląd gry i komponentów, nie kupuj. Dla mnie, za wydanie polskiej wersji tej gry, wielki szacun dla Wydawnictwa Phalanx. Zakupiłem w przedsprzedaży i czekam spokojnie na przesyłkę bez czytania udostępnionej instrukcji. Otrzymam grę, rozpakuję, obejrzę komponenty, przeczytam instrukcję, zagram i wówczas wyrobię sobie zdanie (swoje subiektywne) na temat całej gry, łącznie z mechaniką i jej wyglądem.
A teraz? Dziwię się dyskusji nad wydaniem polskiej wersji gry, której jeszcze nikt z dyskutujących nie miał w ręku, a widział i czytał jedynie instrukcję...
A teraz? Dziwię się dyskusji nad wydaniem polskiej wersji gry, której jeszcze nikt z dyskutujących nie miał w ręku, a widział i czytał jedynie instrukcję...
Mark
- PytonZCatanu
No nie przesadzajmy. To jest forum dyskusyjne, to dyskutujemy. Mechanika gry jest znana w 100% (niektórzy mają kilkadziesiąt partii w wersję ENG), a wygląd w 80% - to duże podstawy do dyskusji.
Takim podejściem zabijemy wymianę myśli
Takim podejściem zabijemy wymianę myśli
-
- Has thanked: 33 times
- Been thanked: 10 times
Racjonalizowanie kupowania kota w workuMark442 pisze: ↑18 sty 2023, 15:15 Zakupiłem w przedsprzedaży i czekam spokojnie na przesyłkę bez czytania udostępnionej instrukcji. Otrzymam grę, rozpakuję, obejrzę komponenty, przeczytam instrukcję, zagram i wówczas wyrobię sobie zdanie (swoje subiektywne) na temat całej gry, łącznie z mechaniką i jej wyglądem.
Gra od lat na rynku, są filmiki, są recenzje, zasady można poznać już teraz. Po co czekać na finalny produkt?
Pytanie powinno być takie: Czy Phalanx nie popełni za dużo błędów w polskim wydaniu i czy nowa szata graficzna będzie lepsza od starszej.
- detrytusek
- Has thanked: 466 times
- Been thanked: 1120 times
I jeszcze można pograć online...
"Nie ma sensu wiara w rzeczy, które istnieją."
Do sprzedania: Prime minister, Cooper-island pl
Wątek sprzedażowy
Do sprzedania: Prime minister, Cooper-island pl
Wątek sprzedażowy
- PytonZCatanu
karmazynowy pisze: ↑18 sty 2023, 15:18 Na OnTable prezentacja Władców Ziemi (od 3:40) i HUANG (35:40)
Można dokładnie obejrzeć grę.
Zachęcam bez głosu - poziom przygotowanie właścicielki kanału jest żenująco niski. Kompletnie nie jest przygotowana. Trochę wstyd. O takiej grze tylko chichotać... I ta końcówka "haha" mamuty w oceanie...
- AnlAir
- Has thanked: 58 times
- Been thanked: 98 times
Jak dla mnie ciężko porównywać obie wersje.
Wydanie Phalanx wygląda ślicznie/lepiej w porównaniu do oryginału.
Wprowadzone zmiany podnoszą klimat w tej grze.
Dla każdego ma to chyba znaczenie w grach nowoczesnych, dla mnie ma.
Jedyne co, to mam nadzieję, że te zmiany nie wpłyną na czytelność gry.
Pomimo, że mam oryginał zamówiłem polskie wydanie, może więcej osób uda się do tego namówić.
Ciężko będzie przyzwyczaić się do polskiego nazewnictwa, gdzieś się to zakorzeniło
Samo czytanie instrukcji jest już ciekawym doświadczeniem.
Wydanie Phalanx wygląda ślicznie/lepiej w porównaniu do oryginału.
Wprowadzone zmiany podnoszą klimat w tej grze.
Dla każdego ma to chyba znaczenie w grach nowoczesnych, dla mnie ma.
Jedyne co, to mam nadzieję, że te zmiany nie wpłyną na czytelność gry.
Pomimo, że mam oryginał zamówiłem polskie wydanie, może więcej osób uda się do tego namówić.
Ciężko będzie przyzwyczaić się do polskiego nazewnictwa, gdzieś się to zakorzeniło
Samo czytanie instrukcji jest już ciekawym doświadczeniem.
- misiencjusz
- Has thanked: 181 times
- Been thanked: 114 times
Gdzie poza TTS można zagrać? Bo ja chętnie zaraz odpalam. No dobra, zaraz po weekendzie bo żonie się nie spodoba jak ferie przy kompie spędzę:)
- DarkSide
- Has thanked: 596 times
- Been thanked: 247 times
https://boardgamefiesta.commisiencjusz pisze: ↑18 sty 2023, 17:32Gdzie poza TTS można zagrać? Bo ja chętnie zaraz odpalam. No dobra, zaraz po weekendzie bo żonie się nie spodoba jak ferie przy kompie spędzę:)
Ale się zwijają 1 lutego, bo ludziska odpływają do BGA i koszty zaczęły przewyższać poziom finansowania.
W idealnym świecie planszówkowym wszystkie eurasy ociekają klimatem, a wszystkie ameri mają przejrzyste zasady i nie potrzebują FAQ
Sprzedam gry
Moje zniżki Planszostrefa -11%, ALEplanszówki -3%
Sprzedam gry
Moje zniżki Planszostrefa -11%, ALEplanszówki -3%
- Mateez
- Has thanked: 60 times
- Been thanked: 72 times
W pewnym sensie tak, ale co zrobić skoro ten kot jest nie tylko o niebo ładniejszy, a do tego jeszcze blisko dwukrotnie tańszy od angielskiego odpowiednika? Mnie osobiście przekonało połączenie tych dwóch czynników i też czekam na premierę. Przez lata podchodziłem do Dominant Species, ale nie wiedziałem jak gra się przyjmie (bo trudna i strasznie brzydka jak na standardy moich współgraczy), a przy cenie wersji GMT ryzyko zawsze wydawało mi się za duże. Dzięki Phalanx jestem gotów zaryzykować.mzdxtvtpxodyezkhfe pisze: ↑18 sty 2023, 15:43Racjonalizowanie kupowania kota w workuMark442 pisze: ↑18 sty 2023, 15:15 Zakupiłem w przedsprzedaży i czekam spokojnie na przesyłkę bez czytania udostępnionej instrukcji. Otrzymam grę, rozpakuję, obejrzę komponenty, przeczytam instrukcję, zagram i wówczas wyrobię sobie zdanie (swoje subiektywne) na temat całej gry, łącznie z mechaniką i jej wyglądem.
Gra od lat na rynku, są filmiki, są recenzje, zasady można poznać już teraz. Po co czekać na finalny produkt?
Pytanie powinno być takie: Czy Phalanx nie popełni za dużo błędów w polskim wydaniu i czy nowa szata graficzna będzie lepsza od starszej.
To BGA to chyba jakaś duża korporacja kupiła, wrzucają teraz co chwilę i coraz więcej i coraz bardziej znanych tytułów. Tylko graczy jest ciągle mało. W te nie najbardziej popularne gry to jednak trzeba się naczekać, żeby zagrać.DarkSide pisze: ↑18 sty 2023, 22:16https://boardgamefiesta.commisiencjusz pisze: ↑18 sty 2023, 17:32Gdzie poza TTS można zagrać? Bo ja chętnie zaraz odpalam. No dobra, zaraz po weekendzie bo żonie się nie spodoba jak ferie przy kompie spędzę:)
Ale się zwijają 1 lutego, bo ludziska odpływają do BGA i koszty zaczęły przewyższać poziom finansowania.
- PytonZCatanu
- karmazynowy
- Has thanked: 195 times
- Been thanked: 464 times
Przedsprzedaż ruszyła prawie rok temu. Jaką mamy oficjalna inflację? Serio, jeszcze kogoś dziwią takie podwyżki na grach jak wszystko inne drożeje masakrycznie? Druga rzecz, że pewnie schodzi w tej przedsprzedaży i się nie zdziwię jak na premierę lub chwilę po nakład wyjdzie. Wtedy to zobaczysz ceny dopiero.
Na półce | Na stole | Na sprzedaż i zamianę (Gdynia) | Podzielę się rabatem: Grybezpradu.eu - 5% | Planszostrefa.pl - 11%
Nie zobaczę, bo nie będę się wtedy już interesował . I tak dziwią, bo zazwyczaj cena szła w górę po premierze, nie w trakcie przedsprzedaży, a rzuciło mi się to w oczy, bo wahałem się czy brać.karmazynowy pisze: ↑19 sty 2023, 18:04 Przedsprzedaż ruszyła prawie rok temu. Jaką mamy oficjalna inflację? Serio, jeszcze kogoś dziwią takie podwyżki na grach jak wszystko inne drożeje masakrycznie? Druga rzecz, że pewnie schodzi w tej przedsprzedaży i się nie zdziwię jak na premierę lub chwilę po nakład wyjdzie. Wtedy to zobaczysz ceny dopiero.
Ostatnio zmieniony 19 sty 2023, 18:18 przez Błysk, łącznie zmieniany 1 raz.
- psia.kostka
A ja pohamowalem swoj zakupowy hajp/fomo, bo czuje ze sporo uzywanych ("raz zagrana") szybko nasyci rynek wtorny. Gra wspaniala dla rachmistrzow, ale na okladce brak o tym wzmianki. Bedzie placz.
- PytonZCatanu
Teoretycznie masz rację. ALE to samo pisano (ja też!) o FCM i ...jednak nie ma zalewu tanich używek. Co do ceny, to Dominant Species to taka marka, że kto chciał to kupił od razu jak pojawiła się przedsprzedaż. Wzrost ceny może świadczyć o dużej popularności, co bardzo cieszy.psia.kostka pisze: ↑19 sty 2023, 18:17 A ja pohamowalem swoj zakupowy hajp/fomo, bo czuje ze sporo uzywanych ("raz zagrana") szybko nasyci rynek wtorny. Gra wspaniala dla rachmistrzow, ale na okladce brak o tym wzmianki. Bedzie placz.
- misiencjusz
- Has thanked: 181 times
- Been thanked: 114 times
Myślę, że faktycznie sporo używek może się pojawić, ale nie ze względu na to jaką to gra, a fakt, że poniżej 4 osób jest znacznie mniej atrakcyjna. A najlepiej 5-6 osób. To może sprawić, że część kupujących że smutkiem wypuści je dalej.
- psia.kostka
Heh, moze nie ma tanich uzywek, ale ja nowa kupilem za 200zl, a potem nawet i za 175(niedawno)PytonZCatanu pisze: ↑19 sty 2023, 18:32 to samo pisano (ja też!) o FCM i ...jednak nie ma zalewu tanich używek.
Cena sprzed roku chyba zwyczajnie sie zdewaluowala (co troche przeraza*). Grze zycze jak najlepiej, wyglada to ciekawie, choc chyba ciut widac, ze to juz starszy projekt. Sprawdze jak to wyglada w Marine, czy czuc nowoczesnosc. Marka znana, ale "uzycie procesora" nieporownywalnie wieksze niz przy Zimnej wojnie.Co do ceny, to Dominant Species to taka marka, że kto chciał to kupił od razu jak pojawiła się przedsprzedaż. Wzrost ceny może świadczyć o dużej popularności, co bardzo cieszy.
(*)
Zerknijcie w recenzje Gambita, mowi tam o cenie zakupu gry (co prawda angielskiej) 7-8 lat temu
https://youtu.be/RgMW9sAj8uw?t=1283
- bogas
- Has thanked: 382 times
- Been thanked: 649 times
Nie będzie używek. Tak jak nie było przy Feudum czy właśnie FCM. Przede wszystkim ludzie nie zagrają od razu tylko będą kisić na półkach, wierząc, że w końcu się uda zagrać. Teraz można znaleźć za Ok. 250 zł co i tak jest dobrą ceną IMO. Jak mawia klasyk „tanio już było”.psia.kostka pisze: ↑19 sty 2023, 18:17 A ja pohamowalem swoj zakupowy hajp/fomo, bo czuje ze sporo uzywanych ("raz zagrana") szybko nasyci rynek wtorny. Gra wspaniala dla rachmistrzow, ale na okladce brak o tym wzmianki. Bedzie placz.
A czy gra tak dobrze idzie? No nie wiem. Patrząc na wysyp info o grze na youtubie i fb, niestety info merytorycznie bardzo słabej jakości, to trochę mam wątpliwości.