Szkoda, że zmienili szatę graficzną. Poprzednia edycja był piękna.PytonZCatanu pisze: ↑05 mar 2024, 11:04 Właśnie ruszyła przedsprzedaż najnowszej odsłony gry, czyli BALE I SKANDALE.
Dobra cena, w sklepie Moduko tylko 44 zł.
High Society / Bale i skandale (Reiner Knizia)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: High Society / Milionerzy i bankruci (Reiner Knizia)
-
- Has thanked: 572 times
- Been thanked: 1349 times
Uwielbiam te zwierzęce wydania klasyków przez Moduko. I te tytuły, dla mnie miódPytonZCatanu pisze: ↑05 mar 2024, 11:04 Właśnie ruszyła przedsprzedaż najnowszej odsłony gry, czyli BALE I SKANDALE.
- PytonZCatanu
- Has thanked: 1859 times
- Been thanked: 2303 times
Ja mam wszystkie ten oczywiście też biorę.Fojtu pisze: ↑05 mar 2024, 11:09Uwielbiam te zwierzęce wydania klasyków przez Moduko. I te tytuły, dla mnie miódPytonZCatanu pisze: ↑05 mar 2024, 11:04 Właśnie ruszyła przedsprzedaż najnowszej odsłony gry, czyli BALE I SKANDALE.
Najsłabszy jest Sojusz na Już, ale syn polubił, więc zostaje na razie.
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 1.01.2024
- garg
- Has thanked: 1575 times
- Been thanked: 1148 times
A czy to jest ta sama wersja z nowymi grafikami, czy jakaś przeróbka?PytonZCatanu pisze: ↑05 mar 2024, 11:04 Właśnie ruszyła przedsprzedaż najnowszej odsłony gry, czyli BALE I SKANDALE.
Mam / Sprzedam/wymienię
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)
Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)
Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
-
- Has thanked: 71 times
- Been thanked: 30 times
Rewelacyjna cena w porównaniu do wersji angielskiej
Nic tylko brać, dołączać instrukcję po angielsku i sprzedawać za granicę z zyskiem
Nic tylko brać, dołączać instrukcję po angielsku i sprzedawać za granicę z zyskiem
- warlock
- Has thanked: 1142 times
- Been thanked: 2168 times
Ja nie trawię, wszystkie te gry wyglądają tak samo i zlewają się w jedną wielką masę bez charakteru... Mimo, że technicznie rzecz biorąc wyglądają pięknie .Fojtu pisze: ↑05 mar 2024, 11:09Uwielbiam te zwierzęce wydania klasyków przez Moduko. I te tytuły, dla mnie miódPytonZCatanu pisze: ↑05 mar 2024, 11:04 Właśnie ruszyła przedsprzedaż najnowszej odsłony gry, czyli BALE I SKANDALE.
-
-
- Has thanked: 92 times
- Been thanked: 287 times
Cóż, ujmę to tak: cieszę się, że posiadam wersję Fin de siecle i moje secesyjne, secesyjne malunki nie zostaną przysłonięte przez czarujące zwierzaczki..
Ps. Co teraz będzie disgrace cards? Jakiś myśliwy?
Ps. Co teraz będzie disgrace cards? Jakiś myśliwy?
Ostatnio zmieniony 05 mar 2024, 15:24 przez Uncle_Grga, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Żeby się nie skończyło na filmikach Remy'ego..
- warlock
Absolutnie wiedziałem, że tak napiszesz . Natomiast dalej obstaję przy swoim: zmiana tematu i estetyki każdej gry na antropomorficzne zwierzęta (nieważne, czy ma to sens, czy nie) wychodzi mi już uszami . I tak jak napisałem - technicznie rzecz ujmując te gry są pięknie ilustrowane. Tylko ten trend mnie totalnie zmęczył i przestałem już odróżniać jedną karciankę od Moduko od drugiej.
- PytonZCatanu
Pssst....to są karcianki z tej samej serii, więc to trochę celowy zabiegwarlock pisze: ↑05 mar 2024, 15:41
Absolutnie wiedziałem, że tak napiszesz . Natomiast dalej obstaję przy swoim: zmiana tematu i estetyki każdej gry na antropomorficzne zwierzęta (nieważne, czy ma to sens, czy nie) wychodzi mi już uszami . I tak jak napisałem - technicznie rzecz ujmując te gry są pięknie ilustrowane.
Tylko ten trend mnie totalnie zmęczył i przestałem już odróżniać jedną karciankę od Moduko od drugiej.
-
Ja ogólnie się trochę zgadzam z warlockiem, trochę nie.
Schotten Totten jest dla mnie po prostu brzydkie i dobrze, że wrzucili nowe grafiki.
High Society ma wersję, która jest naprawdę ładna, a w nowych grafikach trochę gubi się charakter gry. Ja tam lubię zwierzaki w przebraniach, więc mi to nie przeszkadza, ale nie dziwię się, że komuś wychodzi bokiem i wolałby aktuwane wydanie angielskie.
Schotten Totten jest dla mnie po prostu brzydkie i dobrze, że wrzucili nowe grafiki.
High Society ma wersję, która jest naprawdę ładna, a w nowych grafikach trochę gubi się charakter gry. Ja tam lubię zwierzaki w przebraniach, więc mi to nie przeszkadza, ale nie dziwię się, że komuś wychodzi bokiem i wolałby aktuwane wydanie angielskie.
Mam wersję pod tytułem Milionerzy i bankruci i nie zamienię na antropomorfizowane zwierzaki
- PytonZCatanu
Na stronie Moduko jest instrukcja.
Oszustwo, Faux pas, Plotki to karty negatywne.
Generalnie trwa bal u Żubra, a my próbujemy wkupić się w łaski najznamienitszych gości.
- Furan
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 228 times
Mam szczeście posiadać stare asterixowe https://boardgamegeek.com/image/113658/schotten-totten wydanie i to zdecydowanie brzydkie nie jest. Po polsku pięknie wyglądałoby w wersji kajko-i-kokoszowej.
Można by było pomarzyć o takim High Society w grafikami a'la Wyspiański, albo Mehoffer. No i Traumfabrik przeniesione do Pollywood z Gieniem Bodo, Dymszą i Ordonówną. Ale to tylko marzenia.
jakiCHś - w tym słowie jest CH! || lepiej nie używa'ć apostrof'ów w ogóle, niż używa'ć ich w nadmiar'ze!
(S) (S) Broom Service karciane; Filou
(S) (S) Broom Service karciane; Filou
- PytonZCatanu
Odebrałem Bale i Skandale:
+
Karty zwierząt, o które się licytujemy, są naprawdę fajne i jestem bardzo zadowolony z ilustracji
-
Pudełko to 50%+ to powietrze.....
+
Karty zwierząt, o które się licytujemy, są naprawdę fajne i jestem bardzo zadowolony z ilustracji
-
Pudełko to 50%+ to powietrze.....
- warlock
-
Zgoda, tez bym chetnie zobaczyl. Jakby ktoś miał dojście do MNK, to można by im podpowiedzieć. Skoro zrobili malarskiego Dixita, to może dałoby się dogadać z dr Knizią na limited Polish edition?
Faktycznie, dobrze pomarzyć..
- PytonZCatanu
Nie zdradzę chyba jakiejś tajemnicy - Planszowe Suchary zrobiły sobie kiedyś swoją wersję Traumfabrike. Nie ma wprawdzie polskich aktorów, ale są międzynarodowe gwiazdy. Spielberg, Gwiezdne Wojny, Jim Carrey itp. poziom. Wszystko profesjonalnie wydrukowane w drukarni.Uncle_Grga pisze: ↑12 kwie 2024, 11:25Zgoda, tez bym chetnie zobaczyl. Jakby ktoś miał dojście do MNK, to można by im podpowiedzieć. Skoro zrobili malarskiego Dixita, to może dałoby się dogadać z dr Knizią na limited Polish edition?
Faktycznie, dobrze pomarzyć..
Gra się mega dobrze na takich kaflach
Napiszcie do niego na priv, może pokaże zdjęcia jak to wyszło
-
Mnie bardziej kusił ten Mehoffer i Wyspiański. Pierwszego w standardzie, a p. Stanisława na disgrace.. w końcu od parsykich czasów nie pałali do siebie sympatią. Byłoby i po polsku, i po "krakosku"..
- warlock
...ale nie na długo . Kiedyś lubiłem tę grę, grałem w to 15 razy. Ale ostatnio zagrałem dwukrotnie i stwierdziłem że irytuje mnie poczucie braku kontroli nad własną wygraną, czasem choćbyś nie wiem co robił to już nie wygrasz. A jeszcze jak inni grają nierozważnie i wydają więcej kasy niż gracz, który ma najwięcej punktów (ale potencjalnie najmniej kasy) to juz w ogóle jest słabo Jak do tego się dorzuci losowy moment zakończenia i mocny element pamięciowy (trzeba liczyć kto ile wydał) to wychodzi nieprzyjemny miks... Dawniej to było u mnie mocne 7, ale gust mi się tak zmienił że teraz to frustrujące 4/10.