Essen 2011 - nowe gry (i tylko gry!)
- Tycjan
- Has thanked: 44 times
- Been thanked: 34 times
- Kontakt:
Re: Essen 2011 - nowości
O polskich premierach na Essen przeczytacie więcej w październikowym (#19) numerze Świata Gier Planszowych
# ZnadPlanszy.pl - tutaj piszę: http://miroslawgucwa.znadplanszy.pl | NAJWIĘKSZA baza premier i zapowiedzi gier wydanych po polsku: http://Premiery.ZnadPlanszy.pl
- farmer
- Has thanked: 393 times
- Been thanked: 94 times
Hehe, ja bardzo skromnie...
czekam jedynie na Eclipse. Dodatkowo rozważam (jeśli będzie) dodatek do Cyclades .
pozdr,
farm
czekam jedynie na Eclipse. Dodatkowo rozważam (jeśli będzie) dodatek do Cyclades .
pozdr,
farm
-
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 25 times
Ja też chyba nie będę sie specjalnie rzucał-sprawdzę nowego Rosenberga i zobaczę krótszy wariant 1830.
Dopiero wtedy kupię
Dopiero wtedy kupię
Urban Sprawl? Czy GMT będzie miało swoje stoisko w Essen w związku z tym że zaczęli wydawać gry niewojenne w większej ilości? Czy spodziewasz się kupić od europejskiego pośrednika? Ciekawie by było gdyby amerykańscy wydawcy wojenni zaczęli pojawiać się na Essen.surmik pisze:W tym roku, jak dobrze pójdzie, będę w końcu obecny na targach :)
Na tę chwilę obowiązkowe zakupy to: Eclipse i Urban Sprawl.
- yosz
- Has thanked: 195 times
- Been thanked: 491 times
- Kontakt:
Samego GMT nie będzie ale będzie chyba właśnie jakiś importer (UGG?) or sth który będzie miał.
ZnadPlanszy | YouTube
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
-
- Has thanked: 117 times
- Been thanked: 68 times
Witam !
Ja tym razem zachowam spokój. Patrząc na poprzednie edycje Essen prawie zawsze było dużo szumu i dopiero potem, a czasami sporo potem, okazywało się, którą grę warto mieć. Krótko mówiąc: żadnych nerwowych ruchów
Pozdrawiam
Ja tym razem zachowam spokój. Patrząc na poprzednie edycje Essen prawie zawsze było dużo szumu i dopiero potem, a czasami sporo potem, okazywało się, którą grę warto mieć. Krótko mówiąc: żadnych nerwowych ruchów
Pozdrawiam
UGG ma taką wadę że premiery GMT miewają z trzytygodniowym opóźnieniem więc mogą się nie wyrobić :)
Jakby GMT i MMP przyjeżdżali na Essen to może bym się nawet kiedyś skusił na wyjazd, dlatego tak się podnieciłem wiadomością :)
Jakby GMT i MMP przyjeżdżali na Essen to może bym się nawet kiedyś skusił na wyjazd, dlatego tak się podnieciłem wiadomością :)
- tytus
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 21 times
- Kontakt:
GoW jest już do kupienia w PL, w Planszomani 225 na przykład._Paulus_ pisze: podaja cene Gears of War na 59,90 ojro. Co daje tak mniej wiecej 265 zeta.
WinyloKINO - najpiękniejsza muzyka filmowa spod igły!
W pazdzierniku bede w Niemczech i przy okazji planuje wpasc na targi,
w ktory dzien warto wpasc (najwiecej sie dzieje, jest najwiecej do ogladania lub /jezeli kazdego dnia jest to samo/ bedzie najmniej ludzi)??
Dodam, ze planuje zrealizować kilka celów, no dobra, chociaż jeden:
- dorwać Ankh Morpok i Few Acres de lux (15 PZ/szt.)
- byc może kupić dobry tytuł w dobrej cenie (3PZ/szt.)
- "zbić piątke" z Wallace'm (50 PZ)
Wobec tego, które dni będą najlepsze?
Niestety nie dam rady spedzić wszystkich 4 na targach.
w ktory dzien warto wpasc (najwiecej sie dzieje, jest najwiecej do ogladania lub /jezeli kazdego dnia jest to samo/ bedzie najmniej ludzi)??
Dodam, ze planuje zrealizować kilka celów, no dobra, chociaż jeden:
- dorwać Ankh Morpok i Few Acres de lux (15 PZ/szt.)
- byc może kupić dobry tytuł w dobrej cenie (3PZ/szt.)
- "zbić piątke" z Wallace'm (50 PZ)
Wobec tego, które dni będą najlepsze?
Niestety nie dam rady spedzić wszystkich 4 na targach.
Nie chodzi o to, żeby zmieniać świnie przy korycie.
Trzeba zabrać świniom koryto.
- yosz
- Has thanked: 195 times
- Been thanked: 491 times
- Kontakt:
Jeżeli chcesz few acres de lux to czwartek z samego rana. London de lux o 11 był już wyprzedany (normalny też). Targi trwają już od środy ale ludzi wpudzczają od czwartku
ZnadPlanszy | YouTube
Czy ktoś z forumowiczów bedzie na targach w czwartek od rana?
Ja niestety na 90% w czwartek nie będę a juz na pewno nie od początku.
Stąd moja prośba - otóż prosiłbym jakiegoś ochotnika, który w czwartek rano na Essen się pojawi, żeby nabył dla mnie Ankh Morpork Edycja Kolekcjonerska i Few Acres De Lux.
Pudła odebrałbym w czasie targow - termin odbioru do uzgodnienia, niemal dowolny poza czwartkiem rano;)
Ja niestety na 90% w czwartek nie będę a juz na pewno nie od początku.
Stąd moja prośba - otóż prosiłbym jakiegoś ochotnika, który w czwartek rano na Essen się pojawi, żeby nabył dla mnie Ankh Morpork Edycja Kolekcjonerska i Few Acres De Lux.
Pudła odebrałbym w czasie targow - termin odbioru do uzgodnienia, niemal dowolny poza czwartkiem rano;)
Nie chodzi o to, żeby zmieniać świnie przy korycie.
- jax
- Has thanked: 86 times
- Been thanked: 254 times
Re: Essen 2011 - sprawy ogranizacyjne i nowe gry
sprawy organizacyjne i nowości Essen 2011 zdecydowanie powinny byc w oddzielnych wątkach - proszę moderatorów o stosowną korektę wątku (najlepiej rozdzielenie)
Mechaniki dice placement i dice manipulation świadczą o słabości i braku pomysłowości projektanta.
--
"We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
G. B. Shaw
--
"We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
G. B. Shaw
-
Re: Essen 2011 - nowe gry (i tylko gry!)
Mam ciekawą informację-dla niektórych pewnie bombę.
Splotter wznawia Antiquity na Essen.
Cena ok.80 Euro.
Nie wiem ile egzemparzy,ale pewnie szybko pójdą.
Cena ok.80 Euro.
Nie wiem ile egzemparzy,ale pewnie szybko pójdą.
- jax
- Has thanked: 86 times
- Been thanked: 254 times
jakaż wdzięczna jest teraz nazwa tematu
Dla mnie to raczej sygnał ostrzegawczy żeby szybko sprzedawać Roads and Boats (obecnie do 200EUR) zanim się zdewaluuje tak jak Antiquity teraz
Dla mnie to nie bomba (zresztą, staszku, uważaj, podobno w tej grze nie ma prawie wcale interakcji).staszek pisze:Mam ciekawą informację-dla niektórych pewnie bombę.
Cena ok.80 Euro.
Dla mnie to raczej sygnał ostrzegawczy żeby szybko sprzedawać Roads and Boats (obecnie do 200EUR) zanim się zdewaluuje tak jak Antiquity teraz
Mechaniki dice placement i dice manipulation świadczą o słabości i braku pomysłowości projektanta.
--
G. B. Shaw
--
G. B. Shaw
-
Liczę,że Surmik kilka kupi i może uda mi się zagrać wcześniej-ale szansa jest niewielka...
Nie problem zagrać w egzemplarz bazika. Ale potwierdzam, w zależności od partii może być 0% interakcji do 20% interakcji. Głównie każdy sobie sam buduje i kombinuje.
-
Zaraz zobaczę co się da zrobićstaszek pisze:Liczę,że Surmik kilka kupi i może uda mi się zagrać wcześniej-ale szansa jest niewielka...
Pytanie jak wzrosłaby gdyby rozmieszczać startowe miasta blisko siebie.melee pisze:Ale potwierdzam, w zależności od partii może być 0% interakcji do 20% interakcji. Głównie każdy sobie sam buduje i kombinuje.
Zawsze gdy zauważysz, że jesteś po stronie większości zatrzymaj się i zastanów.
magazyn
magazyn
Dokładnie. W grze są bardzo fajne mechanizmy, tylko źle wykorzystane. To zarzut do prawie każdej gry splotterów, powinni tylko generować pomysły i je sprzedawać, aby ktoś przekuł je w ciekawe gry.
-
No i jak tam Antiquitowe wieści ?surmik pisze:Zaraz zobaczę co się da zrobićstaszek pisze:Liczę,że Surmik kilka kupi i może uda mi się zagrać wcześniej-ale szansa jest niewielka...
-
- Has thanked: 30 times
- Been thanked: 23 times
Jest gdzieś na BGG jakaś lista tego co się pojawi na Essen?
Edycja: Stronka spiellust bardzo fajna. Dodatku do 2 de Mayo się nie spodziewałem;P Zakup niezbędny, podobnie jak dodatki do Stone Age i Age of Industry.
Edycja: Stronka spiellust bardzo fajna. Dodatku do 2 de Mayo się nie spodziewałem;P Zakup niezbędny, podobnie jak dodatki do Stone Age i Age of Industry.
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2011, 23:36 przez Filip z Lublina, łącznie zmieniany 1 raz.
http://boardgamegeek.com/geeklist/70021 ... nical-listFilip Apostoł pisze:Jest gdzieś na BGG jakaś lista tego co się pojawi na Essen?
- Furan
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 228 times
Ostatnio zerknąłem - nie czytałem dokładnie - na instrukcjędurnowato (dla mnie) nazywającej się gry - MIL. Powiadam - oż! Po raz pierwszy od wielu instrukcyj - poczułem niewymowną chęć zagrania. Taki mini symulator życia feudalnego, eurogrowy do szpiku kości, ale chyba fajny. Szkoda, że kapkę drogi. :/
jakiCHś - w tym słowie jest CH! || lepiej nie używa'ć apostrof'ów w ogóle, niż używa'ć ich w nadmiar'ze!
(S) (S) Broom Service karciane; Filou
(S) (S) Broom Service karciane; Filou
jeszcze fajniejszą stronką jest http://boardgamegeek.com/geeklist/71143 ... 11-previewwitek pisze:http://boardgamegeek.com/geeklist/70021 ... nical-listFilip Apostoł pisze:Jest gdzieś na BGG jakaś lista tego co się pojawi na Essen?
z rzeczy, które zwróciły moją uwagę:
DODATKI:
Agricola: Weltmeisterschaftsdeck
Fresco: The Bishop's Favor
Small World Tunnels
Stone Age: Style Is the Goal
BARDZIEJ:
Alba Longa
Coney Island
Drum Roll
Kingdom Builder
Last Will