Gry planszowe dla fana SF
Gry planszowe dla fana SF
Witam Was, to jak widać mój pierwszy post
Zbliżają się święta i czas pomyśleć nad wypasionym prezentem. Zatem czas na list do Świętego Chcę sobie sprawić kilka gier planszowych z gatunku SF.
Szukałem po forum i znalazłem tytuły:
Battlestar Galactica
X-WING
Battleship Galaxies
Eclipse
Czy jest coś jeszcze co byście polecili ?
Zbliżają się święta i czas pomyśleć nad wypasionym prezentem. Zatem czas na list do Świętego Chcę sobie sprawić kilka gier planszowych z gatunku SF.
Szukałem po forum i znalazłem tytuły:
Battlestar Galactica
X-WING
Battleship Galaxies
Eclipse
Czy jest coś jeszcze co byście polecili ?
Odp: Gry planszowe dla fana SF
Druga literka ze skrótu to f? To zaczyna być nudne i monotematyczne... Ale też mam ponad 150 partii w to...
Planszówkowy maniak... :)
-
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
Re: Gry planszowe dla fana SF
Nie, tylko nie Race for the Galaxy! Czekaj... A to w Wisielca mieliśmy grać?MisterC pisze:Nikt się nie kwapi, to zapodam pierwszą literkę:
R...
- Leviathan
- Has thanked: 402 times
- Been thanked: 1104 times
- Kontakt:
Wprawdzie nie na "R", ale polecam Space Empires. Świetna pozycja - zwłaszcza dla tych, którzy lubią zabawę w budowanie kosmicznych flot.
- KubaP
- Has thanked: 139 times
- Been thanked: 421 times
Battlestar jest super, ale dla pełnej imprezy potrzebujesz 5 osób. Weź to pod uwagę.
Właśnie obejrzałem video-recenzje z Battlestar'a ale o tej ilości osób nie pomyślałem - dzięki za podpowiedź.
Spodobał mi się Battleship Galaxies - czy ma ktoś do tego instrukcję w j.polskim ?
Spodobał mi się Battleship Galaxies - czy ma ktoś do tego instrukcję w j.polskim ?
- Olgierdd
- Has thanked: 85 times
- Been thanked: 93 times
z Karcianek to oczywiście Race for the Galaxy, a dodatkowo Eminent Domain i Core Worlds.
nieameritrashowe, ale w klimacie SF jest Alien Frontiers.
Myslę, że Rex od FFG też jest godny polecenia, ale tak jak w przypadku BSG - przynajmniej na 5 osób.
nieameritrashowe, ale w klimacie SF jest Alien Frontiers.
Myslę, że Rex od FFG też jest godny polecenia, ale tak jak w przypadku BSG - przynajmniej na 5 osób.
- Pierzasty
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 20 times
You suckOlgierdd pisze:Myslę, że Rex od FFG też jest godny polecenia, ale tak jak w przypadku BSG - przynajmniej na 5 osób.
Po pierwsze Diuna, a nie nędzne podróbki. Po drugie, Diuna dobrze chodzi na 6 osób, ewentualnie 4. 5 wyraźnie gorzej. W 2-3 nie da się grać.
Oczywiście muszą być nieśmiertelne Galaxy Trucker i Space Alert
Do tego:
High Frontier
Cosmic Encounter
Ostatnio zmieniony 21 lis 2012, 08:37 przez Pierzasty, łącznie zmieniany 1 raz.
- Pierzasty
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 20 times
- TuReK
- Has thanked: 50 times
- Been thanked: 76 times
Battleship Galaxies jest fajne, ale system padł i nie będzie dodatków, a bez nich budowanie talii i floty jest bardzo okrojone - za mały wybór statków i kart taktyki.
Jeżeli bardzo jesteś napalony to najlepiej kupić dwie kopie, duplikaty figurek jakoś trochę przemaluj żeby można było odróżniać od oryginałów i wydrukuj przygotowane przez fanów karty statków i karty taktyki. Na BGG jest tego co nieco.
Jeżeli bardzo jesteś napalony to najlepiej kupić dwie kopie, duplikaty figurek jakoś trochę przemaluj żeby można było odróżniać od oryginałów i wydrukuj przygotowane przez fanów karty statków i karty taktyki. Na BGG jest tego co nieco.
Z pustego i Saruman nie naleje
Właśnie, bo zapomniałem napisać, że interesują mnie gry planszowe. Ale dzięki za tytuły karcianek SF - przejże je z ciekawości.
Co do Battleship Galaxies, to faktycznie ciekawy temat. Poszukam na BGG bo się na tę grę strasznie napaliłem
Widziałem, że miałeś tę grę. Wiesz gdzie można pobrać instrukcję do niej w PL ?
Co do Battleship Galaxies, to faktycznie ciekawy temat. Poszukam na BGG bo się na tę grę strasznie napaliłem
Widziałem, że miałeś tę grę. Wiesz gdzie można pobrać instrukcję do niej w PL ?
- TuReK
- Has thanked: 50 times
- Been thanked: 76 times
Nie wiem, może w którymś sklepie mieli?
Gra nie jest zbyt skomplikowana, jest do ogarnięcia bez instrukcji PL. Już bardziej by się przydały tłumaczenia kart dla graczy.
Gra nie jest zbyt skomplikowana, jest do ogarnięcia bez instrukcji PL. Już bardziej by się przydały tłumaczenia kart dla graczy.
Z pustego i Saruman nie naleje
Neuroshima Hex
Android Netrunner - ale to karcianka LCG, więc uwaga na money drain
Android Netrunner - ale to karcianka LCG, więc uwaga na money drain
All work and no play makes Jack a dull boy!
- charlie
- Has thanked: 69 times
- Been thanked: 65 times
Jakie SF preferujesz? Bo sporo gier można by było podpiąć pod ten gatunek.
W każdym razie nie padły: Space Hulk, Earth Reborn, Starcraft: Board Game.
Zajrzyj jeszcze tu: http://boardgamegeek.com/boardgamecateg ... ce-fiction
W każdym razie nie padły: Space Hulk, Earth Reborn, Starcraft: Board Game.
Zajrzyj jeszcze tu: http://boardgamegeek.com/boardgamecateg ... ce-fiction
Jestem wzrokowcem więc przede wszystkim muszą cieszyć oko a Earth Reborn do nich się nie zalicza.
Tak jak ktoś z was polecił szukam już gier na ebay i faktycznie lepiej to idzie. Niestety tam nie ma tytułów PL a z moim angielskim nie jest super. Wystarczająco by ogarnąć grę ale oczywiście czuł bym się pewniej z instrukcją i kartami w PL
Starcraft słyszałem, że ponoć jest strasznie nudny. Czy ktoś z Was grał w niego i może podzielić się opinią ?
Tak jak ktoś z was polecił szukam już gier na ebay i faktycznie lepiej to idzie. Niestety tam nie ma tytułów PL a z moim angielskim nie jest super. Wystarczająco by ogarnąć grę ale oczywiście czuł bym się pewniej z instrukcją i kartami w PL
Starcraft słyszałem, że ponoć jest strasznie nudny. Czy ktoś z Was grał w niego i może podzielić się opinią ?
Dzięki za tytuły. Obawiam się czy aby w tym roku Mikołaj zmieści się z wypchanym grami workiem przez komin