Summoner Wars

Masz wątpliwości w sprawie zasad jakiejś gry? Zamiast pisać na forum ogólnym, wyszukaj dedykowany wątek na tym podforum i w nim zadaj pytanie.
Pixa
Been thanked: 3 times

Re: Summoner Wars

Post autor: Pixa »

grabol pisze: Valentina Stoutheart ze Straży Przedniej II. Na karcie chodzi o podstawowe jednostki sąsiadujące z Valentiną. Czy podstawowe jednostka przeciwnika podczas swojej fazy ruchu może przejść obok Valentiny, czy tak jak jest w przypadku Obrońcy z Krasnoludów musi się zatrzymać w sąsiedztwie?
Wydaje mi sie, ze moze przjesc.
--
Próbówka Music House - sale prób i studio nagrań we Wrocławiu
www.sala-prob-wroclaw.pl
Awatar użytkownika
mckil
Has thanked: 49 times
Been thanked: 57 times

Post autor: mckil »

Pixa pisze:
grabol pisze: Valentina Stoutheart ze Straży Przedniej II. Na karcie chodzi o podstawowe jednostki sąsiadujące z Valentiną. Czy podstawowe jednostka przeciwnika podczas swojej fazy ruchu może przejść obok Valentiny, czy tak jak jest w przypadku Obrońcy z Krasnoludów musi się zatrzymać w sąsiedztwie?
Wydaje mi sie, ze moze przjesc.
A mi się wydaje że jest dokładnie odwrotnie. Zapis na karcie bohaterki brzmi dokładnie tak samo jak u krasnoludzkiego Obrońcy więc powinna działać tak samo.
grabol pisze:Czy Kynder z Głębinowych Krasnoludów może dzięki swojej zdolności przesunąć mistrza przywołań, wrogiego bądź nie? Na karcie jest napisane "jednostkę".
Mistrz przywołań jest jednostką więc można. Co więcej / ciekawiej mozna użyć jego zdolności w "trakcie" ruchu.
Dabi
Been thanked: 1 time

Post autor: Dabi »

Kultysta - swoją zdolnością specjalną ginąc zabija jednostkę przeciwnika.
Zabita jednostka idzie na na czyj stos many ? Wydaje mi się, że na stos grającego Kultystą bo to jego riposta zabiła pomimo, że to tura przeciwnika.

Ale mam wątpliwości a to decydujące dla grywalności tej karty.
Awatar użytkownika
mckil

Kultysta ma taką zdolność?
Ogólnie przyjmuję się że karta wędruje na stos magii gracza który spowodował śmierć tej karty.
Awatar użytkownika
grabol
Has thanked: 34 times
Been thanked: 47 times

Post autor: grabol »

Kultysta kiedy ginie może z siła 1 zaatakować jednostkę która go zniszczyła. Trafia na 3 i więcej. Jeżeli zniszczy w tym ataku, to na stos magii kultysty.
Awatar użytkownika
mckil

A z której talii ten Kultysta jest?
Awatar użytkownika
grabol

Upadłe królestwo, zestaw uzupełniający Ostrze Lei.
Ryo Tsurugi

Post autor: Ryo Tsurugi »

Pytanie, czy po zagraniu karty Pasja Feniksów, jeśli na pole wejdzie jednostka ze zdolnością precyzja to efekt wcześniej zagranej karty już jej nie obejmie? Jak dla mnie tyczy się to tylko kart będących już na stole ale na turnieju były wątpliwości więc wolę się dopytać
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2014, 22:53 przez Ryo Tsurugi, łącznie zmieniany 1 raz.
Dabi
Been thanked: 1 time

Post autor: Dabi »

Dziękuję - w takim razie Kultyści są grywalnym ciekawym wyborem jako support.
Awatar użytkownika
mckil

grabol pisze:Upadłe królestwo, zestaw uzupełniający Ostrze Lei.
wszystko jasne...Nie mam tego dodatku więc się zastanawiałem jak ze zdolności Kultysty (Plugastwo) wyciągnęliście taką zdolność :D
Corran

Post autor: Corran »

Ryo Tsurugi pisze:Pytanie, czy po zagraniu karty Pasja Feniksów, jeśli na pole wejdzie jednostka ze zdolnością precyzja to efekt wcześniej zagranej karty już jej nie obejmie? Jak dla mnie tyczy się to tylko kart będących już na stole ale na turnieju były wątpliwości więc wolę się dopytać
Moim zdaniem, jeśli pojawia się w tej samej turze, to też będzie miała +1. Pasja nie dodaje zdolności, tylko mówi, że pewien efekt obowiązuje w tej turze.
Zastąnawiam się jednak w jaki sposób nowa jednostka może się pojawić u Feniksów po zagraniu zdarzenia?
Ryo Tsurugi

Post autor: Ryo Tsurugi »

Może w samych feniksach nie, ale władcy umysłów potrafią zabrać pasję Feniksów a potem kopiowaćefekt precyzji czy przejąć jednostkę z taką zdolnością. Jest to pytanie o mechanikę, jestem przyzwyczajony do bardziej skomplikowanych karcianek gdzie proste rozwiązania rzadko były tymi właściwymi :wink:
sirias
Been thanked: 4 times

Post autor: sirias »

Czy dobrze rozumiem, że przy użyciu szyderstwa (taunt) mogę przenieść każdą z wybranych jednostek do innego goblina, czy musi być to jeden i ten sam goblin przy obu jednostkach?
Pixa

II talia Strazy Przedniej, dwie jednostki Gwardii Przybocznej sasiaduja z mistrzem od gory i po lewej. Czy moge powiedziec, ze Samuel wykonuje ruch o 0 (zero) pol i przelozyc sobie Gwardzistow np na dol i po prawej? Instrukcja w rozdziale "Ruch" wydaje sie dopuszczac poruszenie sie o zero pol.
--
www.sala-prob-wroclaw.pl
sirias

Ruszanie się o 0 jest dopuszczalne, choć jest to takie zagranie na krawędzi reguł :wink: .
Corran

Post autor: Corran »

Dlaczego na krawędzi reguł? Skoro instrukcja na to pozwala, to zdecydownie JEST to dozwolone. W takim razie można po takim ruchu zmienić pozycje Gwardzistów.

A w Szyderstwie można wybrane jednostki dostawić do różnych goblinów.
Pixa

Czyli spokojnie można tak grać?
--
www.sala-prob-wroclaw.pl
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Nie, nie można.
O ile nie mam nic do zasady z ruchem o 0 pól w przypadku takiego chociażby orkowego fightera, bo tam ma to ręce i nogi, tu po prostu tego brak.

Opis na karcie mówi wyraźnie, że gwardziści mogą ruszyć się po tym jak summoner rozpocznie ruch. Stanie w miejscu to stanie w miejscu, a nie jakiekolwiek przemieszczenie, więc coś takiego jest łamaniem reguł.
Jedynym sposobem na obejście tej zasady jest posiadanie wolnej przestrzeni obok, wtedy summoner może ruszyć tam, a następnie wycofać na poprzednią pozycje. Wtedy mowa o faktycznym działaniu w fazie ruchu, więc zdolność gwardzistów ulega aktywacji.
Pixa

Peter pisze:Nie, nie można.
O ile nie mam nic do zasady z ruchem o 0 pól w przypadku takiego chociażby orkowego fightera, bo tam ma to ręce i nogi, tu po prostu tego brak.

Opis na karcie mówi wyraźnie, że gwardziści mogą ruszyć się po tym jak summoner rozpocznie ruch. Stanie w miejscu to stanie w miejscu, a nie jakiekolwiek przemieszczenie, więc coś takiego jest łamaniem reguł.
Jedynym sposobem na obejście tej zasady jest posiadanie wolnej przestrzeni obok, wtedy summoner może ruszyć tam, a następnie wycofać na poprzednią pozycje. Wtedy mowa o faktycznym działaniu w fazie ruchu, więc zdolność gwardzistów ulega aktywacji.
Wlasnie tak gralismy - Mistrz musial miec miejsce z boku na ruch i cofal sie na poprzednie pole, co umozliwialo mu przeniesienie Gwardii. Zaciekawil mnie jednak punkt w instrukcji mowiacy o tym, ze dla aktywacji "bonusa" mozna wykonac ruch o zero pol.
--
www.sala-prob-wroclaw.pl
sirias

Aż się spytam z ciekawości na angielskim forum :wink: , bo jestem przekonany, że jest to dozwolone (choć nieintuicyjne).
Awatar użytkownika
grabol

Ruch musi być tam i z powrotem. Musi być przynajmniej jedno sąsiadujące wolne pole.
sirias

Ruch o 0 na 100% aktywuje zdolności z tekstem "after moving..." np. występującą u Hawka. Nie widzę powodu by tutaj było inaczej. Clinger ma już całkiem inny tekst: "moves off of a space...".
EDIT: Killercactus (główny tester SW) przyznał mi rację.
Pixa

Czyli moge deklarujac ruch o zero pol umiescic swoich "przywiazanych" Gwardzistow gdzie chce (w sasiedzctwie Mistrza oczywiscie)?
--
www.sala-prob-wroclaw.pl
sirias

Tak, ale taki ruch się wlicza w limit 3 ruchów.
http://www.plaidhatgames.com/sum_forums ... e!/page145
Pixa

No to wszystko jasne. Fajny bonus.
--
www.sala-prob-wroclaw.pl
ODPOWIEDZ