olsszak pisze:Nie chciałem tego pisać dotąd, ale na moje ktoś chce zarobić sporo i szybko
Wiesz Olsszak może po prostu grafik skoro zrobił tak ładne rysunki jest / był jednym z tych, który robi logo za bajońskie sumy.
olsszak pisze:Nie chciałem tego pisać dotąd, ale na moje ktoś chce zarobić sporo i szybko
Też o tym pomyślałem. Dać sobie na razie spokój. Dopracować grę, opublikować instrukcję, dać egzemplarze do recenzji, pojeździć po konwentach (różnych) a potem dopiero wystartować na wspieraczce. Bo aż żal, żeby taki ciekawy projekt nie został wydany.Kosternik pisze:Jeśli jest taki próg ufundowania i Autorzy nie chcą go zmieniać to najlepiej by było wstrzymać wspieraczkę i ruszyć z grą w Polskę. Przez rok odwiedzić większość znaczących konwentów oraz imprez związanych z historyczną rekonstrukcją wczesnego średniowiecza. Oczywiście rozesłać egzemplarze recenzenckie.
W punktmisioooo pisze:Macie jeszcze czas. Zweryfikujcie swoje kalkulacje, może nawet wydajcie tę grę z niewielkim zyskiem - po to, aby zaistnieć w świecie planszówek i się pokazać. Cenę gry zostawię bez komentarza (wszak są i małe gry gdzie jest np. 100 kart i plansza i kosztują po 200zł), ale zbierana kwota na starcie u bardzo wielu osób skreśla ten projekt jako warty wsparcia (czy ktokolwiek w tym temacie na forum napisał, że jest git? - poza wami ). Tłum jednostek krzyczy ŹLE, a wy się upieracie, że DOBRZE... Jedna jednostka się wyłamuje... Statystyki nie oszukacie... Proponuję 30tys cel ustawić, zebrać ze 40tys, wydrukować nawet te 500 sztuk i wszyscy będą zadowoleni Zwłaszcza wasi odbiorcy!
Z dwojga złego wolę, aby było "od 3" niż wymuszone "2+" i potem okazuje się, że na 2 osoby to bez sensu to rozkładać... Takich tytułów jest masa... Gra o tron też jest chyba 3+... Jakby napisali "6" to by mniej luda kupiło, ale i mniej by się zawiodło ;Ptomb pisze:I rozgrywka od 3 graczy nie powiększa grona potencjalnych klientów.
Nie chcę wnikać w koszta produkcji, bo się na nich po prostu nie znam, ale na Wspieram.to duża część wydawców zbiera by "dopłacić" do wydania gry, a nie zebrać na druk całego jej nakładu (to akurat wiem z rozmów z różnymi wydawcami). Co nie zmienia faktu, że próg w okolicach 90-100 tysięcy jest faktycznie wysoki i grając też o tym wspomnieliśmy.AkitaInu pisze:Słuchajcie - nie może być tak że tylko Wy oszacowaliście prawidłowy koszt wydruku gry a inni wydawcy którzy maja próg 30,40,50 czy 60k mają go niedoszacowany.
Skoro pojawiają się porównania, to od siebie dorzucę, że jednak Stworze wydaje się grą po prostu lepszą od Wyścigu. Mniej losową i bardziej strategiczną, wykorzystującą nowocześniejsze mechaniki. Od razu zastrzegam, że w Stworze grałem tylko raz, w Wyścig odkrywców sporo więcej, więc nie wiem jak takie porównanie wypadłoby przy równej liczbie partii.misioooo pisze:Stworze ma podobną bardzo mocno ilość elementów do Wyścigu I kosztuje w miarę podobnie (140zł vs 160zł). W obu mamy ~250 kart, 150+ żetonów i planszę
Może po prostu Imagine Realm znalazł porządnego grafika co za sensowny $ to robi, albo (to myślę prędzej) - Stworze niestety nie ma doświadczenia w grach planszowych i wyceny na druk mają z d**y...
Z tym się zgadzam, Stworze wydaje mi się grą naturalnie 3+ (graliśmy akurat we 4). Tryb dwuosobowy można by ewentualnie wrzucić jako dodatkowy, ale podejrzewam, że nie dotrzyma kroku partiom w większym gronie. 3+ też brzmi dobrzemisioooo pisze:Z dwojga złego wolę, aby było "od 3" niż wymuszone "2+" i potem okazuje się, że na 2 osoby to bez sensu to rozkładać... Takich tytułów jest masa... Gra o tron też jest chyba 3+... Jakby napisali "6" to by mniej luda kupiło, ale i mniej by się zawiodło ;P
Dlaczego?Underworld Kingdom pisze:Po drugie, gra jest ciekawa
Co stanowi o tej jej wyjątkowości?Underworld Kingdom pisze:Mamy szansę wpuścić na rynek grę wyjatkową.
Jeśli jest taki próg ufundowania i Autorzy nie chcą go zmieniać to najlepiej by było wstrzymać wspieraczkę i ruszyć z grą w Polskę. Przez rok odwiedzić większość znaczących konwentów oraz imprez związanych z historyczną rekonstrukcją wczesnego średniowiecza. Oczywiście rozesłać egzemplarze recenzenckie.
Wtedy jest szansa, że hype urośnie i gra osiągnie taki próg finansowania.
Tu zostawiam miejsce na uduszenie Misiooo ... Jak znajde czas.misioooo pisze:Czyżby jednak? Uda sięPanowie i panie - skoro tak wierzycie w nas - to my wierzymy w was, że będzie jak wyżej na załączonym obrazkuSpoiler:
Oby. Takie np. 129 PLN było bardzo uczciwą ceną. Przy obecnej cenie cały czas będą głosy niezadowolenia. Oczywiście gra powinna bronić się mechaniką, ale na ten temat niewiele jest informacji.AkitaInu pisze:Czy cena samej gry też się zmieni ?
Skąd ten obrazek? https://wspieram.to/stworze - tutaj nadal jest 95 000.misioooo pisze:Czyżby jednak? Uda sięPanowie i panie - skoro tak wierzycie w nas - to my wierzymy w was, że będzie jak wyżej na załączonym obrazkuSpoiler:
To wrzutka misioooo humorystyczna dośćMichał M pisze:Skąd ten obrazek? https://wspieram.to/stworze - tutaj nadal jest 95 000.misioooo pisze:Czyżby jednak? Uda sięPanowie i panie - skoro tak wierzycie w nas - to my wierzymy w was, że będzie jak wyżej na załączonym obrazkuSpoiler:
Głosy niezadowolenia to będą, gdy gra po akcji będzie w sklepach za 129. (Choć myślę, że ten tytuł się nie ufunduje, więc nie ma co wybiegać w przyszłość.)Banan2 pisze: Przy obecnej cenie cały czas będą głosy niezadowolenia.