Ja używam rozjaśnionego białą farbką Citadel Layer - Kislev Flesh.
Najlepszy będzie specjalny Citadel Shade - Seraphim Sepia lub Citadel Shade - Reikland Fleshshade (można je mieszać) albo Army Painter Quickshade - Light Tone.
Pozdrawiam
Najlepszy będzie specjalny Citadel Shade - Seraphim Sepia lub Citadel Shade - Reikland Fleshshade (można je mieszać) albo Army Painter Quickshade - Light Tone.
Tutaj zajrzyj. Chociaż nie zawsze to jest prawda i trzeba sprawdzać kolory.Pastorkris pisze: ↑16 kwie 2018, 10:21A będąc już w temacie malowania skóry: Jaki kolor jest odpowiednikiem Barbarian Flesh z AP w farbach z Citadelki?
Dzięki! Właśnie tej tabelki nie mogłem znaleźćBanan2 pisze: ↑16 kwie 2018, 10:28Tutaj zajrzyj. Chociaż nie zawsze to jest prawda i trzeba sprawdzać kolory.Pastorkris pisze: ↑16 kwie 2018, 10:21A będąc już w temacie malowania skóry: Jaki kolor jest odpowiednikiem Barbarian Flesh z AP w farbach z Citadelki?
Pastorkris pisze: ↑16 kwie 2018, 10:21
A będąc już w temacie malowania skóry: Jaki kolor jest odpowiednikiem Barbarian Flesh z AP w farbach z Citadelki?
Zmywaczem do farb akrylowych albo płynem hamulcowym DOT-3 (zakładając że figurka jest z plastiku).13thSON pisze: ↑30 kwie 2018, 11:26 Witajcie,
czy da się usunąć farbę z części figurki ? Pomalowałem jedną figurkę i jestem bardzo zadowolony ale niestety nie wyszedł mi za specjalnie jeden kawałek i tylko tą jedną rzecz chciałbym zmyć. Czy jest jakiś sposób czy trzeba całą figurkę zmyć i malować od nowa ?
A nie da rady po prostu pomalować tego kawałka jeszcze raz?13thSON pisze: ↑30 kwie 2018, 11:26 Witajcie,
czy da się usunąć farbę z części figurki ? Pomalowałem jedną figurkę i jestem bardzo zadowolony ale niestety nie wyszedł mi za specjalnie jeden kawałek i tylko tą jedną rzecz chciałbym zmyć. Czy jest jakiś sposób czy trzeba całą figurkę zmyć i malować od nowa ?
Dzięki Znalazłem ich stronkę, a następnie zamówiłem ten sam produkt, również od nich ale za 30% mniej przez aledrogo
A jaki wash używasz do żółtego ? Który z AP albo Vallejo odpowiada Casandora Yellow z Citadel ? Nie chcę kupować tego Citadela bo nie jest mi potrzebny taki duży...
No to zależy od oczekiwanego efektu. Casandora Yellow używam np do uzyskania efektu ognia (biały podkład). Takiego bezpośredniego odpowiednika w AP chyba nie ma.
Też myślałem o przemalowaniu Mage Knighta. Jakbyś to robił to koniecznie podziel się wrażeniami.Pierzasty pisze: ↑10 maja 2018, 14:08 O, wątek nadal żyje :3
Próbował ktoś zmywać farbę z prepaintów? Konkretnie myślę tu o Dungeon Command i Make Knight Chvatila, a figurki są zalane farbą do poziomu straty szczegółowości. Da się to czymś (czym i jak?) bezpiecznie dla figurki wyczyścić, czy przegrana sprawa bo np. ich podkład się wgryza w plastik?
Najlepiej tak, aby ułatwić sobie życie Preferuję wstępne ogarnięcie podstawki przed, a właściwe malowanie po upaćkaniu figurki - dzięki temu nie stresuję się koniecznością dotarcia w jakiś przybutowy zakamarek.
Ze swojej strony polecam tanie akryle ze sklepu plastycznego - do podstawek jak znalazł.
Wedle uznania, a uznanie sami sobie wyrobicie.
Używam spreju Army Painter. Wygodne w użyciu, tworzy ładną warstwę podkładu. O ile nie psiknę ze zbyt bliska, zbyt daleka, gdy za ciepło lub za zimno - wtedy robi armageddon. Ogólnie warto, ale ostrożnie.BasiekD pisze: ↑19 maja 2018, 21:182. http://www.m-zone.pl/b-518-mr-base-whit ... prayu.html czy taki podkład będzie ok?
Matowy lakier to mit - figurki świecą się po nim jak psu...
Jeżeli chodzi o serię Extra Qpaque, to polecam. Dobrze kryjące farby.
A na czym polega to wstępne ogarnięcie? Do tej pory podstawki robiłem wg poniższego schematu: rozwodniony wikol, na to piasek i kamyczki, czarna farba akrylowa, dry brush na szaro i na koniec matowy lakier.
U mnie dokładnie to samo. Synek 6 miesięcy, a ja od 4 maluję wieczorami Blood Rage. Ale teraz jest już spoko bo ok. 19-20 zasypia już twardo na minimum pół nocy więc można też w coś zagrać. Jeśli chodzi o figurki to zostało mi do pomalowania 3 wojowników żeby rozegrać partię 1vs1 z pomalowanymi figurkami.
Przy malowaniu małych figurek takie jak są w Imperium czy Cykladach to na pewno się przyda najmniejszy do dry brush, do detali i większy - ale moim zdaniem rozmiar 1 lub 2. Ze swojej strony polecam do detali pędzel retuszerski mag pol, a do malowania kolorów bazowych small base citadel. Jeśli będziecie malować razem to najlepiej kupcie od razu po 2 pędzle (ewentualnie do dry brush jeden). Pędzle i tak się zużywają co kilka figurek.Będziemy potrzebować 5 pędzli:
-do detali (000 minimum, ja używam 0/10 lub 0/5)
-dry brush do detali (00 płaski i twardy)
-dry brush do większych powierzchni (3-4 płaska twarda)
-pędzel do większych powierzchni (2/3 okrągła)
-pędzel do zadań specjalnych (np. nakładania vikolu, może być stary i zniszczony)
Firmy? Zależy co ma Wasz sklep plastyczny ma na stanie.
Włosie – możliwie długie, najlepiej naturalne.