Glen More II: Chronicles (Matthias Cramer)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
- Has thanked: 117 times
- Been thanked: 68 times
Glen More II: Chronicles (Matthias Cramer)
Na KS-ie ruszyła kampania Glen More II: Chronicles Już się ufundowała. Wersji PL na razie nie widać. Chociaż kto wie, może jakiś wydawca się skusi.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- elayeth
- Has thanked: 173 times
- Been thanked: 194 times
Re: Glen More II: Chronicles (Matthias Cramer)
Jako że lubię pierwszą część to skuszę się na ten KS. Dużo dobrego dodali. Gra wydaje się nieco wygładzona (streamlined - modne słowo), a do tego mamy moduły i quasi-legacy. Więc chyba regrywalność rośnie. Szkoda, że wywalili drogę...
- ChlastBatem
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 28 times
Możesz rozwinąć? Szczególnie, że:
"a do tego mamy moduły i quasi-legacy"
Wywalenie drogi z gry nie powoduje "wygładzenia" gry, tylko upraszcza element przestrzenny. Też nad tym ubolewam.
-
- Has thanked: 117 times
- Been thanked: 68 times
Gra była wydana w 2010 roku a wtedy rynek PL dopiero się rozkręcał. To nie to co teraz. Egzemplarze w wersji EN były chętnie kupowane.
Owszem, trochę dużo.
Pozdrawiam
- rastula
- Has thanked: 1276 times
- Been thanked: 1311 times
Nie. Z fajnego semifilera robią jakiegoś smoka za 300 zł. Kto bogate u zabroni. Ja pozostanę przy moim niemieckim oryginale.
- elayeth
Tutaj jest fajny opis zmian.ChlastBatem pisze: ↑14 mar 2019, 21:50Możesz rozwinąć? Szczególnie, że:
"a do tego mamy moduły i quasi-legacy"
Wywalenie drogi z gry nie powoduje "wygładzenia" gry, tylko upraszcza element przestrzenny. Też nad tym ubolewam.
Z tych mniejszych (streamline) wychwyciłem:
1. Dodano zamek i nie trzeba zdejmować meeple'i by punktowali, wystarczy że są w zamku - zwiększa to elastyczność gry
2. Usunięcie drogi - to akurat mnie jakoś nie cieszy
3. Usunięcie preloadu marketu w grze 2-osobowej (w sumie nieistotne)
4. Zmiany w kartach lokacji/budynków
5. Czytelniejsze grafiki (przynajmniej zdaniem designerów)
Generalnie te zmiany grę trochę ułatwiają...
Co do legacy to mamy 8 mini dodatków z rekomendacją dodawania ich w kolejnych rozgrywkach po kolei. Ale nie trzeba ich w tej kolejności dodawać... stąd to tylko quasi-legacy.
No i największa zmiana to dodatkowa plansza oraz karty osób, które służą do interakcji z tą planszą... ale nie będę się rozwodził nad tym skoro wszystko jest opisane w różnych źródłach, m.in. w linku, który wkleiłem.
- eventide
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 18 times
Za 270 PLN możemy kupić np. "Terraformację Marsa" z 2 dodatkami albo nawet z 3 dodatkami, jeżeli mamy odpowiednie zniżki z w sklepie. Także jeżeli o mnie chodzi to po prostu cena nowego "Glen More" nie ma racji bytu. Zwłaszcza, że posiadam pierwszą edycję. 60 EUR za kilka modułów wielkości mini dodatków do "Carcassonne" - pas.
- Paskudnik
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 3 times
Jestem bardzo zainteresowany nową wersją tej gry, ale skok cenowy, jaki tutaj ma miejsce (swój egzemplarz starej gry kupiłem za 50 zł w cenie RAZEM Z ORGANIZEREM) stawia zakup tego tytułu dosyć daleko poza jakimikolwiek granicami rozsądku. Gdyby w środku był kilogram plastiku to przynajmniej miałbym na co kląć, a tak?
Więc z mojej strony również pas
Więc z mojej strony również pas
Nie gram w gry, których nie lubię a lubię tylko te gry, w które już grałem :P
- Ryu
- Has thanked: 83 times
- Been thanked: 161 times
Glen More poznałem jak zaczynałem się bawić planszówkami i od razu mi się spodobał ale nie kupiłem bo zawsze było coś ważniejszego. A to Agri, a to LH, a to Shipyard. Zawsze coś.
Ucieszyłem się że startuje akcja na KS ale... Ale jak zobaczyłem cenę to okazuje się że ważniejszy jest teraz chleb, masło i wiele innych rzeczy.
Cena z kosmosu. Sobie spasuję i nakarmię dzieci. Się ucieszą
Ucieszyłem się że startuje akcja na KS ale... Ale jak zobaczyłem cenę to okazuje się że ważniejszy jest teraz chleb, masło i wiele innych rzeczy.
Cena z kosmosu. Sobie spasuję i nakarmię dzieci. Się ucieszą
- Paskudnik
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 3 times
W sensie, że miałem go wyrzucić po zakupie? :> Jak kiedyś postanowię oddać grę na ubogich, to zapewne go z niej wyjmę
Nie gram w gry, których nie lubię a lubię tylko te gry, w które już grałem :P
- battledwarf
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 25 times
hej a wiecie może czy ktoś z polskich wydawców będzie chciał wydac ta grę u nas? Jak widac chetnych na glen more nie brakuje, na kickstarterze zainteresowanie jest, a do tłumaczenia wystarczy chyba tylko instrukcja bo reszta jest niezależna. Wsparłbym jesli cena byłaby rozsądniejsza bo wydaje mi sie mocno przesadzona.
Chętnie zagram w gry planszowe w okolicach Żernik Wrocławskich lub Świętej Katarzynie:)
- ChlastBatem
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 28 times
Dostałem swojego KSa. Zagrałem 3 razy, na razie w samą podstawkę, bez żadnych kronik. Muszę przyznać, że jest dobrze.
Jak ktoś chce, to mogę opisać jakie zaszły zmiany. Moim zdaniem większość na plus.
Jak ktoś chce, to mogę opisać jakie zaszły zmiany. Moim zdaniem większość na plus.
To ja jestem ciekaw Twoich wrażeń. Nigdy nie grałem w Glen more, ani nowe ani stare. Ale jestem zainteresowany tym tytułem.
Ja Wam Tuska nie wybierałem.
- AnimusAleonis
- Been thanked: 251 times
Również z wielką chęcią bym usłyszał co myślisz o nowej edycji... dość pozytywnie wspominam oryginalny Glen More choć już dawno temu opuścił kolekcję naszą - i w sumie nie pamiętam dlaczego, może po prostu za rzadko na stół wychodził - i po pierwszym hajpie nową wersją jakoś ucichło, więc zdecydowanie mile widziana byłaby opina osoby który i ograł trochę nową i zna starąChlastBatem pisze: ↑11 gru 2019, 00:47 Muszę przyznać, że jest dobrze. Jak ktoś chce, to mogę opisać jakie zaszły zmiany. Moim zdaniem większość na plus.
Expat który przeprowadził się do Polski rok temu, uczy się polskiego od trochę ponad roku - z góry przepraszam za jakiekolwiek gafy ortograficzne i gramatyczne i proszę o wyrozumiałość :D
-
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 9 times
Kilkukrotnie grałem w starą wersję. Mnie osobiście się podobała, więc zdecydowałem się na zakup nowej.
W mojej grupie stara wersja podobała się może połowie graczy.
Nowa wg mnie jest ciekawsza, dochodzi nowa plansza i co za tym idzie więcej możliwości punktowania.
Kroniki (za nielicznymi wyjątkami) dodają do gry dodatkowe możliwości punktowania. Niektóre są w stanie zapewnić bardzo dużą ilość punktów (niektóre więcej niż inne), więc trzeba się na nich dodatkowo skupić. Jednak wg mnie w cale to nie przeszkadza. Wystarczy jedynie zakomunikować nowym graczom, że powinni zwrócić uwagę na konkretne kafelki.
Nie zagrałem jedyni póki co kroniki z 'przestępcami' i akurat co do niej mam największe wątpliwości (możliwa negatywna interakcja).
W mojej grupie stara wersja podobała się może połowie graczy.
Nowa wg mnie jest ciekawsza, dochodzi nowa plansza i co za tym idzie więcej możliwości punktowania.
Kroniki (za nielicznymi wyjątkami) dodają do gry dodatkowe możliwości punktowania. Niektóre są w stanie zapewnić bardzo dużą ilość punktów (niektóre więcej niż inne), więc trzeba się na nich dodatkowo skupić. Jednak wg mnie w cale to nie przeszkadza. Wystarczy jedynie zakomunikować nowym graczom, że powinni zwrócić uwagę na konkretne kafelki.
Nie zagrałem jedyni póki co kroniki z 'przestępcami' i akurat co do niej mam największe wątpliwości (możliwa negatywna interakcja).
- Gambit
- Has thanked: 529 times
- Been thanked: 1905 times
- Kontakt:
- elayeth
-
- Has thanked: 203 times
- Been thanked: 75 times
Cholernie droga zabawka. Jest sens tyle płacić jak się ma (i lubi, chociaż gra rzadko) pierwszą edycję?
- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3519 times
- Been thanked: 3524 times
Da sie dostac za 230 zł, patrzac po recenzji to gra rozszerza wszystko z pierwszej edycji i dodaje nowe mechaniki - IMHO warto
a najlepiej poczekac na te zapowiedz polskiej wersji
Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
Też mam (i lubię) pierwszą edycję, ale po recenzji Gambita jestem bardzo zainteresowana nowym wydaniem. Mam nadzieję że będzie po polsku i cena będzie do przeżycia.
w sensie, że myślisz, że ktoś to u nas wyda? czy żartujesz i raczej nie ma co liczyć na polską wersję?
- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3519 times
- Been thanked: 3524 times
W sensie - Gambit zasugerował polskie wydanie, pod jego postem jest komentarz Przemka Kochowicza z Czacha Games, który jest mocno sugestywny
Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
-
- Has thanked: 101 times
- Been thanked: 348 times
Gra jest super, mam ogranych 5 kronik i fajnie można skalować poziom złożoności gry, coś jak w Endeavor przedsięwzięcia.