A co Ci daje wiedza na temat pochodzenia danego kafelka terenu ? Moim zdaniem nie wpływa to na samą grę, oprócz wizualnych aspektów.
Inis (Christian Martinez)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
- Has thanked: 121 times
- Been thanked: 37 times
Re: Inis (Christian Martinez)
Chociażby to, że wiesz czy jest szansa na przystań czy nie.
Za każdym razem jak ktoś wrzuca takie zdjęcie porównawcze jestem ciekaw w jakim stopniu różnica wynika z odbarwienia się elementów podstawki z czasem.
Na pewno nie odbarwił się z czasem, żeby farba wyblakła musiałbyś mieć element ciągle wystawiony na działanie promieni słonecznych. U mnie podstawka też ma taki kolor, i obawiam się że dodatek będzie się bardzo odróżniał...
-
- Has thanked: 39 times
- Been thanked: 59 times
Ktoś już pisał, żeby tasować karty przewagi i dobierać zamiast kafli terenu. Dodatkowo bonus taki, że kafle nie będą się niszczyć od tasowania.
-
Zgadzam się. Ostatnio ciągle jest coś nie tak, jak nie tłumaczenie to kolory albo jedno i drugie.
Karty mają różne rewersy. Więc jeżeli je potasujesz i tak widać jaki to kafel. Ktoś podał podobne rozwiązanie - tasować i dobierać ze spodu. Rozumiem gdybym kupował dodatek od innego wydawcy, w innym kraju, niedostępny w Polsce. Wtedy można robić takie akrobacje i przymknąć oko na to, że komponenty mają prawo się różnić. Ale w takiej sytuacji? Poklepmy się po plecach, powiedzmy że jakoś to będzie, bo Prezes to fajny gość. Też lubię Trzewika, lubię oglądać Planszówki TV, historię Portalu itd. Ale kolejna wpadka z kolejną grą od nich to już zaczyna być "lekko" rytujące. Nie ma co bagatelizować, i trzeba nazywać rzeczy po imieniu. Skoro kafle się tasuje, to ich odcień nie może się różnić aż tak drastycznie! Gra z dodatkiem kosztuje 260 zł, kupuję nowy produkt, który ma spełniać pewne standardy.
Na pytanie na czacie podczas live'a dotyczące rewersów dostałem taką odpowiedź:
"Portal Games PL - INIS - czekamy na info od Matagot, w pon oglosimy" więc coś jest na rzeczy.
Na pytanie na czacie podczas live'a dotyczące rewersów dostałem taką odpowiedź:
"Portal Games PL - INIS - czekamy na info od Matagot, w pon oglosimy" więc coś jest na rzeczy.
Problem ma Matagot. Kafle w nowym wydaniu Kemet i jego rozszerzeniach też są walnięte. To są po prostu śmieci: krzywizny we wszystkich kierunkach. Właśnie czekam na przesyłkę z Francji z dobrymi kaflami. Ciekaw jestem czy kafle z nowej edycji Inis i Pór roku będa takie same i może chociaż ci, co dopiero wchodzą w Inis, dostaną pełnowartościowy produkt.
Nie chcę być niemiły, ale jeśli mam płacić +/- 100 zł (zresztą nieważne ile), to mam prawo wymagać, aby wszystko było ok. Za to przecież płacę własnymi pieniędzmi, tak to wygląda. To ma być dodatek do gry, więc kwestia kolorów, odcieni jest oczywista, bo powinna być taka sama. Kwestia okrężnej drogi proponując tasowanie innych komponentów gry jest dobra, ale jeśli posiadasz już dany dodatek i nie masz wyboru. Ja wciąż wybór mam i wcale nie muszę kupować tego dodatku.
Portal specjalnie drukuje całą nową talię kart zamiast tylko poprawionych żeby nie było innych odcieni. Tak jak napisano wcześniej. Problem leży po stronie oryginalnego wydawcy ponieważ Portal podpinał się pod druk międzynarodowy.
-
- Has thanked: 61 times
- Been thanked: 18 times
Szkoda że Mattagot niestety nie podjął jeszcze żadnej decyzji odnośnie złego koloru rewersu kafli w dodatku. Do tego doszedł błąd polskich napisów w kaflu pór roku oraz błąd w karcie pomocy... Z fajnego preordera pozostaje niesmak bo może warto czekać na 2 wydania ektóre z reguły są bez błędów...
Zasmucił dzisiejszy Planszówkowy Express Portalu...
Zasmucił dzisiejszy Planszówkowy Express Portalu...
Ostatnie pół roku wydawnicze Portalu to jakaś klapa, co druga gra z błędami. Strach coś kupować w pierwszym druku.
Ostatnio zmieniony 24 cze 2019, 16:01 przez Scamander, łącznie zmieniany 1 raz.
Mi najbardziej nie podobało się kręcenie prowadzących Planszówki TV na pytanie o sampla. Na czacie dostałem odpowiedź, od prawdopodobnie Marka, że oczywiście wszystko było w porządku bo inaczej by nie drukowali, natomiast Grzegorz potem odpowiedział bardzo mymijająco, jak polityk, że oni nic wcześniej nie zauważyli, ale nie potwierdził jednoznacznie, że nie ma w tym ich winy. Co oczywiście wskazuje na to, że błędy musiały być, ale zorientowali się za późno. Z mojej strony prawdopodobnie pass. Kupię dopiero kiedy będzie jasne że ew. reklamacja zostanie uwzględniona. I namawiam was do tego samego, po co godzić się na bylejakość? Wielka szkoda, bo Inis to mój top z ub roku...
- Atamán
- Has thanked: 586 times
- Been thanked: 293 times
Ok, czyli podsumowując dodatek do Inis ma następujące babole:
- kafel pór roku w wersji PL nie ma napisów, tzn. pór roku trzeba się domyślać po obrazku
- karta z opisami efeketów pór roku w wersji PL ma błąd
- kafle terenów z dodatku mają inny rewers (to dotyczy nie tylko wersji PL i to akurat może nie być winą Portalu tylko drukarni)
Słabo
- kafel pór roku w wersji PL nie ma napisów, tzn. pór roku trzeba się domyślać po obrazku
- karta z opisami efeketów pór roku w wersji PL ma błąd
- kafle terenów z dodatku mają inny rewers (to dotyczy nie tylko wersji PL i to akurat może nie być winą Portalu tylko drukarni)
Słabo
- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3519 times
- Been thanked: 3524 times
Marek odpowiedział wprost - sampel był ok. Zresztą pojawiło się wcześniej pytanie o kafelek pór roku i powiedzieli, że w kopii którą dostali jest w porządku (chyba, że ktoś to powiedział na odwal się )rav126 pisze: ↑24 cze 2019, 15:59 Mi najbardziej nie podobało się kręcenie prowadzących Planszówki TV na pytanie o sampla. Na czacie dostałem odpowiedź, od prawdopodobnie Marka, że oczywiście wszystko było w porządku bo inaczej by nie drukowali, natomiast Grzegorz potem odpowiedział bardzo mymijająco, jak polityk, że oni nic wcześniej nie zauważyli, ale nie potwierdził jednoznacznie, że nie ma w tym ich winy. Co oczywiście wskazuje na to, że błędy musiały być, ale zorientowali się za późno. Z mojej strony prawdopodobnie pass. Kupię dopiero kiedy będzie jasne że ew. reklamacja zostanie uwzględniona. I namawiam was do tego samego, po co godzić się na bylejakość? Wielka szkoda, bo Inis to mój top z ub roku...
A Grzegorz nie powiedział wymijająco, zestresowany odpowiedział wprost, że widocznie nikt tego nie wyłapał, ale mam wrażenie, że obaj odpowiedzieli nie widząc faktycznego sampla i tego co przeszło przez QC. Swoją drogą będąc w QC to bym ostro się rozglądał za inną robotą
Ja miałem kupić Inis, bo gra wygląda pięknie, ale irytuja mnie błedy, inne pudełka, a produkcja dodatku to juz w ogole farsa
Mam nadzieję tylko, że Portal mimo wszystko abrdzo finansowo na tym nie ucierpi, bo lubię wydawnictwo
Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
- rattkin
- Has thanked: 382 times
- Been thanked: 931 times
Jeśli to kogoś pocieszy, to Matagot tez ostro zieje w najnowszym druku angielskim (ten z pudełkiem, które nie wyglada jak praca Antosia, lat 3) - tam są krzywo pocięte karty, kłopoty z wyjeżdżającym tekstem, ikonami, złym fontem. A poprawione karty (jeśli w ogóle będą poprawione) dopiero w październiku.
Można by już powoli ukuć takie, jakże prawdziwe, przysłowie: „Chcesz mieć coś zrobione dobrze, nie dawaj tego wydawcy gier planszowych”.
Można by już powoli ukuć takie, jakże prawdziwe, przysłowie: „Chcesz mieć coś zrobione dobrze, nie dawaj tego wydawcy gier planszowych”.
Ciekawe jak karty będą wyglądać w naszej wersji przecież ta sama fabryka to robiła.rattkin pisze: ↑24 cze 2019, 16:17 Jeśli to kogoś pocieszy, to Matagot tez ostro zieje w najnowszym druku angielskim (ten z pudełkiem, które nie wyglada jak praca Antosia, lat 3) - tam są krzywo pocięte karty, kłopoty z wyjeżdżającym tekstem, ikonami, złym fontem. A poprawione karty (jeśli w ogóle będą poprawione) dopiero w październiku.
Hmm, to teraz ja nie wiem, śmiać się czy płakać. Syfu narobili Matagoci, z małym udziałem Portalu, wydając dodatek różniący się znacząco kolorami rewersów (największy zarzut), z kółkiem bez napisów (i tak - mi to też przeszkadza), i kartą pomocy z błędem (tu akurat mi wszystko jedno). Nie wiem, czy Ty lubisz kupować np nowe buty każdy w innym odcieniu, nowy samochód z jednym elementem karoserii tak samo w innym odcieniu itd.?
Nie wiem o co Ci chodzi, posty dotyczą polskiego wydania Inis i dodatku do niego, nie jest to offtop. Zauważ, że prawie każdy wątek o grze jest martwy do momentu wydania właśnie np dodatku do niej. Dodatek wyszedł, okazało, się, że z problemami, to dziwisz się, że wątek odżył? Może i w niezbyt fajnej atmosferze, ale gracze czekali na dodatek, więc reakcja na to co się stało, jest adekwatna. Od tego jest forum, żeby dyskutować.
Też chciałbym czytać posty o wrażeniach z dodatku. Ba! Sam chciałem zamówić w przedsprzedaży i co nieco tu napisać. Ale na chwilę obecną wstrzymuję się z kupnem, czekam na rozwój wypadków.
Ostatnio zmieniony 25 cze 2019, 00:05 przez rav126, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Myślę, że opinie o grze z dodatkiem pojawią się po jego premierze. Póki co grę mają tylko osoby, które zamówiły bezpośrednio w Portalu. Premiera jest 26 albo 27 czerwca.
Nie mam pojęcia co złego w krytyce...
Jeśli krytyka jest uzasadniona, to ma miejsce. I w tym przypadku tak jest.
Powtórzę. Producent jest od tego, aby zadowolić klienta. Jeżeli płacę za jakiś produkt, to oczekuję, że jego jakość będzie adekwatna do ceny. Płacę za to swoimi pieniędzmi i mam prawo mieć wymagania. Ja nie jestem od tego, aby drukować sobie karty, kreślić długopisem po nich, niezależnie od tego, czy jest to dla mnie problem, czy też nie jest. Ja jestem od tego, aby kupić gotowy produkt i zapłacić za niego. Wydawca ma swoich pracowników, których opłaca, swoje kontrakty dot. współpracy. Ja nie szukam pracy w drukarni, ja kupuję gotowy produkt. Nie chcę kota w worku, więc wchodzę na forum dowiedzieć się co nieco i włączyć do dyskusji.
Dyskusja i zarzuty niektórych sprawiły, że na chwilę obecną nie kupię dodatku. Dlaczego? Dlatego, że za cenę dodatku mogę kupić inną, świetną grę, dobrze wydaną. Więc po co mam wydawać pieniądze na coś, co z góry miałoby nie spełnić moich oczekiwań?
Jeśli krytyka jest uzasadniona, to ma miejsce. I w tym przypadku tak jest.
Powtórzę. Producent jest od tego, aby zadowolić klienta. Jeżeli płacę za jakiś produkt, to oczekuję, że jego jakość będzie adekwatna do ceny. Płacę za to swoimi pieniędzmi i mam prawo mieć wymagania. Ja nie jestem od tego, aby drukować sobie karty, kreślić długopisem po nich, niezależnie od tego, czy jest to dla mnie problem, czy też nie jest. Ja jestem od tego, aby kupić gotowy produkt i zapłacić za niego. Wydawca ma swoich pracowników, których opłaca, swoje kontrakty dot. współpracy. Ja nie szukam pracy w drukarni, ja kupuję gotowy produkt. Nie chcę kota w worku, więc wchodzę na forum dowiedzieć się co nieco i włączyć do dyskusji.
Dyskusja i zarzuty niektórych sprawiły, że na chwilę obecną nie kupię dodatku. Dlaczego? Dlatego, że za cenę dodatku mogę kupić inną, świetną grę, dobrze wydaną. Więc po co mam wydawać pieniądze na coś, co z góry miałoby nie spełnić moich oczekiwań?