bardzo bardzo duzo, strasznie niechlujne wydanie
Gloomhaven: Szczęki Lwa / Jaws of the Lion (Isaac Chidres)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- polwac
- Has thanked: 1174 times
- Been thanked: 461 times
Re: Gloomhaven: Jaws of the Lion / Szczęki Lwa (Isaac Chidres)
Bez przesady. Nie ma aż tak dużo.
Paweł
"Jedyny sposób, aby zwyciężyć w kłótni, to unikać jej." - Dale Carnegie
"Jedyny sposób, aby zwyciężyć w kłótni, to unikać jej." - Dale Carnegie
-
- Has thanked: 1113 times
- Been thanked: 519 times
A jakieś naprawdę istotne? Typu błędy w zasadach czy scenariuszach? Czy tylko literówki czy słabe tłumaczenie?
planszomania.pl - 10%
(rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
(rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
-
- Has thanked: 125 times
- Been thanked: 254 times
ja mialem blad w ksiedze scenariusza - strony byly pozamieniane i musialem je wyrwac z ksiegi zeby dalo sie zlozyc mape, porazka
- psia.kostka
- Has thanked: 528 times
- Been thanked: 1190 times
Zalezy czy spytasz (uzyskasz odpowiedz od) fanboja gry, czy hejtera, to odpowiedzi beda skrajnie rozne...
Zdazaly sie posklejane kartki lub zszyte w niepoprawnej kolejnosci, co wymagalo ingerencji. Troche pechowa zmiana w fabryce musiala obslugiwac polskie JofL
Szukam/Kupie: Doomtown: Reloaded, Xcom, Fanzin Sherwood #1;
#KolekcjonujeRabaty [DobraKarmaWraca][WarszawskiKolektyw][WawHub] ʕ•ᴥ•ʔ
#KolekcjonujeRabaty [DobraKarmaWraca][WarszawskiKolektyw][WawHub] ʕ•ᴥ•ʔ
- sin
- Has thanked: 176 times
- Been thanked: 300 times
- Kontakt:
To nie był problem dotyczący całego druku, a do tego niezależny od tłumaczenia - tego typu artefakty zdażają się przy każdej produkcji, a wydawcy przecież nie robią problemu z wymianą takich wadliwych komponentów. No chyba, że w tym wypadku Albi odmówiło reklamacji, jeśli tak to się właśnie stało to bardzo nieładnie z ich strony.
Miszon, lazarro: Co do samego tłumaczenia pisałem tutaj, nieoficjalną erratę można przejrzeć przez zakupem - na tym etapie można założyć, że to wszystkie błędy merytoryczne.
Great things are possible when one man's wisdom and an hour's effort are combined.
A sound offense has the power of roaring water, it fills every hole in an opponent's defenses.
A sound offense has the power of roaring water, it fills every hole in an opponent's defenses.
-
gdzie ja napisalem, ze to problem calego druku? przeciez napisalem, ze JA mialem pomieszane kartki. W innych grach tak nie mialem, bo nie mialem jeszcze gry, gdzie gralo sie w ksiedze scenariusza. U mnie to wygladalo fatalnie, musialem powyrywac kilka kartek.sin pisze: ↑20 lis 2021, 09:54To nie był problem dotyczący całego druku, a do tego niezależny od tłumaczenia - tego typu artefakty zdażają się przy każdej produkcji, a wydawcy przecież nie robią problemu z wymianą takich wadliwych komponentów.
Co do samego tłumaczenia pisałem tutaj, nieoficjalną erratę można przejrzeć przez zakupem - na tym etapie można założyć, że to wszystkie błędy merytoryczne.
Musiałeś, bo Albi odmówiło wymiany wadliwej księgi czy "musiałeś" bo nie chciało Ci się reklamować?
-
musialem, bo bylem w srodku kampanii i nie chcialem czekac az dosla reklamacje, bo jakby gra zeszla ze stolu juz by nie wrocila na niego
- sin
- Has thanked: 176 times
- Been thanked: 300 times
- Kontakt:
Wprost nigdzie, po prostu wydaję mi się, że w kontekście pytań o błędy wspólne dla całego druku pytającym bardziej zależy na rozpoznaniu czego mogą się spodziewać kupując teraz. Kolejność stron w księge scenariuszy zasadniczo jest w porządku i w przypadku otrzymania niepoprawnej można zgłosić się do wydawnictwa po wymianę, co uznałem za warte zaznaczenia.dwaduzepe pisze: ↑20 lis 2021, 09:56 (...)
gdzie ja napisalem, ze to problem calego druku? przeciez napisalem, ze JA mialem pomieszane kartki. W innych grach tak nie mialem, bo nie mialem jeszcze gry, gdzie gralo sie w ksiedze scenariusza. U mnie to wygladalo fatalnie, musialem powyrywac kilka kartek.
Great things are possible when one man's wisdom and an hour's effort are combined.
Tylko trzeba mieć na uwadze, że wydawnictwo może konkretnej reklamacji nie uznać. Przy poprzedniej premierze (chyba sierpniowej) na facebooku jeden chłopak opublikował zdjęcia porysowanych stron w księdze scenariuszy i odpowiedź wydawnictwa. Dostał odmowę wymiany, bo to zniszczenie nie powoduje, że w grę nie da się grać. Ja kupiłam ostatnio duże Gloom i miałam pozadzierane i porysowane liczniki życia - również dostałam odmowę reklamacji
Spoiler:
-
- Has thanked: 79 times
- Been thanked: 48 times
Kto ma ochotę samodzielnie sobie sprowadzić pojedyncze pudełko Szczęk lwa eng. zza oceanu za 220zł? https://www.amazon.com/dp/B088QSDB7S?ta ... e=ogi&th=1
Tak, 100 złotych z tej kwoty to transport i tak, ludzie w USA mają grę za 120 złotych. Mam pytanie, ile musi wynosić marża Albi? Czy oni sprzedawali sklepom za 200zł, że te nie schodzą poniżej 240zł?
Tak, 100 złotych z tej kwoty to transport i tak, ludzie w USA mają grę za 120 złotych. Mam pytanie, ile musi wynosić marża Albi? Czy oni sprzedawali sklepom za 200zł, że te nie schodzą poniżej 240zł?
- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3519 times
- Been thanked: 3524 times
Pamietaj, ze ceny w US troche inaczej dzialaja i inne marze maja poszczegolne czesci lancucha dostaw + nie ma tłumaczenia + inne koszty transportu i inny nakładflissak pisze: ↑22 lis 2021, 00:31 Kto ma ochotę samodzielnie sobie sprowadzić pojedyncze pudełko Szczęk lwa eng. zza oceanu za 220zł? https://www.amazon.com/dp/B088QSDB7S?ta ... e=ogi&th=1
Podobno Albi drogo sprzedaje GH do sklepów, ale niestety nie wiem w jakiej cenie - któryś rzucił kiedys na fb, ze to cena 19x, Magdalena z Albi z oburzeniem to zdementowała, wiec kto wie
A co do sprowadzania - sprowadzałem znajomemu - razem z przesyłką do polski i VATem wyszło 180 zł, w tym czasie w Polsce pojawiło się w gamelord w tej samej cenie, albo nawet odrobine taniej wiec nie jest to taka super okazja
Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
-
Tylko porównaj to z innymi grami, które też musiały być tłumaczone, np: Pax Pamirem drugą edycją. Mepel miał po 270zł za sztukę, kiedy wszędzie na świecie było po 100$+. Mogliśmy kupić u siebie Pax Pamira po cenie KSowej!-Czyli tam gdzie producent ma zarobić bez pośrednictwa sklepów i ich marży. Ja rozumiem, że Albi kupował w hurcie i kupował znacznie taniej niż te 120zł za sztukę mając gigantyczną zniżkę również w przewozie względem pojedynczego człowieka. Wydaje mi się, że GH jest dla Albi taką dojną krową, którą mogą sobie utrzymywać w swoich cenach ze względu na naprawdę genialną cenę producenta pierwotnego. Na prawdę, 30$ na zachodzie za tak świetnie oceniony tytuł z taką zawartością, gdzie przeważnie mają ceny z kosmosu. Ja poczekam na ceny poniżej 200, albo na promocje wersji eng. Widziałem w polskim sklepie cenę 155zł za tę wersję, ale musiała się sprzedać w moment, bo po wejściu widniało już 200zł.
- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3519 times
- Been thanked: 3524 times
Mepel miał Paxa w tej cenie przez błąd cenowy, no come on xDflissak pisze: ↑22 lis 2021, 08:57 Tylko porównaj to z innymi grami, które też musiały być tłumaczone, np: Pax Pamirem drugą edycją. Mepel miał po 270zł za sztukę, kiedy wszędzie na świecie było po 100$+. Mogliśmy kupić u siebie Pax Pamira po cenie KSowej!-Czyli tam gdzie producent ma zarobić bez pośrednictwa sklepów i ich marży. Ja rozumiem, że Albi kupował w hurcie i kupował znacznie taniej niż te 120zł za sztukę mając gigantyczną zniżkę również w przewozie względem pojedynczego człowieka. Wydaje mi się, że GH jest dla Albi taką dojną krową, którą mogą sobie utrzymywać w swoich cenach ze względu na naprawdę genialną cenę producenta pierwotnego. Na prawdę, 30$ na zachodzie za tak świetnie oceniony tytuł z taką zawartością, gdzie przeważnie mają ceny z kosmosu. Ja poczekam na ceny poniżej 200, albo na promocje wersji eng. Widziałem w polskim sklepie cenę 155zł za tę wersję, ale musiała się sprzedać w moment, bo po wejściu widniało już 200zł.
Albi nic w hurcie nie kupowało tylko płaciło za produkcje - tutaj chyba pojawia sie niezrozumienie tematu.
Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
-
- Has thanked: 58 times
- Been thanked: 157 times
Cena za ten tytuł jaką masz to 50 dolarów, nie 30 - to że podajesz cenę z promocji i porównujesz do ceny gry u nas w tej chwili to trochę mocne przekłamanie tej sytuacji . To pierwsza rzecz, druga, że tytuł już ma dwa lata, wiec choć częściowo rynek amerykański się tym nasycił - pierwsze nakłady leciały na pniu i widziałem na grupach jak ludzie potrafili jechać do sąsiedniego miasta, bo aplikacja im pokazywała, że leży tam jeszcze jedna sztuka Gloomhaven w pełnej cenie. Nie mówiąc o jeszcze jednej kwestii - dystruybutorem gry w stanach jest Target i przez pewien czas miał wyłączność na sprzedaż tego tytułu, więc domyślam się tylko, że nakłady, które produkowali jak i niektóre koszty były zdecydowanie mniejsze dla nich niż np. dla takiego Albi.
- aduko
- Has thanked: 189 times
- Been thanked: 146 times
Po co, skoro w Polsce też są dostępne i to po 160zl.flissak pisze: ↑22 lis 2021, 00:31 Kto ma ochotę samodzielnie sobie sprowadzić pojedyncze pudełko Szczęk lwa eng. zza oceanu za 220zł? https://www.amazon.com/dp/B088QSDB7S?ta ... e=ogi&th=1
http://www.sklep.gamelord.pl/mobile/pl/ ... -Lion/5926?
- grzeslaw90
- Has thanked: 179 times
- Been thanked: 437 times
- Kontakt:
Bywają dostępne*. Też kupiłem z tego sklepu za 160 zł ale od jakiegoś czasu nie mają na stanie. W sumie to w tej cenie były tylko 2 rzuty - kilka tygodni przed premierą polskiej wersji i kilka tygodni przed dodrukiem polskiej wersji.aduko pisze: ↑22 lis 2021, 09:24Po co, skoro w Polsce też są dostępne i to po 160zl.flissak pisze: ↑22 lis 2021, 00:31 Kto ma ochotę samodzielnie sobie sprowadzić pojedyncze pudełko Szczęk lwa eng. zza oceanu za 220zł? https://www.amazon.com/dp/B088QSDB7S?ta ... e=ogi&th=1
Nawet jeśli nie po 160 to po 200 spokojnie można znaleźć np. w planszomanii bądź na alledrogo.grzeslaw90 pisze: ↑22 lis 2021, 09:31Bywają dostępne*. Też kupiłem z tego sklepu za 160 zł ale od jakiegoś czasu nie mają na stanie. W sumie to w tej cenie były tylko 2 rzuty - kilka tygodni przed premierą polskiej wersji i kilka tygodni przed dodrukiem polskiej wersji.aduko pisze: ↑22 lis 2021, 09:24Po co, skoro w Polsce też są dostępne i to po 160zl.flissak pisze: ↑22 lis 2021, 00:31 Kto ma ochotę samodzielnie sobie sprowadzić pojedyncze pudełko Szczęk lwa eng. zza oceanu za 220zł? https://www.amazon.com/dp/B088QSDB7S?ta ... e=ogi&th=1
-
aduko pisze: ↑22 lis 2021, 09:24 Po co, skoro w Polsce też są dostępne i to po 160zl.
Jasne, ja tylko chciałem pokazać, że ściągając na swój koszt zza oceanu jedną paczuszkę jest taniej niż w Polsce.
Btw, Jak myślicie. Osoba, która jest średnia z angielskiego da radę z angielską wersją GHJOTL, czy to raczej dla zaawansowanych?
teksty fabularne w scenariuszu wymagają trochę lepszej znajomości języka, ale jeśli chodzi o rozgrywkę, to wystarczy bardzo podstawowa znajomość angielskiego - w angielską wersję grałem z dwoma osobami, które dość słabo znają język (w tym z 13-latkiem) i obie dawały sobie świetnie radę po wstępnym objaśnieniu składni i działania kart.flissak pisze: ↑22 lis 2021, 15:14aduko pisze: ↑22 lis 2021, 09:24 Po co, skoro w Polsce też są dostępne i to po 160zl.
Jasne, ja tylko chciałem pokazać, że ściągając na swój koszt zza oceanu jedną paczuszkę jest taniej niż w Polsce.
Btw, Jak myślicie. Osoba, która jest średnia z angielskiego da radę z angielską wersją GHJOTL, czy to raczej dla zaawansowanych?
No właśnie, "wstępnym objaśnieniu składni i działania kart." Tak to możemy większość gier w wersji eng uznać że da się grać z słabym językiem. Ja bym jednak proponował najpierw przeczytać instrukcję po angielsku/zobaczyć karty. Idealnie zagrać z kimś kto mam wersje eng zanim zdecydujemy się na własną. Potem może być nerw w rodzaju "pożałowałem 7 dych do wersji PL i teraz mi się nawet czytać tego nie chce".aeiou871 pisze: ↑22 lis 2021, 15:24teksty fabularne w scenariuszu wymagają trochę lepszej znajomości języka, ale jeśli chodzi o rozgrywkę, to wystarczy bardzo podstawowa znajomość angielskiego - w angielską wersję grałem z dwoma osobami, które dość słabo znają język (w tym z 13-latkiem) i obie dawały sobie świetnie radę po wstępnym objaśnieniu składni i działania kart.flissak pisze: ↑22 lis 2021, 15:14aduko pisze: ↑22 lis 2021, 09:24 Po co, skoro w Polsce też są dostępne i to po 160zl.
Już kiedyś pisałem INSTRUKCJA to nie prosty serial, opowiadanie czy komiks. Instrukcja sama w sobie może być trudna ( często bywa do rozszyfrowania). Dodajmy do tego język którym nie posługujemy się przynajmniej komunikatywnie i fundujemy sobie jeden wielki wkur....
-
Gdyby taka osoba zapoznała się z instrukcją Polską w formie elektronicznej, to rzeczywiście sama zawartość gry nie używa żadnego wyszukanego słownictwa?Sloth pisze: ↑22 lis 2021, 15:35
No właśnie, "wstępnym objaśnieniu składni i działania kart." Tak to możemy większość gier w wersji eng uznać że da się grać z słabym językiem. Ja bym jednak proponował najpierw przeczytać instrukcję po angielsku/zobaczyć karty. Idealnie zagrać z kimś kto mam wersje eng zanim zdecydujemy się na własną. Potem może być nerw w rodzaju "pożałowałem 7 dych do wersji PL i teraz mi się nawet czytać tego nie chce".
Już kiedyś pisałem INSTRUKCJA to nie prosty serial, opowiadanie czy komiks. Instrukcja sama w sobie może być trudna ( często bywa do rozszyfrowania). Dodajmy do tego język którym nie posługujemy się przynajmniej komunikatywnie i fundujemy sobie jeden wielki wkur....
Pod tym linkiem możesz obejrzeć część kart w wersji eng. Rzuć okiem. Spójrz do tej instrukcji(angielskiej) i sam stwierdzisz czy wchodzi gładko i jest to jasne czy idziesz pod górkę.
https://www.reddit.com/r/Gloomhaven/com ... or_4_jaws/
- raj
- Administrator
- Has thanked: 310 times
- Been thanked: 946 times
- Kontakt:
To jest wątek o grze a nie o zakupach w Smyku.
"Jest to gra planszowa. Każdy gracz ma planszę i lutuje nią przeciwnika." - cytat za "7 krasnoludków - historia prawdziwa."
Szukajcie recenzji planszówek na GamesFanatic.pl
Szukajcie recenzji planszówek na GamesFanatic.pl