Great Western Trail (Alexander Pfister)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- esubotowicz
- Has thanked: 446 times
- Been thanked: 136 times
Re: Great Western Trail (Alexander Pfister)
Nie grałam w pierwszą edycję, ale interesuję się tytułem. Drugie wydanie wygląda w porządku, może kolorystyka planszy w pierwszej jest bardziej stonowana, co jak dla mnie jest plusem na rzecz klimatu, ale wg mnie grafiki krów są super w drugiej.
Jak zrozumiałam, nowa edycja nie różni się szczególnie mechaniką (drobne poprawione elementy), więc dla świeżaka nie ma dylematu: będzie dwójka, biorę dwójkę.
Jak zrozumiałam, nowa edycja nie różni się szczególnie mechaniką (drobne poprawione elementy), więc dla świeżaka nie ma dylematu: będzie dwójka, biorę dwójkę.
Ewa
-
- Has thanked: 572 times
- Been thanked: 1349 times
Wydaje mi się, że jak nie przeszkadza Ci szata graficzna to tak. Pewnie dodatek wyjdzie też do nowej edycji niedługo a podstawka jest bardzo grywalna, pewnie z tymi lekkimi zmianami nawet bardziej niż stara. Jedynie co, to nowa jest droższa.esubotowicz pisze: ↑08 lis 2021, 20:28 Nie grałam w pierwszą edycję, ale interesuję się tytułem. Drugie wydanie wygląda w porządku, może kolorystyka planszy w pierwszej jest bardziej stonowana, co jak dla mnie jest plusem na rzecz klimatu, ale wg mnie grafiki krów są super w drugiej.
- brazylianwisnia
- Has thanked: 278 times
- Been thanked: 988 times
Zdecydowanie nowa edycja. Trochę małych ale istotnych zmian, dodatkowa zawartość i lepsze planszetki. Jeśli chodzi o przesiadkę ze starej na nową to tylko dla ogranego fana co ma ta gre w swoim top 5(czyli ja )esubotowicz pisze: ↑08 lis 2021, 20:28 Nie grałam w pierwszą edycję, ale interesuję się tytułem. Drugie wydanie wygląda w porządku, może kolorystyka planszy w pierwszej jest bardziej stonowana, co jak dla mnie jest plusem na rzecz klimatu, ale wg mnie grafiki krów są super w drugiej.
Sprzedam:ATO, Oathsworn, Lords of Ragnarok,eurasy, inne
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
- esubotowicz
- Has thanked: 446 times
- Been thanked: 136 times
Kompletnie nie przeszkadza, w sumie innej nie znam i nie mam poczucia „straty”.
Co do ceny, zdziwiłabym się gdyby nie było drożej. Chociażby z powodu rosnących cen wszystkiego. Ale jeśli to nie będzie jakiś kosmos, to raczej dla mnie pewny zakup.
Ewa
- hipcio_stg
- Has thanked: 79 times
- Been thanked: 343 times
Może z nowa edycja ktoś znowu sprowadzi/wyda metalowe moniaki do GWT. Ściąganie solo z Brazylii średnio mi się uśmiecha, płacenie zdziercom z olx po 200-250zl również gdyby ktoś coś wiedział poproszę o info ;/)
hipcio_stg pisze: ↑08 lis 2021, 23:11 Może z nowa edycja ktoś znowu sprowadzi/wyda metalowe moniaki do GWT. Ściąganie solo z Brazylii średnio mi się uśmiecha, płacenie zdziercom z olx po 200-250zl również gdyby ktoś coś wiedział poproszę o info ;/)
Spoiler:
- ave.crux
- Has thanked: 807 times
- Been thanked: 1247 times
Nic na siłę, wszystko młotkiem. Wieczne narzekanie obrzydza radość grania.
-
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 1 time
- Mr_Fisq
- Administrator
- Has thanked: 1412 times
- Been thanked: 1634 times
Przedsprzedaż w przyszłym tygodniu. 6 lutego ma wypłynąć do Polski - w połowie marca ma szansę trafić do graczy.
Źródło: FB Lacerty
-
Jakby ktoś był zainteresowany zmianą 1ed na 2ed, to tutaj są pliki do upgrade'a:
https://drive.google.com/drive/folders/ ... aggP2mFo8x
- brazylianwisnia
Chyba nie wszystkie bo na planszy zmian jest wiecej.Fojtu pisze: ↑25 sty 2022, 12:00 Jakby ktoś był zainteresowany zmianą 1ed na 2ed, to tutaj są pliki do upgrade'a:
-
Tzn? Co konkretnie? Plik nie jest mój, więc ja nie wiem dokładnie jakie były zmiany.brazylianwisnia pisze: ↑25 sty 2022, 13:18Chyba nie wszystkie bo na planszy zmian jest wiecej.Fojtu pisze: ↑25 sty 2022, 12:00 Jakby ktoś był zainteresowany zmianą 1ed na 2ed, to tutaj są pliki do upgrade'a:
-
- Has thanked: 208 times
- Been thanked: 166 times
Wg mnie to wszystko, a jeśli coś pominięte to minimum 90% jest w tym pliku, bo śledziłem temat. Pytanie jak bardzo zmienione będą koleje na północ, bo chętnie bym już nakleił to permanentnie na planszę. Plus wydrukował 6 budynków w jakims MBprint, ale póki nie zobacze nowego dodatku to może lepiej się wstrzymać i dostosować obie wspólnie. Balansem to dużo lepiej wygląda.Fojtu pisze: ↑25 sty 2022, 13:24Tzn? Co konkretnie? Plik nie jest mój, więc ja nie wiem dokładnie jakie były zmiany.brazylianwisnia pisze: ↑25 sty 2022, 13:18Chyba nie wszystkie bo na planszy zmian jest wiecej.Fojtu pisze: ↑25 sty 2022, 12:00 Jakby ktoś był zainteresowany zmianą 1ed na 2ed, to tutaj są pliki do upgrade'a:
- brazylianwisnia
Chyba jednak jest ok. Widząc kawałek planszy szukałem oczami kolejnego na tor dostaw ale widze ze są malutkie naklejki.Fojtu pisze: ↑25 sty 2022, 13:24Tzn? Co konkretnie? Plik nie jest mój, więc ja nie wiem dokładnie jakie były zmiany.brazylianwisnia pisze: ↑25 sty 2022, 13:18Chyba nie wszystkie bo na planszy zmian jest wiecej.Fojtu pisze: ↑25 sty 2022, 12:00 Jakby ktoś był zainteresowany zmianą 1ed na 2ed, to tutaj są pliki do upgrade'a:
- hipcio_stg
Jak by ktoś wiedział przy okazji dodruku podstawki, czy będą metalowe monety to poproszę o cynka.
A może jest więcej chętnych na zbiorowy druk tego Upgrade w MB Print?
co to za budynki?
https://cardboardbutler.azureedge.net/# ... s=geoburak
Z zasady nie piję na trzeźwo.
Z zasady nie piję na trzeźwo.
-
Kosmetyczne zmiany. Niektórym budynkom przeszły "poziomy" przez co wymagają teraz mniejszej ilości pracowników przykład budynek 6A to teraz 8A, a 8A to 6A ( nie pamiętam czy konkretnie jest taka zmiana), tu już przykład dokładny jeden z budynków wymagał żółtej krowy "3" i dostawałeś 10 monet, obecnie możesz dać jakąkolwiek trójkę i dostajesz 7 monet. Żeby te wszystkie zmiany uwzględnić do starego "setu" trzeba dodrukować sobie 6 budynków i je podmienić. Kiedyś na pewno będę chciał to jakoś profesjonalnie zrobić skoro są w stanie drukować grube plansze do Spirit Island to myślę, że takie budynki również. A obecnie możesz sobie to wydrukować na jakieś kartce 200g i skleić z dwóch stron i można grać. Wszystkie pliki są w załączniku podanym tu wyżej
- brazylianwisnia
Przecież nie na oficjalnych monet a te które są w obiegu to importowane z Brazylii.hipcio_stg pisze: ↑25 sty 2022, 14:09 Jak by ktoś wiedział przy okazji dodruku podstawki, czy będą metalowe monety to poproszę o cynka.
-
IMO to najprościej po prostu nakleić papier na aktualny kafel budynku. Nie ma co robić własnych, szczególnie jak ktoś ma dodatek, tam jest część komponentów (w tym budynków), które teraz są w podstawce i są w tych plikach.staniach21 pisze: ↑25 sty 2022, 15:42Kosmetyczne zmiany. Niektórym budynkom przeszły "poziomy" przez co wymagają teraz mniejszej ilości pracowników przykład budynek 6A to teraz 8A, a 8A to 6A ( nie pamiętam czy konkretnie jest taka zmiana), tu już przykład dokładny jeden z budynków wymagał żółtej krowy "3" i dostawałeś 10 monet, obecnie możesz dać jakąkolwiek trójkę i dostajesz 7 monet. Żeby te wszystkie zmiany uwzględnić do starego "setu" trzeba dodrukować sobie 6 budynków i je podmienić. Kiedyś na pewno będę chciał to jakoś profesjonalnie zrobić skoro są w stanie drukować grube plansze do Spirit Island to myślę, że takie budynki również. A obecnie możesz sobie to wydrukować na jakieś kartce 200g i skleić z dwóch stron i można grać. Wszystkie pliki są w załączniku podanym tu wyżej
- hipcio_stg
Skoro grają nimi mistrzostwa to zakładałem, że to produkt jednak dedykowany. Poczekam, może będzie kolejne zbiorowe zamówienie.brazylianwisnia pisze: ↑25 sty 2022, 15:43Przecież nie na oficjalnych monet a te które są w obiegu to importowane z Brazylii.hipcio_stg pisze: ↑25 sty 2022, 14:09 Jak by ktoś wiedział przy okazji dodruku podstawki, czy będą metalowe monety to poproszę o cynka.
-
Spoiler:
- AntBehindLeaf
- Has thanked: 72 times
- Been thanked: 137 times
Taniej Was wyniesie sprzedanie tej edycji za 100 zł i kupienie nowej za 180 pln niż bawienie się w printy i podmianki.