Cosmic Encounter / Kosmiczne spotkania (B. Eberle, J. Kittredge, B. Norton, P. Olotka, K. Wilson)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Cosmic Encounter / Kosmiczne spotkania (B. Eberle, J. Kittredge, B. Norton, P. Olotka, K. Wilson)
Chcemy wejść z ekipą w CE. Brać wersję polską czy ang? Czy są jakieś dodatki must have czy można po prostu wziąć podstawkę i dopiero po kilku partiach coś dokupić?
- PytonZCatanu
- Has thanked: 1859 times
- Been thanked: 2303 times
Re: Cosmic Encounter / Kosmiczne spotkania (B. Eberle, J. Kittredge, B. Norton, P. Olotka, K. Wilson)
No, wreszcie po tonie eurasów dotarłeś do najlepszej gry antyeurasowej!
Podstawka w zupełności wystarczy na kilkadziesiąt fantastycznych partii. Ponadto w tej grze mega, mega ważny jest wording, więc granie po polsku upraszcza sprawę mocno.
Jak już wiesz, żadnego dodatku nie ma po polsku, więc to z kolei przemawia za Eng.
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 1.01.2024
Patrząc na ostatnie premiery jak np Dominant Species to ważny wording też przemawia za wersją engPytonZCatanu pisze: ↑04 mar 2023, 10:07No, wreszcie po tonie eurasów dotarłeś do najlepszej gry antyeurasowej!
Podstawka w zupełności wystarczy na kilkadziesiąt fantastycznych partii. Ponadto w tej grze mega, mega ważny jest wording, więc granie po polsku upraszcza sprawę mocno.
Jak już wiesz, żadnego dodatku nie ma po polsku, więc to z kolei przemawia za Eng.
A co do antyeurasa ja lubię każdy gatunek gier, byle były bardzo dobre. Niestety moja ekipa mnie bardzo ogranicza pod tym kątem
- Galatolol
- Has thanked: 624 times
- Been thanked: 1030 times
To, jak siądzie CE w pełni zależy od grupy. Samą grę widzę jako zestaw narzędzi i to gracze mają za ich pomocą zrobić coś fajnego (to samo, w większym stopniu, sądzę o Dylematach Króla).
Podejście analityczne może się okazać klapą (u mnie właściwie większość partii była nie najlepsza, na szczęście dwie pierwsze miałem z fanami tej gry i dzięki temu wiem, jak dobra potrafi ona być).
Podejście analityczne może się okazać klapą (u mnie właściwie większość partii była nie najlepsza, na szczęście dwie pierwsze miałem z fanami tej gry i dzięki temu wiem, jak dobra potrafi ona być).
- PytonZCatanu
Grałem dużo w polską wersję i nie było nigdy problemów z tłumaczeniem. Natomiast pamiętaj, że to taka gra, gdzie nie możesz zapytać grupy o interpretację jakiejś karty czy zasady, bo zdradzisz kluczowe informacje. Stąd też ta wersja polska jest bardziej przyjazna pod tym względem. Potem, jak wjedzie angielska, to będzie już łatwiej o dobry kontekst przy interpretacji.
I bardzo mocno się zgadzam - CE mocno zależy od grupy z którą się gra.
I bardzo mocno się zgadzam - CE mocno zależy od grupy z którą się gra.
-
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 32 times
Re: Cosmic Encounter
Oprócz tego, że Galakta ostatecznie inaczej przetłumaczyła rzeczy (Spotkanie nie Potyczka, Metamorfoza nie Morf, czy też Wsparcie nie Posiłki albo Rozbłysk nie Flara) to bardzo wartościową zrobiłeś robotę. 9 lat poźniej i stałem się posiadaczem Cosmic Dominion (oraz Storm i Incursion)... Natomiast domyślam się, że nie robiłeś już potem żadnego tłumaczenia ras? I jeszcze jedno, nie mogę pobrać pliku "Stacje Kosmiczne 1.pdf" - pokazuje, że jest chwilowo niedostępny. Ty te stacje kosmiczne tłumaczyłeś z Cosmic Storm? A jeśli tak, to czy masz tam karty rozbłysków (flar) na swoim chomiku do Cosmic Storm? Bo w zasadzie to nie jest jakkolwiek oznaczone, a nie będę sprawdzał każdego jednego pliku - Z góry dzięki za pomoc.von Klamke pisze: ↑01 maja 2014, 19:14 Odświeżę trochę wątek miłą (mam nadzieję) wiadomością.
Z racji tego, że Galakta póki co olała wydanie Cosmica siadłem i zrobiłem tłumaczenie kart - wszystkich kart z wyjątkiem kart obcych - te można samemu przetłumaczyć współgraczom przed rozpoczęciem partii.
Przetłumaczone karty to karty zarówno z podstawki jak i wszystkich (!) oficjalnych dodatków, niestety przemieszane, ale nie chce już mi się tego poprawiać. Roboty i tak było od ch...
Nie znam się na kalibracji kolorów, więc czasem mogą odbiegać od oryginału, podobnie wielkość czcionek, choć kształty wyszukałem w miarę podobne.
Wrzucam na razie na chomika, póki co nie mam zgody od FFG na użycie grafik z kart żeby udostępnić na BGG.
Przy tłumaczeniu korzystałem po części z istniejącego tłumaczenia P. Jekela, starając się zachować zwłaszcza podstawową terminologię. W niektórych miejscach jednak od niego odszedłem. Mam nadzieję, że wyszło to na dobre.
Dajcie znać, jeśli znajdziecie błędy (zwłaszcza wpływające na mechanikę lub babole w tłumaczeniu) - starałem się je wyłapać, ale ilość tekstu...
Poniżej linka:
http://chomikuj.pl/vonKlamke/Cosmic_Encounter
A masz to jeszcze gdzieś? Kupiłem właśnie Cosmic Dominion i chciałbym właśnie skorzystać z tłumaczenia, bo podstawkę mam po polsku. Karty ras by się przydały przetłumaczone dla zwiększonej wygody.
- PytonZCatanu
To są posty sprzed 9 lat.....
- Michał M
- Has thanked: 29 times
- Been thanked: 29 times
- Kontakt:
Co tam, zapytać nie zaszkodzi: nie tłumaczył ktoś na własny użytek zawartości z dodatków po Cosmic Dominion?
-
Odpowiem. Przez ostatnie 1,5 miesiąca zajmowałem się zrobieniem 1:1 wlepek na karty do: Cosmic Dominion, Cosmic Incursion i Cosmic Storm. Użyłem bazowo materiałów VonKlamke, ale każda jedna karta jest dopasowana pod słownictwo Galakty, a także ikony faz gry uległy zmianie. Niektóre karty musiały być tworzone od zera albo drastycznie zmieniane pod każdym względem. A ogólnie to każda jedna karta musiała być zmieniona
Co więcej, przetłumaczyłem i zrobiłem wlepki na arkusze obcych (75) do tychże trzech dodatków. Wszystkie karty, arkusze mają tzw. cross-reference i we wszystkich kartach/arkuszach wszystkie słowa klucze się pokrywają.
Niektórzy kosmici, np. z Cosmic Storm zostali przeze mnie naprawieni wg Cosmodexu i uwag jednego z designerów gry. Tak samo jedna stacja kosmiczna, która w playtestowaniu miała bardziej użyteczny opis i ostatecznie z niej zrezygnowano. Ogólnie to oprócz tych 2 sytuacji, w nic nie ingerowałem - ale czasami bardziej klarowałem opisy mocy, niż było w oryginale.
Niedługo udostępnię to na Board Game Geeku
-
Właśnie skończyłem definitywnie projekt. Dla oszczędzenia zdrowia psychicznego nie przetłumaczyłem już 12 kosmitów z Cosmic Storm, którzy są beznadziejni i nie do uratowania, ale co ciekawe uratowałem 8 z kosmitów z tego zestawu (oprócz 5, którzy byli spoko bez żadnych zmian), aplikując im poprawki Billa Martinsona (twórcy Cosmic Dominion i Cosmodexu), a w jednym przypadku swoją własną. Niedługo się tym podzielę - jakoś na weekendzie
-
Wracam do tematu, ogólnie to już wszystko wydrukowane i grałem już z wlepkami, ale jakoś zapomniałem się tu wcześniej odezwać, bo jeszcze po wydrukowaniu wyłapałem z 4 błędy i musiałem jeszcze troszkę poprawiać i trochę mnie to wybiło z rytmu i zapomniałem o forum. Jakoś spakuję to wszystko dziś-jutro i udostępnię. W październiku mam zamiar zlokalizować Cosmic Conflict. Wszedłem w posiadanie szablonów, które przyspieszą mi robotę o 5000 procent i zrobię całe tłumaczenie i gotowy projekt wlepek w 2 dni. I później będę lokalizowal być może jeszcze dalej
ok, ale będziesz udostępniał te pliki gdzieś?Salt_The_Fries pisze: ↑18 wrz 2023, 08:56 Wracam do tematu, ogólnie to już wszystko wydrukowane i grałem już z wlepkami, ale jakoś zapomniałem się tu wcześniej odezwać, bo jeszcze po wydrukowaniu wyłapałem z 4 błędy i musiałem jeszcze troszkę poprawiać i trochę mnie to wybiło z rytmu i zapomniałem o forum. Jakoś spakuję to wszystko dziś-jutro i udostępnię. W październiku mam zamiar zlokalizować Cosmic Conflict. Wszedłem w posiadanie szablonów, które przyspieszą mi robotę o 5000 procent i zrobię całe tłumaczenie i gotowy projekt wlepek w 2 dni. I później będę lokalizowal być może jeszcze dalej
- PytonZCatanu
Wróciłem do kosmicznych po ponad roku przerwy.
Zawsze kiedy siadam do kosmicznych, mam obawy, czy partia będzie tak ciekawa I emocjonująca jak zapamiętałem tę grę z przeszłości. A poprzeczka jest naprawdę wysoko! Na szczęście, nie pomyliłem się w ogóle. Gra odwdzięczyła się wspaniałą partią, sześć osób wyszło z gry zadowolonych, oczywiście jeden z nich bardziej (głupi Pigmeje!)
Ta gra to najlepszy ameritrash na świecie
Przy okazji kolega zwrócił uwagę na ciekawy wątek językowy. Otóż w turze gracza co do zasady mamy 2 spotkania. SPOTKANIA, nie spotkanie. Polskie tłumaczenie, choć niedokładne względem oryginału, lepiej oddaje grę
Zawsze kiedy siadam do kosmicznych, mam obawy, czy partia będzie tak ciekawa I emocjonująca jak zapamiętałem tę grę z przeszłości. A poprzeczka jest naprawdę wysoko! Na szczęście, nie pomyliłem się w ogóle. Gra odwdzięczyła się wspaniałą partią, sześć osób wyszło z gry zadowolonych, oczywiście jeden z nich bardziej (głupi Pigmeje!)
Ta gra to najlepszy ameritrash na świecie
Przy okazji kolega zwrócił uwagę na ciekawy wątek językowy. Otóż w turze gracza co do zasady mamy 2 spotkania. SPOTKANIA, nie spotkanie. Polskie tłumaczenie, choć niedokładne względem oryginału, lepiej oddaje grę
-
Wracam do tematu i podbijam moje wcześniejsze zapowiedzi - przerobiłem wlepki na wszystkie karty i przetłumaczyłem na nowo 4 dodatki (włącznie z wlepkami na arkusze obcych) do Kosmicznych Spotkań, zgodnie ze słownictwem używanym przez Galaktę, a są to dodatki:nakago pisze: ↑18 wrz 2023, 21:11ok, ale będziesz udostępniał te pliki gdzieś?Salt_The_Fries pisze: ↑18 wrz 2023, 08:56 Wracam do tematu, ogólnie to już wszystko wydrukowane i grałem już z wlepkami, ale jakoś zapomniałem się tu wcześniej odezwać, bo jeszcze po wydrukowaniu wyłapałem z 4 błędy i musiałem jeszcze troszkę poprawiać i trochę mnie to wybiło z rytmu i zapomniałem o forum. Jakoś spakuję to wszystko dziś-jutro i udostępnię. W październiku mam zamiar zlokalizować Cosmic Conflict. Wszedłem w posiadanie szablonów, które przyspieszą mi robotę o 5000 procent i zrobię całe tłumaczenie i gotowy projekt wlepek w 2 dni. I później będę lokalizowal być może jeszcze dalej
Cosmic Incursion
Cosmic Conflict
Cosmic Dominion
Cosmic Storm
Gdy zapowiadałem mój projekt, początkowo było to CI, CD i CS. Teraz doszło CC i pomyślałem, że teraz to dopiero jest okazja, by się tym podzielić.
Nie chce mi się już tego wyszczególniać, ale połowa kosmitów z Cosmic Storm zamiast do wywalenia, została odratowana wg uwag Billa Martinsona (jednego z twórców Cosmic Dominion) oraz kilku innych maniaków Cosmica (w tym Jacka Redy i jego paczki). Niektórzy inni pojedynczy obcy też są naprawieni lub poprawieni, np. wg oficjalnej erraty FFG. Wszystkie niejasności zostały dodatkowo przeze mnie wyklarowane. W Cosmic Conflict pozwoliłem sobie dorobić 3 inne karty zagrożeń - z Cosmic Odyssey, zamiast tej uniwersalnie nielubianej karty zamieniającej kolejności gry (w 3 kopiach). Możecie to pobrać tutaj
https://1drv.ms/f/s!AhMh07mkAzjribtDOTO ... g?e=tgBCA1
P.S. wróciłbym do tematu wcześniej i to udostępnił wcześniej, ale miałem kilka błędów, do których robiłem erraty a potem triale photoshopa mi się skończyły i nie chciałem wam dawać plików, w których byście się nie połapali, teraz wszystko jest już ogarnięte jak należy
P. S. 2 Chyba kupię w dalszej kolejności Cosmic Eons.
P. S. 3 Mam oryginalne pliki edytowalne PDF do Cosmic Odyssey, ale ten dodatek jest mega drogi bardzo dużo z nim roboty, a i koszt wydrukowania wlepek będzie ogromny, więc nie wiem, czy to zrobię...
- Munchhausen
- Has thanked: 156 times
- Been thanked: 138 times
Ech, zawsze jak widzę nowy post w tym wątku, to jakoś smutno mi się robi na serduszku, że tak świetny tytuł nie doczekał się u nas ani jednego dodatku przez zabójczą cenę podstawki... :/
- PytonZCatanu
Podstawka była chyba za ok 120. Całkiem zwykła cena.
- Munchhausen
Chyba na jakiejś super promocji. Przy premierze śmigała w okolicach 180zł i z tego co widzę, to dalej trzyma +/- podobną cenę. Pamiętam, że spodziewałem się tytułu w okolicach właśnie 120zł, co byłoby uczciwą ceną. Jak usłyszałem, ile sobie życzą, to kapcie mi spadły.
Też nie widziałem jej nigdzie poniżej 150zł. W wątku o okazjach najniżej było za 137zł w Urwisie, ale to pewnie jakaś efemeryczna cena. Jest też mój post o cenie 112zł chyba, ale potem okazało się, że anulowali zamówienia.
100zł kosztuje Kosmiczne Spotkanie na każdym konwencie, na którym wystawiała się Galakta... więc trzeba się po prostu przejść na targi
- Munchhausen
Panowie, ale chyba warto jednak rozpatrywać cenę jako kwotę, którą trzeba wydać na co dzień w sklepie, a nie raz od wielkiego dzwonu na jakimś konwencie. Tym bardziej, że co z tego, że dorwę grę taniej na Pyrkonie, skoro najpierw muszę wydać stówę na wejściówkę :D
Kiedyś pokazałem grę znajomym i świetnie siadło. Kolega nawet chciał kupić własny egzemplarz, ale po zobaczeniu ceny w sklepach internetowych zrezygnował. I podejrzewam, że nie on jeden.
Kiedyś pokazałem grę znajomym i świetnie siadło. Kolega nawet chciał kupić własny egzemplarz, ale po zobaczeniu ceny w sklepach internetowych zrezygnował. I podejrzewam, że nie on jeden.
Żeby tak zarżnąć takiego pewniaka, jakim było/ miało być Cosmic Encounters to trzeba mieć talent. AhhhhhMunchhausen pisze: ↑07 lis 2023, 18:17 Panowie, ale chyba warto jednak rozpatrywać cenę jako kwotę, którą trzeba wydać na co dzień w sklepie, a nie raz od wielkiego dzwonu na jakimś konwencie. Tym bardziej, że co z tego, że dorwę grę taniej na Pyrkonie, skoro najpierw muszę wydać stówę na wejściówkę
Wkurza mnie fakt, że podstawka nie jest grą do 8 graczy. Niby taka liczba mogłaby zaburzać balans i doznania, ale fakt, że gra jest do 5 graczy a ja zawsze mam minimum 6, mnie troszkę wkurza
- PytonZCatanu
Z dodatkiem gra jest do 6. Dobrze się gra na 6 os.
Tylko by te dodatki były łatwiejsze / tańsze do dostania
-
lukkk pisze: ↑08 lis 2023, 22:19Żeby tak zarżnąć takiego pewniaka, jakim było/ miało być Cosmic Encounters to trzeba mieć talent. AhhhhhMunchhausen pisze: ↑07 lis 2023, 18:17 Panowie, ale chyba warto jednak rozpatrywać cenę jako kwotę, którą trzeba wydać na co dzień w sklepie, a nie raz od wielkiego dzwonu na jakimś konwencie. Tym bardziej, że co z tego, że dorwę grę taniej na Pyrkonie, skoro najpierw muszę wydać stówę na wejściówkę
Wkurza mnie fakt, że podstawka nie jest grą do 8 graczy. Niby taka liczba mogłaby zaburzać balans i doznania, ale fakt, że gra jest do 5 graczy a ja zawsze mam minimum 6, mnie troszkę wkurza
Ogólnie ja teraz mogę grać na 7 ale Tom Vassel np. nie poleca, bo za długo czeka się do swojej kolejki a i być może jest szansa, że gra się wtedy już skończy. Ja się z tym podejściem zgadzam. 6 to ostatnia sensowna liczba graczy, ale lubię jakby co grać na 6. Natomiast gdy ma się 8 graczy to można spróbować wariantu drużynowego z Cosmic Alliance (którego nie mam)...