Abizaas pisze: ↑04 wrz 2023, 21:29Przecież to jest dość pozytywna opinia. Dodatkowo sprawdziłem i grę ocenił na bgg jako 9/10. To że ktoś krytykuje jakiś aspekt jakiejś gry nie oznacza, że uważa ją od razu za słabą.
9/10 to świetna ocena. Jak jednak gra niezbalansowana, która nie bazuje na szczęściu może być dobra gdy jest niezbalansowana? Widzisz problem? FCM jest dobre, bo z racji braku losowości w trakcie gry wszyscy mają identyczne szanse i wygra lepszy. Jakby jednak ktoś mógł wyciągnąć kartę/rzucić kostką i podwoić swoje pieniądze, recenzje byłyby drastycznie inne
W XLR8 postach irytuje mnie właśnie jego rzucanie zarzutów z czapy bez rzeczowej argumentacji. Zauważ, że nawet tu na dzień dobry dostał odpowiedź, że nie ma racji, bo setup jest losowy, co skomentował "oho nie wiedziałem". Jak nie zna się podstaw, to jak można rzucać jakimikolwiek "oskarżeniami" ? TO w jego postach mnie irytuje i nie tylko mnie i dlatego jego recenzje w moim odczuciu są absolutnie nic nie warte. Co nie znaczy, że nie może być prywatnie zajefajnym kolesiem. Nie bądźmy dziećmi....
Abizaas pisze: ↑04 wrz 2023, 21:29A po tej wypowiedzi jestem wręcz przekonany, że nie miałeś wcześniej doświadczenia z TM i PG.
Przecież po to cały temat dopytywałem się o rzeczowe porównania, bo chcę kupić grę z serii - kupiłem AoI
Abizaas pisze: ↑04 wrz 2023, 21:29Skończ już proszę te uszczypliwe komentarze (których już nie będę cytować w moim poście). Czytając Twoje posty z tego wątku można dość szybko wywnioskować, że AoI to Twoja pierwsza gra z systemu i bronisz ją wręcz emocjonalnie, choćby pisząc jak to nie "zabija" TM czy PG albo niemerytorycznie odnosząc się do jakiejkolwiek krytyki gry.
Ktoś tu z "weteranów" napisał, że przypomniał sobie po poziomie dyskusji dlaczego przestał regularnie bywać na forum. Zobacz kiedy zakładałem konto. No nie da się nie zauważyć, że trzeba siłą wyciągać informacje od bądź co bądź fanów hobby/gry. Ja PYTAŁEM czy aby AoI nie zabije starszych gier czy też są na tyle różne, że mają prawo bytu obok siebie. Zaskakuje Cię takie pytanie? BGG pełne jest takich postów w każdej grze, która doczekuje się "następcy'. Logiczne skoro pojawia się NOWSZA wersja.
I w jaki sposób bronię czegokolwiek. Jeśli już to lekko wbijam szpilę w puste gadanie i to samo a nawet ostrzej skomentował Trolliszcze, bo zamiast merytorycznej rozmowy jest "brak balansu, bo tak czuję w cebulkach włosów".
Podziwiam Twoje wciskanie mi na siłę emocje. Jakbyś znał mnie osobiście i moją pracę wiedziałbyś jak bardzo chybiasz z oceną ;D
4ta strona tematu "topowej serii" (co jest piekielnie mało) i jak widać dalej ludzie pytają co kupić. Oznacza to, że pomimo wypowiedzi znawców serii różnice są niejasne.
A teraz zobacz jak wyglądała dyskusja o grach kilka lat temu. Dziesiątki postów, sprzeczki o strategie, o porównania FCM czy TM właśnie. Gry popularne do dzisiaj a 90% aktywności forumowej to sprzed 2-3lat w dal. Gloomhaven 100 na 109 stron dokładnie ta sama historia. Albo więc forum umarło albo coś powoduje, że zainteresowani uczestniczeniem w życiu społecznym tego hobby ludzie już nie chcą się udzielać. Smuci mnie to, bo lubię planszówki i lubię kiedy forum tętni życiem a recenzji i dyskusji przybywa.
Po obejrzeniu xx wideo recenzji/gameplay'i oraz przeczytaniu masy postów na BGG postawiłem na AoI:
-Dopracowane i wygładzone elementy z TM z dodatkami
-Ładniejsza oprawa wizualna
-Dedykowany tryb 2os/solo już w pudełku
-Więcej możliwości punktowania, więc trudniej zostać zablokowanym (co może być jednak wadą dla hardcorów)
-Duża ilość losowanych elementów gry, więc ryzyko jedynej słusznej strategii drastycznie spada a kafelek jaki dał Ci wygraną grę temu, teraz może w ogóle się nie pojawić
-Teren bazowy losowo łączy się z nacją (każda ma inne bonusy), więc o ile w TM "żółty był najmocniejszy" (zmyślam) tak tu żółty może dostać taką frakcję do zestawu, że tak łatwo mu nie będzie
-Jeśli będą się pojawiały jakiekolwiek dodatki to logiczne, że już do najnowszej edycji a nie zapomnianej przez Boga i forum TM/PG
-Jednym słowem AoI obiektywnie zabiło TM ale Ci co je już kupili będą zaprzeczać, bo taka natura człowieka
-Pozostaje kwestia PG, która ma tematykę kosmosu i modułową mapę i parę innych elementów zmienionych co może spowodować, że komuś bardziej się spodoba. Jednak zgodnie z danymi BGG jest niezbalansowana (nie tak jak TM ale jednak) i możesz wylosować kogoś kim z góry wiadomo, że "przegrasz".
-Do PG miał być dodatek ale seria na tyle mało popularna, że go zamrożono/anulowano na rzecz pracy nad Ark Nova i AoI.
ps. Tak trochę powyżej trolluję
1. Zamki Burgundii 2. Clash of Cultures 3. Barrage 4. Food Chain Magnate 5. Terraformacja Marsa 6. Keyflower 7. Ark Nova 8. Wyspa Skye 9. Podwodne Miasta 10. Great Western Trail: Argentyna - kolejność losowa