Wczoraj rozegrałem 1 partię i też dorzucę swoje. Dodam, że w TM grałem 0 razy, a w PG dwa - dla tych którzy by chcieli spojrzeć na moja opinię bycia randomem z neta/ graczem z brakiem doświadczenia w serii.
Dodam, ze siadłem do partii, by się dowiedzieć czy zostawię sobie w serii PG czy AoI
Fojtu pisze: ↑05 wrz 2023, 08:03
1. Rasy totalnie z czapy, bez spójnego klimatu.
2. Tereny są trudniejsze do rozróżnienia - szary i czarny są bliższe kolorami, a jeziora są tak podobne do rzeki, że część osób przy stole myślała że ten jeden kafelek przesmyku jeziornego po prawej to po prostu część rzeki.
4. Budynki są jakoś brzydko wykonane. Kształty są średnie, sporo drewienek ma jakby mikrouszkodzenia a do tego wyglądają jeszcze czasem jak zalane farbą.
Tu się w pełni zgodze z tymi 4 punktami. Aczkolwiek dodam, ze stylistyka gry moim zdaniem jest identyczna w całej serii.
Fojtu pisze: ↑05 wrz 2023, 08:033. Wszystkie planszetki są brązowe, co u nas powodowało, że każdy co chwilę przesuwał nie te znaczniki co trzeba (był brązowy w grze).
Fojtu pisze: ↑09 wrz 2023, 11:19
Czy naprawdę tak ciężko zrozumieć krytykę, że lepiej by było, gdyby cała planszetka i dzięki temu ten róg był po prostu szary?
Fojtu z całym szacunkiem, ale w pełni rozumiem, czemu Trolliszcze był złośliwy. Wczoraj rozegrałem 1 partię i nikt nie miał problemów z sprawdzeniem jakim kolorem kto gra. A graliśmy szarym, brązowym, czerwonym i niebieskim.
Twój zarzut, że tak widzisz planszetkę i przez to ciągle się mylisz nasuwa mi 2 pytanie. Czy w PG wszyscy dla Ciebie grali zielonym skoro taki jest kolor na planszetce Twoim polu widzenia, lub Czarnym bo sporo tam czarnego na planszetkach?
I drugie ważniejsze. Czemu nie siądziesz z prawej ;P Zobaczysz dobrze i kolor i manę.
I tak dodam swoje opinie o grze (bardziej w porównaniu do PG).
Graliśmy wszyscy pierwszy raz. Z czego dwie osoby maja mega duże doświadczenie z poprzednimi grami z serii.
Sama podstawowa mechanika z serii też mi się podoba, więc nie będę opisywał Wam tego co już wiecie
Dlaczego wybrałbym AoI nad PG
-Podobał mi się wybór ras. Zagraliśmy z snake draftem. I pomijając czy to było klimatyczne czy nie - Można było stworzyć sobie rasę pod siebie i swój styl gry, Oczywiście jak się mądrze draft prowadziło
I prawdą jest te, że ciężko uzyskać idealny balans. Czasem trzeba wsiąść coś, żeby przeciwnik tego nie miał
- wolę fantasy od kosmosu
- większy wybór możliwości w grze ( co poniekąd się trochę przekuwa na wadę)
- więcej losowych rzeczy przy setupie
Dlaczego wybrałbym PG?
- Za dużo wszystkiego w AOI. W moim odczucie PG jest ciaśniejsza. Miałem takie odczucie w PG, że muszę sobie dobrze zaplanować turę, by optymalnie zrobić pewne rzeczy. I jeszcze patrzeć czy przeciwnik mi czegoś nie zabierze/zablokuje.
W AOI były momenty ciasnoty i wyścigu, a były momenty, że mógłbym zostawić kartkę z rozpiską co mają w danej turze za mnie robić i wyszłoby na to samo.
Obie gry dały mi trochę inny feeling z gry mimo corowych mechanik prawie identycznych. Zrobiłem np błędy na mapie, bo na początku przekładałem sobie mechanikę 1 do 1 z PG.
Nie widzę sensu trzymania obu w kolekcji, ale też nie jestem ostatecznie stwierdzić czy dokonam zmiany z PG. Muszę zagrać jeszcze raz, żeby to stwierdzić.
Szedłem grać z myślą, że wytestuję AoI i ją kupie a sprzedam PG. A póki co nie wiem