Fajnie jakby odświeżyli design i skrócili czas gry. Coś co działało w 1984 niekoniecznie działa w 2024.
Talisman: Magia i Miecz (John Goodenough, Robert Harris)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- Bludgeon
- Has thanked: 75 times
- Been thanked: 92 times
Re: Talisman: Magia i Miecz (John Goodenough, Robert Harris)
Nie liczyłbym na to kompletnie, już prędzej dadzą łatwy dostęp do mechanik modyfikujących ruch ale base level na bank będzie bez zmian.
Everything you do, think, or say
is in the pill you took today
is in the pill you took today
Jak pisze wydawca: “5-ta edycja zachowuje to, co zagorzali fani znają i kochają w Magical Quest Game, ale oferuje oszałamiającą grafikę, przeprojektowane figurki oraz bardziej usprawnioną i przystępną rozgrywkę”. Jasne jest również, że ostatecznym celem jest teraz pokonanie Starszego Smoka, aby wygrać grę.
https://ontable.pl/avalon-hill-games-ta ... uest-game/
Coś mi się wydaje, że zrobiono ten sam manewr, jak kiedyś Sfera z Magicznym Mieczem
https://ontable.pl/avalon-hill-games-ta ... uest-game/
Coś mi się wydaje, że zrobiono ten sam manewr, jak kiedyś Sfera z Magicznym Mieczem
Z racji tego że niektórzy się wstydzą dodawać nowe informacje odnośnie Talismana to dołożę garść tego co już wiadomo. Mówi się aktualnie o 7 wersjach językowych ale szczegółów brak. Talisman pojawił się w przedsprzedaży w skandynawskich sklepach. Cena podstawki w przeliczeniu po kursie np. korony szwedzkiej to ok. 260-270 zł. Równocześnie z podstawką (lub niedługo później) ma wyjść pierwszy dodatek o nazwie "Alliances".
- Valdi
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 27 times
Poczekaj jeszcze dzień dwa...i będzie coś wiadomo.
-
- Has thanked: 100 times
- Been thanked: 31 times
TALISMAN MAGIA I MIECZ, TO NAJLEPSZA GRA NA ŚWIECIE.Poochacz pisze: ↑15 maja 2024, 10:56 Z racji tego że niektórzy się wstydzą dodawać nowe informacje odnośnie Talismana to dołożę garść tego co już wiadomo. Mówi się aktualnie o 7 wersjach językowych ale szczegółów brak. Talisman pojawił się w przedsprzedaży w skandynawskich sklepach. Cena podstawki w przeliczeniu po kursie np. korony szwedzkiej to ok. 260-270 zł. Równocześnie z podstawką (lub niedługo później) ma wyjść pierwszy dodatek o nazwie "Alliances".
Zrobię sobie taką koszulkę
Ja kupię na bank. Zawsze chciałem mieć w kolekcji Talismana ale przerażała mnie ilość dodatków. Teraz jak jest nowe otwarcie to już nie zamierzam się powstrzymywać.
Oooooo, przykułeś moją uwagę
Raczej już nie będę szedł w całość bo ciężko o czas żeby wystawić TMiMa ze wszystkimi narożnikami - każdy dodatek przemyślę indywidualnie
Ostatnio zmieniony 16 maja 2024, 18:30 przez Poochacz, łącznie zmieniany 1 raz.
Spoiler:
Jak już gram w talismana to na komputerze podłączonym do TV. xD
Ostatnio zmieniony 16 maja 2024, 21:41 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: cytowanie
Powód: cytowanie
-
- Has thanked: 120 times
- Been thanked: 99 times
A jednak wydawcą będzie rebel wersję PL przygotuje Avalon Hill, a dystrybucją zajmie się rebel
Ostatnio zmieniony 17 maja 2024, 16:43 przez Yappen, łącznie zmieniany 1 raz.
Rabaty: Rebel 8%-16%, Planszostrefa 10%, Mepel 3%.
-
- Has thanked: 157 times
- Been thanked: 32 times
Rebel nie jest wydawcą, tylko dystrybutorem. Wydawcą jest Avalon Hill, który jest częścią Hasbro.
- dispe
- Has thanked: 296 times
- Been thanked: 118 times
Niestety, pierwsze wrażenie odnośnie stylu graficznego to regres. Nie wiem jak można odświeżając takiego klasyka ubrać go w tak brzydkie ciuchy... miałem brać wszystko jak leci ale jeśli styl pozostanie taki jak na tych pierwszych grafikach to zostanę przy 4 edycji.
Widać, że polskie tłumaczenie jest wklejone w miejsce oryginalnych tekstów, bo Rebel nie ma jeszcze polskiej wersji. Same gratki są ładne ale faktycznie design kart jest mocno uproszczony. Na żywo może wyglądać lepiej. Ja czekam na pierwszy unboxing.dispe pisze: ↑17 maja 2024, 16:30 Niestety, pierwsze wrażenie odnośnie stylu graficznego to regres. Nie wiem jak można odświeżając takiego klasyka ubrać go w tak brzydkie ciuchy... miałem brać wszystko jak leci ale jeśli styl pozostanie taki jak na tych pierwszych grafikach to zostanę przy 4 edycji.
- dispe
- Has thanked: 296 times
- Been thanked: 118 times
Teksty to wiadomo, że jeszcze poprawią ale mi się nie podoba nawet projekt kart postaci czy kart przygód, grafiki też średnio, jedyne co na razie jest na plus, to figurki.
Hej, zaraz, zaraz. Patrzę w zawartość... I 100 kart Przygód? 24 karty Zaklęć? 18 kart Ekwipunku? Przecież to się przerobi w 15 minut grania
- Valdi
Jako że już wszędzie wrze to Cieszę się że uwagę ludzi już przykułem
- Valdi
-
- Has thanked: 120 times
- Been thanked: 99 times
Racja, już poprawiłem. Po prostu zauważyłem wpis u rebela i bez zastanowienia stwierdziłem, że to oni... Chyba podobny układ był przy Betrayal at the House on the Hill.
Rabaty: Rebel 8%-16%, Planszostrefa 10%, Mepel 3%.
-
- Has thanked: 157 times
- Been thanked: 32 times
Dokladnie ten sam, jak równiez z HeroQuest
Czyżby planowali dodatki? No cóż, gra raczej do sprzedaży w Empiku. Obok Monopoly będzie wyglądała zacnie
W podstawce 4 edycji też miałeś tyle kart. Chcesz mieć 1000 kart przygód to kup wszystkie dodatki jakie wyjdą.
(S)Ghost Stories z dodatkiem Black secret, Pan tu nie stał.
Tak dawno kupowałem podstawkę poprzedniej edycji że już zapomniałem. Poczekam na ceny konkurencji a w międzyczasie na jakieś info odnośnie dodatku
- warlock
- Has thanked: 1142 times
- Been thanked: 2168 times
Nareszcie ktoś zrobił ikonę doboru kart na planszy zamiast opisu słownego .
Fajnie by było gdyby jeszcze nie robił obrazków do góry nogami względem tekstu co wygląda dramatycznie. A tak humorystycznie to rozbroił mnie Ghoul ubrany w białą koszulę i garniak. Widzę że rzucił te porwane szmaty i krypty i przerzucił się na krypto ale waluty