Oj, faktycznie, emocji nie brakowało, dzięki za grę.Geko pisze:Ech, te 5 godzin minęło jak z bicza. Szkoda, że nie udało się dokończyć scenariusza. W każdym razie wielkie dzięki za starcie, emocji było co niemiara.
(Warszawa) Poniedziałkowe granie - Miejsce Chwila
Re: [Warszawa] Poniedziałkowe granie - Chwila Klub
- Geko
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 4 times
A propos naszej małej dyskusji - zadałem pytanie na BGG
http://www.boardgamegeek.com/article/7403936#7403936
http://www.boardgamegeek.com/article/7403936#7403936
Moje blogowanie na ZnadPlanszy.pl
Na BGG jako GekoPL. Ja tu tylko moderuję, żaden ze mnie administrator.
- jax
- Has thanked: 87 times
- Been thanked: 257 times
5h? Strasznie długo...
Mechaniki dice placement i dice manipulation świadczą o słabości i braku pomysłowości projektanta.
--
"We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
G. B. Shaw
--
"We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
G. B. Shaw
- Geko
Teoretycznie tak, ale w praktyce ten scenariusz nie jest taki krótki. Dużo jednostek na dzień dobry, 9CAP po obu stronach... Najdłużej nam zajęły właśnie 1. i 2. tura - walki o środkowe wzgórze, 3. i 4. poszły już szybko, ostatnia też by była w miarę sprawna. Trzeba też pamiętać o zapoznawaniu się z grą - czołgi, transportowanie jednostek, dym - te elementy były nam w zasadzie wcześniej nieznane. Poza tym trafiały się sytuacje, gdzie trzeba był mocno przemyśleć, co tu najlepiej teraz robić. Ale te 5h minęło mi bardzo szybko.jax pisze:5h? Strasznie długo...
A na BGG pojawiła się odpowiedź na moje pytanie (link powyżej). Bart, nie miałeś racji
No ja się posługiwałem tymi zasadami, które miałeś, według których pojazdy dają cover piechocie, ten gość pisze, że nie dają covera, więc albo nie wie o czym pisze albo ktoś z Was ma nieaktualne zasady Jeśli jest tak jak on pisze, że pojazdy jednak nie dają covera to oczywiście do rally dostają tylko +1 bonus. Pytanie tylko kto z Was ma aktualne zasady
- jax
- Has thanked: 87 times
- Been thanked: 257 times
Ach, scenariusz Monsters
Właśnie przeczytałem że raz go grałem i udało mi się wtedy zniszczyć T-34 za pomocą PZ II (od tyłu, short range, potrzebowałem 10, udało się a przeciwnik jeszcze wyciągnął żeton Killed ). Wspomnienia, wspomnienia
Właśnie przeczytałem że raz go grałem i udało mi się wtedy zniszczyć T-34 za pomocą PZ II (od tyłu, short range, potrzebowałem 10, udało się a przeciwnik jeszcze wyciągnął żeton Killed ). Wspomnienia, wspomnienia
Mechaniki dice placement i dice manipulation świadczą o słabości i braku pomysłowości projektanta.
--
G. B. Shaw
--
G. B. Shaw
Się odezwał Szybki Lopez ;)jax pisze:5h? Strasznie długo... :)
- Geko
Pojazdy dają +1DM do walki dla piechoty, która nie jedzie w pojeździe, a jest na tym samym heksie. A do rally modyfikator +1 daje heks, który daje normalne +1DM. Czyli chodzi o teren, a nie o inną jednostkę. Tak samo mur nie daje +1 do rally. A pojazdy i inne dają jednostki +1 do rally tylko jak są na tym samym heksie i nie mają żetonu trafienia.bart8111 pisze:No ja się posługiwałem tymi zasadami, które miałeś, według których pojazdy dają cover piechocie, ten gość pisze, że nie dają covera, więc albo nie wie o czym pisze albo ktoś z Was ma nieaktualne zasady Jeśli jest tak jak on pisze, że pojazdy jednak nie dają covera to oczywiście do rally dostają tylko +1 bonus. Pytanie tylko kto z Was ma aktualne zasady
Wyobraź sobie dwie sytuacje próbowania rally przez jednostkę piechoty:
1) jest na otwartym terenie z przyjacielskim, nietrafionym pojazdem,
2) jest w lesie z przyjacielskim, nietrafionym pojazdem.
Wg mojego rozumienia zasad dostanie modyfikatory do rally:
1) +1 za pojazd,
2) +1 za las, +1 za pojazd.
Wg Twojego, w obu przypadkach byłoby +2, co byłoby dziwne.
Co do karty pomocy, to miałem wydrukowaną z SoS i tam nie było to precyzyjnie napisane. Ale zapisy instrukcji mówiły o heksie, który daje cover. Teraz spojrzałem na kartę pomocy z PoH (najświeższa wersja zasad, uwzględniająca ewentualne niejasności - jest na stronie wydawcy) i przy Vehicles, w kolumnie Cover terrain (jak dobrze kojarzę, to dodali "terrain", żeby było jasne, o co chodzi) napisano "N", jak "no". Więc sprawa jest już jasna
- Geko
jax pisze:Ach, scenariusz Monsters
Ściągnąłem zasady do PoH żeby to sprawdzić i nic się w nich nie zmieniło, pojazdy nadal dają cover +1 piechocie. A skoro "Units in cover add a +1 rally dice roll modifier to their rally attempt" to sprawa jest prosta - piechota dostaje +1 bonus za to, że ma cover z pojazdu. Nie widzę tu miejsca do żadnych interpretacji, jest napisane czarno na białym. A co do tego, czyje rozumowanie jest dziwne to raczej Twoje bo według niego piechota w lekkim lesie (light woods) dającym jej cover +1 dostaje bonus do rally (no bo mają osłonę, czują się bezpieczniej), natomiast już w bunkrze (cover 4 lub 5) wyglądałoby na to, że się nie czują bezpiecznie bo tam bonus im się nie należy według Twojego rozumowania. Według mnie to byłby jakiś nonsens.
edit:
no dobra dopiero natrafiłem w tabelce na tę kolumną Cover Terrain, faktycznie to trochę zmienia
edit:
no dobra dopiero natrafiłem w tabelce na tę kolumną Cover Terrain, faktycznie to trochę zmienia
- Geko
Uffbart8111 pisze: no dobra dopiero natrafiłem w tabelce na tę kolumną Cover Terrain, faktycznie to trochę zmienia
Ktoś ma w planach się pojawić w najbliższy poniedziałek?
Będzie dobrze albo niedobrze.
Ostatnio były tłumy, zdziwiłbym się gdyby w ten poniedziałek było pusto
(czy jest jakieś wydarzenie o którym nie wiem)
(czy jest jakieś wydarzenie o którym nie wiem)
Science is a way of trying not to fool yourself. The first principle is that you must not fool yourself, and you are the easiest person to fool.
R.Feynman
R.Feynman
-
- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 21 times
Czy ktos juz ma pomysl na tytul na poniedziałek?
Jak jak zwykle proponuje to samo ew. Osadnikow z rycerzami bo dawno nie grałem
A co to znaczy "to samo"?dizzit pisze:Czy ktos juz ma pomysl na tytul na poniedziałek?
Gdyby ktoś wziął Glen More, to byłbym bardzo chętny (jestem po I-wszej partii).
Ja robiłem tłok ostatnio, teraz mnie nie będzie. Generalnie spodobało mi się nawet bardzo, ale pracuję na zmiany więc można ogólnie przyjąć że będę się pojawiał co dwa tygodnie.
-
PanMarcin pisze:A co to znaczy "to samo"?dizzit pisze:Czy ktos juz ma pomysl na tytul na poniedziałek?
Gdyby ktoś wziął Glen More, to byłbym bardzo chętny (jestem po I-wszej partii).
To samo czyli Puerto Rico : ).
Moge wziąc Glen Mora ale będe między 18 a 18:30 dopiero.
Też będę koło 18. Puerto jest dobre na wszystkie dolegliwościdizzit pisze: To samo czyli Puerto Rico : ).
Moge wziąc Glen Mora ale będe między 18 a 18:30 dopiero.
Ja się pojawię koło 1730 i mam pytanko czy znajdzie się ktoś kto ze mną w coś zagra?? Rozumiem ze to miejsc jest na ogrodowej (jestem nowy w warszawie).
-
Jak chwile poczekasz albo bedziesz później o pół godziny to do Puerto Rico : ) możesz zasiąśćtompater pisze:Ja się pojawię koło 1730 i mam pytanko czy znajdzie się ktoś kto ze mną w coś zagra?? Rozumiem ze to miejsc jest na ogrodowej (jestem nowy w warszawie).
dizzit pisze:Jak chwile poczekasz albo bedziesz później o pół godziny to do Puerto Rico : ) możesz zasiąśćtompater pisze:Ja się pojawię koło 1730 i mam pytanko czy znajdzie się ktoś kto ze mną w coś zagra?? Rozumiem ze to miejsc jest na ogrodowej (jestem nowy w warszawie).
tompater pisze:tompater napisał(a):
Ja się pojawię koło 1730 i mam pytanko czy znajdzie się ktoś kto ze mną w coś zagra?? Rozumiem ze to miejsc jest na ogrodowej (jestem nowy w warszawie).
Jak chwile poczekasz albo bedziesz później o pół godziny to do Puerto Rico : ) możesz zasiąść
Ok to poczekam chwile adres sie zgadza tak??
-
Tak zgadza się - najbliżej tam z przystanku tramwajowego Wola ratusztompater pisze:Ok to poczekam chwile adres sie zgadza tak??