Robinson Crusoe: AotCI - zasady
-
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 2 times
Re: Robinson Crusoe: AotCI
Każdy z graczy zjada jedną sztukę jedzenia. Jeśli masz banana i suchara i jesteś sam, to warto zjeść banana, a suchara zostawić na inną okazję, bo jeśli zjesz suchara, to banan i tak się zepsuje. Jeśli masz tylko suchara to zjadasz suchara. Jeśli masz tylko bana to zjadasz banana. Jeśli nie masz żadnego pożywienia to otrzymujesz 2 rany. Rozpatrzenie nocy poza obozem znaczy tyle, że nie masz dostępu do żadnych zasobów w obozie (w tym dachu nad głową, czy zgromadzonego pożywienia). Masz za to dostęp do tego co zebrałeś/odnalazłeśw ramach tej akcji która zmusiła się do rozpatrzenia nocy poza obozem (może zbierałeś właśnie jedzenie, a może odnalazłeś pożywne larwy?).
Wszystkie banany (psujące się pożywienie), które nie zostało w nocy zużyte musi zostać odrzucone.
Wszystkie banany (psujące się pożywienie), które nie zostało w nocy zużyte musi zostać odrzucone.
-
- Has thanked: 87 times
- Been thanked: 29 times
Możecie mi przypomnieć jedną rzecz, jeśli wyrzucimy jedną chmurę zimową (mając dach na 0 poziomie ) i musimy spalić dodatkowe drewno, to spalamy drewno 1 na osobę, czy 1 na grę (turę). Pewnie jak nie mamy, co spalić to każdy dostaje ranę. Dobrze rozumuję.
- aaxxee
- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 19 times
- Kontakt:
czyli jesli jestesmy poza obozem jedzenie ktore zostanie nam na noc juz po zjedzeniu odrzucamy.
-
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
Spalasz jedno drewno za jedną chmurę zimową.wirusman pisze:Możecie mi przypomnieć jedną rzecz, jeśli wyrzucimy jedną chmurę zimową (mając dach na 0 poziomie ) i musimy spalić dodatkowe drewno, to spalamy drewno 1 na osobę, czy 1 na grę (turę). Pewnie jak nie mamy, co spalić to każdy dostaje ranę. Dobrze rozumuję.
I pamiętaj, że spędzając noc poza obozem nie działa na Ciebie pogoda!cyberowca pisze:Spalasz jedno drewno za jedną chmurę zimową.wirusman pisze:Możecie mi przypomnieć jedną rzecz, jeśli wyrzucimy jedną chmurę zimową (mając dach na 0 poziomie ) i musimy spalić dodatkowe drewno, to spalamy drewno 1 na osobę, czy 1 na grę (turę). Pewnie jak nie mamy, co spalić to każdy dostaje ranę. Dobrze rozumuję.
No lekko trudnawo, sam o tym pisałem kiedyś chyba. Weźmy sobie przykład 1 chmurę deszczową i 1 śniegową i obniżenie palisady o 1 - tak wypadło na kosciach. Nie masz Dachu - odrzucasz 3 drewna i w 2 jedzenia - nie masz nic - 5 ran. Nie masz też Palisady - szósta rana. Dodatkowo nie jesz i śpisz pod gołym niebem - 3 rany. W sumie 9 ran a i tak nie wybrałem najgorszego wariantu To by ludzie dopiero jechali, że zwalona gra, że losówka, bo jedną kartę wyciągniesz i po grze. Dlatego pogoda nie działa na Postać spedzającą Noc Poza Obozem.
Mam pytanie dotyczące specjalnej zasady na karcie czwartego scenariusza "Wyspa ognia": traktuj skórę jak drewno przy budowie schronienia, dachu czy palisady. Czy zapis ten oznacza, że grając np. we dwie osoby mogę zbudować 1 poziom dachu/palisady za 1 kostkę drewna czy raczej mając 2 skóry jeden poziom dachu/palisady buduję odrzucając je obie?
Skórę traktujesz jako drewno, nie odwrotnie. Mówiąc krócej: musisz wyrzucić 2 sztuki surowców, czy to 2x skóra/drewno czy po jednej sztuce z obu typów jeżeli grasz w dwie osoby.
- wynarator
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 10 times
- Kontakt:
Krótkie pytanko, czy "pierwszego gracza" (tego, który ma żeton pierwszego gracza) można zmienić w trakcie rozgrywki, np. w fazie nocy?
Zmienia się "rano"wynarator pisze:Krótkie pytanko, czy "pierwszego gracza" (tego, który ma żeton pierwszego gracza) można zmienić w trakcie rozgrywki, np. w fazie nocy?
Rozumiem, że wiesz, że zmienia się co turę? Jeśli myślisz, że przez całą grę jest tylko jeden gracz to jesteś w ogromnym błędzie.
Dokładnie, żeton pierwszego gracza powinno się przekazać po fazie nocy (przed kolejną fazą wydarzenia) graczowi obok (tradycyjnie według ruchu wskazówek zegara).
- Pan_K
- Has thanked: 193 times
- Been thanked: 171 times
Mam takie pytanie:
w scenariuszu Wyspa Kanibali aby zniszczyć Miasto Kanibali należy wykonać na nim akcję polowania wg standardowych zasad. Sytuacja wygląda tak: jestem od miasta oddzielony kafelkiem wyspy z wioską Kanibali (nie spaloną). Jest 9 (czyli ostatnia) runda. Pytanie brzmi, czy mogę zaatakować Miasto Kanibali "przeskakując" wioskę? A jeżeli tak, to na jakiej zasadzie? Czy obowiązują zasady odległości (jak np. przy eksploracji), czy nie (skoro standardowo akcję polowania wykonuje się dwoma pionkami i odległości nie mają żadnego znaczenia)?
Logika podpowiadałaby, że - jeśli mogę "przeskoczyć" wioskę - to należy zachować zasady odległości, czyli użyć 3 pionków. Wniosek wyciągam stąd, że celem scenariusza jest zniszczenie Miasta i Miasto znajduje się na kafelku, który odkrywany jest dopiero w 4 rundzie. Czyli że wcześniej Miasta nie widać i nie ma go jak zniszczyć. Skoro zaś dopiero odkryte można zniszczyć, to pewnie też trzeba do niego dojść. A skoro dojść, to pewnie według zasad odległości. CBDO.
w scenariuszu Wyspa Kanibali aby zniszczyć Miasto Kanibali należy wykonać na nim akcję polowania wg standardowych zasad. Sytuacja wygląda tak: jestem od miasta oddzielony kafelkiem wyspy z wioską Kanibali (nie spaloną). Jest 9 (czyli ostatnia) runda. Pytanie brzmi, czy mogę zaatakować Miasto Kanibali "przeskakując" wioskę? A jeżeli tak, to na jakiej zasadzie? Czy obowiązują zasady odległości (jak np. przy eksploracji), czy nie (skoro standardowo akcję polowania wykonuje się dwoma pionkami i odległości nie mają żadnego znaczenia)?
Logika podpowiadałaby, że - jeśli mogę "przeskoczyć" wioskę - to należy zachować zasady odległości, czyli użyć 3 pionków. Wniosek wyciągam stąd, że celem scenariusza jest zniszczenie Miasta i Miasto znajduje się na kafelku, który odkrywany jest dopiero w 4 rundzie. Czyli że wcześniej Miasta nie widać i nie ma go jak zniszczyć. Skoro zaś dopiero odkryte można zniszczyć, to pewnie też trzeba do niego dojść. A skoro dojść, to pewnie według zasad odległości. CBDO.
„Rzekł głupi w swoim sercu: nie ma Boga.”
Ryba bez roweru, to tylko ryba...
Tak, ale to jeszcze nie koniec - bo następnie sprawdzasz łączną ilość chmur i za każdą chmurę więcej niż Twój poziom dachu musisz odrzucić 1 jedzonko i 1 drewno.cyberowca pisze:Spalasz jedno drewno za jedną chmurę zimową.wirusman pisze:Możecie mi przypomnieć jedną rzecz, jeśli wyrzucimy jedną chmurę zimową (mając dach na 0 poziomie ) i musimy spalić dodatkowe drewno, to spalamy drewno 1 na osobę, czy 1 na grę (turę). Pewnie jak nie mamy, co spalić to każdy dostaje ranę. Dobrze rozumuję.
Fajnie jest to opisane na karcie pomocy.
- Pan_K
Jednym z celów Rodziny Robinsonów jest zbudowanie wszystkich pomysłów losowo wybranych przy setupie (9, a nie 5, jak w standardzie). Zakładam, że jeśli wydarzenie zmusi mnie do odrzucenia kart pomysłów i z jakichś powodów będą to musiały być te wylosowane, to automatycznie przegrywam?
Niekoniecznie. Pamiętaj, że ten... jak mu było... "mechanik" ma umiejętność dobierania pomysłów, z drugiej strony - tutaj kompletnie strzelam, nie wiem czy w scenariuszu nie ma dokładnie napisane, że masz wynaleźć 9 startowych (w tym scenariuszu) przedmiotów. Jeśli tego założenia nie ma, to lepiej dla drużyny, by mechanik był w ekipie!Pan_K pisze:Jednym z celów Rodziny Robinsonów jest zbudowanie wszystkich pomysłów losowo wybranych przy setupie (9, a nie 5, jak w standardzie). Zakładam, że jeśli wydarzenie zmusi mnie do odrzucenia kart pomysłów i z jakichś powodów będą to musiały być te wylosowane, to automatycznie przegrywam?
- Pan_K
Szybki look w scenariusz... i, niestety: "(...) stworzyć wszystkie 9 losowych Przedmiotów losowanych na początku gry"...Pynio pisze: Niekoniecznie. Pamiętaj, że ten... jak mu było... "mechanik" ma umiejętność dobierania pomysłów, z drugiej strony - tutaj kompletnie strzelam, nie wiem czy w scenariuszu nie ma dokładnie napisane, że masz wynaleźć 9 startowych (w tym scenariuszu) przedmiotów. Jeśli tego założenia nie ma, to lepiej dla drużyny, by mechanik był w ekipie!
Czyli kicha.
A mechanikowi było Cieśla na imię.
Tak to jest jak się gry nie widziało pół roku... nawiasem mówiąc ciekawostka - pamiętać takie założenie scenariusza i zapomnieć, że mechanik to cieśla.Pan_K pisze: Szybki look w scenariusz... i, niestety: "(...) stworzyć wszystkie 9 losowych Przedmiotów losowanych na początku gry"...
Czyli kicha.
A mechanikowi było Cieśla na imię.
ps. leć dokup sobie dodatek HMS Beagle... majstersztyk!
- Pan_K
Faktycznie wyczynPynio pisze: Tak to jest jak się gry nie widziało pół roku... nawiasem mówiąc ciekawostka - pamiętać takie założenie scenariusza i zapomnieć, że mechanik to cieśla.
Pewnie będę musiał. Choć aktualnie mam tak do kupienia natychmiast gier za jakieś 1500 zł. Jeszcze tylko muszę znaleźć tę ulicę, co to według podań na niej pieniądze leżą...ps. leć dokup sobie dodatek HMS Beagle... majstersztyk!
Takie rzeczy chyba tylko na ul. Pokątnej(...) Jeszcze tylko muszę znaleźć tę ulicę, co to według podań na niej pieniądze leżą...
Wracając do pytania, to warto pamiętać, że można też odrzucać pomysły z karty scenariusza (Ogród? i coś tam), a także pomysły przypisane do kart Postaci. Także karta wydarzenia odrzuć 3 pomysły absolutnie nic nie przekreśla.