Rycerze Pustkowi (Marek Mydel)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- Chaaber
- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 10 times
Re: 8 powodów, żeby sięgnąć po Rycerzy Pustkowi
Jest Mel Gearson ^^ Chyba Badger's Nest nie planuje dubli
Wybacz, ale z Cate Blanchett skojarzyła mi się tylko Kate Blanksheet.glorfindel pisze:a pozostali Ci się z nikim nie skojarzyli?
@middlekilla
Layout i ikonografia na kartach jest już ostateczna?
- middlekilla
Tak, to co pojawiło się w ramach prezentacji "Witajcie na pustkowiach" to jest ostateczny layout kart i symboli. Ramki kart będą klasycznie czarne nie piaskowe, a poza tym karty sprzętu oraz pustkowi jak pokazane. Zresztą mamy już właściwie gotowe karty, właśnie przechodzą ostatnie korekty. Pewnie w okolicach weekendu będziemy mogli zaprezentować to, co w przygodówkach syci, czyli arkusze przedstawiające postaci.
Pozdrawiam,
Marek Mydel
Marek Mydel
Re: Rycerze Pustkowi
Gdzie i kiedy?Szewcu_BN pisze:Jeśli chcecie zagrać w Rycerzy przed premierą możecie mnie łapać we Wrocławiu. Od razu pisze, że przed Pyrkonem na bank nie dam rady się ustawić.
- Chaaber
Z tego co wiem, to chłopaki w Dyngsie na grunwaldzkiej będą mieli prototyp gotowy do zagrania. A gra warta sprawdzenia, mnie w tym roku nic tak nie wciągnęło jak partia prototypowa Rycerzy Pustkowi na Polibudzie Wrocławskiej. I pomimo tego, że jedna gra do 3h i mogę mieć problem ze sklejeniem ekipy na stałe granie to na pewno zakupię i to z figurkami. A teraz czekamy na widok planszetek gracza z licznikami samochodowymi i ruchomymi wskazówkami
Hmm... Te 8 powodów to tak chyba jednak troszkę na siłe? Oprawa graficzna, żeby była powodem do zasiadania do gry, musi naprawdę powalać na kolana. Walka, Handel, Ograniczone zasoby, same w sobie nie są powodami do sięgania po grę. Chyba, że wykorzystują jakąś wyrafinowaną mechanikę, ale to nie wynika z opisu.middlekilla pisze:W Rycerzach Pustkowi pojawia się szereg unikatowych rozwiązań mechanicznych i fabularnych, które tworzyłem z myślą o uatrakcyjnieniu przygodowej formuły gry. Poniżej znajdziecie 8 powodów, dla których chcecie mieć twór naszej wyobraźni i wysiłków na półce:
1. Padliniarz
2. Walka
3. Ograniczone zasoby
4. Handel
5. Plansza
6. Zlecenia
7. Oprawa graficzna i komponenty
8. Klimat
Interesujące (lub kontrowersyjne) wydaje się wyznaczanie Padliniarza - ciekawe jak sprawdzi się w praktyce. Najbardziej zachęca klimat, ktory mam nadzieję, będzie budowany przez interesujące zlecenia i questy.
Najbardziej zniechęcającym elementem jest zaś przewidywany czas rozgrywki.. Czy przygotowujecie jakieś rozwiązania aby ograniczyć czas gry?
Moje gry: Board Game Geek.
Poszukuję Kilku tytułów - sprawdź!
S/W:CampRoskilde i inne (chętniej wymienię)
If you don't know where you're going, any road will get you there.
Poszukuję Kilku tytułów - sprawdź!
S/W:CampRoskilde i inne (chętniej wymienię)
If you don't know where you're going, any road will get you there.
- middlekilla
W grze są dostępne misje (scenariusze) różnej długości - jednej można rozegrać w 60-90 minut, inne zajmą dłużej. Liczba graczy jest też decydująca oczywiście, ale to nie miała być nigdy gra na chwilę. Zresztą chyba w niewiele gier przygodowych gra się krótko. Ciężko wyzyskać element przygodowy w 30 minut, przynajmniej tak się nam wydaje.
Co do elementów gry - cóż, diabeł tkwi w szczegółach. Oczywiście, że nie wymyśliliśmy handlu, walki ani gospodarowania zasobami w grach planszowych, ale:
1) Handel bez waluty, z systemem wymiany odwzorowującym "gospodarkę" postapo; z tego co nam wiadomo to oryginalne i fajnie działające rozwiązanie
2) Walka, która wymaga mądrego gospodarowania kartami i manewrami oraz innego podejścia do każdego przeciwnika z wyborem zasięgu walki, szeregiem zdolności broni etc.
3) Wyczerpujące się zasoby w klimacie postapo, które sprawiają, że zastanawiasz się 2 razy, czy walczyć, czy uciekać, albo stawiasz wszystko na jedną szalę uzależniając zwycięstwo od jednej śmiałej akcji
I tak dalej. Innymi słowy wszystkie elementy gry i mechaniki mają sprawić, że zanurzasz się w klimacie. Oczywiście nie przekonamy wszystkich do Rycerzy, ale wierzymy, że możemy poprzeć każdy z tych powodów realnymi rozwiązaniami w grze. Zapraszam na Pyrkon i już niedługo do kilku innych miejsc, gdzie będzie można sięgnąć do prototypu i zagrać.
A oprawa graficzna... Cóż, bez fałszywej skromności - nas powala na kolana. Kiedy patrzę na postaci rycerzy, chce mi się zagrać każdym, a okładkę mam na pulpicie od niemal roku i dalej nie mogę się nacieszyć. Więc mamy nadzieję, że powali jeszcze kilka osób, kupią Rycerzy i w odpowiednim czasie podzielą się na forum pozytywnymi wrażeniami
Co do elementów gry - cóż, diabeł tkwi w szczegółach. Oczywiście, że nie wymyśliliśmy handlu, walki ani gospodarowania zasobami w grach planszowych, ale:
1) Handel bez waluty, z systemem wymiany odwzorowującym "gospodarkę" postapo; z tego co nam wiadomo to oryginalne i fajnie działające rozwiązanie
2) Walka, która wymaga mądrego gospodarowania kartami i manewrami oraz innego podejścia do każdego przeciwnika z wyborem zasięgu walki, szeregiem zdolności broni etc.
3) Wyczerpujące się zasoby w klimacie postapo, które sprawiają, że zastanawiasz się 2 razy, czy walczyć, czy uciekać, albo stawiasz wszystko na jedną szalę uzależniając zwycięstwo od jednej śmiałej akcji
I tak dalej. Innymi słowy wszystkie elementy gry i mechaniki mają sprawić, że zanurzasz się w klimacie. Oczywiście nie przekonamy wszystkich do Rycerzy, ale wierzymy, że możemy poprzeć każdy z tych powodów realnymi rozwiązaniami w grze. Zapraszam na Pyrkon i już niedługo do kilku innych miejsc, gdzie będzie można sięgnąć do prototypu i zagrać.
A oprawa graficzna... Cóż, bez fałszywej skromności - nas powala na kolana. Kiedy patrzę na postaci rycerzy, chce mi się zagrać każdym, a okładkę mam na pulpicie od niemal roku i dalej nie mogę się nacieszyć. Więc mamy nadzieję, że powali jeszcze kilka osób, kupią Rycerzy i w odpowiednim czasie podzielą się na forum pozytywnymi wrażeniami
Pozdrawiam,
Marek Mydel
Marek Mydel
-
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 8 times
- Chaaber
A czemu na okładce widzimy odmłodzonego Michaela Douglasa. Ni to połączenia z post apo, ni z Australią, panowie co to za Easter Egg?
- janekbossko
- Has thanked: 26 times
- Been thanked: 27 times
janekbossko pisze:Kiedy to bedzie mozna dofinansowac?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Chyba już dzisiaj
- Christoforos
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
Rycerze Pustkowi są już naprawdę bardzo blisko
http://boardtime.pl/2015/04/krotki-teas ... tkowi.html
- middlekilla
Mały teaser filmowy Rycerzy na Board Times oraz You Tube. Zachęcamy do oglądania
Pozdrawiam,
Marek Mydel
Marek Mydel
- BadgersNest
- Kontakt:
Po dwóch latach ciężkiej pracy Rycerze Pustkowi w końcu osiągnęły stan w którym wszyscy jesteśmy zadowoleni z efektów. Był to czasy ciągłych rozmów, testów i sprawdzania nowych pomysłów. Praca była ciężka jednak cały czas czuliśmy, że robimy coś co kochamy. Teraz dzięki produktywnemu wykorzystaniu tego czasu możemy Wam pokazać dzieło naszej pasji, zarówno do gier planszowych, jak i do klimatów postapokaliptycznych.
Teraz jednak doszliśmy do miejsca gdzie potrzebujemy Was żeby zrobić ten następny krok. Stąd uruchomiliśmy zbiórkę na wspieram.to żeby podzielić się z Wami naszą pasją i dać Wam również możliwość przeżywania przygód w zrujnowanej Australii. Czasem w trudnych czasach, gdzie cywilizacja jaką znamy nie istnieje, a po powierzchni którą z nostalgią nazywamy ziemią chodzą różne zmutowane bestie, a każda kropla wody i kęs pożywienia jest cenniejsze niż platyna w starych dobrych czasach, trzeba sobie pomagać i właśnie dlatego liczymy na Was!
Link do naszej kampanii można znaleźć TUTAJ
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2015, 12:12 przez BadgersNest, łącznie zmieniany 2 razy.
Niech no tylko spłynie coś na konto, a moja bryka dołączy do karawany zmierzającej na Pustkowia
(zresztą, lokalny patriotyzm też każe wspierać!)
(no i założenie, że do trzech razy sztuka, więc tym razem gra ze wspieram.to musi, no po prostu musi się wreszcie udać )
(zresztą, lokalny patriotyzm też każe wspierać!)
(no i założenie, że do trzech razy sztuka, więc tym razem gra ze wspieram.to musi, no po prostu musi się wreszcie udać )
-
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 8 times
- sqb1978
- Has thanked: 42 times
- Been thanked: 144 times
Możecie napisać coś więcej o tych figurkach?
1. Czy to na półkę czy do grania?
2. Co to za promocyjni rycerze z innej gry i jak się mają do tej?
3. Nie dałoby się dorzucić jeszcze 1 figurki? trochę dziwnie będzie grać w 4 osoby 3 figurkami...
3. Nie dałoby się dorzucić jeszcze 1 figurki? trochę dziwnie będzie grać w 4 osoby 3 figurkami...
-
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 46 times
Również chętnie bym się dowiedział na czym polegają kolejne cele. To jest 13 i 14 postać, czy chodzi o coś innego?sqb1978 pisze:Możecie napisać coś więcej o tych figurkach?
-
- Been thanked: 5 times
Ja bardzo lubię figurki, nawet najprostsze. Mam nadzieję, że jednak dojdziecie w osiągnięciach do wydania gry z figsami.
Moja kolekcja
Moje rabaty, których chętnie użyczę: Planszostrefa 11%, Huble 5%, Rebel 4%, AlePlanszówki 3%
Moje rabaty, których chętnie użyczę: Planszostrefa 11%, Huble 5%, Rebel 4%, AlePlanszówki 3%
Re: Odp: Rycerze Pustkowi
Kiedy już kupisz, to ja bardzo chętnie zagramSzaweł pisze:Ja bardzo lubię figurki, nawet najprostsze. Mam nadzieję, że jednak dojdziecie w osiągnięciach do wydania gry z figsami.
- Chaaber
@middlekilla Byłoby możliwe żebyście zamieścili zdjęcia kart i arkuszy postaci z kampani gdzieś na forum albo na board time. Fajnie byłoby zobaczyć te zdjęcia w odrobinę większej rozdzielczości. Narazie z daleka robią super wrażenie, ale jestem ciekaw jak to wygląda w powiększeniu.
- Wothan
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 16 times
Ciekawy jestem tej "innowacyjnej" mechaniki. Scenariusze będą takie jak w Robinsonie czy raczej zadania jak w Wiedźminie? Tak w ogóle informacje na wspieram.to są dosyć zdawkowe, kiedy więcej?
-
- Been thanked: 5 times
No kupię na pewno, i zagramy też na pewno. I jeszcze na pewno narzeczona mnie zaj....Maxxx76 pisze:Kiedy już kupisz, to ja bardzo chętnie zagramSzaweł pisze:Ja bardzo lubię figurki, nawet najprostsze. Mam nadzieję, że jednak dojdziecie w osiągnięciach do wydania gry z figsami.
Moja kolekcja
-
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
zaj... mie mnie wielogodzinną rozgrywką w ten niezwykle interesujący tytuł. To miałeś na myśli?Szaweł pisze:I jeszcze na pewno narzeczona mnie zaj....