Leaving Earth (Joseph Fatula)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- aaxxee
- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 19 times
- Kontakt:
Re: Leaving Earth
Gra dotarła w poniedziałek:) Na razie miałem czas przejrzeć zawartość. Jutro pierwszy lot:):):)
Ja używam sztonów pokerowych.pattom pisze:Czołem,
te papierowe $ czymś zastąpiliście ?
Jak na moim filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=Fte-meE20Qg
Sprzedam / wymienięKeyflower+dodatki, Nemo's War, Alien Uprising, Hunt Unknown Quarry, inne
Właśnie odebrałem z paczkomatu paczkę od Planszostrefy.
A żeby nie było, że się tylko chwalę, ciekawostka - w instrukcji mam wprowadzone sierpniowe poprawki, czyli wersje v4j i v4k. Wielki plus dla Lumenaris, że nie aktualizują jedynie online.
A żeby nie było, że się tylko chwalę, ciekawostka - w instrukcji mam wprowadzone sierpniowe poprawki, czyli wersje v4j i v4k. Wielki plus dla Lumenaris, że nie aktualizują jedynie online.
Lumenaris drukują gry "na żądanie" niemal. Nie wyrabiają się z zamówieniami nawet momentami. Więc zawsze jest aktualna instrukcja ;Przabcio pisze:Właśnie odebrałem z paczkomatu paczkę od Planszostrefy.
Sprzedam / wymienięKeyflower+dodatki, Nemo's War, Alien Uprising, Hunt Unknown Quarry, inne
- Kosternik
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 7 times
Swoją drogą zachwyciło/ujęło mnie wydanie gry. Karton, naklejka, minimalizm opakowania (że trudno zakoszulkowane karty pomieścić). Wycinana laserowo sklejka.misioooo pisze: Lumenaris drukują gry "na żądanie" niemal. Nie wyrabiają się z zamówieniami nawet momentami. Więc zawsze jest aktualna instrukcja ;P
Zrobię grę i też tak ją wydam.. A co!
Laser, wycinarka jakaś do kart, dobra drukarka i po temacie Mniej więcej tak "fabryka" Lumenaris wygląda - w dużym garażu kilka urządzeń i tyle.Kosternik pisze:Swoją drogą zachwyciło/ujęło mnie wydanie gry. Karton, naklejka, minimalizm opakowania (że trudno zakoszulkowane karty pomieścić). Wycinana laserowo sklejka.misioooo pisze: Lumenaris drukują gry "na żądanie" niemal. Nie wyrabiają się z zamówieniami nawet momentami. Więc zawsze jest aktualna instrukcja ;P
...a właśnie, czy używacie tych notatników co są w dodatku ?
Bo nie wiem czy brać i dawać graczom?
A co masz innego z nimi do roboty? Są do tego, aby ich używać. Bez notowania to dalej niż na orbitę będzie wam ciężko polecieć Po iluś partiach pobliskie planety da się w głowie zaplanować, ale tylko w jedną stronę... Misje "tam i nazad" wymagają rozpisania sobie, bo inaczej można się pojawić na Marsie z ręką w nocniku - bez paliwa i silników na start czy tym bardziej powrót na Ziemiępattom pisze:...a właśnie, czy używacie tych notatników co są w dodatku ?
Spokojnie dawaj graczom i od tego zacznij ich uczyć - jak planować lot (podstawa - od końca, czyli gdzie na końcu misji chcesz mieć swój statek!)
[sarkazm mode] Nie, niech liczą w pamięci...
Wiem, że są osoby, które ich w ogóle nie używają tych notatników, tylko drukują sami albo dają graczom zwykłe kartki. A wszystko po to by zachować mityczną możliwość odsprzedaży gry dalej. Naprawdę straszne jak bardzo jest to małostkowe...
Gra jest do grania, a nie do dbania. Ja nie mam oporów.
Wiem, że są osoby, które ich w ogóle nie używają tych notatników, tylko drukują sami albo dają graczom zwykłe kartki. A wszystko po to by zachować mityczną możliwość odsprzedaży gry dalej. Naprawdę straszne jak bardzo jest to małostkowe...
Gra jest do grania, a nie do dbania. Ja nie mam oporów.
- mat_eyo
- Has thanked: 865 times
- Been thanked: 1361 times
- Kontakt:
Ja w każdej grze, która ma notatnik stosuję prosty algorytm:
Czy to ostatnia karteczka w notesie?
TAK -> nie wyrywaj, idź ją skseruj /zeskanuj
NIE -> wyrwij i użyj
NIE -> wyrwij i użyj
- Pan_K
- Has thanked: 193 times
- Been thanked: 171 times
Ten algorytm może skutkować przestojami przy setupie. Mianowicie, jak w trakcie rozkładania gry wyrwiesz przedostatnią kartkę i okaże się, że musisz iść do ksero, żeby dać kartkę powiedzmy jeszcze jednemu graczowi...mat_eyo pisze:Ja w każdej grze, która ma notatnik stosuję prosty algorytm:
NIE -> wyrwij i użyj
„Rzekł głupi w swoim sercu: nie ma Boga.”
Ryba bez roweru, to tylko ryba...
- mat_eyo
- Kontakt:
- Pan_K
Wyrywasz kartki przy składaniu gry? Muszą się szybko kończyćmat_eyo pisze:Stosuję go wyjmując i składając grę dla podwójnej weryfikacji
- mat_eyo
- Kontakt:
Nie, wtedy jest zmodyfikowany, gra może zostać spakowana jeśli liczba kartek w notesie >= liczba kartek wymaganych do następnej rozgrywkiPan_K pisze:Wyrywasz kartki przy składaniu gry? Muszą się szybko kończyćmat_eyo pisze:Stosuję go wyjmując i składając grę dla podwójnej weryfikacji
- Pan_K
Jako zakończenie offtopu pochwalę się, że gra jest już zakoszulkowana, instrukcja przeczytana (panowie - świetna robota z tłumaczeniem). I - kurcze blade - rozgrywka zapowiada się naprawdę świetnie...
A mnie się to właśnie nie spodobało! Taka ładna naklejka, a zmusili mnie do przecięcia jej. O odklejaniu nie było mowy, bo by się porwała. Jak dla mnie - minus właśnie za pudełko.Kosternik pisze:Swoją drogą zachwyciło/ujęło mnie wydanie gry. Karton, naklejka, minimalizm opakowania (że trudno zakoszulkowane karty pomieścić). Wycinana laserowo sklejka.
- Pan_K
Zapoznawcza partia za mną. Jest dobrze. Ale muszę zwiększyć poziom trudności i zagrać z notatnikiem. Liczenie w pamięci jest jednak uciążliwe
Z jednej strony wciąż musiałem przeliczać od nowa, bo zapominałem, co wyliczyłem. Co było męczące. Z drugiej strony - skala tego liczenia była na poziomie zwykłym na tyle prosta, że uznałem, że mogę sobie na to pozwolić
Wstępnie bardzo mi się podoba. Dla pełnej oceny muszę rozegrać jeszcze przynajmniej kilka partii.
EDIT: partia solo, rzecz jasna.
Z jednej strony wciąż musiałem przeliczać od nowa, bo zapominałem, co wyliczyłem. Co było męczące. Z drugiej strony - skala tego liczenia była na poziomie zwykłym na tyle prosta, że uznałem, że mogę sobie na to pozwolić
Wstępnie bardzo mi się podoba. Dla pełnej oceny muszę rozegrać jeszcze przynajmniej kilka partii.
EDIT: partia solo, rzecz jasna.
Właśnie jestem po pierwszej grze, na szczęście zasady tłumaczył misioooo (za co mu bardzo dziękuję ) bo liczenie od końca to dla mnie trudne jest.
Gra jest MEGA !!!
Klimat rewelacyjny !!! Wykonanie super!!! Miodność będzie bardzo dobra.
Jestem pod wielkim wrażeniem zasad.
Bardzo fajna gra.
Gra jest MEGA !!!
Klimat rewelacyjny !!! Wykonanie super!!! Miodność będzie bardzo dobra.
Jestem pod wielkim wrażeniem zasad.
Bardzo fajna gra.
Curiosity i misioooo... Składał to do kupy curiosity.pattom pisze: na szczęście zasady tłumaczył misioooo (za co mu bardzo dziękuję ) bo liczenie od końca to dla mnie trudne jest.
Tak to wiem:-)misioooo pisze:Curiosity i misioooo... Składał to do kupy curiosity.pattom pisze: na szczęście zasady tłumaczył misioooo (za co mu bardzo dziękuję ) bo liczenie od końca to dla mnie trudne jest.
Mi chodziło o tłumaczenie zasad przed wczorajszą grą
- crsunik
- Been thanked: 2 times
Bo zastanawiam się czy zamawiać sobie z allegro czy może od towarzyszy z forum odkupić;) Czy wszystkie kopertki na mini cd są dobre? Większość znalazłem z opisem, że są na cd o szerokości 80mm, a karty mają 84 :/