Chicago Express - pytania i wątpliwości
- lubieplanszówki
Chicago Express - pytania i wątpliwości
jeśli ktoś posiada Polską instrukcję do wyżej wymienionej gry to prosiłbym o kontakt
może być pdf, cokolwiek macie
może być pdf, cokolwiek macie
Don't you see?, it's not about the land or the sea
Not the country but the dwelling of his majesty"!
- lubieplanszówki
Re: polska instrukcja do Chicago Express
nikt nie ma?
Jak masz jakieś pytania odnośnie zasad to pisz. Parę osób w tym kraju na pewno grało w tą grę
Instrukcji w formie PDF'a nikt raczej nie będzie miał.
Instrukcji w formie PDF'a nikt raczej nie będzie miał.
- lubieplanszówki
dziękuje pięknie za odpowiedzi!
jednak dzięki uprzejmości "abadura", który wysłał mi instrukcję na email wszystkie wątpliwości rozwiały się
jednak dzięki uprzejmości "abadura", który wysłał mi instrukcję na email wszystkie wątpliwości rozwiały się
- lubieplanszówki
zioombel pisze:Na GameTroll tv pojawiła się recenzja, może będzie przydatna.
świetna jest ta gra, dzięki wielkie za te przypomnienie
- idha
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 36 times
Chicago Express: Narrow Gauge & Erie Railroad Company
Nie znalazłam podobnego tematu - jeśli takie pytanie już padło, proszę o przekierowanie
Mam problem odnośnie zasad do kolei wąskotorowej. W instrukcji jest napisane:
"Po tym jak gracz wybrał opcję "Budowa kolei wąskotorowej", przesuwa o jedno pole wskazówkę na dowolnym, wybranym przez siebie, liczniku (licytacja, budowa siedi lub rozwój)."
To sugeruje, że budowa kolei wąskotorowej to osobna akcja, która nie pozwala na wykonanie żadnej innej.
Jednakze dalej widnieje:
"Uwaga: Gracz sam wybiera czy chce czy nie wykonać czynność oznaczoną na poruszonym liczniku i zbudować kolej"
Co z kolei sugeruje, że budowa kolei wąskotorowej to akcja niejako dodatkowa, którą można wprawdzie wykonać samodzielnie, ale można również wykonać z akcją, której licznik właśnie przesunęliśmy (sugeruje to użyty w adnotacji spójnik "i" zamiast np. spójnika "albo", który rozwiązałby sprawę - od razu mówię, że sprawdzałam jeszcze wersję językową angielską i niemiecką).
Szukałam odpowiedzi na bgg - wychodzi na to, że poprawny jest wariant nr 1 (tzn. budowa kolei wąskotorowej to akcja samodzielna, która nie pozwala już na wykonanie innej akcji), ale wówczas - w moim odczuciu - dodatek jest grywalny dopiero przy 5-6 graczach, ewentualnie przy 4 graczach (przy 3 nikt właściwie nie sięga po tę akcję).
Czy ktoś mógłby rozwiać moje wątpliwości? Z góry uprzejmie dziękuję.
Mam problem odnośnie zasad do kolei wąskotorowej. W instrukcji jest napisane:
"Po tym jak gracz wybrał opcję "Budowa kolei wąskotorowej", przesuwa o jedno pole wskazówkę na dowolnym, wybranym przez siebie, liczniku (licytacja, budowa siedi lub rozwój)."
To sugeruje, że budowa kolei wąskotorowej to osobna akcja, która nie pozwala na wykonanie żadnej innej.
Jednakze dalej widnieje:
"Uwaga: Gracz sam wybiera czy chce czy nie wykonać czynność oznaczoną na poruszonym liczniku i zbudować kolej"
Co z kolei sugeruje, że budowa kolei wąskotorowej to akcja niejako dodatkowa, którą można wprawdzie wykonać samodzielnie, ale można również wykonać z akcją, której licznik właśnie przesunęliśmy (sugeruje to użyty w adnotacji spójnik "i" zamiast np. spójnika "albo", który rozwiązałby sprawę - od razu mówię, że sprawdzałam jeszcze wersję językową angielską i niemiecką).
Szukałam odpowiedzi na bgg - wychodzi na to, że poprawny jest wariant nr 1 (tzn. budowa kolei wąskotorowej to akcja samodzielna, która nie pozwala już na wykonanie innej akcji), ale wówczas - w moim odczuciu - dodatek jest grywalny dopiero przy 5-6 graczach, ewentualnie przy 4 graczach (przy 3 nikt właściwie nie sięga po tę akcję).
Czy ktoś mógłby rozwiać moje wątpliwości? Z góry uprzejmie dziękuję.
Re: Chicago Express: Narrow Gauge & Erie Railroad Company
To chyba kwestia lichego tłumaczenia.
1. Wybierasz jedną z akcji.
2. Masz dwie opcje.
2a. Wykonujesz ją.
2b. Nie wykonujesz, wówczas opcjonalnie możesz odpalić wąskotorówkę.
Bardzo dawno nie grałem, ale o ile pamiętam tak to wygląda.
1. Wybierasz jedną z akcji.
2. Masz dwie opcje.
2a. Wykonujesz ją.
2b. Nie wykonujesz, wówczas opcjonalnie możesz odpalić wąskotorówkę.
Bardzo dawno nie grałem, ale o ile pamiętam tak to wygląda.
- idha
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 36 times
Dzięki za odpowiedź.
Wydaje mi się, że nie jest to kwestia lichego tłumaczenia
Biorąc bowiem pod uwagę taką możliwość, zajrzałam do instrukcji niemieckiej i angielskiej, dostępnych na stronie Queen Games (o czym zresztą w poprzednim pości wspomniałam) i wyraźnie jest tam napisane:
Anmerkung: Es bleibt dem Spieler freigestellt, ob er die Aktion wirklich durchführt und eine Schmalspurbahn einsetzt oder nicht.
Note: It is up to the player to decide whether or not they actually carry out the activity and construct a narrow gauge railroad
Nie jestem językowym geniuszem, ale wydaje mi się, że polskie tłumaczenie jest w miarę wierne obu wersjom językowym - stąd moje wątpliwości i pytanie na forum.
Też początkowo grałam tak, jak melee, ale kwestia owej adnotacji zasiała we mnie ziarno wątpliwości. Czy inni gracze zgadzają się z melee?
Wydaje mi się, że nie jest to kwestia lichego tłumaczenia
Biorąc bowiem pod uwagę taką możliwość, zajrzałam do instrukcji niemieckiej i angielskiej, dostępnych na stronie Queen Games (o czym zresztą w poprzednim pości wspomniałam) i wyraźnie jest tam napisane:
Anmerkung: Es bleibt dem Spieler freigestellt, ob er die Aktion wirklich durchführt und eine Schmalspurbahn einsetzt oder nicht.
Note: It is up to the player to decide whether or not they actually carry out the activity and construct a narrow gauge railroad
Nie jestem językowym geniuszem, ale wydaje mi się, że polskie tłumaczenie jest w miarę wierne obu wersjom językowym - stąd moje wątpliwości i pytanie na forum.
Też początkowo grałam tak, jak melee, ale kwestia owej adnotacji zasiała we mnie ziarno wątpliwości. Czy inni gracze zgadzają się z melee?
W tym zapisie chodzi o to, że obie czynności są opcjonalne. Możesz zarówno opcjonalnie wykonać wybraną akcję, jak i opcjonalnie wybrać budowę wąskotorówki. Po angielsku brzmi znacznie lepiej niż po polsku:
It is up to the player to decide whether or not they actually carry out the activity and construct a narrow gauge railroad.
Nic tu nie widzę do wyjaśnienia w tym zapisie.
It is up to the player to decide whether or not they actually carry out the activity and construct a narrow gauge railroad.
Nic tu nie widzę do wyjaśnienia w tym zapisie.
Instrukcja może budzić wątpliwości, bo teoretycznie powinno być to napisane od razu, ale całościowa analiza tego fragmentu:
Once a player has chosen the option “Construct a narrow
gauge railroad”, the player initially moves the indicator
of any desired activity (Auction, Route Expansion or
Development) one space further.
Note: It is up to the player to decide whether or not they actually
carry out the activity and construct a narrow gauge railroad.
If the action is actually implemented, the player may take
one of the locomotives on the repository and place it on
the map, building a narrow gauge railroad in a hex.
Prowadzi do wniosku, że:
1) Wybór akcji budowy kolejki wąskotorowej, jest możliwy gdy jej pionki są dostepne do używania,
2) Przesuwa się jeden z 3 wskaźników pozostałych akcji,
3) Wykonuje się akcję, zgodnie z przesuniętym wskaźnikiem,
4) Gracz decyduje się czy ustawia pionek kolejki wąskotorowej.
Gdyby było inaczej akcja budowy wąskotorówki byłaby mało używalna.
Once a player has chosen the option “Construct a narrow
gauge railroad”, the player initially moves the indicator
of any desired activity (Auction, Route Expansion or
Development) one space further.
Note: It is up to the player to decide whether or not they actually
carry out the activity and construct a narrow gauge railroad.
If the action is actually implemented, the player may take
one of the locomotives on the repository and place it on
the map, building a narrow gauge railroad in a hex.
Prowadzi do wniosku, że:
1) Wybór akcji budowy kolejki wąskotorowej, jest możliwy gdy jej pionki są dostepne do używania,
2) Przesuwa się jeden z 3 wskaźników pozostałych akcji,
3) Wykonuje się akcję, zgodnie z przesuniętym wskaźnikiem,
4) Gracz decyduje się czy ustawia pionek kolejki wąskotorowej.
Gdyby było inaczej akcja budowy wąskotorówki byłaby mało używalna.
-
- Has thanked: 1 time
Może ma ktoś rzucić instrukcję wer. polska do tej gry?
Z góry dzięki
Z góry dzięki
Chicago Express
Po lekturze instrukcji mam jedną wątpliwość:
W momencie kiedy gracz wybiera jedną z 3 akcji i ten wybór powoduje, że jej wskaźnik dociera na czerwone pole (a jedna z innych akcji znajduje się również na czerwonym polu) to gra jest przerywana (gracz nie wykonuje wybranej akcji) i następuje faza dywidend, czyli:
- ogólne dywidendy,
- przesuwamy suwaki akcji na zielone pola,
- Detroit przechodzi o pole wyżej.
Następnie gracz, który wywołał fazę dywidend (przysunął jeden ze wskaźników na czerwone pole) kontynuuje swój ruch.
Co oznacza tutaj to kontynuuje ???
1. Wykonuje akcję, którą wybrał przed fazą dywidend - faza dywidend jedynie przerwała jego akcje ale teraz kontynuuję grę wykonując akcję, którą wybrał wywołując fazę dywidend.
2. Korzysta z faktu, że wszystkie suwaki wróciły na pola startowe i może wybrać dowolną akcję (nawet inną, niż ta która wywołała fazę dywidend).
Dziękuję za odpowiedz.
W momencie kiedy gracz wybiera jedną z 3 akcji i ten wybór powoduje, że jej wskaźnik dociera na czerwone pole (a jedna z innych akcji znajduje się również na czerwonym polu) to gra jest przerywana (gracz nie wykonuje wybranej akcji) i następuje faza dywidend, czyli:
- ogólne dywidendy,
- przesuwamy suwaki akcji na zielone pola,
- Detroit przechodzi o pole wyżej.
Następnie gracz, który wywołał fazę dywidend (przysunął jeden ze wskaźników na czerwone pole) kontynuuje swój ruch.
Co oznacza tutaj to kontynuuje ???
1. Wykonuje akcję, którą wybrał przed fazą dywidend - faza dywidend jedynie przerwała jego akcje ale teraz kontynuuję grę wykonując akcję, którą wybrał wywołując fazę dywidend.
2. Korzysta z faktu, że wszystkie suwaki wróciły na pola startowe i może wybrać dowolną akcję (nawet inną, niż ta która wywołała fazę dywidend).
Dziękuję za odpowiedz.
Ostatnio zmieniony 04 sty 2013, 00:41 przez Myszaq36, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Chicago Express
Sprawa mnie dosyć męczyła, więc przegrzebałem całe forum dotyczące Chicago Express na BGG. Ten wątek wyjaśnia tą bardzo wątpliwą kwestię:
http://boardgamegeek.com/thread/367406/ ... -ac/page/2
Winą za zamieszanie obarcza się Queen Games, które stworzyło mało czytelną instrukcję - zwłaszcza dotyczącą tego fragmentu. Na BGG ten problem wyjaśniany jest w wielu wątkach jednak ten powyższy daje ostateczną odpowiedz.
W Polsce G3 przetłumaczyło instrukcję i tyle. Nie dodano żadnych dodatkowych wyjaśnień, które wytłumaczyłyby wątpliwości.
Oficjalnie stanowisko znajdujące odzwierciedlenie w oryginalnych zasadach i potwierdzone przez graczy oraz osoby związane z tym produktem to:
1. Gracz A wybiera jedną z 3 dostępnych akcji i przesuwa jej wskaźnik w prawo.
2. Gracz A wykonuje wybraną akcję (NAWET JEŚLI Krok 1 spowodował, że wskaźniki dwóch z trzech dostępnych akcji znajdują się na czerwonych polach).
3* (OPCJONALNIE) Jeżeli w Kroku 2 Gracz A dotarł do Chicago to wypłacana jest specjalna dywidenda dla posiadaczy udziałów tylko tej Kompanii która dotarła do Chicago (oraz przeprowadzana jest aukcja udziału w spółce Wabasch, jeśli ta Kompania nie znajduję się jeszcze w grze).
4. Rozpoczyna się tura gracza B, który widzi, że dwa wskaźniki znajdują się na czerwonych polach i dlatego gracz B ogłasza fazę ogólnych dywidend.
5. Następuje faza ogólnych dywidend:
- Płacimy dywidendy,
- Ustawiamy liczniki wszystkich akcji na zielone pola,
- Detroit wskakuje na wyższy poziom rozwoju.
6. Gracz B kontynuuję swoją kolejkę mając teraz do dyspozycji wszystkie akcje.
Nie jest zatem ani scenariusz 1 ani 2, które podrzuciłem w pierwszym poście tego tematu.
http://boardgamegeek.com/thread/367406/ ... -ac/page/2
Winą za zamieszanie obarcza się Queen Games, które stworzyło mało czytelną instrukcję - zwłaszcza dotyczącą tego fragmentu. Na BGG ten problem wyjaśniany jest w wielu wątkach jednak ten powyższy daje ostateczną odpowiedz.
W Polsce G3 przetłumaczyło instrukcję i tyle. Nie dodano żadnych dodatkowych wyjaśnień, które wytłumaczyłyby wątpliwości.
Oficjalnie stanowisko znajdujące odzwierciedlenie w oryginalnych zasadach i potwierdzone przez graczy oraz osoby związane z tym produktem to:
1. Gracz A wybiera jedną z 3 dostępnych akcji i przesuwa jej wskaźnik w prawo.
2. Gracz A wykonuje wybraną akcję (NAWET JEŚLI Krok 1 spowodował, że wskaźniki dwóch z trzech dostępnych akcji znajdują się na czerwonych polach).
3* (OPCJONALNIE) Jeżeli w Kroku 2 Gracz A dotarł do Chicago to wypłacana jest specjalna dywidenda dla posiadaczy udziałów tylko tej Kompanii która dotarła do Chicago (oraz przeprowadzana jest aukcja udziału w spółce Wabasch, jeśli ta Kompania nie znajduję się jeszcze w grze).
4. Rozpoczyna się tura gracza B, który widzi, że dwa wskaźniki znajdują się na czerwonych polach i dlatego gracz B ogłasza fazę ogólnych dywidend.
5. Następuje faza ogólnych dywidend:
- Płacimy dywidendy,
- Ustawiamy liczniki wszystkich akcji na zielone pola,
- Detroit wskakuje na wyższy poziom rozwoju.
6. Gracz B kontynuuję swoją kolejkę mając teraz do dyspozycji wszystkie akcje.
Nie jest zatem ani scenariusz 1 ani 2, które podrzuciłem w pierwszym poście tego tematu.
Ostatnio zmieniony 04 sty 2013, 00:42 przez Myszaq36, łącznie zmieniany 1 raz.
- FortArt
- Has thanked: 45 times
- Been thanked: 23 times
- Kontakt:
Re: Chicago Exoress
A jakby tak poprawić literówkę w temacie?
Tak, to prawda, że w planszówkach najważniejszy jest klimat - klimat planszy, pionków, żetonów, kart i kostek.
Eeehhhh, akurat w ten dzień jakiś zły czarnoksiężnik rzucił na mnie -5 do dexterity ;) Stąd O zmiast P
I tak dobrze, że na Blindness nie miał już wystarczająco many. Inaczej pół posta musiałbym dzisiaj poprawiać ;)
Dziękuję za zwrócenie uwagi - już poprawione
I tak dobrze, że na Blindness nie miał już wystarczająco many. Inaczej pół posta musiałbym dzisiaj poprawiać ;)
Dziękuję za zwrócenie uwagi - już poprawione
- BartP
- Administrator
- Has thanked: 392 times
- Been thanked: 924 times
No właśnie, grałem raptem raz w tę grę, więc nie pamiętałem dobrze, ale po przeczytaniu Twojego wywodu przypomniałem sobie, że właśnie tak grałem, czyli najwyraźniej poprawnie zrozumiałem tę instrukcję ;].
Sprzedam nic
Witam,
Kupiłem jakiś czas temu Chicago Express. Gra była przeceniona, bo nie było w niej polskiej instrukcji. Stwierdziłem, że sobie poradzę, a polska instrukcja gdzieś będzie. No ale niestety, myliłem się. Stąd me pytanie: Czy ktoś byłby tak dobry i przesłałby mi skan polskiej instrukcji do tej gry? Nie chcę by takie cudeńko leżało w szafie...;/ Z góry dziękuję!
blaszczyk.krzys@gmail.com
Kupiłem jakiś czas temu Chicago Express. Gra była przeceniona, bo nie było w niej polskiej instrukcji. Stwierdziłem, że sobie poradzę, a polska instrukcja gdzieś będzie. No ale niestety, myliłem się. Stąd me pytanie: Czy ktoś byłby tak dobry i przesłałby mi skan polskiej instrukcji do tej gry? Nie chcę by takie cudeńko leżało w szafie...;/ Z góry dziękuję!
blaszczyk.krzys@gmail.com
Albo jeżeli mogę prosić, wytłumaczcie proszę kilka zasad... bo mam mnóstwo wątpliowści po angielskiej instrukcji...;/ wiem tylko jak rozłożyć rzeczy na planszy:) Pozdrawiam!;)