Gra trafi w połowie czerwca na Kickstarter.
Linki:
Gra na BGG
Wojennik TV # 593: Coalitions (prototyp) - recenzja (PL)
Fajny materiał, czyli wynika że jak nie zbierze się 6 osób, to gra nie prezentuje pełnych możliwości? Brak jest wtedy tej gry nad stołem? Czy na 4 osoby można bawić się równie dobrze?Leviathan pisze: ↑22 maja 2021, 22:16
Linki:
Gra na BGG
To bardziej oznacza, że wtedy, przy mniejszej liczbie graczy, nie będzie aż tak wiele dyskusji przy stole. Pojawiają się też pewne obwarowania, które blokują część możliwości i wymuszają trzymanie sojuszy między nacjami prowadzonymi przez tego samego gracza. W dalszym ciągu gra broni się jednak mechanicznie.Wtotalwar pisze: ↑30 maja 2021, 11:45Fajny materiał, czyli wynika że jak nie zbierze się 6 osób, to gra nie prezentuje pełnych możliwości? Brak jest wtedy tej gry nad stołem? Czy na 4 osoby można bawić się równie dobrze?Leviathan pisze: ↑22 maja 2021, 22:16
Linki:
Gra na BGG
Myślę, że to jest świetny pomysł na grę!Legun pisze: ↑30 maja 2021, 13:00 Ciekawe, czy by się dało zrobić na tym silniku wojny XVII wieku - z Francją i Austrią jako głównymi oponentami, zaś z Rzeczpospolitą, Hiszpanią i Turcją jako głównymi siłami. Do tego gracz "uzurpator", który może przejmować kontrolę nad którymś z krajów drugorzędnych, lecz mogących dołączyć do starych potęg: Anglia, Szwecja, Niderlandy, Brandenburgia/Prusy, Saksonia, Rosja.
Też sądzę, że to jest super pomysł.Legun pisze: ↑30 maja 2021, 13:00 Ciekawe, czy by się dało zrobić na tym silniku wojny XVII wieku - z Francją i Austrią jako głównymi oponentami, zaś z Rzeczpospolitą, Hiszpanią i Turcją jako głównymi siłami. Do tego gracz "uzurpator", który może przejmować kontrolę nad którymś z krajów drugorzędnych, lecz mogących dołączyć do starych potęg: Anglia, Szwecja, Niderlandy, Brandenburgia/Prusy, Saksonia, Rosja.
To u nas akurat działało dobrze (pytanie czy graliśmy na tych samych zasadach) - konieczność pytania kogoś z wrogiej koalicji i spoza własnej ręki (jezeli kontrolujesz dwie frakcje) wymuszala zmienność. Choć w oczywisty sposób w początkowym okresie Turcja bywa nadreprezentowana (co jest chyba elementem przewidzianym, bo zaczyna z najmizerniejszym morale). Co więcej, w tej opcji można było nawet, kosztem swojego potezniejszego koalicjanta wyrazić taktyczna zgodę na tych wrazego koalicjanta. To było akurat sprytne i mi się podobało.japanczyk pisze: ↑01 cze 2021, 16:09 (...)
W naszej rozgrywce wystepowały morale oraz enablerzy pozwalajacy na ruch.
To powodowało dwa probloemy:
1. Kingmaking - dwaj gracze łaskotali się po brudkach i wzajemnie trzepali punkty morale tak potrzebne do zagrywania kart walki
2. Osoby, które nie były wybierane na Enablera nie miały punktów morale, a tym samym miały mniejsze mozliwosci zwyciestwa w bitwie
Dodatkowo doszedł problem z samą Anglią. Pominawszy poczatkowy blad ze wzgledu na dosyc optymalny pierwszy ruch anglii przy takim ustawieniu jakie nam zaprezentowano Anglia była bardzo ograniczona. Zysk z rozdawania pieniedzy dla Anglii był znikomy w stosunku do tego jak duzo zyskiwali sojusznicy Anglii. W druga zas strone - nie widze powodu dlaczego ktos mialby robic sojusze z Francją - pchanie Francji do zwyciestwa, IMHO jest bardzo nieoptymalna zagrywka, no ale mozna.
Currently you cannot find this information anywhere external image I think you have to be patient.Where can I find more information about a chance of for inclusion Poland as playble country?
Zmiany nastąpiły dawno. Musieliśmy odpowiednio przetestować nową iterację, a część z recenzentów otrzymała i nagrała wideo wcześniej (niestety, nie zdążyła dograć nowych reguł). Aktualne zasady zaprezentowane są w materiale od Nithrania, w how to play OnTableTop i w preview GrabaGra (PL).
Oj tam, oj tam. Ja bym ich nie brał na poważnieAdam3 pisze: ↑16 cze 2021, 23:04 Na bgg podają takie informacje co do możliwości włączenia Polski jako gracza https://boardgamegeek.com/thread/267799 ... 5#37925075:
Currently you cannot find this information anywhere external image I think you have to be patient.Where can I find more information about a chance of for inclusion Poland as playble country?
To rozszerzenie wariantu solo - gracze muszą pokonać Napoleona, inaczej przegrywają
A czy jeden z tych graczy jest zwycięzcą? Czy też nie typuje się żadnego który więcej wygrał/podbił na pobiciu Napoleona tudzież bardziej zasłużył się w pokonaniu Napoleona?
Ja to rozszerzenie tego wariantu rozumiem tak, że albo wszyscy gracze wygrywają albo wszyscy przegrywają.