warlock pisze: ↑05 lis 2021, 15:36
To prawda, fani starej wersji mogą kręcić nosem, bo są przyzwyczajeni do pierwotnych rozwiązań. Ale mój "żal" do nowej wersji pewnie bierze się stąd, że stara jest już niedostępna, a ludzie poznają tego klasyka w nowej odsłonie i automatycznie wyrabiają sobie opinie o obu wersjach, często wrzucając je do jednego worka (z korzyścią albo stratą dla pierwowzoru). Widziałem już parę dyskusji w stylu:
"-ja nie wiem co ludzie od lat widzą w tym Caylusie"
- a w którą wersję grałeś?
- w 1303".
Jestem jak było widać, wielkim fanem i starej wersji, jak i niektórzy znani wspomnieni recenzenci, jednak nową wersję sobie cenie.
Obie są na mojej półce i z niej nie wybędą - mimo, że pękają półki w szwach.
Całkowicie rozumiem jednak Twoje stanowisko, kilka z wyciętych rzeczy (głównie płynne zakończenie, nie ściśle ustalona ilość tur, jak i discount swoich budynków, kolejność graczy) były super, ale jak wspomniałem zastąpiono je "dzisiejszymi rozwiązaniami"
Ciekawe zdanie, przykład przytoczyłeś i boli Cię to podobnie jak i mnie, ale taki już duch czasów. W tamtych czasach,
Caylus był pierwszą (zaraz po Bus z czego pamietam) grą worker placement, która tak "chwyciła" ludzi za serca. Razem z T&E i PR okupowały top 3 bgg przez lata, nie bez podstawnie.
Jednak wytłumaczyć nowym ludziom, narybkowi lat 2010-2015
Caylus'a nie było tak łatwo jak wiele tytułów z worker placementem obecnie wchodzących na rynek. Stąd myśle, takie decyzje odnośnie
1303 i jako, że tak duża konkurencja, nie wybija się tak jak na tle innych gier zrobił to oryginal.