Paradoksalnie, na 4 osoby może być nieco luźniej, ponieważ dochodzą Ci 2 pola Łaski Khana oraz odblokowana jest duża sakiewka z pieniędzmi. Grając w 2 osoby zawsze chcę mieć 1 na kości, inaczej zdobycie hajsu jest bardzo trudne
A kolega to po co chce o 6 aż się ruszać na raz? Na złość sobie i grze?Wtedy patrzę sobie na pole od ruchu i tak: płać za wysokość kostki, do tego nawet 18 złota a na koniec jeszcze za poszczególne odcinki złoto lub wielbłądy w ilości nie małej. A grę zaczynamy z maksymalnie 10 monetkami, a w trakcie nie ma za dużo możliwości zdobycia złota. Nie ma tu dochodu co rundę, a jak gdzieś zdobędziemy złoto to raczej w symbolicznych ilościach. W takich momentach się zastanawiam, czy przy projektowaniu ktoś się nie walnął i nie dał za dużo opłat gdzie ich nie miało byćMam wrażenie, że w swoim ruchu mam już z góry ustalone możliwości, które nie są jakieś super i muszę wybrać z nich najmniej dającą po tyłku. A wszystko to podsumowuje liczba rund, które w ogóle powodują, że pojawia się uczucie niemożliwości zbudowania czegoś. Dlatego uważam że Marco Polo ma tak krótką kołdrę. Jednak zawsze po takiej rozgrywce myślę o niej i mam poczucie, że gdybym zagrał inaczej to ugrałbym coś sensownego. Wydaje mi się, że ja chyba nie umiem w to grać
Mam to wydanie i na planszy błędu nie ma, ale jest błąd w pomocach dla graczy , jeżeli chodzi o rekompensaty.
Tylko, że ta gra cierpi na ten sam syndrom co Tzolkin. Żeby zrobić te ~100 PZ to trzeba być bardziej zaawansowanym graczem.KamradziejTomal pisze: ↑21 mar 2021, 15:42 Jedynka jest ciasna i wymaga dobrego kombinowania bo czasem ilość pieniędzy i surowców jest BARDZO na styk a każdy brakujący wielbłąd/pieniążek/surowiec wymaga kombinowania.
Oj chyba trzeba było brać II, a to z racji tego co napisałem powyżej.
Grałam na bga w tą wersję i bardziej mi się spodobała. Także wzięłam ją.Dr. Nikczemniuk pisze: ↑28 kwie 2021, 09:10Oj chyba trzeba było brać II, a to z racji tego co napisałem powyżej.
Ale dlaczego "cierpi"? Jakby to było coś złego. A osobiście uważam, że jest wręcz przeciwnie: ta gra daje graczom duże pole do rozwoju umiejętności, co też jest źródłem satysfakcji (i to IMO większej niż utrzaskanie wysokiego wyniku w pierwszej rozgrywce, grając prawie że w ciemno). Takie podejście, że to jest niby wada - wcale nierzadkie, to niestety fakt - też wpływa na kierunek rozwoju gier, i to moim zdaniem niekorzystnie. Bo co robi wydawca, kiedy widzi np. opinie na temat gier takich jak Alma Mater, że słaby tytuł, bo nic się nie da zrobić? Bo jakaś grupa graczy uważających się za planszowych "wyjadaczy" zagrała raz i nie pykło? Otóż odpowiedź jest prosta: skupia się na wydawaniu gier, gdzie niezależnie od tego, co zrobisz, masz na końcu śliczny wyniczek, żeby wszyscy przy stole się radowali i wystawiali na BGG wysokie noty. To może po prostu zagrajmy w wojnę...?Dr. Nikczemniuk pisze: ↑28 kwie 2021, 09:06Tylko, że ta gra cierpi na ten sam syndrom co Tzolkin. Żeby zrobić te ~100 PZ to trzeba być bardziej zaawansowanym graczem.KamradziejTomal pisze: ↑21 mar 2021, 15:42 Jedynka jest ciasna i wymaga dobrego kombinowania bo czasem ilość pieniędzy i surowców jest BARDZO na styk a każdy brakujący wielbłąd/pieniążek/surowiec wymaga kombinowania.
Natomiast robienie w tej grze ~50 PZ, czy nawet deko powyżej, daje tyle co kot napłakał. Zero satysfakcji, większość ledwo doczołga się do Bejing i drapie się po głowie jak tu grać aby zrealizować cele z kart, dlatego większość gra na kontrakty, a jak źle rozplanujesz sobie przebieg gry to w ostatniej rundzie czasami jest już pozamiatane i nie masz co robić (wezmę kontrakt ale nie zdążę go zrealizować, może się poruszę ale to mi nic nie da, no to biorę kasę ale to też wpadnie może ze 2-3 PZ itd.) i nagle stwierdzasz że ta gra trwa 4 a nie 5 rund.
Widziałem chyba gdzieś na bgg, ale nie obiecuję, że uda mi się podesłać wieczorem.barbados pisze: ↑28 kwie 2021, 10:02Grałam na bga w tą wersję i bardziej mi się spodobała. Także wzięłam ją.Dr. Nikczemniuk pisze: ↑28 kwie 2021, 09:10Oj chyba trzeba było brać II, a to z racji tego co napisałem powyżej.
Pytałam o solo
Byłabym wdzięczna za podesłania linka gdzie można ściągnąć![]()
Ehhh.....wpisujemy w guglach "MarcoPolo bgg", zakładka files i proszę, tylko wybrać wersję.