Dune: War for Arrakis (Marco Maggi, Francesco Nepitello)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
- Has thanked: 55 times
- Been thanked: 94 times
Re: Dune: War for Arrakis (Marco Maggi, Francesco Nepitello)
Kampania dodatku jak i reprintu 11 czerwca na GF
- Yooreck
- Has thanked: 141 times
- Been thanked: 200 times
Ciekaw jestem, czy będą KS exclusives tylko z dodatku. Jeśli nie, to osoby, które wsparły pierwszy KS de facto mogą poczekać na retail…
- DaaV
- Has thanked: 40 times
- Been thanked: 40 times
Ja nie wsparłem i żałuję, zwłaszcza, że recenzje wyszły miodnie - chętnie wskoczę w ten pociąg, ciekawi mnie cena. W retail będzie Polska wersja?
Tak, wraz z dodatkiem Gildi. Mozliwe ze nawet pare egzemplazy EX jeszcze wrzuca.
Pewnie bedzie tak jak z Cyberpunk 2077: Gangi NC. Podstawka + dodatek PL i pare EX w wersji eng.
-
- Has thanked: 55 times
- Been thanked: 94 times
A mi się wydaje, że jako ex będzie wielki czerw i tyle.
- Yooreck
Zagrałem ze zmianą balansującą rozgrywkę, która niedługo ma być oficjalna, czyli że bany dla Harkonnenów są za każdy znacznik, który opadnie. Jest dużo bardziej wyrównane, także zdecydowanie na plus.
Harkonneni i tak wygrali, ale było na styk. 3xban w drugiej turze zabolał mocno.
EDIT: link do informacji na BGG: https://boardgamegeek.com/thread/330402 ... 3#44306943
Tutaj też jest wątek z dyskusją: https://boardgamegeek.com/thread/330560 ... les-tweaks
Harkonneni i tak wygrali, ale było na styk. 3xban w drugiej turze zabolał mocno.
EDIT: link do informacji na BGG: https://boardgamegeek.com/thread/330402 ... 3#44306943
Tutaj też jest wątek z dyskusją: https://boardgamegeek.com/thread/330560 ... les-tweaks
Ostatnio zmieniony 05 cze 2024, 23:35 przez Yooreck, łącznie zmieniany 1 raz.
- pan_satyros
- Has thanked: 685 times
- Been thanked: 522 times
- Kontakt:
Możesz edytować post linkując te zmianę?Yooreck pisze: ↑05 cze 2024, 22:41 Zagrałem ze zmianą balansującą rozgrywkę, która niedługo ma być oficjalna, czyli że bany dla Harkonnenów są za każdy znacznik, który opadnie. Jest dużo bardziej wyrównane, także zdecydowanie na plus.
Censor emeritus podcastu ZnadPlanszy: Pełną parą
Nasze półki, szafy, regały i spory kawałek podłogi
Nasze półki, szafy, regały i spory kawałek podłogi
- psia.kostka
- Has thanked: 557 times
- Been thanked: 1284 times
A nie padlo gdzies, ze to bedzie najdrozszy dotychczas CMON po polsku? Wiec lepiej zeby fant promo byl jakis zacny

Skladalem tu obiecanki-macanki, ze pomoge szwagrom z preorderami , ale Cyberpunk mial limity "1box na glowe"

Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
- Yooreck
Są już oficjalne zmiany w zasadach, więcej niż tylko ta jedna, o której pisałem: https://boardgamegeek.com/thread/331325 ... -in-faq-30
- psia.kostka
- Has thanked: 557 times
- Been thanked: 1284 times

Gra w produkcji, wiec etap rzezbienia plikow juz skonczony. Czyli jakies podmianki na ostatnia minute malo prawdopodobne

A to czesto tak sie dzieje, czy raczej swiadczy, ze CMON szybciej kreci lody z kampanii, niz dewelopuje produkt?

Ciezki jest los wydawcy gierek. Tak czy siak, Portal zbierze baty

#UsualSuspect
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Spoiler:

Ostatnio zmieniony 07 cze 2024, 07:58 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: cytowanie
Powód: cytowanie
- DaaV
- Has thanked: 40 times
- Been thanked: 40 times
Czy ja dobrze widzę, że w obecnej kampanii nie ma dodatku Spice Guild? A miało być wszystko. N oi komplet wychodzi tutaj za prawie $300...
- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3707 times
- Been thanked: 3889 times
Nie ma bo jest w retailu
No jesli ktos myslal, ze bedzie taka sama oferta jak w pierwszej kampanii to raczej sie przeliczyl
Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
Właśnie oglądałem kampanię na GF, ale widzę, że portal wydaje rataila. Czy ktoś z posiadających / grających może doradzić, czy warto kupić na GF czy może szkoda kasy ? Na GF można dostać Exclusive Extracts i nowy dodatek. Pytanie tylko, czy rozbijanie tego na retaila plus dodatki z GF ma sens. Z tego co rozumiem, to postacie z EE zwiększają różnorodność rozgrywek. Wersja z GF bez dodatku Gildia Kosmiczna to około 300 dolarów z VAT, plus dodatek GK. Ciekawe po ile gra bezie w retailu u partnerów wydawcy.
-
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 55 times
Odpowiedź zależy od Twojej znajomości języków dedykowanych dla gry na GF. Mi okrojona w zawartości i kompatybilności językowej wersja PL do niczego nie potrzebna.
-
- Has thanked: 26 times
- Been thanked: 51 times
Będzie taniej niż obecnie w kampanii, na pewno będzie w przedsprzedaży bonus (niewiadomo jaki).
A w jakim miejscu gra wydana przez Portal jest okrojona?
-
Tylko jeden dodatek wydany w PL. Wersja PL to nie Exclusive Edition (na GF widać jakie języki dostają całą dedykowaną zawartość - lokalny wydawca u nas wyda tylko wersję retail gry + jeden dodatek (za to ten najpotrzebniejszy tj. Gildię Kosmiczną).
- japanczyk
- Moderator
I gdzie jest to okrojona wersja?

Gra podstawowa jest kompletna i ani nie potrzebuje possible futures (to ciekawa opcja na wzbogacenie rozgrywki dla doswiadczonych juz graczy), ani dodatkow (chociaz zarowno smugglers jak i gildia brzmia fajnie - jeszcze nie gralem z)
A Portal zapowiedzial wlasnie przedsprzedaz na 21.06 i ogloszenie oferty (tzn. jakie exy beda u nich w sklepie)
-
Cała gra to podstawka + dodatki - dodatki nie są samodzielną grą (abstrahując już o tego że wyskakują razem z podstawką), ale jeśli ktoś jest bardzo mocno przywiązany do koncepcji ram kartonowych pudełek niczym państwowych granic, no to tak, w pewien sposób jestem w stanie rozumieć tego rodzaju logikę...japanczyk pisze: ↑12 cze 2024, 12:55 I gdzie jest to okrojona wersja?
Gra podstawowa jest kompletna i ani nie potrzebuje possible futures (to ciekawa opcja na wzbogacenie rozgrywki dla doswiadczonych juz graczy), ani dodatkow (chociaz zarowno smugglers jak i gildia brzmia fajnie - jeszcze nie gralem z)
A Portal zapowiedzial wlasnie przedsprzedaz na 21.06 i ogloszenie oferty (tzn. jakie exy beda u nich w sklepie)
- japanczyk
- Moderator
Ale skad przekonanie, ze cala gra to podstawka PLUS dodatki
Cala gra to podstawka, dodatki to dodatki
Jak idziesz do restauracji i zamawiasz burgera, to mowisz, ze dostales okrojony posilek jak nie wziales burgera z frytkami i cola?
Podstawka to kompletne doswiadczenie, grajac w nia nie czulem zeby mi czegokolwiek brakowalo - tak, dodatki wprowadzaja zmiany w podstawowej rozgrywce, ale wlasnie - zmiany, nie dopelniaja czegos, nie ma tam braku, ktory czuc ze zostal wyciagniety
Z tego info na FB od Portalu wynika, że dodatek Desert War będzie dostępny w przyszłym roku. Z podstawką wydawany jest dodatek GK. Z tego co rozumiem, to brakuje SG w których jest possible futures, o których wspomina Japanczyk i jakieś figurki. Jeżeli chodzi o gamplayowe dodatki to pozostaje jeszcze dodatek Smugglers.
Portal zapowiedział jakieś bonusy, więc całkiem możliwe, że będzie można dokupić dodatek Smugglers (no chyba, że zaproponują maty albo żetony, bo instrukcja deluxe to moim zdaniem jakiś kiepski pomysł). Kampania na GF nie ma określonego czasu i będzie trwała kilka miesięcy. Chyba zaczekam to tego, co ogłosi Portal i wtedy podejmę decyzję.
Jedyny minus to taki, że dodatek Smugglers prawdopodobnie nie będzie tłumaczony, a posiadanie komponentów w dwóch językach mnie denerwuje.
Chyba warto się przyczaić na to co zaproponuje Portal, jak ceny będą podobne to wezmę całość z GF po angielsku.
Portal zapowiedział jakieś bonusy, więc całkiem możliwe, że będzie można dokupić dodatek Smugglers (no chyba, że zaproponują maty albo żetony, bo instrukcja deluxe to moim zdaniem jakiś kiepski pomysł). Kampania na GF nie ma określonego czasu i będzie trwała kilka miesięcy. Chyba zaczekam to tego, co ogłosi Portal i wtedy podejmę decyzję.
Jedyny minus to taki, że dodatek Smugglers prawdopodobnie nie będzie tłumaczony, a posiadanie komponentów w dwóch językach mnie denerwuje.
Chyba warto się przyczaić na to co zaproponuje Portal, jak ceny będą podobne to wezmę całość z GF po angielsku.