Dune: War for Arrakis (Marco Maggi, Francesco Nepitello)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
antonio3333
Has thanked: 55 times
Been thanked: 94 times

Re: Dune: War for Arrakis (Marco Maggi, Francesco Nepitello)

Post autor: antonio3333 »

Kampania dodatku jak i reprintu 11 czerwca na GF
Awatar użytkownika
Yooreck
Has thanked: 141 times
Been thanked: 200 times

Post autor: Yooreck »

Ciekaw jestem, czy będą KS exclusives tylko z dodatku. Jeśli nie, to osoby, które wsparły pierwszy KS de facto mogą poczekać na retail…
Sprzedam: Expeditions Ironclad + dodatek

Moja kolekcja
Awatar użytkownika
DaaV
Has thanked: 40 times
Been thanked: 40 times

Post autor: DaaV »

Ja nie wsparłem i żałuję, zwłaszcza, że recenzje wyszły miodnie - chętnie wskoczę w ten pociąg, ciekawi mnie cena. W retail będzie Polska wersja?
Awatar użytkownika
Wildcard
Has thanked: 394 times
Been thanked: 226 times

Post autor: Wildcard »

DaaV pisze: 05 cze 2024, 11:55 W retail będzie Polska wersja?
Tak, wraz z dodatkiem Gildi. Mozliwe ze nawet pare egzemplazy EX jeszcze wrzuca.
Awatar użytkownika
Moonday
Has thanked: 259 times
Been thanked: 278 times

Post autor: Moonday »

Wildcard pisze: 05 cze 2024, 13:19
Tak, wraz z dodatkiem Gildi. Mozliwe ze nawet pare egzemplazy EX jeszcze wrzuca.
Te EX to zapewne po angielsku
Awatar użytkownika
Wildcard
Has thanked: 394 times
Been thanked: 226 times

Post autor: Wildcard »

Moonday pisze: 05 cze 2024, 15:20
Wildcard pisze: 05 cze 2024, 13:19
Te EX to zapewne po angielsku
Pewnie bedzie tak jak z Cyberpunk 2077: Gangi NC. Podstawka + dodatek PL i pare EX w wersji eng.
antonio3333
Has thanked: 55 times
Been thanked: 94 times

Post autor: antonio3333 »

A mi się wydaje, że jako ex będzie wielki czerw i tyle.
Awatar użytkownika
Yooreck

Zagrałem ze zmianą balansującą rozgrywkę, która niedługo ma być oficjalna, czyli że bany dla Harkonnenów są za każdy znacznik, który opadnie. Jest dużo bardziej wyrównane, także zdecydowanie na plus.

Harkonneni i tak wygrali, ale było na styk. 3xban w drugiej turze zabolał mocno.

EDIT: link do informacji na BGG: https://boardgamegeek.com/thread/330402 ... 3#44306943
Tutaj też jest wątek z dyskusją: https://boardgamegeek.com/thread/330560 ... les-tweaks
Ostatnio zmieniony 05 cze 2024, 23:35 przez Yooreck, łącznie zmieniany 1 raz.

Moja kolekcja
Awatar użytkownika
pan_satyros
Has thanked: 685 times
Been thanked: 522 times
Kontakt:

Post autor: pan_satyros »

Yooreck pisze: 05 cze 2024, 22:41 Zagrałem ze zmianą balansującą rozgrywkę, która niedługo ma być oficjalna, czyli że bany dla Harkonnenów są za każdy znacznik, który opadnie. Jest dużo bardziej wyrównane, także zdecydowanie na plus.

Harkonneni i tak wygrali, ale było na styk. 3xban w drugiej turze zabolał mocno.
Możesz edytować post linkując te zmianę?
Awatar użytkownika
Yooreck

Dodałem :)

Moja kolekcja
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 557 times
Been thanked: 1284 times

Post autor: psia.kostka »

antonio3333 pisze: 05 cze 2024, 17:06 A mi się wydaje, że jako ex będzie wielki czerw i tyle.
A nie padlo gdzies, ze to bedzie najdrozszy dotychczas CMON po polsku? Wiec lepiej zeby fant promo byl jakis zacny 8)

Skladalem tu obiecanki-macanki, ze pomoge szwagrom z preorderami , ale Cyberpunk mial limity "1box na glowe" :roll: wiec sorry guys :|
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Awatar użytkownika
Yooreck

Są już oficjalne zmiany w zasadach, więcej niż tylko ta jedna, o której pisałem: https://boardgamegeek.com/thread/331325 ... -in-faq-30

Moja kolekcja
Jwill5555
Has thanked: 4 times
Been thanked: 12 times

Post autor: Jwill5555 »

Jak wyjdzie polska wersja to myślicie, że te zmiany będą uwzględnione w instrukcji ?
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 557 times
Been thanked: 1284 times

Post autor: psia.kostka »

Obrazek

Gra w produkcji, wiec etap rzezbienia plikow juz skonczony. Czyli jakies podmianki na ostatnia minute malo prawdopodobne :| chyba zeby zrobic halas, ale kto wie ile jeszcze updateow faq bedzie?

A to czesto tak sie dzieje, czy raczej swiadczy, ze CMON szybciej kreci lody z kampanii, niz dewelopuje produkt? :mrgreen:

Ciezki jest los wydawcy gierek. Tak czy siak, Portal zbierze baty :P
#UsualSuspect
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Arius
Has thanked: 409 times
Been thanked: 260 times

Post autor: Arius »

Spoiler:
Chyba, że dopiszą gdzieś czcionką -16 :)
Ostatnio zmieniony 07 cze 2024, 07:58 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: cytowanie
Awatar użytkownika
DaaV
Has thanked: 40 times
Been thanked: 40 times

Post autor: DaaV »

Czy ja dobrze widzę, że w obecnej kampanii nie ma dodatku Spice Guild? A miało być wszystko. N oi komplet wychodzi tutaj za prawie $300...
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3707 times
Been thanked: 3889 times

Post autor: japanczyk »

DaaV pisze: 11 cze 2024, 23:56 Czy ja dobrze widzę, że w obecnej kampanii nie ma dodatku Spice Guild? A miało być wszystko. N oi komplet wychodzi tutaj za prawie $300...
Nie ma bo jest w retailu
No jesli ktos myslal, ze bedzie taka sama oferta jak w pierwszej kampanii to raczej sie przeliczyl
Awatar użytkownika
Maleficii
Has thanked: 24 times
Been thanked: 16 times

Post autor: Maleficii »

Właśnie oglądałem kampanię na GF, ale widzę, że portal wydaje rataila. Czy ktoś z posiadających / grających może doradzić, czy warto kupić na GF czy może szkoda kasy ? Na GF można dostać Exclusive Extracts i nowy dodatek. Pytanie tylko, czy rozbijanie tego na retaila plus dodatki z GF ma sens. Z tego co rozumiem, to postacie z EE zwiększają różnorodność rozgrywek. Wersja z GF bez dodatku Gildia Kosmiczna to około 300 dolarów z VAT, plus dodatek GK. Ciekawe po ile gra bezie w retailu u partnerów wydawcy.
Faello
Has thanked: 37 times
Been thanked: 55 times

Post autor: Faello »

Odpowiedź zależy od Twojej znajomości języków dedykowanych dla gry na GF. Mi okrojona w zawartości i kompatybilności językowej wersja PL do niczego nie potrzebna.
ArtIO
Has thanked: 26 times
Been thanked: 51 times

Post autor: ArtIO »

Maleficii pisze: 12 cze 2024, 11:01 Ciekawe po ile gra bezie w retailu u partnerów wydawcy.
Będzie taniej niż obecnie w kampanii, na pewno będzie w przedsprzedaży bonus (niewiadomo jaki).
Faello pisze: 12 cze 2024, 11:53 Odpowiedź zależy od Twojej znajomości języków dedykowanych dla gry na GF. Mi okrojona w zawartości i kompatybilności językowej wersja PL do niczego nie potrzebna.
A w jakim miejscu gra wydana przez Portal jest okrojona?
Faello

ArtIO pisze: 12 cze 2024, 12:03 A w jakim miejscu gra wydana przez Portal jest okrojona?
Tylko jeden dodatek wydany w PL. Wersja PL to nie Exclusive Edition (na GF widać jakie języki dostają całą dedykowaną zawartość - lokalny wydawca u nas wyda tylko wersję retail gry + jeden dodatek (za to ten najpotrzebniejszy tj. Gildię Kosmiczną).
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator

Faello pisze: 12 cze 2024, 12:52 Tylko jeden dodatek wydany w PL. Wersja PL to nie Exclusive Edition (na GF widać jakie języki dostają całą dedykowaną zawartość - lokalny wydawca u nas wyda tylko wersję retail gry + jeden dodatek (za to ten najpotrzebniejszy tj. Gildię Kosmiczną).
I gdzie jest to okrojona wersja? ;)
Gra podstawowa jest kompletna i ani nie potrzebuje possible futures (to ciekawa opcja na wzbogacenie rozgrywki dla doswiadczonych juz graczy), ani dodatkow (chociaz zarowno smugglers jak i gildia brzmia fajnie - jeszcze nie gralem z)

A Portal zapowiedzial wlasnie przedsprzedaz na 21.06 i ogloszenie oferty (tzn. jakie exy beda u nich w sklepie)
Faello

japanczyk pisze: 12 cze 2024, 12:55 I gdzie jest to okrojona wersja? ;)
Gra podstawowa jest kompletna i ani nie potrzebuje possible futures (to ciekawa opcja na wzbogacenie rozgrywki dla doswiadczonych juz graczy), ani dodatkow (chociaz zarowno smugglers jak i gildia brzmia fajnie - jeszcze nie gralem z)

A Portal zapowiedzial wlasnie przedsprzedaz na 21.06 i ogloszenie oferty (tzn. jakie exy beda u nich w sklepie)
Cała gra to podstawka + dodatki - dodatki nie są samodzielną grą (abstrahując już o tego że wyskakują razem z podstawką), ale jeśli ktoś jest bardzo mocno przywiązany do koncepcji ram kartonowych pudełek niczym państwowych granic, no to tak, w pewien sposób jestem w stanie rozumieć tego rodzaju logikę...
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator

Faello pisze: 12 cze 2024, 13:26 Cała gra to podstawka + dodatki
Ale skad przekonanie, ze cala gra to podstawka PLUS dodatki
Cala gra to podstawka, dodatki to dodatki

Jak idziesz do restauracji i zamawiasz burgera, to mowisz, ze dostales okrojony posilek jak nie wziales burgera z frytkami i cola?
Podstawka to kompletne doswiadczenie, grajac w nia nie czulem zeby mi czegokolwiek brakowalo - tak, dodatki wprowadzaja zmiany w podstawowej rozgrywce, ale wlasnie - zmiany, nie dopelniaja czegos, nie ma tam braku, ktory czuc ze zostal wyciagniety
Awatar użytkownika
Maleficii
Has thanked: 24 times
Been thanked: 16 times

Post autor: Maleficii »

Z tego info na FB od Portalu wynika, że dodatek Desert War będzie dostępny w przyszłym roku. Z podstawką wydawany jest dodatek GK. Z tego co rozumiem, to brakuje SG w których jest possible futures, o których wspomina Japanczyk i jakieś figurki. Jeżeli chodzi o gamplayowe dodatki to pozostaje jeszcze dodatek Smugglers.

Portal zapowiedział jakieś bonusy, więc całkiem możliwe, że będzie można dokupić dodatek Smugglers (no chyba, że zaproponują maty albo żetony, bo instrukcja deluxe to moim zdaniem jakiś kiepski pomysł). Kampania na GF nie ma określonego czasu i będzie trwała kilka miesięcy. Chyba zaczekam to tego, co ogłosi Portal i wtedy podejmę decyzję.

Jedyny minus to taki, że dodatek Smugglers prawdopodobnie nie będzie tłumaczony, a posiadanie komponentów w dwóch językach mnie denerwuje.

Chyba warto się przyczaić na to co zaproponuje Portal, jak ceny będą podobne to wezmę całość z GF po angielsku.
ODPOWIEDZ