Co myślicie o wariancie 4-osobowym? Sprawdza się czy nie koniecznie?
NIe udało mi się go jeszcze wypróbować, ale wydaje mi się wciśnięty nieco na siłę.
Dune: War for Arrakis (Marco Maggi, Francesco Nepitello)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Dune: War for Arrakis (Marco Maggi, Francesco Nepitello)
Grałem i mi się podobało. Aczkolwiek ja jestem dziwny i lubię grać w Rebelię w 4 osoby. WoP już mniej, tam wciśnięte jest to na siłę.
W przypadku Dune - nie zgadzam się z Trzewikiem, który chwalił jak to jest świetne i przemyslane. Jest podobnie jak w Rebelii - jeden gracz kontroluje jedną pod-frakcje, drugi drugą. Fajne jest to, że mamy stożki ciszy. Nie można planować niczego wspólnie po cichu, chyba, że użyje się stożka ciszy, wtedy moża wyjść i porozmawiać. Dodatkowo jest zakaz mówienia o kartach na ręce, więc to pomaga wyeliminowac alfa gracza. Fajny tryb, jednak podobnie jak w Rebelii - jest dodany na siłę trochę. Mi to nie przeszkadza

When they kick out your front door, How you gonna come? With your hands on your head or on the trigger of your gun!?
______Moja kolekcja______Wymienię/sprzedam______
______Moja kolekcja______Wymienię/sprzedam______
Spoiler:
Ostatnio zmieniony 05 lut 2025, 01:45 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cytowanie
Powód: Cytowanie
Zagrałem dwukrotnie, z ekipami, które nie grały solo. Raz z osobami, które grały WoP - ta grupa chwaliła grę za krótszy czas od WoPa przy podobnych emocjach, chcą jeszcze zagrać. Drugi raz z ludźmi, którzy nie grali w podobne gry - nie siadło, spodziewali się mniej losowości i głębszego podziału na frakcje wewnątrz drużyny, nie chcą już grać 2vs2.
Moja opinia - jest ok, ale tryb jest nieco sztucznie nałożony. Gra się wydłuża mocno bo jednak trzeba się kalibrować, sporo ustalać wspólnie. Raczej nie zyskuje niczego względem 1vs1. Nie będę szukał możliwości gry drużynowej, chyba że ekipa będzie bardzo nalegać. 1vs1 bardzo mi się ta gra podoba.