Wojna o Pierścień: Gra Karciana / War of the Ring: The Card Game (Ian Brody)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
- Has thanked: 517 times
- Been thanked: 590 times
Re: War of the Ring: The Card Game / Wojna o Pierścień: Gra Karciana (Ian Brody)
No nie mogę się doczekać dodatku. jutro dotrze, ale ma wylądować pod choinką 

- Wothan
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 18 times
Re: War of the Ring: The Card Game / Wojna o Pierścień: Gra Karciana (Ian Brody)
Właśnie zagrałem rozgrywkę solo z dodatkiem "Przeciwko Cieniowi" w scenariuszu pojedynek dwóch graczy czyli grały wszystkie karty w pojedynczych taliach Cienia i Wolnych Ludów. Na początku obawiałem się, że każdą rundę Cienia będę zamulał na analizowaniu najlepszego ruchu zgodnie z algorytmem, ale po kilku rundkach nawet nie potrzebowałem tej ściągi. Grało się... bardzo dobrze
Czytałem na BGG, że Cień szybko buduje mocną rezerwę i rzeczywiście tak było, ale raczej pod koniec gry gdy pozostały pola bitew i ścieżki, pod które nie pasowały jego karty z rezerwy. Ostatecznie wygrałem 25 do 24 (Cień zdobył wszystkie punkty zepsucia), a nie obyło się bez epickich defensyw i szaleńczych ataków (np. tak poległ Gandalf Biały z Glamdringiem w ręce). Finałowa runda była epicka bo zwycięstwo Wolnych Ludów uratowały Wielkie Orły pojawiając się w ostatniej chwili nad Szczeliną Przeznaczenia (!).
Nie do końca jestem pewny jak interpretować zasadę "najlepszego wyboru dla gracza" bo pewne wybory z kart Cienia były z tego powodu bardzo oczywiste (czyli wybierałem najmniej dla mnie kłopotliwą opcję).
Ogólnie klimat gry bardzo fajny, następnym razem spróbuję scenariusz Trylogia, wtedy karty nie są ta losowe jak w pojedynczej, mieszanej talii.

Nie do końca jestem pewny jak interpretować zasadę "najlepszego wyboru dla gracza" bo pewne wybory z kart Cienia były z tego powodu bardzo oczywiste (czyli wybierałem najmniej dla mnie kłopotliwą opcję).
Ogólnie klimat gry bardzo fajny, następnym razem spróbuję scenariusz Trylogia, wtedy karty nie są ta losowe jak w pojedynczej, mieszanej talii.
- raj
- Administrator
- Has thanked: 334 times
- Been thanked: 1003 times
- Kontakt:
Kupiłem podstawkę i dodatek, dostałem dwa zestwy kart promo ale nie wiem które są do dodatku. 
Ktoś może podpowiedzieć? Na wypadek gdybym jednak chciał się pozbyć dodatku...

Ktoś może podpowiedzieć? Na wypadek gdybym jednak chciał się pozbyć dodatku...
"Jest to gra planszowa. Każdy gracz ma planszę i lutuje nią przeciwnika." - cytat za "7 krasnoludków - historia prawdziwa."
Szukajcie recenzji planszówek na GamesFanatic.pl
Szukajcie recenzji planszówek na GamesFanatic.pl
- psia.kostka
- Has thanked: 557 times
- Been thanked: 1284 times
Promo do coresetu ma 4 karty (prawy dolny rog: P1, P2, P3, P4), do dodatku 2 (PS1, PS2). Jesli juz potasowales paczki to trzeba zajrzec chyba w foty z bgg. Te dwie z dodatku dubluja ponoc te z podstawki promo, ale z innym efektem.
Edit: dopisalem kody w dolnym rogu, na podstawie foto kolegi ponizej
Edit2: a cos mi swita, ze te tarczki byly blednie nadrukowane w 1edycji na jednej karcie?
czy to byl falszywy alarm?
Edit: dopisalem kody w dolnym rogu, na podstawie foto kolegi ponizej

Edit2: a cos mi swita, ze te tarczki byly blednie nadrukowane w 1edycji na jednej karcie?

Ostatnio zmieniony 16 gru 2023, 12:11 przez psia.kostka, łącznie zmieniany 2 razy.
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
-

Na górze promo z podstawki, na dole z dodatku.
Latwo rozpoznać po symboli dodatku na środku przy dolnej krawędzi.
- Odi
- Administrator
- Has thanked: 730 times
- Been thanked: 1114 times
Pierwsza pełna partia w dodatek solo za mną. Znowu było bardzo, bardzo ciasno, ale ostatecznie udało się wygrać niebieskimi. Przed ostatnią rundą prowadziłem 19-16 i wydawało się, że będę spokojnie kontrolować sytuację. A tymczasem decydowały pojedyncze karty. Wszystko przez to, że Cieniobot jest bardzo agresywny militarnie. O nieusuwalnych niektórych kartach armii już pisałem, ale okazało się, że świetnie to działa z innymi efektami kart, które z kolei potrafią cofać pola bitew z obszaru punktacji gracza Wolnych Ludów. W efekcie nawet na końcówkę gry Cień zachowuje sporą siłę militarną i uważać trzeba do samego końca. W mojej partii zdarzyło się tak dwukrotnie: najpierw, przy ósmej ścieżce, Cieniobot ponownie zaatakował Minas Tirith i prawie, prawie je zdobył; a na ostatniej ścieżce ponowny atak poszedł z kolei na Helmowy Jar i tutaj już nie miałem czym się bronić. Zażarta walka trwała też na ścieżce, którą ostatecznie udało mi się obronić 4-4, i w ten sposób wygrać 20-18. Ale jeden punkt więcej dla Cienia na ścieżce (albo nie doszedłby na rękę flakonik Galadrieli) i byłaby porażka.
Wielki żal, że dodatek solo nie zawiera w sobie możliwości grania Cieniem przeciwko niebieskim. Wiadomo, że rozgrywki 2vs2 nic nie zastąpi, bo to jednak emocje gry drużynowej i w ogóle. Natomiast dodatek solo bez wątpienia daje dużą frajdę i feeling pełnej gry, a pod względem presji militarnej ze strony Cienia mam wrażenie, że wypada nawet lepiej niż gra z żywym przeciwnikiem.
Całość jest naprawdę prosta w obsłudze, więc skupiamy się na grze a nie na sprawdzaniu warunków bota, jak w innych grach solo.
Co ważne, nie czuję za bardzo sztuczności bota. Wszystko dzieje się tak, jak powinno zgodnie z lore: orki gromadzą siły, nazgule agresywnie idą na ścieżki, potwory działają tam, gdzie powinny działać, Gollum też swoje robi... Wszystko tak jak w standardowej rozgrywce.
Wielki żal, że dodatek solo nie zawiera w sobie możliwości grania Cieniem przeciwko niebieskim. Wiadomo, że rozgrywki 2vs2 nic nie zastąpi, bo to jednak emocje gry drużynowej i w ogóle. Natomiast dodatek solo bez wątpienia daje dużą frajdę i feeling pełnej gry, a pod względem presji militarnej ze strony Cienia mam wrażenie, że wypada nawet lepiej niż gra z żywym przeciwnikiem.
Całość jest naprawdę prosta w obsłudze, więc skupiamy się na grze a nie na sprawdzaniu warunków bota, jak w innych grach solo.
Co ważne, nie czuję za bardzo sztuczności bota. Wszystko dzieje się tak, jak powinno zgodnie z lore: orki gromadzą siły, nazgule agresywnie idą na ścieżki, potwory działają tam, gdzie powinny działać, Gollum też swoje robi... Wszystko tak jak w standardowej rozgrywce.
- Wothan
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 18 times
Dzisiaj moja druga rozgrywka solo z dodatkiem "Przeciw Cieniowi", ale tym razem w trybie Trylogii (czyli na 4 ręce). Znowu było epicko: oblężenia (np. nieudana obrona Lorien przez Elronda i Galadrielę), bitwy, zasadzki na ścieżkach (pojedynek Froda z Balrogiem, a później z Szelobą), heroiczne czyny (odbicie Minas Tirith przez armię Gondoru prowadzoną przez Aragorna), ale przede wszystkim fajna rozkmina. W trybie na 4 ręce obie armie Cienia szybko zbudowały ogromne rezerwy, w ogóle karty szybko się mieliły i pod koniec gry obie strony nie miały z czego dobierać kart (pozostałe karty zostały wykluczone). Pod kątem chyba jednak tryb pojedynku 2-osobowego jest odrobinę optymalniejszy. Całość zajęła ze 3 godziny, ale nie czuć zmęczenia, raczej miłe napięcie czy się uda.
Tym razem wygrana Cienia 24-20 na poziomie wymagającym. No i teraz mam dylemat gdy chcę zagrać solo, którą wojnę rozłożyć? Tą o Pierścień czy Nemo?
Tym razem wygrana Cienia 24-20 na poziomie wymagającym. No i teraz mam dylemat gdy chcę zagrać solo, którą wojnę rozłożyć? Tą o Pierścień czy Nemo?

Zachęcam do poznania skali ocen BGG
- Odi
- Administrator
- Has thanked: 730 times
- Been thanked: 1114 times
Expert Two-player Duel jest ciekawy. Bardzo chętnie zagram w ten wariant. Draft najpierw bitew, potem kart z talii (w tym ostatnim przypadku: z każdych 3 kart idą 2 do decku, a 1 wykluczona). Super!
-
Rozegrałem pierwsze dwie gry w scenariusz "Drużyna Pierścienia" solo.
Bot działa dobrze. Było by bardzo dobrze, gdyby nie deadlock, na którego trafiałem w każdej grze. Na BGG twórca odpowiedział, że bot po prostu pasuje w takiej sytuacji i tyle (bot dochodzi do momentu, w którym nie chce spasować, nie może przesunąć żadnej jednostki, więc musi zagrać kartę, której nie ma).
Co do samej rozgrywki. Jestem początkującym graczem, mam 4 rozgrywki, z czego dwie to wariant trylogii w dwie osoby na dwie ręce i dwie rozgrywki z botem. Moje doświadczenie w tym tytule oscyluje wokół mizerny/mizerny+. Bot mnie rozpykał 18:6 i 16:9. Przez to, że bot nie płaci za zagrane karty i może przesuwać jednostki z rezerwy na pole bitwy/ścieżki w tej samej turze, naprawdę buduje szybko swoje siły. Zmienione karty tylko to potęgują, gdyż w normalnej rozgrywce po ataku byłyby wykluczone, a tutaj zostają zrzucone (tekst na kartach tak każe, nie instrukcja).
Gra mi się świetnie, dałbym tej grze spokojnie ósemeczkę, chociaż mam dziwne wrażenie, że karty bota i przygotowane talie pod konkretne scenariusze oprócz trylogii i duelu są mocno nie zbalansowane.
Bot działa dobrze. Było by bardzo dobrze, gdyby nie deadlock, na którego trafiałem w każdej grze. Na BGG twórca odpowiedział, że bot po prostu pasuje w takiej sytuacji i tyle (bot dochodzi do momentu, w którym nie chce spasować, nie może przesunąć żadnej jednostki, więc musi zagrać kartę, której nie ma).
Co do samej rozgrywki. Jestem początkującym graczem, mam 4 rozgrywki, z czego dwie to wariant trylogii w dwie osoby na dwie ręce i dwie rozgrywki z botem. Moje doświadczenie w tym tytule oscyluje wokół mizerny/mizerny+. Bot mnie rozpykał 18:6 i 16:9. Przez to, że bot nie płaci za zagrane karty i może przesuwać jednostki z rezerwy na pole bitwy/ścieżki w tej samej turze, naprawdę buduje szybko swoje siły. Zmienione karty tylko to potęgują, gdyż w normalnej rozgrywce po ataku byłyby wykluczone, a tutaj zostają zrzucone (tekst na kartach tak każe, nie instrukcja).
Gra mi się świetnie, dałbym tej grze spokojnie ósemeczkę, chociaż mam dziwne wrażenie, że karty bota i przygotowane talie pod konkretne scenariusze oprócz trylogii i duelu są mocno nie zbalansowane.
Ile czasu zajmuje rozgrywka solo? Czy dodatek "Przeciwko Cieniowi" będzie kompatybilny z nowym dodatkiem planowanym na 2024 r. czyli "Fire and Swords"?
-
Scenariusz "Drużyna Pierścienia" to około godzinki. Trylogia wyjdzie pewnie ok. 2-2,5 h.
Twórca zapowiedział, że w pudełku dodatku Fire & Swords oprócz normalnych tali dla 5 i 6 gracza (po jednej talii dla Wolnych Ludów i Cienia), będzie trzecia talia, talia bota zastępująca talię normalną Cienia, właśnie po to aby było wszystko kompatybilne

-
Tylko tyle, że będzie wprowadzał dwie talie dla 5. i 6. gracza, no i talie bota. Jak nowe talie (frakcje) to na pewno nowe pola bitew

Mieli dodać jeszcze dodatkowe kafle na jakieś potyczki, które byłyby obok pół bitew i ścieżeksamuraj1369 pisze: ↑28 gru 2023, 12:05Tylko tyle, że będzie wprowadzał dwie talie dla 5. i 6. gracza, no i talie bota. Jak nowe talie (frakcje) to na pewno nowe pola bitew![]()
-
Zgadza się, będą nowe małe pola bitew zwane SkirmishamiTijaczer pisze: ↑28 gru 2023, 12:22Mieli dodać jeszcze dodatkowe kafle na jakieś potyczki, które byłyby obok pół bitew i ścieżeksamuraj1369 pisze: ↑28 gru 2023, 12:05Tylko tyle, że będzie wprowadzał dwie talie dla 5. i 6. gracza, no i talie bota. Jak nowe talie (frakcje) to na pewno nowe pola bitew![]()
-
Jest jakaś dedykowana mata do gry? Czy masz na myśli jakąkolwiek?
Z tego co się orientuję to Galakta nie ma w ofercie maty do tej gry wiec może być każda mata, która będzie w tym klimacie
Najlepsza byłaby mata Środziemia.

- LordRegis
- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 8 times
Polecacie tę grę przy graniu wyłącznie na 2 osoby? Bo z tego co czytam tutaj i na bgg, to raczej gra była projektowana dla 4 osób, a dla 2 albo gra się niewygodnie na 2 ręce, albo niezbyt ciekawie przy jednej talii.
-
Na dwie osoby można rozgrywać mniejsze scenariusze:
"Drużyna pierścienie"
"Dwie wieże"
"Powrót króla"
"Expert Duel"
"Duel"
Tylko trylogia jest na dwie ręce i wcale nie jest to męczące, bo zawsze jedna talią akurat atakujesz, a drugą ogarniasz ścieżkę/ budujesz rezerwę. Ja osobiście uważam, że Trylogia jest najlepszym i najpełniejszym doświadczeniem, a gra na dwie ręce, nie przeszkadza, a wręcz można ją wytłumaczyć lore.
- PytonZCatanu
- Has thanked: 2020 times
- Been thanked: 2623 times
Trylogię normalnie grać na 1 rękę, świetnie działa.
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
- PytonZCatanu
- Has thanked: 2020 times
- Been thanked: 2623 times
Trylogię normalnie grać na 1 rękę, świetnie działa
Poczytaj moje (i nie tylko) wpisy w tym wątku. Jeśli zagrasz poprawnie (uwzględnisz zmodyfikowane zasady wskazane w instrukcji) to gra będzie świetna.
Nie lękajcie się tego trybu!
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025