Zombicide: Black Plague (R. Guiton, J.-B. Lullien, N. Raoult)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Zombicide: Black Plague
Pytanie odnośnie instrukcji Portalu do Zombicide Black Plague w której jest taki przykład:
Silas strzela ze swoich dwóch Kuszy powtarzalnych
do trzech Szwendaczy towarzyszących Spaślakowi i zalicza pięć
trafień. Pierwsze trzy strzały wystarczają do wyeliminowania
Szwendaczy. Dwa pozostałe ciosy trafiają w Spaślaka, jednak
nie likwidują go na miejscu, ponieważ Kusza powtarzalna zadaje
jedynie 1 Obrażenie .
Moje pytanie: jeżeli dwa trafią w spaślaka któremu potrzeba 2 obrażeń żeby zginął to czemu nie ginie ? Czemu dwa strzały zadają 1 obrażenie ?
jedynie 1 Obrażenie .
Moje pytanie: jeżeli dwa trafią w spaślaka któremu potrzeba 2 obrażeń żeby zginął to czemu nie ginie ? Czemu dwa strzały zadają 1 obrażenie ?
-
- Has thanked: 60 times
- Been thanked: 89 times
- Kontakt:
Warto napisać stronę w instrukcji ale znalazłem.Gari pisze:Pytanie odnośnie instrukcji Portalu do Zombicide Black Plague w której jest taki przykład:
jedynie 1 Obrażenie .
Przeczytaj przykład z opisem powyżej i to powinno wyjaśnić sprawę:
• Abominacje muszą otrzymać 3 Obrażenia (lub więcej), aby
zginąć. Ponieważ w podstawowej wersji gry Zombicide: Czarna
Plaga nie ma broni, która zadaje 3 Obrażenia, musicie zniszczyć
potwora używając Smoczego Ognia (patrz strona 35) lub
może tego dokonać Samson używając Broni do walki wręcz,
zadającej 2 Obrażenia w połączeniu z jego Umiejętnością
walki wręcz, dającą +1 Obrażenie.
PRZYKŁAD: Silas strzela ze swoich dwóch Kuszy powtarzalnych
jedynie 1 Obrażenie.
Wygląda na to, że nie liczy się sumaryczna ilość obrażeń z broni tylko jej skuteczność (obrażenia) czyli jeżeli byś strzelał z dwóch kusz (obrażenie 1) do Spaślaków i uzyskał 5 trafień to nie zabijesz żadnego bo muszą dostać 2 trafienia (czy otrzymać trafienie z broi kótra zadaje 2 obrażenia) - "od razu"
-
- Has thanked: 429 times
- Been thanked: 194 times
Mówiąc krótko, zamiast dwa czy trzy razy go „pogilać” trzeba mu sprzedać konkretnego gonga na raz 

Niegdyś Azazelek, narodzony na nowo jako Kal-El83 ;)
Dziękuje za odpowiedzi.
Oznacza to że , Spaślak musi otrzymać 2 obrażenia pochodzące z jednego źródła. Musi otrzymać jedno trafienie z siłą 2 aby go zabić
Wszytko jasne
Oznacza to że , Spaślak musi otrzymać 2 obrażenia pochodzące z jednego źródła. Musi otrzymać jedno trafienie z siłą 2 aby go zabić
Wszytko jasne

- YoYo
- Has thanked: 48 times
- Been thanked: 45 times
- Kontakt:
Czy ktos wie czy Portal Games rowniez zajmie sie spolszczeniem appki do Czarnej Palgi?
https://boardgamegeek.com/thread/178641 ... -available
https://boardgamegeek.com/thread/178641 ... -available
- Skryty Planszoholik
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 3 times
cześc,
czy ktoś mógłby napisać czy ta wersja sklepowa PL Czarnej Plagi to jest gra w pełni kompletna? Pytam bo widzę że jest do tego masa dodatków na bgg, a za tą cenę wolałbym mieć jednak grę kompletną bez potrzeby kupowania dodatków na dłuższy czas.
dodatkowo: ile trwa pojedyncza rozgrywka (czy to zależy od scenariusza?) i jak gra śmiga na 2 osoby?
z góry dzięki za odpowiedzi
czy ktoś mógłby napisać czy ta wersja sklepowa PL Czarnej Plagi to jest gra w pełni kompletna? Pytam bo widzę że jest do tego masa dodatków na bgg, a za tą cenę wolałbym mieć jednak grę kompletną bez potrzeby kupowania dodatków na dłuższy czas.
dodatkowo: ile trwa pojedyncza rozgrywka (czy to zależy od scenariusza?) i jak gra śmiga na 2 osoby?
z góry dzięki za odpowiedzi
Skompletowanie wszystkiego chyba mija się z celem. Gra była wydana poprzez kickstarter, więc jest miliard małych dodatków, które dostali tylko Ci co kupili przedpremierowo i nie są już dostępne. W Zombicide nie grałem, ale sporo czytałem i zastanawiałem się, czy gra warta jest swojej ceny. Ludzie piszą, że Zombicide + Wulfsburg to najlepszy zestaw. Jest również Bosses Abomination i Deadeye Walkers, ale nie wiem czy portal to wyda. Reszta to już przerost formy nad treścią.
-
- Has thanked: 29 times
- Been thanked: 71 times
W podstawkę da się grać bez dodatków, niczego jej nie brakuje. W pudełku jest 10 scenariuszy ale na stronie gry znajdziesz kolejnych chyba 15. Do tego sporo scenariuszy fanowskich.Skryty Planszoholik pisze: ↑26 mar 2018, 09:36 czy ktoś mógłby napisać czy ta wersja sklepowa PL Czarnej Plagi to jest gra w pełni kompletna? Pytam bo widzę że jest do tego masa dodatków na bgg, a za tą cenę wolałbym mieć jednak grę kompletną bez potrzeby kupowania dodatków na dłuższy czas.
Dodatki to:
Potwory: ptaki, łucznicy itd urozmaicające rozrywkę ale nie wnoszą jakiś ekstra bonusów.
Bohaterowie w zbiorczym pudle z kartami dodatkowych przedmiotów.
Bohaterowie zaprojektowani przez innych autorów z branży ale z tego co znalazłem info to niektórzy maja na starcie przegięte umiejętności i gra robi się za prosta.
Dodatkowe kafle mapy które możesz wykorzystać tylko jak sam sobie tworzysz mapę. Żaden oficjalny scenariusz ich nie wykorzystuje a fanowskiego też takiego nie nalazłem.
Jedynie czego mi brakuje w podstawce to więcej specjalnych przedmiotów. Są niestety tylko 2. Pewnie z czasem trzeba będzie dokupić dodatek który to uzupełni.
W podstawce jest 6 bohaterów i zawsze 6 bierze udział w grze. Do tej gry łącznie można chyba kupić 50 bohaterów (ocalałych). Dla mnie to przesada. Pewnie dla urozmaicenia przydało by się kilku więcej ale ja jakiś czas pomyślę o dokupieniu kolejnych.
Podsumowując podstawka to kompletna gra a żaden z dodatków nie wnosi niczego takiego że trzeba go mieć. Po prostu urozmaicają rozgrywkę.
-
Zapomniałem o Wulfsburgu który ma dosyć korzystny stosunek ceny do ilości dodatkowych komponentów: bohaterowie, nowe potwory, nowe kafle mapy, nowa księga scenariusza, nowe przedmioty chyba też specjalne. Do Wulfsburg na stronie gry jest te dodatkowa księga scenariuszy.
-
Scenariusze są od 1 do 3 godzin. Ja gram na 2 osoby. Wtedy każdy gracz kieruje 3 bohaterami.Skryty Planszoholik pisze: ↑26 mar 2018, 09:36 dodatkowo: ile trwa pojedyncza rozgrywka (czy to zależy od scenariusza?) i jak gra śmiga na 2 osoby?
Mi taka rozgrywka odpowiada. W swojej rundzie masz sporo rzeczy do zrobienia. Na 3 osoby też pewnie było by ok.
W podstawce jest z tego co pamiętam 9 scenariuszy + tutorial, w Wulfsburgu chyba tak samo. Ale CMON ciągle dokłada nowe scenariusze na swojej stronce,
a teraz nawet widzę że dorzucili dwie krótkie kampanie (https://zombicide.com/en/black-plague-quests/). Także o to nie ma co się martwić.
a teraz nawet widzę że dorzucili dwie krótkie kampanie (https://zombicide.com/en/black-plague-quests/). Także o to nie ma co się martwić.
Wulfsburg jest dodatkiem do Czarnej Plagi.
Żyjemy po to, żeby wytwarzać łupież.
-
Jesteśmy w wątku Black Plague więc rozmowa chyba dotyczy tej gry

Podstawka - 10 scenariuszy
Wolsburg - 10 scenariuszy
Od wydawcy dodatkowo 21 scenariuszy
https://zombicide.com/en/black-plague-quests/
Tutaj jest jeszcze 29 scenariuszy do podstawki
http://zombicide-scenarios.com/?tileset=BP
i 13 do Wolfsburg
http://zombicide-scenarios.com/?tileset=WB
Razem 83 scenariusze. Widziałem też jakieś scenariusze na BGG ale nie wiem czy wszystkie są na tej stronie czy na BGG można znaleść coś jeszcze.
Tutaj trochę zawyżyłeś. http://zombicide-scenarios.com zbiera scenariusze z różnych miejsc. Są tam głównie scenariusze, które wymieniłeś wcześniej.
Nie spodziewaj się zbyt wielkiego tła fabularnego. Po prostu zombie atakują i każda misja to walka. Trochę zagadki na planszy, sporo losowości, epickie obrony i chwalebne śmierci.
Żyjemy po to, żeby wytwarzać łupież.
-
Faktyczniekali pisze: ↑26 mar 2018, 11:38Tutaj trochę zawyżyłeś. http://zombicide-scenarios.com zbiera scenariusze z różnych miejsc. Są tam głównie scenariusze, które wymieniłeś wcześniej.

Jednak misje wymagają trochę strategi. Nie da się ich przejść na pałę. Czasami trzeba się uzbroić po zęby, czasami szybkie zbieranie celów i ucieczka jest skuteczniejsza.
A ja mam pytanie, bo zastanawiam sie nad będącym w przedsprzedaży polskim wydaniem Z:BP od Portalu. Jak to jest, że można go zamowić w granicach 280 zł, a używki poprzednich wersji Zombicide potrafią chodzić w znacznie wyższych cenach (o wydaniach KS z dodatkowymi celami nie wspomnę). Aż taka różnica w jakości komponentów w wersjach na nasz rynek, czy po prostu pierwsze wydania gry dorobily sie wartosci "kolekcjonerskiej"? 

-
Wartość kolekcjonerska. Wcześniejsze polskie wydanie zombicide na pewno nie będzie wznawiane.
Zombicide Black Plague po polsku jest identyczne z wydaniem angielskim w wersji sklepowej.
Zombicide Black Plague po polsku jest identyczne z wydaniem angielskim w wersji sklepowej.
Chciałem jeszcze zapytać o ilość graczy. Generalnie z tego co wyczytałem to od 1-6 przy czym przy mniejszej liczbie każdy gracz kontroluje wiecej niz jednego bohatera tak? To spoko opcja dla 2-3 graczy, bo każdy ma pod sobą tyle samo figurek. A co przy 4-5 graczach? Czy wówczas jedyna opcja to asymetria- czyli przykładowo ja i kolega Mietek ciśnieniemy dwoma bohaterami, a reszta przy stole ma po jednym? Chyba, że działa to jakoś inaczej i da rade scenariusz pocisąć mniejsza liczbą postaci.
No to jeszcze musze sie pobić z myślami czy zamawiać czy nie. Z jednej strony gra sie dziewczynie podoba i w sumie w duecie da rade ciekawie pograć, ale z drugiej strony mam też 4 osobową ekipę, ktora na by nie zdzierżyla, że ktoś grałby wiekszą ilością postaci
Chyba musiałbym jakaś tabelkę dyzurow zrobić

Chyba musiałbym jakaś tabelkę dyzurow zrobić

Oki własny egzemplarz zamówiony
Naszła mnie jednak jeszcze jedna mała refleksja. W opisie podstawki jest tylko 9 kafli terenu. Czy to aby nie mało? W sensie czy wszystkie scenariusze nie rozgrywają sie w prawie takich samych lokacjach przez co areny walk z zombie szybko sie ogrywają...

Naszła mnie jednak jeszcze jedna mała refleksja. W opisie podstawki jest tylko 9 kafli terenu. Czy to aby nie mało? W sensie czy wszystkie scenariusze nie rozgrywają sie w prawie takich samych lokacjach przez co areny walk z zombie szybko sie ogrywają...