Neuroshima Hex! (Michał Oracz)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Lucf
Been thanked: 1 time

Re: Neuroshima Hex jako te ciepłe bułeczki ;-)

Post autor: Lucf »

No! :) nareszcie ktoś mi napisał że tylko w jedynce była druga strona:) Sztefan - wiem, ze zwykle druga strona planszy jest niezadrukowana :) ALE WŁAŚNIE z tego powodu zainteresowal mnie ten bajer.

Czyli wychodzi na to, ze mad bomber był do 2.0, ale można go bylo uzywać do normalnej gry,

Co do samej planszy, mi podoba się bardziej ta z eedycji 2.0/2.5 ---> jeśli zapowiadają jakieś dodatki, to na pweno będzie dało się grać "poza planszą" tzn , poza głównym polem. Ne jedynce będzie trudniej.

Dzięki za wytłumaczenie terminu "wpraska" - użyteczna rzecz - żetony się nie rozwalą jak w moim staryyyyym Magicznym Mieczu. Dziwne , że tego nie dali już w 2.0. Ale to w sumie szczegóły.
Jeśli nie ma jakichś rewelacji w 2.5 to chyba zaoszczędzę. Swoją drogą , jak widzialęm na screenach owe "krzywe wydruki" są krzywe o jakieś 1-2 milimetry..... :| ja rozumiem manię.... ale całe szczęście mnie nie ogarnęła ... jescze ;)

PS
Dodatkowo nadruki boczne w 2.0 pozwalają lepiej się wczuć w klimat postapo.
Awatar użytkownika
steady

Post autor: steady »

Lucf pisze:Dzięki za wytłumaczenie terminu "wpraska"
Dla ścisłości: "wypraska".
Dabi

Post autor: Dabi »

eśli nie ma jakichś rewelacji w 2.5 to chyba zaoszczędzę. Swoją drogą , jak widzialęm na screenach owe "krzywe wydruki" są krzywe o jakieś 1-2 milimetry..... :| ja rozumiem manię.... ale całe szczęście mnie nie ogarnęła ... jescze ;)

PS
Dodatkowo nadruki boczne w 2.0 pozwalają lepiej się wczuć w klimat postapo.
Edycja 2.0 ma też błąd w w żetonach jednej armii

Czyni najmocniejszą armię jeszcze mocniejszą :P

Ja bym wybrał kupując w tym momencie 2.5

A jak to jeszcze nie zadowala to poczekać na edycję Z-man która będzie niewiadomo kiedy :)
Lucf

@Dabi:
Właśnie, co ma być w tej edycji Z-mana? :|
Wchodze na Rebela a tam nic - chyba jescze nawet nie rozpakowali tej 2.5

tak w ogóle to bym zagrał w neuro przed kupnem, bom się tak napalił [tak na 60%] a nawet nie grałem

_____
co do armii , to nie wiedzialem o tym blędzie.
Ale ostatnio widzialem kolo 10 różnych fanowskich armii, ciekawe , to jest dopiero gratka!
Tylko trochę kiepsko grać takimi płaskmi żetonami , z wydruku z kartki A4 :| Tak mam wydrukowaną Swit żywych trupow.
Choć może poszukam w różnych xerach - może tam będą drukować na grubym papierze :|
Dabi

@Dabi:
Właśnie, co ma być w tej edycji Z-mana? :|
Wchodze na Rebela a tam nic - chyba jescze nawet nie rozpakowali tej 2.5

tak w ogóle to bym zagrał w neuro przed kupnem, bom się tak napalił [tak na 60%] a nawet nie grałem
Sam jestem tego bardzo ciekaw. Na pewno będzie to dobre jakościowo wydanie sądząc po innych grach Z-Man ale jakiś innych informacji to niestety nie mam. A szkoda bo nawet z ciekawości bym rzucił okiem jak wyglądać będzie to wydanie.

Zagranie przez kupnem polecam ale akurat napalanie się na Hexa to jest słuszne podejście gra naprawdę jest dobra. Najważniejsze iż daje kupę zabawy i miło się skaluje (chociaż najlepiej imo grać 1 vs 1)
Awatar użytkownika
Don Simon
Moderator

Post autor: Don Simon »

Lucf pisze: tak w ogóle to bym zagrał w neuro przed kupnem, bom się tak napalił [tak na 60%] a nawet nie grałem
Proponuje, bys kupil gre, zagral i sprzedal jak Ci sie nie spodoba.
Każdy może,prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczenie do krytyki, panie, tu nikomu tak nie podoba się.Tak więc z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie.
Awatar użytkownika
Sztefan
Has thanked: 4 times

Post autor: Sztefan »

Lucf pisze: Czyli wychodzi na to, ze mad bomber był do 2.0, ale można go bylo uzywać do normalnej gry,
Tak naprawdę z Mad Bomberem to trochę strzelam. Sam mam pierwszą wersję. Drugą edycję tylko widziałem.

Mad Bomber napewno był rozdawany na jednym z Pionków. I przez pewien czas dodawany do każdego zamówienia w sklepie Portalu. Nie wiem czy i ewentualnie w jaki sposób jest dostępny teraz.

Co do zagrania, to jak jesteś z większego miasta, to pewnie jest tam klub planszówkowy i ktoś na pewno ma Neuroshimę, chętnie przyniesie i pokaże.
shadowrun

Post autor: shadowrun »

Poczytałem sporo na temat tej gry i w efekcie wylądowała u mnie w domu! Jeszcze nie miałem okazji jej rozpakować nawet. Kierując się opiniami graczy doszedłem do wniosku że tyle osób nie może się mylić! :) Jak zagram to podzielę się swoją opinią.
Awatar użytkownika
Wladek

Post autor: Wladek »

A ja mam prośbę do właścicieli edycji 2.5. Mianowicie: czy ktoś mógłby zamieścić zdjęcie tych czterech bonusowych najemników i opisać zasady na jakich są oni wprowadzani do gry?
Awatar użytkownika
Sztefan

Jak wyglądają to można zobaczyć w reklamie w ŚGP ;) Wygląda na to, że to po prostu po zwykłej jednostce. Pewnie może ich używać armia, która normalnie nie ma takiej jednostki.

Co do apelu do posiadaczy wersji 2.5 to mogą też potwierdzić, czy zawartośc jest rzeczywiście taka jak tu opisujemy ;)
loreciak

Post autor: loreciak »

Trzecie wydanie gry i kolejny raz niejasności dotyczące jednostek Borgo. W instrukcji wydania 2.5 w opisie jednostek przy Siłaczu znajduje się opis -Super Mutant (x1), a przy Super Mutancie - Siłacz (x2). Jak, to w końcu ma być, bo już się gubię ?
Awatar użytkownika
Sztefan

Tak samo jest w pierwszej edycji, czyli jest o.k. (zakładając, że ilość poszczególnych żetonów zgadza się z opisem w instrukcji ;)
Dabi

Ponoć został poprawiony ten błąd właśnie i teraz super mutant jest super mutantem tak jak być powinno

I dobrze bo Borgo naprawdę niepotrzebuje mieć większej przewagi nad resztą :)
Lucf

OK! Zdecydowałem się zakupić Neuroshimę! :) Edycję 2.0 lub 2.5 - choć sklaniam się rqaczej do 2.5, jest tylko jedno "ale" które chciałbym sprawdzić przed kupnem - czy ma ktoś z Was skany/linka do REWERSÓW? Chciałbym je zobaczyć, i porownać [nawet tak z ciekawośći] bo jak pisze jeden z komentatorów na REBELu są inne, i ...gorsze,wg niego.

Notabene - gdzie było by najtaniej i najszybciej ? Bo jesli chodzi o Rebela to mimo iż mają towar za 80zł trzeba doliczyć 7zł przesyłki
Awatar użytkownika
Nataniel
Administrator
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Post autor: Nataniel »

Sugeruje wpisac pole "Skąd" w profilu :P
= Artur Nataniel Jedlinski | GG #27211, skype: natanielx =
= Festiwal gier planszowych w Gdyni - GRAMY! =
Maciejek

Post autor: Maciejek »

Witam

Mam zamiar dość tanio kupić od znajomego NHex w wersji 2, jednak gdzieś mu się podziała instrukcja. Czy jest gdzieś dostępna instrukcja polskojęzyczna do NHex w tej wersji? Znajduję jedynie instrukcję dla wersji pierwszej, jednak niezgodność wyglądu trochę może przeszkadzać, szczególnie jak będę chciał zagrać z kimś nowym :?

Pozdrowionka
Awatar użytkownika
Mordeczka
Been thanked: 3 times

Post autor: Mordeczka »

Oto wpadła mi w rączki wersja Neuroshimy na rynek chiński :wink:. Swoją drogą, ta gra chyba od samego początku powinna tak wyglądać, co najmniej tak :wink: .

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
janekbossko
Has thanked: 25 times
Been thanked: 28 times

Post autor: janekbossko »

:shock:
dla mnie bomba !!

tylko troche ten kolor razi...malo neuroshimowy :twisted:

a wracajac do wersji widac dodatek ni bedzie do tego wydania bo plansza jakas mala :) ale...przynajmniej jest gdzie zetony trzymac...ogolnie ladnie to wyglada i jak patrze na swoj pierwszy egzemplarz to az sie lezka w oku kreci
Lucf

SZOK! Mordeczka skąd Ty to masz ?! KAPITLNE pudlo! Ale widze, że znaczniki jescze z czasów 1 edycji - a to konkretne wydanie z którego roku? Z ebaya kupiles? :) Drogo?.. Ja właśnie nabyłem edysję 2.5 i jak patrzę na te czaderskie rewersy z czasów 2.0 i 1ki to mnie szlak trafia! :/ Najgorsza rzecz w 2.5 to BEZNADZIEJNE rewersy ... a tu widzę miód! MIÓD!!!!! Jak dla mnie ideał byłby wtedy gdyby z edycji 2.5 wyciąć nowe rewersy, dać te stare, i do najemnikow dodać jescze parę zapasowych żetonów, a wszystko zamknąć w chińskim pudle :)))

W sumie da się zrobić! Tylko trzeba kupic edycje: chinską, 2.0 i 2.5 - hehe
Cheww

Post autor: Cheww »

Osz ty w...!
Ja dziękuję!
Cudo! Skąd to wziąłeś? Nawet Święty Mikołaj tego nie ma...!
Rzeczywiście, znaczniki z 1 edycji... Ale pudełko poraża!
Awatar użytkownika
MichalStajszczak
Has thanked: 545 times
Been thanked: 1607 times
Kontakt:

Post autor: MichalStajszczak »

Lucf napisał:
Jak dla mnie ideał byłby wtedy gdyby z edycji 2.5 wyciąć nowe rewersy, dać te stare, i do najemnikow dodać jescze parę zapasowych żetonów, a wszystko zamknąć w chińskim pudle
To jest zaplanowane dopiero od wydania 7.0 :twisted:
Ostatnio zmieniony 30 sie 2008, 11:29 przez MichalStajszczak, łącznie zmieniany 1 raz.
Lucf

jesli chodzi o wydanie 2.5 mogę powiedzieć z doświadczenia egzemplarza:
REWERSY to najwiekszy bład tego wydania :( chciałbym miećrewersy z 2.0 - czyli jeden wielki znak danej armii. W 2.5 jest kilknanascie znakow polaczonych w typową"siatkę".

Najwiekszy plus to najemnicy - bardzo prosty,ale ciekawy pomysł! Pytanie tylko czy każda partia ma swojego , określonego najemnika [tego,który był w "zgrzewce" danej armii], czy mozna losowo wybierać....

i część żetonów jest LEKKO przesunięta, bardzo lekko.
Awatar użytkownika
Mordeczka

Cheww pisze: Cudo! Skąd to wziąłeś? Nawet Święty Mikołaj tego nie ma...!
Rzeczywiście, znaczniki z 1 edycji... Ale pudełko poraża!
Cóż, zbyt mocno odrzucała mnie szata graficzna wydania 1.0 co dało mi motywację do tego opracowania. Trochę cierpliwości i pracy mnie to kosztowało, ale mam teraz wydanie najbardziej mi odpowiadające (znaczniki ~1.0, grafika 2.*, rewersy 1.0/2.0, pudełko 7.0 :wink: ). Odnośnie pudełka to nie mam nic przeciwko aby tak była wydana wersja 3.0 :lol:
Awatar użytkownika
Wladek

Post autor: Wladek »

Ciekawe tylko czy wydanie chińskie jest na licencji Portalu... :wink:
Awatar użytkownika
Mordeczka

Wladek pisze:Ciekawe tylko czy wydanie chińskie jest na licencji Portalu... :wink:
No skoro im już raz zapłaciłem za coś, czego forma mi niestety niezbyt odpowiadała i przerobiłem to na pasującą dla mnie wersję (z planowanym wykorzystaniem jedynie na własny użytek), to raczej na tym nie stracili :wink:

W ramach ewentualnej rekompensaty pozwalam na wykorzystanie pomysłu na opakowanie :wink:
ODPOWIEDZ