Horror w Arkham: Gra karciana / Arkham Horror: The Card Game LCG (N. French, M. Newman)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 3 times
-
- Has thanked: 26 times
- Been thanked: 182 times
Re: Arkham Horror: The Card Game (Horror w Arkham: Gra karci
Się dawno nie wypowiadałem, to się wypowiem: podoba mi się mechanizm katakumb z ostatniego scenariusza ("The Pallid Mask"/"Blada maska"). Wiem, że to głupie, ale na tym schemacie można by zbudować wiele przestrzennych dungeon-crawlerów, a może już zbudowano...? Drugi rok z rzędu moje upodobanie nie słabnie, a Carcosa w kampanii robi takie rzeczy, które szalenie mi się podobają, choć znów, po kilku razach będzie można na chłodno zaplanować drogę najmniejszego oporu, tak że pewne decyzje w optymalnej grze nie będą zwyczajnie decyzjami - ale tych kilka pierwszych rozgrywek całej kampanii będzie bardzo, bardzo ciekawa.
Bardzo dziwny przypadek ulepszonej karty "scrying" za 3 p.doświadczenia:
https://arkhamdb.com/find?q=scrying&sor ... ilers=hide
Czyżby taktyka przerażania samego siebie miałaby być na tyle opłacalna, że opłaca się inwestować w takie "ulepszenie"?
https://arkhamdb.com/find?q=scrying&sor ... ilers=hide
Czyżby taktyka przerażania samego siebie miałaby być na tyle opłacalna, że opłaca się inwestować w takie "ulepszenie"?
- Trolliszcze
- Has thanked: 70 times
- Been thanked: 1043 times
Przeoczyłeś fakt, że wersja darmowa wymaga zużycia akcji, a wersja ulepszona nie - co czyni ją znacznie potężniejszą (pomijając już tę zyskaną akcję, wersji ulepszonej można używać w każdej sytuacji, w zwarciu z wrogiem, we wszelkich okienkach akcji poza swoją turą itd.).
patrzyłem i nie zobaczyłem
w takim razie karta crazy good

Też się na tym złapałem (po prostu nie pamiętałem, że wersja poprzednia ma to jako akcję).gocho pisze:patrzyłem i nie zobaczyłemw takim razie karta crazy good
A teraz to zacna karta.
-
- Been thanked: 3 times
-
FAQ przeczytałem dość pobieżnie, ale wydaje mi się, że chyba wszystko co wymagało uwzględnienia, zostało uwzględnione. Ktoś wyłapał jakieś braki?Wincenty Jan pisze:http://galakta.pl/horror-w-arkham-faq-i ... -kampanii/
A co do dziennika kampanii, to akurat duża radość. Czekaliśmy na to trochę, choć roboty przy tym nie było chyba zbyt wiele... No ale dobrze mimo wszystko to zobaczyć - teraz można sobie wreszcie wydrukować całość w takiej formie, jaka komu pasuje i można zapomnieć o tej harmonijce z małych pudełek.
-
Czy można lepiej zacząć tydzień, niż od spoilerów nowych kart gracza z nadchodzącej paczki "Black Stars Rise"...?
Spoiler:
W tej paczce najbardziej mnie bawi krąg ochronny lvl 2 - IMO o wiele lepszy niż lvl 5
, reszta katy faktycznie super, jeszcze ciężej będzie złożyć talię ... tyle fajnych kart 

Horror w Arkham LCG na FB https://www.facebook.com/groups/1656455741348152/
Horror w Arkham LCG na Discord https://discord.gg/AEbARQx
-
A mnie akurat ta karta nie bawi tak bardzo, bo różnica pomiędzy wersją podstawową jest oparta jedynie na tym, że można jej użyć dla innego badacza - co normalnie może interesować jedynie kogoś, kto chce grać supportem. Klasycznym supportem mistykiem jest Jim, a z postaci które mają mistyka jako drugą klasę, mówimy tu o Daisy i Sefinie. Z tych dwóch to właśnie ta druga może być bardziej zainteresowana ulepszonym kręgiem - głównie dlatego, że to jest wydarzenie.
Mój problem polega tylko na tym, że nie zbudowałem NIGDY talii opartej w całości na supporcie, bo taka specjalizacja zdaje się nie sprawdzać na dwie osoby - klasyczny problem barda: dobry w większej grupie, w mniejszej mało przydatny.
Mam wrażenie że wraz z końcem tego cyklu wyklaruje się kilka sposobów gry, które do mnie nie przemawiały tak silnie, a teraz z nowymi chęciami dam im ponownie szansę. Kto wie, być może już wkrótce sam dołączę do klubu psychofanów Królowej Wendy...?
Mój problem polega tylko na tym, że nie zbudowałem NIGDY talii opartej w całości na supporcie, bo taka specjalizacja zdaje się nie sprawdzać na dwie osoby - klasyczny problem barda: dobry w większej grupie, w mniejszej mało przydatny.
Mam wrażenie że wraz z końcem tego cyklu wyklaruje się kilka sposobów gry, które do mnie nie przemawiały tak silnie, a teraz z nowymi chęciami dam im ponownie szansę. Kto wie, być może już wkrótce sam dołączę do klubu psychofanów Królowej Wendy...?
No ja czesto lubie grac Daisy na badanie / support i dziala to super. Glownientaki build mam na 3 badaczy. Gdziecw 2giej połowie kampani pewnie znajde miejsce na krag lvl 2. Karty supportowe u seekera i mistyka bardzo fajnie działaja ale wiadomo ze nie jak sie gra solo.
Z innej beczki to dzis musze sprawdzic w boju Normana, wyglada ze ma potencjal pod solo gre.
Z innej beczki to dzis musze sprawdzic w boju Normana, wyglada ze ma potencjal pod solo gre.
Horror w Arkham LCG na FB https://www.facebook.com/groups/1656455741348152/
- Goldberg
- Has thanked: 82 times
- Been thanked: 177 times
Z czego ta skrzynka i jak zrobione?
No właśnie jest jakiś insert do HwA? Bo ponoć te od geekmoda są albo za małe albo za duze....
No właśnie jest jakiś insert do HwA? Bo ponoć te od geekmoda są albo za małe albo za duze....
A w "kirche" co ja mam? Cztery gołe ściany i tak pusto jakby się miał interes za chwilę zlikwidować! Pastor gada jakieś rzeczy o piekle nieprzyjemne, a czy ja idę do kościoła żeby się denerwować?; Moryc "Ziemia Obiecana"
-
- Been thanked: 6 times
Skrzynka kupiona z allegro za około 25 zł, przegródki zrobione z płyt kartonowo piankowych. Skrzynia pomalowana bejca i lakierem. Napis wypalony za pomocą zwykłej "wypalarki/lutownicy" do drewna.Z czego ta skrzynka i jak zrobione?
Za jakiś czas wrzucę zdjęcia jak prezentuję się skrzynia z elementami wewnątrz.
- Goldberg
wymiary skrzynki?
I jeszcze pytanko - jest jakas strona zbiorcza z polskimi fan made scenariuszami?
I jeszcze pytanko - jest jakas strona zbiorcza z polskimi fan made scenariuszami?
A w "kirche" co ja mam? Cztery gołe ściany i tak pusto jakby się miał interes za chwilę zlikwidować! Pastor gada jakieś rzeczy o piekle nieprzyjemne, a czy ja idę do kościoła żeby się denerwować?; Moryc "Ziemia Obiecana"
- Munchhausen
- Has thanked: 170 times
- Been thanked: 139 times
Strony z fanowskimi scenariuszami nie ma, bo samych scenariuszy w naszym języku jest raczej niewiele - kojarzę tylko kampanię "Kiedy sny stają się rzeczywistością" oraz tłumaczenie "The Collector" na BGG, które jednak posiada spory błąd (widać fani wzorują się na Galakcie), bo pierwsza karta agendy i aktu mają ten sam tekst, więc brakuje połowy wprowadzenia.
Czy w przypadku tego LCG muszą być 2-core sety czy 1 wystarcza na początek ?
- Goldberg
.......ocho......zadałeś drażliwe pytanie , ile ludzi tyle odpowiedzi.
Ja w HwA gram sam (jednym albo dwoma badaczami) - do takiej gry jeden core mi w zupelnosci starczyl i bawilem sie dobrze. Z czasem kupowalem dodatki i gdzies po wydaniu ekspresu kupilem drugi jakos w miare okazyjnie....
Jesli zamierzasz grac jednym max dwoma badaczami jeden core ci starczy.
Taki tam deck Daisy na pojedynczym cs; https://arkhamdb.com/decklist/view/672/ ... -daisy-1.0 polecam!
Ja w HwA gram sam (jednym albo dwoma badaczami) - do takiej gry jeden core mi w zupelnosci starczyl i bawilem sie dobrze. Z czasem kupowalem dodatki i gdzies po wydaniu ekspresu kupilem drugi jakos w miare okazyjnie....
Jesli zamierzasz grac jednym max dwoma badaczami jeden core ci starczy.
Taki tam deck Daisy na pojedynczym cs; https://arkhamdb.com/decklist/view/672/ ... -daisy-1.0 polecam!
Jak w każdym LCG - na początek dwa, potem starcza jeden.
A ja mam pytanie - czy jest gdzieś aktualna lista błędów polskiego wydania?
A ja mam pytanie - czy jest gdzieś aktualna lista błędów polskiego wydania?
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
- Goldberg
zapewniam cie ze do gry solo starcza jedentomb pisze:Jak w każdym LCG - na początek dwa, potem starcza jeden.
Jak na 2 graczy to jeden core set na początek starczy. Ale i tak ptoem kupisz drugi, nie przejmuj się.
- Goldberg
Panowie ponawiam pytanie o inserty do HwA - jakis od game geeka pasuje?
Nie jestem panem, ale odpowiemGoldberg pisze:Panowie ponawiam pytanie o inserty do HwA - jakis od game geeka pasuje?

Inserty do średnich pudełek LCG pasują. Sama mam takie dwa i bardzo dobrze się sprawują