przyłączam sie do pytania, bo żeby to były tylko karty

przyłączam sie do pytania, bo żeby to były tylko karty
Trochę przeceniasz wagę informacji na forum/facebooku. Tutejsi użytkownicy stanowią procent całej społeczności hobby. I nie mam na myśli tylko graczy rodzinnych czy empikowych, osobiście znam kilkudziesięciu zapaleńców od eurosucharów po ciężkie ameritrashe, którzy nigdzie się nie udzielają i nie śledzą newsów, po prostu spotykają się i grają w gryJareks1985 pisze: ↑13 lip 2018, 11:26 jak ma się wyczerpać nakład, skoro, wszyscy napaleńcy co kupić chcieli już kupili i teraz bardziej lub mniej żałują, a Ci co rozważali a wiedzą o błędach, czekają na drugą edycje.
To niestety jest błędne koło, w które wkręciła się Galakta, kilkoma swoimi tytułami, tak jest i teraz z Inisem Portala. Nikt nie kupi gry z błędami, wiedząc o nich i tak naprawdę, aby gra dalej dobrze się sprzedawała, Portal MUSI wypuścić poprawione karty. Inaczej z czasem gra i jej sprzedaż umrze przedwcześnie śmiercią naturalną.
Dokładnie. Kupiłem, poprawiłem, gram.
Poprawione karty są w planachkonrad.rymczak pisze: ↑14 lip 2018, 16:46 Jeśli teraz powinni sprzedawać taniej to poprawione karty powinny być dodatkowo płatne, prawda?
HyhyDr. Nikczemniuk pisze: ↑14 lip 2018, 22:28Gdyby Inis został wydany przez (...) np. Galaktę (bez baboli)
Nie chcę tu broń borze nikogo bronić (choć przejrzystość informacji Portalu cenię mocno) ale co wydawca lokalizowanej edycji może zrobić skoro zgłosił problem oryginalnemu wydawcy i to jest tyle co może, teraz jest uzależniony od niego i jego dodruków. Przecież nie będzie drukował na lewo, umowa na to nie pozwala
Gdy kupujesz towar z wadą ukrytą to są trzy wyjścia:Dr. Nikczemniuk pisze: ↑14 lip 2018, 09:05 Mnie osobiście dziwi coś innego: towar wadliwy, powystawowy itd. sprzedawany jest w obniżonej cenie.
Ponieważ tekst na kartach jest integralną częścią gry, a faktem jest to że występują błędy i wydawca się do tego przyznał, to dlaczego taki towar nie jest sprzedawany po obniżonej cenie?
W jaki sposób? Co konkretnie mogą zmienić? Tak naprawdę wina leży po stronie osoby tłumaczącej karty i instrukcję oraz braku należytego nadzoru nad tym. Co ma z tym wspólnego umowa z Matagotem?Jareks1985 pisze: ↑15 lip 2018, 09:24 Wiem, że to nie zależy od Portala, ale może powinni zmienić umowę z Matagotem?
Świetne porównanie. Jak to u Ciebie bywa - oderwane od problemu.Dr. Nikczemniuk pisze: ↑14 lip 2018, 18:19Poprawione karty są w planachkonrad.rymczak pisze: ↑14 lip 2018, 16:46 Jeśli teraz powinni sprzedawać taniej to poprawione karty powinny być dodatkowo płatne, prawda?![]()
Wskaż mi ofertę sklepu o takiej treści: "Gra posiada babole ale wkrótce będzie można zamówić poprawione karty".
Albo wyobraź sobie sprzedawcę w sklepie rowerowym który tłumaczy klientowi że dziś kupi dziurawą dętkę a za miesiąc sklep wymieni ją na nową, a dziś w ramach sorry może dostać łatkę by załatać dziurę.![]()
Nie wiem jak u Ciebie, ale na naszej planecie nie tylko rynek planszowy tak ma.
Co mogą zrobić?, jeżeli nie są wstanie kontolować jakości tłumaczenia niech renegocjują umowę na dodruk kart tak aby mieć tę elastyczność i możliwość zlecenia dodruku w konkurencyjnej drukarni. Nawet na naszym rynku.W jaki sposób? Co konkretnie mogą zmienić? Tak naprawdę wina leży po stronie osoby tłumaczącej karty i instrukcję oraz braku należytego nadzoru nad tym. Co ma z tym wspólnego umowa z Matagotem?
Sam mam "Inis" w wersji PL. Dajemy radę z erratą i gramy, cierpliwie czekając na druk poprawionych talii.Takie wpadki się zdarzają wszystkim wydawnictwom. Ot choćby "Zimna Wojna" , "Zamki Szalonego Króla Ludwika" czy "Pory Roku", to tak pierwsze z brzegu przykłady jakie mi przyszły do głowy.
Jakby Twoja piekarnia była monopolistą to byś wpierdzielał przypalone bułki, aż by Ci się uszy trzęsły.Dr. Nikczemniuk pisze: ↑14 lip 2018, 22:28 Jak pójdziesz do piekarni i powiedzą ci że chleb dziś się nie udał, że spód trochę przypalony, to podziękujesz i pójdziesz do następnej piekarni.
........ i automatycznie jest monopolistą, nie ma konkurencji.
Oczy wypalone! O co chodzi w tej wypowiedzi?
Inis ponoć dobrze się sprzedał, stąd zapowiedź wydania dodatku do Inisa?, ja rozumiem, że Portal poprawił karty i wysłał do Matagota informacje o dodruku wraz z poprawionymi kartami, ale niestety musi poczekać na ruch Matagota, w kierunku zbiorowego zamówienia, a to najprawdopodobniej szybko nie nastąpi. Bo planowany dodruk, może się odbyć przy okazji druku dodatku, szacuje, ze karty najwcześniejszej zobaczymy w przyszłym roku
Oczy wypalone! O co chodzi w tej wypowiedzi?
Wracając do tematu. Portal często ma jakieś babole z kartami. Karty bestii do Robinsona są w innym odcieniu, 51 Stan MS doczekał się poprawki 5 kart, Inis z babolami... Wszyscy wiedzą, że Portal musi te karty poprawić i dokładać do pudełek, oraz rozesłać zainteresowanym, którzy kupili grę, a znaleźli błędy. Tylko dlaczego taka obsuwa? Szkoda opinii i kasy z niesprzedającego się Inisa.
Cytując klasyka - Wydawco Portalu - nie idźcie tą drogą!