Concordia - pytania, zasady
- Dr. Nikczemniuk
- Has thanked: 446 times
- Been thanked: 318 times
Concordia - pytania, zasady
Czy jest dozwolone poruszyć się-postawić domek-poruszyć się-postawić domek, czy jednak w pierwszej fazie wykonać ruch tyle ile mi przysługuje a następnie druga faza postawić domek/domki ?
Kto nie widzi ciemności, nie będzie szukał światła.
- kaimada
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 169 times
Re: Concordia
W instrukcji wprost jest napisane, że budowa domków następuje po zakończeniu ruchu wszystkich kolonistów.Dr. Nikczemniuk pisze: ↑11 gru 2018, 09:30 Czy jest dozwolone poruszyć się-postawić domek-poruszyć się-postawić domek, czy jednak w pierwszej fazie wykonać ruch tyle ile mi przysługuje a następnie druga faza postawić domek/domki ?
Re: Concordia (Mac Gerdts)
Mam parę pytań odnośnie kilku kwestii w zasadach.
1. Muszę wykorzystać wszystkie punkty ruchu, które mi przysługują z liczby kolonistów czy mogę użyć ich mniej?
2. Przy handlu muszę sprzedać surowiec żeby kupić kolejny? Czy mogę np. sprzedać 1, a kupić 2 lub żadnego nie sprzedać i tylko kupować?
3. Dalej odnośnie handlu. Jeśli sprzedaję jakiś zasób, to muszę pozbyć się wszystkich z tego typu czy mogę sprzedać tylko część?
1. Muszę wykorzystać wszystkie punkty ruchu, które mi przysługują z liczby kolonistów czy mogę użyć ich mniej?
2. Przy handlu muszę sprzedać surowiec żeby kupić kolejny? Czy mogę np. sprzedać 1, a kupić 2 lub żadnego nie sprzedać i tylko kupować?
3. Dalej odnośnie handlu. Jeśli sprzedaję jakiś zasób, to muszę pozbyć się wszystkich z tego typu czy mogę sprzedać tylko część?
- FortArt
- Has thanked: 46 times
- Been thanked: 23 times
- Kontakt:
1. Możesz mniej.
2. Trzy opcje masz do wyboru: A) 2 rodzaje kupujesz, B) 2 rodzaje sprzedajesz, C) 1 rodzaj sprzedajesz, a 1 kupujesz
3. Sprzedajesz ile sztuk chcesz, kupujesz ile chcesz (do limitu miejsc w magazynie)
2. Trzy opcje masz do wyboru: A) 2 rodzaje kupujesz, B) 2 rodzaje sprzedajesz, C) 1 rodzaj sprzedajesz, a 1 kupujesz
3. Sprzedajesz ile sztuk chcesz, kupujesz ile chcesz (do limitu miejsc w magazynie)
Tak, to prawda, że w planszówkach najważniejszy jest klimat - klimat planszy, pionków, żetonów, kart i kostek.
Drogie koleżanki i koledzy.
Powiedzcie mi prostą, zdaje się, rzecz.
Czy korzystając z kart Architekta bądź Kupca muszę wykonać drugą z dostępnych akcji (a co za tym idzie - przed zagraniem
karty muszę być pewien, że spełnię warunki)?
1) Przemieszczam kolonistów, a następnie muszę również zbudować domy, czy mogę jedynie ich przemieścić, a budować już nie muszę?
2) Biorę z banku 3 bądź 5 sestercji, a następnie muszę również dokonać transakcji handlowych, czy mogę jedynie wziąć monety, a handlować nie muszę?
3) I jeśli chodzi o sam handel. Muszę koniecznie wykonać dwie transakcje (sprzedaż, zakup bądź sprzedaż i zakup), czy mogę zdecydować się na jedną?
Czy korzystając z kart Architekta bądź Kupca muszę wykonać drugą z dostępnych akcji (a co za tym idzie - przed zagraniem
1) Przemieszczam kolonistów, a następnie muszę również zbudować domy, czy mogę jedynie ich przemieścić, a budować już nie muszę?
2) Biorę z banku 3 bądź 5 sestercji, a następnie muszę również dokonać transakcji handlowych, czy mogę jedynie wziąć monety, a handlować nie muszę?
3) I jeśli chodzi o sam handel. Muszę koniecznie wykonać dwie transakcje (sprzedaż, zakup bądź sprzedaż i zakup), czy mogę zdecydować się na jedną?
-
- Has thanked: 253 times
- Been thanked: 308 times
Pozwolę sobie odpisać, bo nie ma zakazu odpowiadania na pytania o zasady gierjrz8888 pisze: ↑20 paź 2019, 22:24 Drogie koleżanki i koledzy.

na półkach (S) errata do 1861/67 (K) 1817/USA
Wielkie dzięki za pomoc.kisiel365 pisze: ↑21 paź 2019, 08:06 Pozwolę sobie odpisać, bo nie ma zakazu odpowiadania na pytania o zasady gierKażda akcja jest dobrowolna. Można architektem przemieścić się bez budowania, a kupcem wziąć kasę i nic nie zrobić (tylko szkoda tury). Możesz zrobić transakcje DO dwóch rodzajów dóbr (0, 1 lub 2).
Odgrzewam temat trochę. Skąd pewność, że kupiec zezwala na handel DO dwóch rodzajów surowców?
Sam szukałem odpowiedzi na to pytanie i wydaje mi się że musi dokonać transakcji dla dwóch różnych typów
Sam szukałem odpowiedzi na to pytanie i wydaje mi się że musi dokonać transakcji dla dwóch różnych typów
-
- Has thanked: 1397 times
- Been thanked: 1672 times
Re: Concordia - pytania, zasady
Pytanko o zasady - jako posiadacz karty Prefectus Magnus odpalając produkcję w prowincji gdzie żeton bonusowego dobra jest już obrócony na sestercje jako, że de facto nie korzystam z tej karty nie przekazuję jej dalej, tak?
- seki
- Moderator
- Has thanked: 1236 times
- Been thanked: 1457 times
- helloween85
- Has thanked: 97 times
- Been thanked: 53 times
Taki ruch jest niedozwolony. W instrukcji jest zapis, że produkcję można odpalać tylko w aktywnych prowincjach.
A jeżeli wykorzystujesz kartę prefekta do zdobycia monet zamiast produkcji to wtedy karty Prefectus Magnus nie przekazujesz dalej (co najprawdopodobniej seki miał na myśli

Dzięki koledzy. Odnośnie odpalania prefecta i pobierania sestercji to było dla mnie jasne, że karta zostaje. Nie doczytałem natomiast, że nie można odpalać prefecta do produkcji w prowincjach gdzie nie ma żetonu bonusowego dobra a jest wyłożony żeton z sestecją.
-
- Has thanked: 61 times
- Been thanked: 153 times
Instrukcja do Rzym i Sycylia PL
https://drive.google.com/file/d/1Cu7rz6 ... drive_link
https://drive.google.com/file/d/1Cu7rz6 ... drive_link
Udostępnione na BGG polskie instrukcje, karty a czasem też żetony do:
Power Plants, Hands in the Sea, Triumph & Tragedy Atlantis Rising, Polis, Churchill, Yellow & Yangtze,
Tytani,Path of Glory, Concordia: Rzym i Sycylia oraz Balearica i Cyprus
Power Plants, Hands in the Sea, Triumph & Tragedy Atlantis Rising, Polis, Churchill, Yellow & Yangtze,
-
- Has thanked: 61 times
- Been thanked: 153 times
Instrukcja do Baleraica i Cypr czyli dodatek z targiem rybnym.
https://drive.google.com/file/d/1SOLrkF ... sp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1SOLrkF ... sp=sharing
Udostępnione na BGG polskie instrukcje, karty a czasem też żetony do:
- obo_bb
- Has thanked: 290 times
- Been thanked: 87 times
A ma ktoś może polską instrukcję do Egipt/Kreta?
Kupiłem wydanie międzynarodowe, ale przyszło en/de.
Edit:
Ok, znalazłem https://www.pd-verlag.de/WebRoot/HostEu ... L_b_kk.pdf
Kupiłem wydanie międzynarodowe, ale przyszło en/de.
Edit:
Ok, znalazłem https://www.pd-verlag.de/WebRoot/HostEu ... L_b_kk.pdf