Jan_1980 pisze: ↑28 sty 2019, 10:08
Pytanie do EUROGRANIE TEAM.
Szukam gry, która może zastąpić Terramisce.
Wymagania:
-eurogra
-im cięższa tym lepsza
-powtarzalność: ma to być gra na dziesiątki partii
czy jako eksperci od euraczy możecie mi coś polecić?
Żadni eksperci, zaledwie entuzjaści.
Domyślam się, że chodzi Ci o tytuł Terra Mystica? Najbardziej banalna odpowiedź to
Projekt Gaja, ale to pewnie wiesz. Grałem raz i miałem bardzo pozytywne odczucia. Regrywalność prawie nieskończona. W ten opis wpisywałbym też
Caylusa, ale to chyba masz. Moją perełką, którą zawsze będę polecać to
Vinhos, gra kompletna. Inne propozycje, gdzie zasad sporo, a regrywalności jeszcze więcej to: Pola Arle, Roll for the Galaxy, Puerto Rico, Uczta dla Odyna.
----------------------
Teotihuacan: City of Gods - czyli druga część Tzolkina albo jego następca albo cokolwiek związanego z tym. Ważne, że Włosi i tematyka podobna. Gra zdecydowanie przebiła starego i brzydkiego Tzolkina, ale niestety tylko pod względem graficznym. Mechanicznie (dla mnie) słabiej, kołderka już nie jest krótka, decyzje już nie są poważne, interakcja jeszcze mniejsza, czytelność bardzo (

) ucierpiała, satysfakcja z gry gdzieś znika po pierwszej rundzie. Bardzo irytująca jest czytelność planszy, bez przerwy o czymś się zapomina. Do tego mnóstwo dziwnych mini zasad i bonusów. Łatwy dostęp do surowców i co ciekawe drewno, kamień, jak i złoto jest tyle samo warte. Mam tutaj na myśli, że tak samo łatwo jest pozyskać złoto co drewno. Kakao jako waluta/jedzenie nie stanowi problemu. Występuje ogromna losowość w strategii na set collection masek. Bardzo dużo negatywnych spostrzeżeń wynika z dużych oczekiwań. Tzolkin wykreował wysoką poprzeczkę. Ze spektakularnych rzeczy to na pewno warto wymienić budowanie piramidy i ciekawy mechanizm podnoszenia kwalifikacji naszych workerów z finalnym ich uśmierceniem (uzyskanie profitu). Bardzo chciałem polubić tę grę i mieć w kolekcji jako perełkę obok Vinhosa... niestety po 3 partiach mam już dosyć.
Mombasa - powoli już klasyka. Piękna i niepowtarzalna gra. Mechanizmy są bardzo oryginalne, a klimat wylewa się na lewo i prawo.

Bardzo fajnie, że lokal wspomagał nas "odpowiednią muzyką" dla większego wczucia się. Niezmiennie bardzo dobra gra.
lacki2000 pisze: ↑28 sty 2019, 21:21
Czy to jubileuszowe spotkanie w piątek też będzie w Lochu? W takim wypadku chyba warto zarezerwować jakiś stolik. Właściwie w piątek to w każdym lokalu warto rezerwować.
Jutro powinno się wszystko wyjaśnić. Co do miejsca... będzie pewnie ankieta.