Grałem w ten wariant przyznam że jest dosyć w porządku ale chciałbym sprawdzić ten wariant gry od tego autora instrukcjiimssah pisze: ↑01 mar 2019, 11:00ależ zasad, polecam ten wariant i wykręcanie wynikukamski pisze: ↑01 mar 2019, 09:19 Czy ktoś mógłbym przetłumaczyć zasady gry jednoosobowej ?
https://www.boardgamegeek.com/filepage/ ... azul-v1pdf
https://www.youtube.com/watch?v=ouO5kU8BWF0
Azul - pytania i wątpliwości
Re: Azul
-
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 2 times
Cześć,
Mam pytanie związane z powrotem kafli do worka. Mianowicie, po ułożeniu kafli na ścianie i podliczeniu punktów kafle odkłada się na bok i dopiero jak zabraknie kafli w worku to się je wkłada tam z powrotem.
Myślicie, że to ma jakieś większe znaczenie jeśli po ułożeniu i podliczeniu wrzuci się je od razu do worka? Tzn. zamiast czekać aż kafle w worku się skończą po prostu dorzucać tam odrzucone kafle na bieżąco?
Dzięki!
Mam pytanie związane z powrotem kafli do worka. Mianowicie, po ułożeniu kafli na ścianie i podliczeniu punktów kafle odkłada się na bok i dopiero jak zabraknie kafli w worku to się je wkłada tam z powrotem.
Myślicie, że to ma jakieś większe znaczenie jeśli po ułożeniu i podliczeniu wrzuci się je od razu do worka? Tzn. zamiast czekać aż kafle w worku się skończą po prostu dorzucać tam odrzucone kafle na bieżąco?
Dzięki!
-
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 2 times
Cześć,
Dzięki!
Dzięki!
- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3712 times
- Been thanked: 3897 times
Owszem, ma znaczenie - pewne kafle moglyby sie nie pojawic w grze i zaburzyłoby to balans.superthulee pisze: ↑02 cze 2019, 21:05 Myślicie, że to ma jakieś większe znaczenie jeśli po ułożeniu i podliczeniu wrzuci się je od razu do worka? Tzn. zamiast czekać aż kafle w worku się skończą po prostu dorzucać tam odrzucone kafle na bieżąco?
Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
Cześć,
Mam pytanie: Co się dzieje w przypadku gdy gracz dołoży do magazynu płytki w kolorze który już ma ułożony w danycm rzęzie?
Czy to zanczy, że sobie blokuje już ten rząd do końca gry, czy płytki po ułożeniu całego magazynu traiają do puli?
Dzięki z góry
Mam pytanie: Co się dzieje w przypadku gdy gracz dołoży do magazynu płytki w kolorze który już ma ułożony w danycm rzęzie?
Czy to zanczy, że sobie blokuje już ten rząd do końca gry, czy płytki po ułożeniu całego magazynu traiają do puli?
Dzięki z góry
-
- Has thanked: 58 times
- Been thanked: 157 times
Jeżeli masz na myśli dokładnie w linii po lewej stronie planszy w rzędzie, gdzie kafel w danym kolorze już się znajduje, to nie może dojść do takiej sytuacji. Kafelki takie automatycznie lądują na podłodze (rzędzie z minusowymi punktami).
- Hardkor
- Has thanked: 1555 times
- Been thanked: 1130 times
- Kontakt:
1. Możesz nie dokładać do rzedu i dac do potluczonych
2. Tutaj akurat nie mam pojecia, osobiscie bym po prostu nadmiarowych juz nie liczyl na minus xd
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
- vincentblack
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 12 times
- Kontakt:
Nadmiarowych się już nie liczy, czyli maksymalnie można mieć 14 minusowych punktów w 1 rundzie.
- Gromb
- Has thanked: 932 times
- Been thanked: 412 times
Ale, czy to nie jest oczywiste? W końcu posiadasz znaczniki i zaczynając nowa turę odkładasz go na środek z automatu. Później, kto inny może go zdobyć.
Edit: Rozdział punktacja, ostatnie zdanie.
Edit: Rozdział punktacja, ostatnie zdanie.
The Corps Is Mother, the Corps Is Father
Pokonała mnie Azulowa instrukcja i nie mogę nawet rozpocząć gry...
Najpierw jest: "Jeśli w danej linii wzoru są już płytki, możesz do niej dokładać tylko płytki tego samego koloru" i to jest dla mnie jasne.
Ale chwilę później jest: "We wszystkich kolejnych rundach obowiązuje dodatkowa zasada, której musicie przestrzegać: nie wolno kłaść płytek danego koloru w linii wzorów, jeśli w odpowiadającym rzędzie na ścianie znajduje się już płytka tego koloru." I tu jest problem, bo przecież w każdym rzędzie są te same (wszystkie kolory). Czyli nie można dołożyć żadnego kafelka, bo obojętnie jaki kolor by nie był, jest on w rzędzie na ścianie.
Potem w instrukcji jest przykład, który dla mnie nie ma sensu:

Dlaczego Przemek może dołożyć w 1 albo 5 linii, skoro na ścianie w tych rzędach też są żółte płytki?
Najpierw jest: "Jeśli w danej linii wzoru są już płytki, możesz do niej dokładać tylko płytki tego samego koloru" i to jest dla mnie jasne.
Ale chwilę później jest: "We wszystkich kolejnych rundach obowiązuje dodatkowa zasada, której musicie przestrzegać: nie wolno kłaść płytek danego koloru w linii wzorów, jeśli w odpowiadającym rzędzie na ścianie znajduje się już płytka tego koloru." I tu jest problem, bo przecież w każdym rzędzie są te same (wszystkie kolory). Czyli nie można dołożyć żadnego kafelka, bo obojętnie jaki kolor by nie był, jest on w rzędzie na ścianie.
Potem w instrukcji jest przykład, który dla mnie nie ma sensu:

Dlaczego Przemek może dołożyć w 1 albo 5 linii, skoro na ścianie w tych rzędach też są żółte płytki?
- Dr. Nikczemniuk
- Has thanked: 446 times
- Been thanked: 318 times
Jak przypatrzysz się uważnie to zobaczysz że ich tam nie ma

Najlepiej będzie jak obejrzysz jakiś filmik z zasadami

Kto nie widzi ciemności, nie będzie szukał światła.
Za instrukcją:
Poza tym chciałbym zaznaczyć, że po podliczeniu punktów wszystkie płytki z podłogi odkłada się do pudełka.Jeśli wszystkie pola twojej podłogi są zajęte, odłóż chwilowo pozostałe rozbite płytki do pokrywki pudełka.
Więc szanse, że będziesz miał wszystkie miejsca podłogi zajęte jest mało prawdopodobne (ale jest możliwe), bo musiałbyś wziąć bardzo dużo kafelków na minus w trakcie jednej rundy. Jeśli jednak tak by się stało, to tak jak w instrukcji, te kafelki które się mieszczą umieszczasz na podłodze, a nadmiarowe odkładasz do pudełka. I tylko za te na podłodze dostaniesz ujemne punkty.
Re: Azul - pytania i wątpliwości
Głupie pytanie, bo gra jest stosunkowo prosta - mam wersję Czekoladową a teraz Witraże Sintry - czy w kolejnej turze pierwszym graczem jest ten kto wziął kafelek pierwszego gracza (ten z Jedynką) w poprzedniej rundzie?
- kurdzio
- Has thanked: 176 times
- Been thanked: 483 times
Re: Azul - pytania i wątpliwości
Hej.
Jeżeli z lewej strony układam kafelki i powiedzmy w czwartej i piątej linii mam po 2 kafelki tego samego koloru (czyli posiadam 2 niepełne linie w tym samym kolorze). Dobieram 4 kafelki w tym właśnie kolorze. Czy mogę w takim razie dołożyć 2 kafelki do linii 4 (tym samym mam ja pełną) oraz pozostałe 2 kafelki do linii 5?
Pozdrawiam
Jeżeli z lewej strony układam kafelki i powiedzmy w czwartej i piątej linii mam po 2 kafelki tego samego koloru (czyli posiadam 2 niepełne linie w tym samym kolorze). Dobieram 4 kafelki w tym właśnie kolorze. Czy mogę w takim razie dołożyć 2 kafelki do linii 4 (tym samym mam ja pełną) oraz pozostałe 2 kafelki do linii 5?
Pozdrawiam