Tak więc Phalanx ogłosił nową edycję Successors, z kampanią KS zaczynającą się a dwa tygodnie 26 tego miesiąca: LINK
W skrócie ogólnym założeniem gry jest rywalizacja "spadkobierców" Aleksandra Wielkiego po jego śmierci o jego imperium, a ogólna mechanika to "card-driven war game" a la Hannibal itp.
Ta edycja ma zobaczyć dużo zmian i udoskonaleń, począwszy od nowych grafik i miniaturek, zostaną również wprowadzone scenariusze do rozegrania, i będą też zmiany w mapie, kartach, jak i regułach, których zamierzeniem jest ułatwienie, usprawnienie i skrócenie rozgrywki, jak i jak pisze Phalanx "sprawić że będzie się wyróżniać na tle innych gier o podobnej tematyce"... czymkolwiek miało by się to objawić

Nowa edycja będzie grała od 2 do 5 graczy, a rozgrywka trwała około 90 - 120 minut.
Na razie tyle, nie ma nawet jeszcze własnej strony BGG.
Grałem w 3 ed, lata temu co prawda, ale pamiętam że i tematyka mi bardzo się podobała, i nadal podoba, i też sama rozgrywka była ciekawa, choć gra trochę niedopracowana, była nie jedna sprzeczność/niejasność w regułach. Taki tytuł z dużą ilością potencjału dla mnie.
Tak więc patrząc na to co Phalanx zrobił z Hannibalem, dla nas Successors 4 ed to coś w rodzaju "insta-buy"

----------
N.B. Niektórzy, bardziej zawzięci uczniowie i pasjonaci historii, pewnie zauważą iż główną grafiką jest tak zwany hełm "Koryncki" z okresu dość mocno poprzedzającego upadek imperium Aleksandra Wielkiego, tak mocno że w momencie śmierci Aleksandra w 323 pne był już raczej reliktem, ALE zanim podniesione zostanie larum Phalanx ma już gotową, i dość ciekawą, odpowiedź: LINK