Witam,
gram w "Pociągi" kawał czasu, a dopiero teraz przyszło mi do głowy pytanie - czy 4 startowe karty wagonów, które otrzymuje każdy gracz, są do wglądu przy wyborze początkowych biletów, czy nie?

Wydaje mi się, że instrukcja nie określa tego wprost, a nie wiem dlaczego, u nas nigdy nie patrzy się w te karty - coś czuję, że to jakaś moja nadinterpretacja, i w dodatku utrudnienie
A przeglądając ten wątek, przy okazji natknąłem się na problem budowania tuneli i nieco zgłupiałem. Chodzi o kwestię rozpoczętą tym postem (str. 4):
Axi0maT pisze: ↑14 kwie 2017, 08:00
Temat liczenia petli byl jak widze juz poruszany na tym forum, ale ze w zwiazku z tym ze na pierwszej stronie obrazek z przykladem jest juz nieaktualny to ciezko zdiagnozowac czego tycza sie odpowiedzi. Jako ze przy ostatniej domowej rozgrywce w Wsiasc do pociagu, doszlo do ostrych spiec na etapie liczenia punktow za najdluzsza trase to prosze Was o pomoc w wyklarowaniu zasad liczenia petli. Sytuacja jak na zalaczonym obrazku:

I teraz pytanie - ile wynosi dlugosc najdluzszej nieprzerwanej trasy czarnego gracza (trasa z Berlina do Moskwy). 21? Czy moze 15?
Przyznam, że też początkowo obstawiłem 21 wagonów, ale po nieco dłuższej analizie powiedziałbym, że 19 (nie liczyłbym odcinka Wilno-Kijów, który jest wspólną częścią dwóch mniejszych pętli). Wg mnie jest to trasa Berlin - Moskwa z dużą pętlą przez Warszawę, Wilno, Smoleńsk, Kijów.
Nie ukrywam, że nie wiem, skąd Wam się bierze 17

, ale byłbym rad za wyjaśnienia.