Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Najnowszy (wydany w maju 2019) dodatek do systemu Commands & Colors - Medieval.
- wydawca: GMT Games
- twórca: Richard Borg
- mechanika: kontynuacja systemu Commands & Colors, gdzie karty aktywują jednostki w trzech sekcjach a kostka "szybko i efektywnie" rozstrzyga wszelkie starcia
- zdjęcie z gry:
Wszystko fajnie, ale w moje gusta zupełnie nie trafili z okresem...zupelnie mnie nie interesuje co sie dzialo miedzy rokiem 476 a 796
Czekam na dodatki....
Swoja droga chętnie bym zobaczył recke Commands & Colors Tricorne
A w "kirche" co ja mam? Cztery gołe ściany i tak pusto jakby się miał interes za chwilę zlikwidować! Pastor gada jakieś rzeczy o piekle nieprzyjemne, a czy ja idę do kościoła żeby się denerwować?; Moryc "Ziemia Obiecana"
Goldberg pisze: ↑19 wrz 2019, 14:10
Wszystko fajnie, ale w moje gusta zupełnie nie trafili z okresem...zupelnie mnie nie interesuje co sie dzialo miedzy rokiem 476 a 796
Czekam na dodatki....
Swoja droga chętnie bym zobaczył recke Commands & Colors Tricorne
Mam wrażenie, że celowo zrobiono kontynuację z wczesnym Bizancjum - bo to praktycznie kontynuacja Ancients.
Na marginesie, jestem bardzo ciekaw jak to się będzie skalować do kolejnych stuleci.
Wiesz, obawiam się że nie zobaczymy tu zbyt wiele dodatków...
Obym się mylił
A w "kirche" co ja mam? Cztery gołe ściany i tak pusto jakby się miał interes za chwilę zlikwidować! Pastor gada jakieś rzeczy o piekle nieprzyjemne, a czy ja idę do kościoła żeby się denerwować?; Moryc "Ziemia Obiecana"
właśnie zacząłem się interesować C&C z tym, że najbardziej przypadła mi do gustu C&C Napoelonics pod względem czasów. dlatego zacząłem szukać wątków na BGG i znalazłem fajne porównanie medieval do ancients
karawanken pisze: ↑19 wrz 2019, 16:54
Ja tam czekam na nową edycje C&C Samurai Ale recenzja bardzo fajna.
Tez już mam zamówione w ramach P500!
Ja tam poczekam aż będzie w sklepach. Przez Brexit nie wiadomo co będzie z wysyłką (zamówienia do Europy są wysyłane do sklepu w Wielkiej Brytanii i dopiero dalej rozsyłane)
Jareks1985 pisze: ↑20 wrz 2019, 15:29
właśnie zacząłem się interesować C&C z tym, że najbardziej przypadła mi do gustu C&C Napoelonics pod względem czasów. dlatego zacząłem szukać wątków na BGG i znalazłem fajne porównanie medieval do ancients
Ciekaw jestem waszej opinii, bo szukam swojego C&C,a C&C samuraj też wygląda zachęcająco
[Edit] teraz zauważyłem, że autor posta jest autorem porównania z BGG, dobra robota! Grałeś może w Napoleonicsa?
Tak, grałem w Napoleonics, Ancients, Medieval, Memoir i Samurai Battles (przez grałem rozumiem minimum 10 partii).
Napoleonics to najtrudniejsza gra w systemie - oczywiście system C&C sam w sobie super skomplikowany nie jest, ale w CCN wszystkie jednostki tracą siłę bojową w momencie gdy schodzą ich bloczki. CCN jest bardzo klimatyczne i ma niesamowitą ilość rozszerzeń. Jeżeli lubisz epokę to zdecydowanie polecam.
nahar pisze: ↑20 wrz 2019, 18:18
Bizancjum i Partowie są dosyć popularni w USA/UK. Of kors nie to co ks. Wellington czy Rzym.
A tu bym uważał z oceną. CCM jest budowane na niesamowitym sukcesie CCA i pokazywane jako kontynuacja Rzymu (to było widac po błyskawicznym uzyskaniu potrzebnych 500 zamówień w przedsprzedaży). Czy będzie tak samo popularne? Na pewno nie - systemie już nie tak świeży, nie jest to odkrycie na miarę Ancients. Ale zakładam, że spore grono fanów znajdzie.
Bizancjum i Partowie są dosyć popularni w USA/UK. Of kors nie to co ks. Wellington czy Rzym.
A tu bym uważał z oceną. CCM jest budowane na niesamowitym sukcesie CCA i pokazywane jako kontynuacja Rzymu (to było widac po błyskawicznym uzyskaniu potrzebnych 500 zamówień w przedsprzedaży). Czy będzie tak samo popularne? Na pewno nie - systemie już nie tak świeży, nie jest to odkrycie na miarę Ancients. Ale zakładam, że spore grono fanów znajdzie.
Piszesz, że medieval jest dynamiczny i brutalny, zachęciles mnie do tej gry tym wpisem, czy dla kogoś nie znajacego systemu nie byłby najlepszym wyborem?
Ok a co sadzisz o samuraj battles?
Piszesz, że medieval jest dynamiczny i brutalny, zachęciles mnie do tej gry tym wpisem, czy dla kogoś nie znajacego systemu nie byłby najlepszym wyborem?
Ok a co sadzisz o samuraj battles?
Medieval jest dynamiczne jednak bardziej skomplikowany niż CCA. CCA ma tez bardzo dużo oficjalnych rozszerzeń i nieoficjalnych scenariuszy. Wg. mnie jest też najbardziej dopasowanym do epoki systemem. CCM dopiero się rozwija - ja jako fan systemu również go lubię. Jednak jako pierwsza gra zdecydowanie polecam CCA.
Będzie jeszcze trzecia część, zupełnie inna - pierwsze trzy scenariusze CCM dzieją się pred upadkiem Cesarstwa Zachodniego. A się prosi, aby zagrać je w obu systemach porównać...
Ja mam właśnie Napoleona i jest to bardzo fajna gra. Zastanawiałem się właśnie między Antykiem i Napoleonem i myślę, że wybór systemu zależy bardziej od preferencji historycznych. Następny będzie Smauraj jak tylko wyjdzie
karawanken pisze: ↑22 wrz 2019, 10:27
Ja mam właśnie Napoleona i jest to bardzo fajna gra. Zastanawiałem się właśnie między Antykiem i Napoleonem i myślę, że wybór systemu zależy bardziej od preferencji historycznych. Następny będzie Smauraj jak tylko wyjdzie
Gry są na tyle podobne, systemy nieskomplikowane, że faktycznie czynnikiem decydującym powinno być zainteresowanie grającego konkretną epoką. Z Napoleonics na pewno będzie dużo dobrej zabawy!
Porównianie Commands Colors Medieva i Ancients - cześć III
Dzisiaj zapraszam do lektury trzeciego i ostatniego artykuły w serii, porównującej najnowszy dodatek w systemie Commands & Colors - czyli Medieval a jego naturalnym i bardzo udanym poprzednikiem - Ancients.
Świetne aktykuły. Przyznam że po lekturze wszystkich 3 dalej nie mogłem się zdecydować którą wersję kupić, i skończyło się na tym ze zamówiłem przed chwilą obie...
Take it easy (jak któś z Pragi Południe ma ochotę na w miarę regularne granie, proszę o PM) kolekcja gier
miałem ten sam dylemat, więc postawiłem na trzeciego konia czyli C&C Napoleonicsa
Pytanie do Autora
Czy Dodatek La Grande, jest az tak dobry aby nim sie interesować, bo szczerze, strasznie drogie sa te dodatki, a nie wiem, czy nierozszerzenia do Le Grande sa warte swojej ceny.