zmywanie farby z figurek

Własnoręczne działania twórcze: upiększanie, inserty, malowanie figurek, tworzenie prototypów, stoły do planszówek itp.
Awatar użytkownika
Gromb
Has thanked: 936 times
Been thanked: 420 times

Re: zmywanie farby z figurek

Post autor: Gromb »

A jak ktoś polakierował bezbarwnym lakierem, to też idzie zmyć taką powierzchnię? Z ciekawości pytam, bo lakieruje zawsze, by chronić figurkę przed uszkodzeniem, a nie próbowałem nigdy w drugą stronę :? :?:
The Corps Is Mother, the Corps Is Father
Awatar użytkownika
KamradziejTomal
Has thanked: 387 times
Been thanked: 460 times

Post autor: KamradziejTomal »

Tak - lakiery AP oraz różne marketowe wynalazki jak dotąd zmywałem bez problemu. Największy opór stawia zazwyczaj dobry podkład ale i to da się wyszczotkować prawie do czysta.
Słyszysz o jakichś glaze'ach, drybrushach i innych dziwadłach i nie wiesz o czym mowa? Zerknij sobie TUTAJ
Sundrop tutorial: TUTAJ
Wykańczanie podstawek domowymi sposobami: TUTAJ
Awatar użytkownika
Leinadus
Has thanked: 18 times
Been thanked: 106 times

Post autor: Leinadus »

Trafiłem na cleanlux, podobno to samo co wamod, tylko taniej. Ktoś używał i podpowie, czy to w roztworze moczyć, czy czystym?
Awatar użytkownika
Dako
Has thanked: 400 times
Been thanked: 373 times

Post autor: Dako »

Ile gier planszowych i wydawców tyle rodzajów użytego w produkcji chińskiego plastiku (to nie są powtarzalne figurki od Games Workshop) więc przed zabawą z chemią lepiej zanurzyć na jakiś czas w niej choć na trochę podstawkę.
osimaru
Has thanked: 109 times
Been thanked: 64 times

Post autor: osimaru »

Leinadus pisze: 27 lip 2024, 13:30 Trafiłem na cleanlux, podobno to samo co wamod, tylko taniej. Ktoś używał i podpowie, czy to w roztworze moczyć, czy czystym?
A próbowałeś po prostu izopropanol? Ja używałem do tej pory izopropanolu i jest zarówno skuteczny, jak i bezpieczny. Oczywiście razem z mechanicznym usuwaniem farby tj. szczoteczka do zębów :D
Awatar użytkownika
Leinadus
Has thanked: 18 times
Been thanked: 106 times

Post autor: Leinadus »

osimaru pisze: 05 sie 2024, 10:51
Leinadus pisze: 27 lip 2024, 13:30 Trafiłem na cleanlux, podobno to samo co wamod, tylko taniej. Ktoś używał i podpowie, czy to w roztworze moczyć, czy czystym?
A próbowałeś po prostu izopropanol? Ja używałem do tej pory izopropanolu i jest zarówno skuteczny, jak i bezpieczny. Oczywiście razem z mechanicznym usuwaniem farby tj. szczoteczka do zębów :D
Tym nie próbowałem, może kiedyś będzie okazja, na razie wymoczyłem w cleanluxie, jest spoko :)
Awatar użytkownika
JollyRoger90
Has thanked: 1374 times
Been thanked: 335 times

Post autor: JollyRoger90 »

ja próbowałem izopropanolu i slabo to wygladalo.

Moczyłem figurke nawet 3 tygodnie i potem szorowałem i nic. Chyba, że trzeba szorować drucianą szczotką.

Może do speedpaintow będzie się lepiej nadawać.

btw mam na sprzedaz ze 3 litry izopropanolu, jakby ktos chcial xD
odb. Warszawa.
osimaru
Has thanked: 109 times
Been thanked: 64 times

Post autor: osimaru »

Nie moczcie w izopropanolu tylko od razu szorujcie szczoteczką na bieżąco moczoną izopropanolem :wink:
Awatar użytkownika
JollyRoger90
Has thanked: 1374 times
Been thanked: 335 times

Post autor: JollyRoger90 »

skoro twierdzisz ze tak lepiej, to spróbuje :)
Guzjel
Has thanked: 1 time

Post autor: Guzjel »

Kilkukrotnie zmywalem farbe za pomoca ISO, na poczatku swojej przygody z malowaniem, gry efekty wybitnie mnie nie zadowalały. Wystarczy wrzucic do sloika na pol godziny a później przeszczotkowac. ISO jest bezpieczne dla tworzyw sztucznych, nadaje sie do czyszczenia bardzo delikatnych ukladow elektronicNych czy soczewek lasera, wiec modele sa w stu procentach bezpieczne
AdamKadmon
Has thanked: 1 time
Been thanked: 7 times

Post autor: AdamKadmon »

Ostatnio kupiłem myjkę ultradźwiękową i w ramach testu wlałem ipę, wrzuciłem m.in. pomalowaną figurę i efekt był ekstra. Nie mam pewności czy każdy plastik zachowa się tak samo, ale tutaj wszystko ładnie zeszło, a figurka się nie uszkodziła.
ODPOWIEDZ