Clank! In! Space! / Brzdęk! W! Kosmosie! (Paul Dennen)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- Leser
- Has thanked: 631 times
- Been thanked: 1700 times
Re: Clank! In! Space! / Brzdęk! W! Kosmosie! (Paul Dennen)
Nie. I nie zapowiada się, by taka możliwość została udostępniona.
I rozjarzam się na mgnienie w uśmiechu z tych, co to trzeba mieć ten polor we krwi, żeby zmieścić bez pośpiechu pozdrowienie mimo energicznego pośpiechu przecież.
Czy mi się wydaję, czy na planszy jest sporo pól pustych? W wersji fantasy kojarzę, że na każdym polu było coś do zdobycia/odkrycia, a tutaj niekoniecznie.
- Jiloo
- Has thanked: 623 times
- Been thanked: 531 times
- Kontakt:
Zgadza się. Ale w wersji fantasy masz 40 pół na planszy, a w wersji kosmicznej prawie 100.
- PytonZCatanu
- Has thanked: 2027 times
- Been thanked: 2631 times
Brzdęk! w! Kosmosie! 9/10 (po 2 partiach)
Na tradycyjne pytanie odpowiadam: lepszy od Brzdęka. Modularna plansza, parę dość drobnych, ale robiących świetną robotę zmian w mechanice, humor na kartach, klimat SF – to wszystko przemawia dla mnie na korzyść tej odsłony. Czas rozgrywki na 3 graczy to 1 godzina i 10 minut, więc nieco dłuższy od pierwowzoru, ale nadal akceptowalny. Jest po prostu więcej decyzji do przemyślenia.
Na tradycyjne pytanie odpowiadam: lepszy od Brzdęka. Modularna plansza, parę dość drobnych, ale robiących świetną robotę zmian w mechanice, humor na kartach, klimat SF – to wszystko przemawia dla mnie na korzyść tej odsłony. Czas rozgrywki na 3 graczy to 1 godzina i 10 minut, więc nieco dłuższy od pierwowzoru, ale nadal akceptowalny. Jest po prostu więcej decyzji do przemyślenia.
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
Nie sądziłem, że jest aż tak duża różnica. Czy gra nie traci przez to na dynamice? Gra nie staje się odrobinę nużąca przy tak dużej ilości pustych miejsc?
- Leser
Sęk w tym, że te wszystkie miejsca możesz odwiedzić, ale nie musisz. Jednym z kluczowych elementów gry jest dobre zaplanowanie trasy - mechanika wymaga odwiedzin w dwóch modułach zanim będziesz mógł udać się do modułu z artefaktami. Dostajesz też do dyspozycji dwa środki "szybkiego transportu": pas transmisyjny i portal-teleport.Fisk pisze: ↑06 gru 2019, 16:23Nie sądziłem, że jest aż tak duża różnica. Czy gra nie traci przez to na dynamice? Gra nie staje się odrobinę nużąca przy tak dużej ilości pustych miejsc?
I rozjarzam się na mgnienie w uśmiechu z tych, co to trzeba mieć ten polor we krwi, żeby zmieścić bez pośpiechu pozdrowienie mimo energicznego pośpiechu przecież.
Nie, jeśli nie masz sekretu, który na to pozwala to nie.
- Gromb
- Has thanked: 932 times
- Been thanked: 412 times
A tymczasem w sklepach pojawia się nowy dodatek: Clank! In! Space!: Cyber Station 11 

The Corps Is Mother, the Corps Is Father
- Leser
Polska wersja właśnie się kończy tłumaczyć.
- PytonZCatanu
To potwierdzone info? Jeśli tak, który dodatek wyjdzie jako pierwszy?
- Leser
Albo pierwsza wyjdzie Apokalipsa, albo wyjdą na raz. Dogrywamy jeszcze logistykę.PytonZCatanu pisze: ↑11 gru 2019, 09:56To potwierdzone info? Jeśli tak, który dodatek wyjdzie jako pierwszy?![]()
Byłoby super jakby wyszły oba jednocześnie. Już nie mogę się doczekać <3
-
- Has thanked: 171 times
- Been thanked: 33 times
Mój portfel nie lubi tegoLeser pisze: ↑11 gru 2019, 10:04Albo pierwsza wyjdzie Apokalipsa, albo wyjdą na raz. Dogrywamy jeszcze logistykę.PytonZCatanu pisze: ↑11 gru 2019, 09:56To potwierdzone info? Jeśli tak, który dodatek wyjdzie jako pierwszy?![]()

- Bartoszeg02
- Has thanked: 191 times
- Been thanked: 44 times
A kiedy możemy się spodziewać dodatków
) ???

- Leser
Żadnych dat nie mogę na razie podać, bo niestety w kwestii terminów druku Brzdęków za wiele rzeczy jest niezależnych od naszych działań. Jest to absolutny priorytet i robimy wszystko, aby pojawiły się jak najwcześniej w przyszłym roku.
I zaraz leci plota, że dodatki do Brzdęka w Kosmosie będą na początku 2020 

- PytonZCatanu
haha,dajcie szanse ograć podstawkę

- Leser
Taki całkowity początek roku nie wchodzi w grę z powodu tyleż prozaicznego, co niemożliwego do przeskoczenia: mam na myśli chiński nowy rok

- Bruno
- Has thanked: 1697 times
- Been thanked: 1294 times
Bardzo dobra gra! Póki co zagrałem tylko raz, i to tylko na 2 os., ale już widać, że to świetna mechanika, połączona z fajnym, zabawnym klimatem.
Pierwsze wrażenia:
- bardziej opłaca się chyba iść w karty fioletowe (ruch oporu?): odniosłem wrażenie, że jest ich więcej niż kart innych frakcji (albo taki mieliśmy dociąg
), a ich kombinacje są bardzo mocne, bo znacznie zwiększają liczbę zagrywanych kart w turze (do np. 7-10).
- na dwie osoby jest bardzo luźno, nie tylko na planszy, ale też jeśli chodzi o brzdęk, bo jest de facto mniej okazji dla ataku bossa (mniejszy obrót kartami w puli oraz mniej graczy odpala atak, np. przez przełamanie bariery do modułu dowodzenia). W naszej - długiej - rozgrywce brzdęk przez większość czasu zadawał tylko powierzchowne rany (pozdro dla kumatych
), i dopiero pod koniec, gdy ja już wystrzeliłem w kapsule, a lord ... atakował już raz za razem, zabił drugiego gracza.
- to już nie jest leciutka i krótka gra para-familijna (jak wersja ze smokiem), to wyższy poziom rozkminy, rywalizacji i czasu gry.
Polecam spróbować!
I jeszcze poza konkursem: mam jakieś nieodparte skojarzenia z Nemesis i tak trochę zgryźliwie i złośliwie nazwałem sobie Clank in Space: "Nemesis dla ubogich"
Darujcie, bo lubię oba tytuły, a na ten pierwszy faktycznie skąpię...
@Leser:
- wydaje mi się, że imię głównego złego pojawia się w dwóch wersjach: Eradikatus i Eradikus... Coś źle zapamiętałem (przepraszam, ale nie przytoczę teraz konkretnego przykładu) czy też chodzi o dwie różne postaci w grze?
Pierwsze wrażenia:
- bardziej opłaca się chyba iść w karty fioletowe (ruch oporu?): odniosłem wrażenie, że jest ich więcej niż kart innych frakcji (albo taki mieliśmy dociąg

- na dwie osoby jest bardzo luźno, nie tylko na planszy, ale też jeśli chodzi o brzdęk, bo jest de facto mniej okazji dla ataku bossa (mniejszy obrót kartami w puli oraz mniej graczy odpala atak, np. przez przełamanie bariery do modułu dowodzenia). W naszej - długiej - rozgrywce brzdęk przez większość czasu zadawał tylko powierzchowne rany (pozdro dla kumatych

- to już nie jest leciutka i krótka gra para-familijna (jak wersja ze smokiem), to wyższy poziom rozkminy, rywalizacji i czasu gry.
Polecam spróbować!
I jeszcze poza konkursem: mam jakieś nieodparte skojarzenia z Nemesis i tak trochę zgryźliwie i złośliwie nazwałem sobie Clank in Space: "Nemesis dla ubogich"

@Leser:
- wydaje mi się, że imię głównego złego pojawia się w dwóch wersjach: Eradikatus i Eradikus... Coś źle zapamiętałem (przepraszam, ale nie przytoczę teraz konkretnego przykładu) czy też chodzi o dwie różne postaci w grze?
Jesteś szczęśliwym posiadaczem np. Gloomhaven? Masz więc egzemplarz tej gry, a nie jej kopię. To znacząca różnica ;-)
Druga edycja GWT: pacholęta wznoszą domy w krainie My little pony.
Kupię DGT Cube!
Druga edycja GWT: pacholęta wznoszą domy w krainie My little pony.
Kupię DGT Cube!
- grzeslaw90
- Has thanked: 179 times
- Been thanked: 438 times
- Kontakt:
Jesteśmy po pierwszej rozgrywce w 4 osoby. Świetnie się bawiliśmy! Nikt nie przeżył i wszyscy skończyli z 0 punktami 
Nowe mechaniki są w pytkę i sprawiają wrażenie dobrze zbilansowanych.
Jeśli wystarczająco dobrze poskładasz talię pod kątem frakcji to interakcja między kartami jest niesamowita i daje duże profity.
Najwięcej czasu się traci na nieprzemyślanym hakowaniu - trzeba mieć na uwadze, że klasyczny Brzdęk to średnio 40 pól na planszy, a tutaj mamy 100!
Najbardziej w tyłek daje mechanika kostek łowców nagród. Mieliśmy szczęście losować je co atak.
Naprawdę radzę się zastanowić jak wyjdzie karta Lorda Eridakut*s'a czy opłaca się go zabijać, bo dość skutecznie przyśpiesza rozgrywkę
Jak na razie moją ulubioną kartą jest ta co pozwala kupioną kartę położyć na wierzchu swojej talii zamiast do kart odrzuconych - dodaje świetny element planowania.
Bardzo mi się podoba pozbycie się kart natychmiastowych i zastąpienie ich efektami przy zdobyciu.
Znajomi twierdzą, że plansza jest brzydka, a dla mnie jest jak 'sympatyczna' koleżanka - może nie najpiękniejsza ale się ją lubi
Ogólnie jak klasyczny Brzdęk wysoka pozycja na półce, każdemu się podoba i miło spędza przy niej czas

Nowe mechaniki są w pytkę i sprawiają wrażenie dobrze zbilansowanych.
Jeśli wystarczająco dobrze poskładasz talię pod kątem frakcji to interakcja między kartami jest niesamowita i daje duże profity.
Najwięcej czasu się traci na nieprzemyślanym hakowaniu - trzeba mieć na uwadze, że klasyczny Brzdęk to średnio 40 pól na planszy, a tutaj mamy 100!
Najbardziej w tyłek daje mechanika kostek łowców nagród. Mieliśmy szczęście losować je co atak.
Naprawdę radzę się zastanowić jak wyjdzie karta Lorda Eridakut*s'a czy opłaca się go zabijać, bo dość skutecznie przyśpiesza rozgrywkę

Jak na razie moją ulubioną kartą jest ta co pozwala kupioną kartę położyć na wierzchu swojej talii zamiast do kart odrzuconych - dodaje świetny element planowania.
Bardzo mi się podoba pozbycie się kart natychmiastowych i zastąpienie ich efektami przy zdobyciu.
Znajomi twierdzą, że plansza jest brzydka, a dla mnie jest jak 'sympatyczna' koleżanka - może nie najpiękniejsza ale się ją lubi

Ogólnie jak klasyczny Brzdęk wysoka pozycja na półce, każdemu się podoba i miło spędza przy niej czas

-
- Has thanked: 117 times
- Been thanked: 142 times
Potwierdzam bardzo przyjemny tytuł. Tylko temu gościowi co projektował wymiary pudła powinno się ukręcić co nieco...
crus221 - "Teraz pytanie czy sprzedać nerkę dla gry..."
olsszak - "Swoją drogą po ile nerka teraz?"
crus221 - "Jeden Lords of Hellas lub dwie Kawerny"
olsszak - "Swoją drogą po ile nerka teraz?"
crus221 - "Jeden Lords of Hellas lub dwie Kawerny"
To jest poprawne, że zamiast goblina z tą dziwną nazwą (według instrukcji) mam Mordobota (mocniejszy i więcej kasy się za niego dostaje)?

Sprzedaję: Beyond Humanity: Astrominers / Astrogórnicy PL